Opnieuw rellen in Noord-Ierland

Na een dag vol vreedzaam verlopen Oranjemarsen in Noord-Ierland zijn Ierse nationalisten maandagavond in Belfast opnieuw op de vuist gegaan met de politie. De oproerpolitie probeerde de deelnemers aan een mars te beschermen, maar werd bekogeld met bakstenen, keien en molotovcocktails, terwijl agenten schoppende en slaande demonstranten meenamen.

De gevechten braken uit in Ardoyne, een katholieke wijk waar de lokale bevolking elk jaar probeert de mars van de protestantse Oranjeorde te verstoren. Ongeveer honderd demonstranten gekleed in bivakmutsen, shawls en mutsen blokkeerden een weg. De politie zette daarop een groot waterkanon in om de demonstranten te verdrijven.

Het geweld verspreidde zich vervolgens over andere delen van de stad. De politie meldde dat er werd gegooid met stenen, lege flessen en molotovcocktails nabij de Ormeaubrug in het zuiden van Belfast en in de omgeving van Short Strand, een katholiek district in het oosten van de stad.

Volgens de politie zijn er naar alle waarschijnlijkheid aan beide zijden gewonden gevallen. Hoeveel het er precies waren kon de politie echter niet direct zeggen. Ze verwacht dinsdag meer duidelijkheid over het aantal slachtoffers te hebben.

Maandagochtend raakten ook al zo'n tweehonderd katholieke jongeren slaags met de politie. Tijdens de rellen in twee Iers-katholieke wijken van Belfast raakten 27 agenten gewond. Drie agenten van de oproerpolitie werden getroffen door een schot hagel. Geen van hen raakte echter ernstig gewond. Tevens werden er diverse auto's gestolen en in brand gestoken.