FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 april 2010

Mindscape komt met U-Sing: Girls Night

Na de release van U-Sing voor de Nintendo Wii komt Mindscape met een vervolg. U-Sing: Girls Night is een nieuwe karaoke game helemaal gericht op vrouwelijke artiesten. Het spel wordt exclusief uitgegeven op de Nintendo Wii.

In totaal zal U-Sing: Girls Night dertig nummers bevatten waarop gamers, mits in het bezit van een bijbehorende microfoon, mee kunnen zingen. Welke artiesten vertegenwoordigd zijn in de game, is nog niet bekendgemaakt.

Mindscape heeft een deal gesloten met Universal Music. Hierdoor zullen de dertig nummers in de game van artiesten zijn die bij Universal onder contract staan. Denk aan zangeressen als Pixie Lott, Amy MacDonald, Lady Gaga, Rihanna, en Ilse De Lange.

U-Sing: Girls Night komt in juli 2010 uit op de Nintendo Wii.

Mindscape komt met 'U-Sing: Girls Night'

The Last Airbender alleen op Wii en DS

THQ heeft bekendgemaakt dat de game rond de verfilming van de animatieserie 'Avatar: The Last Airbender' enkel zal verschijnen op de Nintendo DS en Nintendo Wii. De film 'The Last Airbender' wordt geregisseerd door M. Night Shyamalan, bekend van onder meer 'The Sixth Sense' en 'Signs'.

In 'The Last Airbender: The Videogame' worden spannende momenten en mooie locaties uit de film opnieuw bezocht. Deze keer wordt er echter een geheel andere insteek gegeven aan het verhaal. Het spel wordt gespeeld vanuit het perspectief van de grote vijand, Zuko. Zuko is de prins van 'The Fire Nation', de vuurnatie, en heeft het vangen van de Avatar tot zijn persoonlijke queeste gemaakt.

In 'The Last Airbender: The Videogame' kunnen spelers met drie verschillende personages spelen: Zuko, Aang en de 'Blue Spirit'. In de gedaante van deze personages zal de speler epische gevechten meemaken en verschillende uitdagingen voor zijn kiezen krijgen.

'The Last Airbender: The Videogame' komt in juni uit op de Nintendo DS en Nintendo Wii.

'The Last Airbender' alleen op Wii en DS
De film zelf komt op 22 juli in Nederland uit

Konami brengt rapgame naar Europa

Konami heeft bekendgemaakt de Europese uitgever te zijn van Def Jam Rapstar. Deze karaoke-game zal in de herfst van dit jaar gamers rijmpjes laten 'droppen' op de Playstation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii.

Def Jam Rapstar heeft een multiplayer modus waarin twee spelers met of tegen elkaar kunnen rappen. Het draait niet alleen om competitiviteit. Je kunt je 'flows' ook 'droppen' op de muziek en de teksten van bekende rappers, waaronder 2 Pac, Dr. Dre, Slick Rick, Notorious B.I.G. en de legendarische Wu Tang Clan.

Def Jam Rapstar ondersteunt tevens het gebruik van de PlayStation Eye- en Live Vision-camera waardoor je gemakkelijk een bijbehorende clip van je karaoke-optreden kan schieten. Vervolgens kun je de rapvideo direct naar de bijbehorende website versturen. Hierop kunnen de beste clips door iedereen bekeken worden.

Def Jam Rapstar wordt gemaakt door 4mm Games in samenwerking met Atomic Games, Konami, en Def Jam Records. Het is echter niet de eerste keer dat er een karaokegame wordt gemaakt gebaseerd op rapmuziek. In 2004 bracht Eidos de game 'Get on the Mic' op de markt voor de Playstation 2. Dit spel was geen succes.

Konami brengt rapgame naar Europa
Dope!

Rechter Garzón verzet zich tegen proces

De roemruchte Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón verzet zich tegen een dreigend proces waarin hij zelf voor een rechter moet verschijnen wegens rechtsverdraaiing. Hij zou met een onderzoek bewust zijn bevoegdheden te buiten zijn gegaan.

Garzón diende zaterdag officieel bezwaar in tegen de rechtszaak. Volgens hem is de klacht van rechtse organisaties ideologisch gemotiveerd. Hij stelde dat de onafhankelijkheid van de Spaanse justitie in gevaar wordt gebracht doordat de klacht überhaupt is toegelaten.

Garzón zou in 2008 met een onderzoek naar verdwenen slachtoffers van het Franco-regime (1939-75) juridisch buiten de perken zijn gegaan, omdat er in 1977 een amnestiewet over misdaden uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) is afgekondigd. Tegen het onderzoek zijn klachten ingediend door onder meer de extreem rechtse groepering Manos Limpias (Schone Handen) en de nog actieve Franco-partij Falange.

Uitslag Sparta Rotterdam - Heracles Almelo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo. Hieronder vind je de uitslag.

Sparta Rotterdam

1 - 1

Heracles Almelo

 52' Duplan
   47' Dost
 
 Gele kaart: Viergever, Poepon, Knol, (Sparta Rotterdam), Looms, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.399
Arbiter: Luinge
Bijzonderheden: Everton mist pen. (45 1)
 
Opstelling:   Opstelling:
Seliga
Koenders
Knol
Adeleye
Slijngard
v.Bueren
Falkenburg (Bodul/46)
Viergever
Duplan
Poepon
D.Abdul (John/59)
  Pieckenhagen
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic (Fledderus/72)
Douglas
Dost
Everton (Armenteros/46)

Thais leger slaags met demonstranten

Thaise troepen hebben zich teruggetrokken uit de straten van Bangkok na hevige schermutselingen met anti-regeringsdemonstranten. Dat heeft een woordvoerder van het Thaise leger zaterdag gezegd. Bij de gevechten zijn zeker tien mensen om het leven gekomen, onder wie een Japanse journalist. Meer dan vijfhonderd mensen raakten gewond.

