Zuid-Afrikaanse media fier over eigen WK-organisatie

De Zuid-Afrikaanse kranten stonden maandag allemaal stil bij de bijna perfecte WK-organisatie van het eigen land. Op enkele kleine incidenten na is het organiseren van het WK voor het gastland goed verlopen. Vooraf werd gevreesd voor ongeregeldheden vanwege de hoge criminaliteit in het land en de gebrekkige beveiliging rondom het WK.

De Zuid-Afrikaanse krant The Times kopte met "We've done it!", een ode aan het goede verloop. The Sowetan prees het vaderland: "We danken je, Zuid-Afrika." Business Day zag de kansen die voor Zuid-Afrika in het verschiet liggen: "Het WK heeft bij veel mensen in het buitenland de ogen geopend. Zij weten nu wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Aan de andere kant beseffen de Zuid-Afrikanen waartoe wij in staat zijn. Een sublieme combinatie. Het biedt vele mogelijkheden, die we niet moeten verkwanselen."

De lokale media vinden dat de succesvolle organisatie ook heeft bijgedragen aan de binding tussen blanken en zwarten. "We kunnen het meestal heel goed met elkaar vinden", zo laten de meeste kranten weten. The Times: "Het WK had niet op een beter tijdstip kunnen plaatsvinden. Enkele maanden geleden trokken veel mensen ons bestaan als een verenigd en non-raciaal land in twijfel. Het WK veroorzaakte een ongekende vaderlandsliefde, zoals we die nog nooit hebben meegemaakt."

Door het goed doen laten verlopen van het wereldkampioenschap ziet president Jacob Zuma de mogelijkheid om Zuid-Afrika kandidaat te stellen voor een Olympische Spelen. "Ik zie geen reden om ons niet te kandideren voor de organisatie van de Olympische Spelen", aldus Zuma. "Het is belangrijk voor Zuid-Afrika."