Steeds meer doden door aanslagen Taliban

Talibanstrijders in Afghanistan hebben dit jaar veel meer aanslagen gepleegd dan op enig ander moment in de ruim negen jaar durende oorlog in Afghanistan. Bij de aanslagen komen bovendien steeds meer burgers om het leven. Dat heeft de Afghaanse Mensenrechtenmonitor maandag bekendgemaakt.

In de eerste helft van dit jaar zijn ten minste 1074 burgers om het leven gekomen. Dat is drie keer meer dan het aantal burgers dat gedood werd door de internationale troepenmacht. Volgens de Afghaanse Mensenrechtenmonitor is dit jaar dan ook het slechtste jaar op het gebied van de veiligheid sinds het Talibanregime werd afgezet.

Het geweld is toegenomen nu de coalitietroepen, versterkt met dertigduizend Amerikaanse militairen, oprukken naar de Talibanbolwerken in het zuiden en oosten van het land. De troepenmacht wil de gebieden aan de greep van de militanten ontworstelen, de steun van de lokale bevolking winnen en de Afghaanse regering in het zadel helpen. De opstandelingen beantwoorden het offensief met een golf van hinderlagen, zelfmoordaanslagen, liquidaties en aanslagen met bermbommen.