Legerwoordvoerder Sansern Kaewkamnerd verzocht ook de demonstranten zich terug te trekken. Een vertegenwoordiger van de regering is gevraagd met de demonstranten te overleggen om 'de vrede terug te brengen'. Volgens Sansern gebruikten demonstranten 'echte munitie en granaten' tijdens de gevechten.

De omgekomen Japanse journalist werkte voor persbureau Thomson Reuters. De negen andere omgekomen slachtoffers waren demonstranten. Eerder op de dag droegen demonstranten het lichaam van een man naar hun kampement. De man zou in de gevechten zijn gedood.

Megadodo valt aan in FFXIV

Er is een interview in het Japanse blad Famitsu geweest over FFXIV, nu werd er veel bekende info herhaald maar er waren toch drie kleine nieuwtjes en natuurlijk een aantal nieuwe screens om dit te begeleiden.


- De alpha test wordt maar op één server gedaan die "Shadowlord" heet. Het testen gebeurt in periodes van vier uur in elke regio (Noord-Amerika, Europa, Japan), deze testen worden drie keer per week gedaan.

- Het zal niet mogelijk zijn om net als iemand anders dezelfde voornaam en achternaam te hebben maar het is wel mogelijk om dezelfde voornaam of dezelfde achternaam te hebben.

- Er komt een systeem genaamd "Battle Regimen" in het spel, dit systeem gaat ervoor zorgen dat spelers in een groepje hun krachten samen kunnen gebruiken om bijvoorbeeld bepaalde "status ailments" op monsters te krijgen.

FFXIV
FFXIV
FFXIV
FFXIV
FFXIV
FFXIV
FFXIV
FFXIV
FFXIV

Uitslagen Eredivisie (10/04/2010)

Vanavond stonden er in de Eredivisie om 20:45 uur twee wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van die duels.

NAC Breda

1 - 0

Roda JC

 16' Gorter(pen)
 
 
 Gele kaart: geen

 

Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.100
Arbiter: Wouters (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Elshot
Penders
Zwaanswijk
Schilder
De Graaf (Leonardo/59)
Gilissen
Kwakman
Kolkka
Lurling (Snoyl/82)
Gorter (Van der Leegte/76)
  Tyton
De Wree
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Delorge (Sutchuin Djoum/70)
Vormer
Janssen
Bodor (Kah/89)
Skoubo
Junker

N.E.C. Nijmegen

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: Vleminckx, Fejzullahu (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.400
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Burgzorg
Pothuizen
Zomer (Van Eijden/46)
Nuytinck
Weiser (Fejzullahu/46)
Sarpong
Davids
Goossens
Vleminckx (Ten Voorde/90+3)
Ntibazonkiza
  Didulica
Mendes da Silva (Swerts/73)
Moisander
Moreno
Poulsen
Wernbloom
Schaars
Ortíz
Lens (Holman/80)
El Hamdaoui (Pellè/79)
Dembélé

'Eigenaren omstreden zorgboerderij weg'

De eigenaren van de in opspraak geraakte zorgboerderij Diogenes stappen definitief op. Het eigenaarsechtpaar Van den Berg vertrekt bij de boerderij in De Groeve in Drenthe. Dat meldt de website van het Dagblad van het Noorden zaterdag.

Hilde en Gerard van den Berg traden vorige maand al terug als directeurs, maar zij bleven wel in de boerderij wonen en ook bleven zij eigenaar van de BV. Voorzitter Fred van Leeuwarden van de raad van commissarissen laat nu aan de krant weten dat het echtpaar heeft besloten te gaan verhuizen en de aandelen te verkopen.

Op de omstreden zorgboerderij heerste volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg jarenlang een sfeer van angst en intimidatie. Gehandicapten werden mishandeld en opgesloten. Het tv-programma Zembla berichtte in maart dat er bij de zorgboerderij nog steeds intimidatie plaatsvindt en dat klanten worden opgesloten.

Wawrinka, Hanescu naar finale Casablanca

De finale van het ATP-toernooi in Casablanca gaat tussen Stanislas Wawrinka en Victor Hanescu. De als eerste geplaatste Zwitser versloeg Potito Starace met 6-4, 3-6 en 6-4. Hanescu was op het Marokkaanse gravel met 6-4 en 6-1 Florent Serra de baas.

Nadat hij de eerste set had verloren kwam Starace sterk terug. In de derde set leverde hij bij de stand van 3-3 zijn service in waardoor Wawrinka de set en daarmee de partij naar zich toetrok.

Hanescu kwam in zijn partij tegen Serra niet in de problemen. In de eerste set benutte hij zijn eerste kans om zijn opponent te breken en hij zette daarna overtuigend door.

[IndyCar] Uitslag kwalificatie Barber Motorsport Park

Will Power heeft ook op Barber Motorsport Park zijn goede vorm in de IndyCar Series getoond. De Australiër bleef in de kwalificaties Mike Conway voor. De tweede rij wordt gedeeld door Helio Castroneves en Marco Andretti.

In het eerste deel van de kwalificatie gebeurde er weinig, op Dan Wheldon na die in het grid vast kwam de staan en door de marshals losgeduwd moest worden. Hij haalde het tweede deel van de kwalificatie niet, evenals Ryan Hunter-Reay, Rafael Mator en Danica Patrick.

