WK een duel te lang voor Nederland

Het WK in Zuid-Afrika is een duel te lang gebleken voor het Nederlands elftal. Na de verloren WK-finale rest Oranje slechts het zilver. Via Denemarken, Japan en Kameroen bereikte Oranje de achtste finale tegen Slowakije. Vervolgens wachtte Brazilië en nadien werd in Uruguay nog een Zuid-Amerikaanse opponent verslagen.

De WK-campagne van Nederland begon bijna vier weken geleden met de openingswedstrijd tegen Denemarken. De verdedigende Denen maakten het Oranje moeilijk, maar direct na rust was er een eigen doelpunt van Daniel Agger die een kopbal van AZ'er Simon Poulsen tegen zich aan kreeg. Daarna ging Nederland makkelijker spelen. Kort voor tijd besliste Dirk Kuyt met een tweede treffer de wedstrijd.

Op zaterdag 19 juni moest Oranje voor de tweede keer aantreden tegen het stugge Japan. Ook de Aziaten zetten in op de verdediging. Uiteindelijk was het Wesley Sneijder die in de 53e minuut een afstandsschot losliet. De Japanse doelman Eiji Kawashima werd daardoor verrast en kon de bal niet keren.

Nadat Denemarken diezelfde dag van Kameroen won, was Oranje al zeker van het behalen van de achtste finale. Op 24 juni werd door een 2-1 zege op de Afrikanen echter ook de groepswinst veiliggesteld. Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar scoorden. Die laatste deed dat na een fraaie actie van Arjen Robben die zijn rentree maakte na een hamstringblessure. Samuel Eto'o schoot vanaf de strafschopstip de 2-1 in.

In de achtste finale wachtte Slowakije als tegenstander. Dat land was verrassend de nummer twee van Poule F geworden achter Paraguay, maar voor regerend wereldkampioen Italië. Net als tegen Kameroen kwam Nederland op 2-0 voor door een typische actie en schot van Robben en een simpele intikker van Sneijder. Nu was het Robert Vittek die in de slotfase een penalty langs Maarten Stekelenburg joeg.

De kwartfinale tegen Brazilië was de eerste keer dat Nederland achterkwam. Robinho zorgde in een van Nederlandse kant zwakke eerste helft voor de verdiende 1-0. Oranje tapte na rust echter uit een ander vaatje. Eerst zag Sneijder een vrije trap binnenvallen toen Felipe Melo zijn doelman Julio Cesar in de weg zat. De 2-1 werd door Sneijder binnengekopt uit een hoekschop die door Kuyt was doorgekopt.

Na het grote Brazilië wachtte in de halve finale Uruguay. Een fraai afstandsschot van Giovanni van Bronckhorst was goed voor de verdiende voorsprong van Nederland. Vlak voor rust liet Diego Forlan echter zien dat hij ook wist hoe hij de Jabulani moest behandelen: 1-1. In de tweede helft schoten Sneijder en Robben Nederland naar een nieuwe voorsprong. Maxi Pereira maakte de wedstrijd in de slotminuut nog spannend: 3-2.

Door die zege plaatste Nederland zich voor de derde finale waarin deze keer Spanje te sterk was. Nederland had de handen vol aan de technische Spaanse ploeg en miste wat geluk bij de afronding. Weer kwam Oranje achter, maar deze keer kon de ploeg niet terugkomen: 0-1.

Door de nederlaag van Nederland is Nieuw-Zeeland verrassend de enige ongeslagen ploeg van het WK geworden. De All Whites speelden in de poulefase gelijk tegen Paraguay, Slowakije en Italië. Wereldkampioen Spanje ging al in de eerste wedstrijd onderuit. Toen was Zwitserland met 1-0 de Spanjaarden de baas.

Oranje is na Duitsland de ploeg met de meeste verloren WK-finales. Duitsland en West-Duitsland kregen samen vier keer het zilver omgehangen, de laatste keer in 2002. Daar stelden de Oosterburen wel drie wereldtitels tegenover tegen nul voor Nederland.