Euroministers lovend over Griekenland

De ministers van Financiën van de zestien eurolanden zijn vol lof over de hervormingen in Griekenland. De snelheid waarmee Griekenland haar schuld terugdringt overtreft onze verwachtingen, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker nadat hij maandag de groep euroministers had voorgezeten.

Volgens voorlopige cijfers heeft Griekenland het tekort in het eerste halfjaar beperkt tot 9,65 miljard euro. Dat is 46 procent minder dan de 17,87 miljard euro van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien heeft het land recent strenge bezuinigingen op het pensioen aangekondigd.

Griekenland kon dit voorjaar amper nog geld lenen van banken wegens de buitensporig hoge schuld. Het land kampte bovendien met grote argwaan onder beleggers, omdat vorige schuldcijfers zelden klopten. De eurolanden moesten toen met tientallen miljarden euro's te hulp schieten, waarvan elk kwartaal een deel wordt overgeboekt.

"Gezien de gunstige voorlopige cijfers verwachten we dat we in september de tweede tranche aan leningen kunnen overmaken aan Griekenland", zei Juncker. Voor een definitief oordeel in augustus komt er volgende maand een missie van experts van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).