In het tweede deel was het Takuma Sato die nog een gele vlag veroorzaakte na een spin, maar de Japanner kon zijn weg vervolgen en zich bij de beste zes scharen. Dit lukte Dario Franchitti voor het eerst sinds lange tijd niet. De Schot was niet de enige belangrijke afvaller, want ook Justin Wilson, Tony Kanaan en Ryan Briscoe konden uitstappen.

In de Fast Six was het Power die meteen op een vers setje banden een snelle tijd wist te noteren voor de verrassende Conway. Daarachter staan Castroneves en Andretti. Plaats vijf wordt ingenomen door Scott Dixon, voor Sato.

Uitslag kwalificatie Barber Motorsport Park:

Pos. Rijder Team Tijd
1 W. Power Team Penske 1:10.135
2 M. Conway Dreyer & Reinbold Racing 1:10.650
3 H. Castroneves Team Penske 1:10.656
4 M. Andretti Andretti Autosport 1:11.070
5 S. Dixon Target Chip Ganassi Racing 1:11.355
6 T. Sato KV Racing 1:11.438
7 D. Franchitti Target Chip Ganassi Racing 1:10.630
8 T. Kanaan Andretti Autosport 1:10.690
9 R. Briscoe Team Penske 1:10.760
10 E.J. Viso KV Racing 1:10.775
11 J. Wilson Dreyer & Reinbold Racing 1:10.775
12 M. Moraes KV Racing 1:11.521
13 S. de Silvestro HVM Racing 1:11.026
14 R. Hunter-Reay Andretti Autosport 1:10.744
15 G. Rahal Sarah Fisher Racing 1:11.149
16 A. Lloyd Dale Coyne Racing 1:10.952
17 H. Mutoh Newman/Haas/Lanigan Racing 1:11.285
18 R. Matos Luczo Dragon Racing 1:11.050
19 D. Patrick Andretti Autosport 1:11.534
20 V. Meira A.J. Foyt Racing 1:11.134
21 A. Tagliani FAZZT Race Team 1:11.566
22 M. Romancini Conquest Racing 1:11.602
23 D. Wheldon Panther Racing 1:11.609
24 M. Duno Dale Coyne Racing 1:15.142
25 B. Baguette Conquest Racing 1:11.980

'Hoofddoekjesverbod wel degelijk breekpunt'

Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV wel degelijk het breekpunt bij de Haagse collegeonderhandelingen. Dat stelt informateur Boele Staal zaterdag in een interview met dagblad Trouw. Eerder stelde PVV-leider Geert Wilders dat het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen "geen breekpunt" was voor zijn partij.

"Het is onzin wat Wilders zegt", zegt Staal in het interview. "De Haagse fractieleider Sietse Fritsma heeft gebroken op het hoofddoekjesverbod. Als de partij daarop was teruggekomen, had Fritsma wel bij me aangeklopt. En dat is niet gebeurd."

Lijkwade van Turijn tentoongesteld

De Lijkwade van Turijn is zaterdag voor het eerst in tien jaar weer tentoongesteld. Lange rijen wachtenden vormden zich van mensen die een blik wilden werpen op de lijkwade, waarvan christenen denken dat die van Jezus is geweest. Anderen doen de lijkwade af als een middeleeuws fabeltje.

Vrijdagavond hadden al anderhalf miljoen mensen zich aangemeld om drie tot vijf minuten de tijd te krijgen om het stuk linnen te bezichtigen. De wade wordt achter kogelvrij glas, in een klimaat gecontroleerde kast, getoond.

Het Vaticaan zelf durft het niet aan de authenticiteit van de lijkwade te claimen, maar noemt het een krachtig symbool van het lijden van Christus. Vorig jaar meende een onderzoeker van het Vaticaan wel in de vorm van een vervaagde tekst op het kleed bewijs te hebben gevonden dat het inderdaad om de lijkwade van Jezus zou gaan.

Deskundigen hebben met koolstofdatering vastgesteld dat het linnen afkomstig is uit de dertiende of veertiende eeuw en dat het dus om middeleeuwse namaak gaat. Hun onderzoek verklaarde echter niet hoe de afbeelding op het kleed -van een man met wonden die lijken op die van Christus- is ontstaan.

Twee zwaargewonden bij ernstig ongeluk

Twee mensen zijn zaterdagmiddag zwaargewond geraakt bij een auto-ongeluk in Apeldoorn. Twee anderen raakten lichtgewond. Dat meldt de politie. Een van de slachtoffers was door rood gereden. De kruising waar het ongeluk gebeurde, was tot 17.30 uur afgesloten.

Rond 15.15 uur kreeg de politie melding van het ongeval op de kruising van de Europaweg en de Laan van Spitsbergen. Passanten verleenden eerste hulp aan de slachtoffers, wat later door de hulpverleningsdiensten werd overgenomen.

Een 27-jarige Apeldoorner raakte zwaargewond en zijn 21-jarige vriendin bleek lichtgewond in haar gezicht. In de andere auto raakte een 27-jarige inzittende uit Nunspeet zwaargewond, terwijl de 28-jarige bestuurder er beter vanaf kwam. De vrouw moest door de brandweer uit haar auto worden bevrijd. De slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen vervoerd.

NMa onderzoekt kartelvorming sloopbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek gestart naar kartelvorming in de sloopbranche. Na vermoedens over de kartelvorming zijn in maart bij verschillende bedrijven invallen gedaan. Een woordvoerder van de NMa zegt zaterdag dat een landelijk kartel niet wordt uitgesloten.

Hoeveel bedrijven er door de kartelwaakhond onder de loep worden genomen is onduidelijk. In de slopersbranche wordt er volgens de woordvoerder over zo'n zeventig bedrijven gesproken. Het onderzoek zal volgens de zegsvrouw op z'n vroegst aan het einde van dit jaar zijn afgerond.

NMa onderzoekt kartelvorming sloopbranche
NMa onderzoekt kartelvorming sloopbranche (Foto: Novum)

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen FC Twente en sc Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag.

FC Twente

2 - 0

sc Heerenveen

 70' Tioté
 90' De Jong
 
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.600
Arbiter: Wegereef (Ketting/46)
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Stam
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Perez (De Jong/66)
Janssen (Tioté/40)
Ruiz
N'Kufo
Stoch (Vujicevic/90)
  Timmer
Janmaat
Haglund
Elm
Breuer
Losada (Narsingh/78)
Roorda
Grindheim (Fazli/84)
Beerens
Sibon
Djuricic (Smárason/71)

Fractievoorzitter D66 Amsterdam treedt terug

Ageeth Telleman legt haar functie als fractievoorzitter van D66 in Amsterdam neer. Zij doet dit om haar rol in de mislukking van de collegeonderhandelingen in de hoofdstad. Gerolf Bouwmeester is tot nieuwe fractievoorzitter gekozen. Telleman blijft wel lid van de fractie.

Telleman zegt zaterdag te betreuren dat een deel van de kiezers in Amsterdam teleurgesteld is over de gang van zaken. Woensdag liet D66 weten toch weer met de PvdA te willen praten over een nieuw college. De PvdA weigerde dit. De democraten braken eerder de coalitiebesprekingen af omdat de partij ontstemd was over de benoeming van PvdA'er Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester. De PvdA voert nu besprekingen met GroenLinks en de VVD.

D66-partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven laat in een reactie weten respect te hebben voor het besluit van Telleman. "Voor het vertrouwen van burgers in de politiek is het cruciaal om fouten te erkennen en daar ook consequenties aan te verbinden. Helaas gebeurt dat te weinig. Telleman neemt die verantwoordelijkheid wel en daar heb ik veel respect voor", stelt Van Engelshoven.

FOK!: FC Barcelona wint Champions League

Afgelopen week werden in het kader van de Champions League de kwartfinales (returns) gespeeld. Uiteindelijk drongen FC Barcelona, Bayern München, Internazionale en Olympique Lyon door tot de halve eindstrijd.

FOK!sport was benieuwd naar de mening van de user en wilde weten welke ploeg de Champions League op zijn naam zou schrijven. 439 FOK!kers brachten hun stem uit, waarna we konden concluderen dat FC Barcelona de grootste kanshebber is. De Catalaanse formatie kreeg maar liefst 72,9% van de stemmen.

"Ik geef Barca de grootste kans, maar goed, er kan natuurlijk alles gebeuren", schreef Yi-Long in een reactie. "Wellicht verrast Inter tegen Barca, want Mourinho is en blijft een topcoach en dan heb je dus Inter in de finale tegen Bayern of Lyon."

Volgens WeebI maakt de rest alleen nog een kans op de eindzege bij een blessure van Lionel Messi. De kleine Argentijn baarde afgelopen dinsdag opzien door in het duel met Arsenal (4-0) alle vier de treffers voor zijn rekening te nemen.

Niet iedereen gaf FC Barcelona de meeste kans, zo ook DuTank. "Bayern of Inter. Moet gewoon Nederlands succes zijn", liet hij weten.

Wil je alle resultaten van de poll over de winnaar van de Champions League zien? Kijk dan hier!

FA Cup: Uitslag Aston Villa - Chelsea

Chelsea kan voor het tweede jaar op rij de FA Cup winnen. De Londense club bereikte als eerste de finale door in de halve eindstrijd Aston Villa met 3-0 te verslaan. De andere finalist komt uit de ontmoeting tussen Portsmouth en Tottenham Hotspur, die voor morgen op het programma staat.

De zege van Chelsea kwam minder eenvoudig tot stand dan de uitslag deed vermoeden. Pas in de 68e minuut opende Didier Drogba met een afstandsschot de score. Toen Aston Villa in de slotminuten meer risico ging nemen, besliste Florent Malouda de wedstrijd. In blessuretijd maakte Frank Lampard er zelfs 3-0 van.

West Bromwich Albion promoveert naar Premier League

West Bromwich Albion zal volgend jaar weer in de Premier League actief zijn. Dankzij een 2-3 zege in The Championship op Doncaster hebben The Baggies nu genoeg punten verzameld om promotie af te dwingen. Vorige week promoveerde Newcastle United al naar het hoogste niveau.

West Bromwich heeft dit seizoen in 43 wedstrijden 85 keer het net weten te vinden, waarmee het de meest scorende ploeg in The Championship is. Sinds het seizoen 2001/2002 is de ploeg al vier maal gepromoveerd naar de Premier League.

Somalische piraten via Nederland naar Duitsland

De tien Somalische piraten die door een Nederlands marinefregat zijn opgepakt, zullen via Nederland naar Duitsland reizen, waar zij worden berecht. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag. Vrijdag werd bekend dat Duitsland de piraten wil gaan berechten.

De piraten worden volgende week van Djibouti naar Nederland overgebracht. Zij werden op tweede paasdag door het fregat Hr. Ms. Tromp gepakt op een Duits koopvaardijschip voor de kust van Somalië. Demissionair defensieminister Eimert van Middelkoop (CU) zei vrijdag blij te zijn met het besluit van de Duitsers. In december moest een ander Nederlands fregat nog dertien piraten laten gaan, omdat er geen land was die hen wilde berechten.

Somalische piraten via Nederland naar Duitsland
Somalische piraten via Nederland naar Duitsland (Foto: Novum)

Isinbajeva last pauze in

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva last een rustpazue in. Dit heeft de Russische atlete laten weten.

"Na acht jaar hard te hebben getraind en constant op het hoogste niveau te hebben gepresteerd, heb ik rust nodig om fysiek weer honderd procent fit te worden. Ik kan nog niet zeggen wanneer ik zal terugkeren, maar ik sluit de EK van deze zomer in Barcelona nog niet uit," aldus Isinbajeva.

Isinbajeva is goed voor twee olympische en vijf wereldtitels. Op het WK outdoor van 2009 en bij het WK indoor van dit jaar viel ze echter buiten de prijzen. De 27-jarige polsstokhoogspringster wil sowieso in 2012 haar olympische titel verdedigen.

Fans De Graafschap vieren kampioenschap

Duizenden fans hebben vanmiddag in het centrum van Doetinchem het kampioenschap van voetbalclub De Graafschap in de eerste divisie gevierd. De kampioensselectie werd rond vijf uur met slingers en Bengaals vuurwerk onthaald. Volgens de politie verliep dat zonder problemen.

De in blauw-wit gestoken Superboeren, de geuzennaam voor De Graafschap-supporters, vierden het festijn met veel rook en bier. Na opzwepende optredens van de Achterhoekse rockband Jovink & de Voederbietels en Normaal-zanger Bennie Jolink arriveerden de selectie en de technische staf in een cabrio-bus bij het podium. Alle spelers en de trainers werden één voor één door het uitzinnige publiek onthaald. De Graafschap werd voor de derde keer in haar bestaan kampioen van de eerste divisie.

'VVD is omgekeerde Robin Hood'

ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet haalde zaterdag tijdens een partijbijeenkomst hard uit naar het deze week gepresenteerde verkiezingsprogramma van de VVD. Hij verwijt de liberalen 'een omgekeerde Robin Hood-benadering'. Rouvoet nam afstand van de manier waarop de VVD wil bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

"De hypotheekrenteaftrek laten ze onaangetast, maar het geld wordt weggehaald bij de sociale zekerheid en de ontwikkelingssamenwerking. Daarmee laat je de hoogste inkomens buiten schot en pak je de laagste inkomens in eigen land en allerarmsten elders in deze wereld", aldus de ChristenUnie-leider.

De partij van Rouvoet staat volgens hem juist voor "een christelijk-sociale aanpak, waarbij van iedereen een offer wordt gevraagd."

Hiermee kiest de ChristenUnie een duidelijk andere benadering dan de christendemocraten van het CDA. De partij van lijsttrekker Jan Peter Balkenende reageerde juist positief op de plannen van de VVD. Rouvoet lijkt hiermee ook te proberen om kiezers van de linkervleugel van het CDA naar zich toe te trekken.

De PvdA is, net als de ChristenUnie, kritisch. De sociaaldemocraten verweten de liberalen geld weg te willen halen bij gewone mensen en het te geven aan de rijken, de banken en de grote bedrijven.


André Rouvoet (ChristenUnie): VVD is omgekeerde Robin Hood

Veel fans bij afscheid Sugar Lee Hooper

Fans hebben zaterdag in Scheveningen afscheid genomen van Sugar Lee Hooper. De Haagse werd in een witte koets over de boulevard rondgereden. Zo'n duizend fans waren gekomen om 'De Wandelclub'-zangeres de laatste eer te bewijzen. Hooper overleed zondag, nadat ze in een coma was geraakt.

De stoet begon bij het geboortehuis van Hooper en vertrok daarna naar het Kurhaus. De koets stond later stil voor café Big Bell en Beach Club 't Peukie, horecagelegenheden waar Hooper vaak kwam. Toeschouwers lieten witte ballonnen op en klapten voor de zangeres. Daarna werd de kist per auto naar het crematorium gebracht waar haar familie en vrienden in besloten kring afscheid nemen.

Hooper viel anderhalve week geleden van haar scootmobiel en brak daarbij haar heup. Tijdens de operatie die volgde kreeg ze een hartstilstand, waarna ze in een coma belandde waaruit de zangeres niet meer ontwaakte. Sugar Lee Hooper overleed zondag op 62-jarige leeftijd.

Afscheid van Sugar Lee Hooper (foto: Novum)

 

Peiling: Verdonk naar 0 zetels

Het CDA stijgt weer na een dieptepunt in de peilingen, terwijl de PvdA stabiel blijft. Dit blijkt uit de nieuwe Politieke Barometer, uitgevoerd door Synovate in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA. De christendemocraten stijgen twee zetels naar 29. De PvdA zit stabiel op 33 zetels en is daarmee nog steeds de grootste partij.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum stijgen zowel de VVD (22 zetels) als de PVV (23 zetels) van Geert Wilders één zetel. Slachtoffers van de peiling deze week zijn D66 en GroenLinks. De partijen dalen drie en twee zetels naar respectievelijk 12 en 8 zetels. De SP klimt met haar nieuwe lijsttrekker Emile Roemer eindelijk uit het dal en stijgt twee zetels naar 11 stuks.

Rita Verdonk, ooit nog de eerste vrouwlijke premierskandidaat met haar Trots Op Nederland (TON), daalt één zetel in de Politieke Barometer en komt uit op 0 zetels. Dit ondanks Verdonks optreden deze week in het intellectuele discussieprogramma Jensen! en de presentatie van het verkiezingsprogramma van TON.

Zo wil de partij van Verdonk een vlaktaks van 25 procent. Of dit financieel haalbaar is blijft onbekend, omdat het Centraal Planbureau (CPB) het TON-programma niet kan doorrekenen wegens juridische bezwaren.


Politieke Barometer week 14

Man dood na val in heggenschaar

Een man uit het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch is vandaag overleden na een bizar ongeval eerder vandaag. Tijdens het knippen van de heg is de man in zijn heggenschaar gevallen.

Om goed bij de heg te kunnen, maakte de man gebruik van een twee meter hoge ladder. Volgens ambulancebroeders verloor de klusser echter zijn evenwicht en werd hij gespietst door de dertig centimeter lange scharen.

Eenmaal ter plaatse constateerden paramedici dat de arme drommel de heggenschaar reeds had verwijderd. Hij had echter zo veel bloed verloren, dat reanimeren geen zin meer had.

Amy Winehouse afgevoerd om borsten

Amy Winehouse is donderdag met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Dat schrijft het Britse tabloid The Sun. Reden van de opname zijn de borsten van de 26-jarige zangeres. Winehouse kampte al langer met pijn in haar borsten, die voorzien zijn van implantaten, maar donderdag werd de pijn ondraaglijk.

De artsen bekijken nu of de Winehouse een hersteloperatie moet ondergaan of haar implantaten moet laten verwijderen. De zangeres is erg bezorgd, want ze was dol op haar nieuwe figuur. "Amy houdt van haar rondingen en zou het verschrikkelijk vinden als ze eruit moeten", vertelt een bron.

Winehouse verloor haar welgevormde figuur door haar drugsverslaving en liet daarom in oktober haar borsten vergroten. Vader Mitch bezocht zijn dochter donderdag in het ziekenhuis. Knipperlichtvriendje en ex-man Blake-Fielder Civil moest het laten afweten, hij heeft momenteel huisarrest.

Amy Winehouse afgevoerd om borsten

Horner wint Ronde van het Baskenland

Chris Horner heeft de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Amerikaan van Radioshack won de afsluitende tijdrit over 22 kilometer en maakte zijn achterstand op klassementsleider Alejandro Valverde goed.

Valverde eindigde in de afsluitende tijdrit als tweede op acht seconden achterstand van de Amerikaan. De Belg Maxime Monfort eindigde vanmiddag op dertien seconden van Rogers als derde.

In het eindklassement was Robert Gesink de beste Nederlander. De renner van Rabobank, die gisteren ten val kwam en daardoor een minuut verloor, eindigde uiteindelijk als negende op bijna twee minuten van Horner.

Horner is overigens de eerste Amerikaan die de Ronde van het Baskenland weet te winnen.

Uitslag zesde etappe:

# Naam Tijd
1 Chris Horner (VS/Rad) 32,33
2 Alejandro Valverde (Spa/Cai) +0,08
3 Maxime Monfort (Bel/HTC) +0,13
4 Michael Rogers (Aus/HTC) +0,18
5 Beñat Intxausti (Spa/Eus) +0,21
16 Robert Gesink (Ned/Rab) +1,06

Eindklassement:

# Naam Tijd
1 Chris Horner (VS/Rad) 23.27,30
2 Alejandr.Valverde (Spa/Cai) +0,07
3 Beñat Intxausti (Spa/Eus) +0,58
4 Joaquim Rodríguez (Spa/Kat) +1,06
5 Jean Chris. Peraud (Fra/Ome) +1,10

Ook Westra breekt sleutelbeen

Na Amets Txurruka heeft ook Lieuwe Westra waarschijnlijk zijn sleutelbeen gebroken. De Vacansoleil-renner ging vandaag in de Ronde van Drenthe al na tien kilometer bij een rotonde onderuit en bleef met pijn liggen.

Ploegleider van de Vacansoleil-ploeg Michel Cornelisse denkt de Fries voorlopig even kwijt te zijn. "We laten het in het ziekenhuis nog even nakijken, maar ik ga uit van een breuk."

Utrechtse school maakt beste krant

De schoolkrant Quatch van middelbare school de Passie in Utrecht is verkozen tot beste schoolkrant van dit jaar. Het blad wordt door de jury op Nationale Schoolkrantdag geroemd om 'de gedurfde keuzes van de redactie en de duidelijke bladformule'.

Schrijver Khalid Boudou reikte zaterdag de prijs voor de beste schoolkrant uit op de veertiende Nationale Schoolkrantdag georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam. Op de uitreiking in Amsterdan waren 450 schoolkrantredacteuren van 75 middelbare scholen aanwezig.

Man bekent groot aantal diefstallen

Met de arrestatie van een 25-jarige man uit het Friese Surhuisterveen heeft de politie een groot aantal diefstallen opgelost. Dat meldt de politie zaterdag. De man heeft onder meer bekend achter de diefstal van 21 buitenboordmotoren in Eernewoude, bouwgereedschappen en een aanhangwagen in zijn woonplaats en een trailer met speedboot in Stroobos te zitten.

De man liep tegen de lamp toen hij in de nacht van 28 op 29 maart met een onverlichte aanhangwagen rondreed in de omgeving van Kootstertille. De aanhangwagen was volgeladen met bouwgereedschappen. In de kofferbak van de auto van de man werd de elektromotor van de bouwlift aangetroffen.

De verdachte kon geen duidelijke verklaring geven over de herkomst van de goederen. Aangezien hij ook een bekende is van de politie, werd hij aangehouden. Nader onderzoek wees uit dat de aanhangwagen eerder die maand was gestolen in Surhuizum. De bouwgereedschappen waren weggenomen vanaf een bouwlocatie aan het Zwartkruis onder Noordbergum.

De man bood de gestolen spullen aan via Marktplaats. Op zijn aanwijzing werden acht buitenboordmotoren opgedoken uit het Prinses Margrietkanaal onder Blauverlaat. Hij had ze daar gedumpt omdat de grond hem te heet onder de voeten werd.

De 25-jarige man heeft verder bekend dat hij samen met een 20-jarige vrouw en een 17-jarige jongen uit het Groningse Sebaldeburen in februari en maart bij veel monumentale kerken koper had gestolen door leidingen van de bliksemafleiders vanaf de grond tot reikhoogte met een betonschaar weg te knippen. Het drietal bezocht kerken in Friesland, Groningen en Drenthe.

De 20-jarige vrouw en 17-jarige jongen zijn dinsdag in de kraag gevat. De 25-jarige verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hem in bewaring gesteld. De vrouw en jongen zijn na een paar dagen verhoor in afwachting van hun berechting weer op vrije voeten gesteld.

Brawn niet blij met snelheid Mercedes

Ross Brawn is niet blij met de snelheid die de bolide van Mercedes Grand Prix momenteel heeft. Nico Rosberg behaalde weliswaar in de Grand Prix van Maleisië een keurige derde plaats achter beide Red Bulls, maar het gat met het Oostenrijkse team blijft erg groot.

Een echt topteam is Mercedes momenteel niet in de Formule 1. "We hebben redelijke resultaten geboekt, die overeenkomen met de snelheid van onze auto. We moeten echter realistisch zijn en erkennen dat we niet met de koplopers kunnen meedoen," zei Brawn. "We zijn niet gelukkig met waar we nu staan en werken zo hard mogelijk om het gat te dichten."

Toch is Brawn niet helemaal ontevreden over de gang van zaken bij zijn team. "Onze auto is betrouwbaar gebleken, met uitzondering van het probleem dat Michael in Maleisië had met een wielmoer. Het team verricht bovendien goed werk en ik ben erg tevreden met de prestaties van onze coureurs."

Van der Vaart niet bang voor Barça en Messi

Rafael van der Vaart verwacht dat Real Madrid ook na vanavond de ranglijst in de Spaanse Primera Division aanvoert. De Madrilenen nemen het in het eigen Bernabeu op tegen FC Barcelona, dat evenveel punten maar een iets minder doelsaldo heeft.

"Real Madrid hoort tegen Barcelona altijd de favoriet te zijn", vindt Van der Vaart. Veel ogen zullen zaterdagavond gericht zijn op Lionel Messi. De Argentijn nam in de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal alle vier de doelpunten van Barcelona voor zijn rekening.

Ook Van der Vaart was daarvan onder de indruk, maar angst boezemt Messi hem niet in. "Hij is een meester in de kleine ruimte, maar bij ons loopt ook veel kwaliteit rond. Ik denk dat Cristiano Ronaldo een completere speler is."

Voor Real wordt het wel weer eens tijd voor een goed resultaat tegen Barcelona. Eerder dit seizoen werd in Catalonië met 1-0 verloren en vorig seizoen eindigde het thuisduel in een 6-2 afstraffing. "Toch denk ik dat wij het hun met onze speelstijl heel moeilijk kunnen maken", verwacht Van der Vaart, die waarschijnlijk in de basis start. "De vorm van de dag zal ongetwijfeld bepalend zijn."

Rafael van der Vaart hoopt ook vanavond te kunnen juichen - Bron: Novum/AP

Pantelic deze zomer weg bij Ajax

Marko Pantelic vertrekt volgens Ajax-trainer Martin Jol komende zomer uit Amsterdam. De Serviër geniet de interesse van verschillende clubs en ziet niets in de aanbieding van Ajax.

"Andere clubs hebben interesse in hem", benadrukt Jol in Het Parool. Ajax wil de Servische spits graag in Amsterdam houden. Maar vraag en aanbod liggen te ver uit elkaar bij de twee partijen. "Pantelic wil een meerjarig contract en ik wil hem een éénjarig contract geven met een optie", laat de oefenmeester weten.

Jol heeft de verwachting dat de Deen Dennis Rommedahl wel ingaat op de contractverlenging in Amsterdam. Datzelfde geldt voor zijn jongere landgenoot Christian Eriksen. "Ik heb in tien jaar niet zo'n talent gezien als hij", zegt de Hagenaar. "Tweebenig, snel en met scorend vermogen."

De trainer van Ajax voorziet de Deense bondscoach en oud-trainer van Ajax Morten Olsen van advies: "Maradona werd als zeventienjarige buiten de WK-selectie van 1978 gehouden en daar hebben ze nog spijt van. Als ik bondscoach was van Denemarken zou ik Eriksen deze zomer meenemen."

CL Final Four volleybal afgelast na vliegramp

In het Poolse Lodz zouden dit weekend de halve finales en finale van de Champions League worden gespeeld. Na de vliegtuigramp in het Russische Smolensk, waar onder meer de Poolse president Kaczynski omkwam, is echter besloten alle publieke evenementen af te gelasten. 

De Europese volleybalfederatie CEV zal in overleg met de vier halve finalisten een nieuwe datum gaan afspreken. In de Final Four zouden Belchatow (Polen), Dinamo Moskou (Rusland), Volley Bled (Slovenië) en Trentino (Italië) strijden om de titel van de Champions League.

Twaalf verdachten vervolgd in bouwfraudezaak

Negen gemeente- en provincieambtenaren en drie medewerkers van het bouwbedrijf Janssen de Jong Infra worden strafrechtelijk vervolgd. De twaalf worden verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping, meldt het Openbaar Ministerie zaterdag. Wat het OM gaat doen met de zaken tegen vijftien andere verdachten en het bedrijf Janssen Infra de Jong wordt later besloten.

Het onderzoek naar de bouwfraudezaak werd in de zomer van 2007 opgestart nadat bij justitie informatie was binnengekomen dat het bouwbedrijf zich schuldig maakte aan omkoping. De ambtenaren werden in januari 2009 aangehouden wegens het aannemen van steekpenningen. Zij hebben vermoedelijk medewerkers van het bouwbedrijf voorzien van vertrouwelijke informatie over aanbestedingen.

Het gaat hierbij om infrastructurele projecten van de gemeenten Spijkenisse, Voerendaal, Landgraaf, Maastricht, Heerlen, Nuth, Sittard-Geleen en de provincie Limburg. De steekpenningen bestonden uit een auto, het aanleggen van een tuin, schilderwerk, verbouwingen, dure diners in exclusieve restaurants, een reis naar de Grand Prix van Monaco, tickets voor concerten en voetbalwedstrijden, dagjes uit en contante geldbedragen.

De verdachte ambtenaren zijn op een uitzondering na inmiddels ontslagen of op non-actief gesteld. Ook de verdachte werknemers van het bouwbedrijf zijn niet meer in dienst van het bedrijf.

Het OM is procedures gestart om de criminele winsten te ontnemen. Er is inmiddels beslag gelegd op contante geldbedragen, een spaarrekening, een personenauto, een motorfiets en de overwaarde van een woning.

De strafzaken tegen de negen ambtenaren en drie medewerkers van het bouwbedrijf worden in juni voor het eerst door de rechtbank Den Bosch behandeld tijdens een zogenoemde regiezitting. Het OM verwacht de megazaak in het najaar inhoudelijk af te kunnen doen.

Tieners verdacht van veroorzaken bosbrand Ermelo

De politie verdenkt twee tieners van het veroorzaken van een kleine bosbrand vrijdagavond in Ermelo. Door toedoen van de twee stond 25 vierkante meter bos in brand. Dat meldt de politie zaterdag.

Rond 18.15 uur kreeg de brandweer melding van de brand aan de Haspel. Een getuige slaagde erin het vuur te blussen en de brandweer hield zich bezig met nablussen. De politie verdenkt nu de twee tieners, die op zogenoemde Opoefietsen reden, van de brandstichting. De tieners zijn nog niet aangehouden.

Gunnewijk wint Ronde van Drenthe

De Ronde van Drenthe is vanmiddag gewonnen door Loes Gunnewijk. De renster van Nederland Bloeit reed in de finale weg uit een kopgroep van dertien vrouwen en kwam alleen over de meet. De sprint van de achtervolgers werd gewonnen door de Italiaanse Giorgia Bronzini. Marianne Vos blijft aan de leiding in het algemeen klassement van de stand om de wereldbeker.

"Ik rook mijn kans toen het voorin opnieuw stilviel, net voordat het op sprinten zou aankomen," aldus Gunnewijk die instructies kreeg van haar ploegleider Jeroen Blijlevens. "Hij riep in m'n oortje dat ik een gaatje geslagen had en moest blijven gaan. Dat het gelukt is, is een  droom die uitkomt."

Fransman steekt poolcirkel over in luchtballon

De Franse avonturier Jean-Louis Etienne heeft in een luchtballon de poolcirkel overgestoken. De man begon zijn bitterkoude reis in Noorwegen en landde met zijn ballon in het oosten van Siberië. Dat heeft het team van de avonturier zaterdag gezegd. De Fransman is door zijn reis de eerste die in een luchtballon de poolcirkel is overgestoken.

Etienne (63) legde in totaal 3.130 kilometer af. Kort na de landing lichtte hij zijn team in dat hij blij was dat de vlucht erop zat, 'omdat er moeilijke momenten waren en ik met een slaaptekort begon te kampen'.

De bedoeling was om in Alaska te landen, maar na een sneeuwstorm woensdag moest hij noodgedwongen van koers veranderen omdat hij zijn accu's niet meer via zijn zonnepanelen kon opladen. Tijdens zijn reis verrichtte Etienne metingen van het CO2-gehalte in de atmosfeer.

In 1986 was Etienne de eerste persoon die in zijn eentje de Noordpool wist te bereiken.

Sleutelbeenbreuk Txurruka

In de Ronde van Baskenland hebben twee renners een sleutelbeenbreuk opgelopen. Amets Txurruka liep de kwetsuur gisteren in de vijfde etappe al op.

Txurruka reed gisteren nog even aan kop van de etappe, maar hij ging onderuit in dezelfde bocht waar even later ook Robert Gesink ten val kwam. De Spanjaard van Euskaltel reed de rit nog wel uit omdat hij de bergtrui vandaag hoopte veilig te stellen. Nadat artsen echter een breuk in zijn sleutelbeen constateerden, kon hij dat idee op zijn buik schrijven.

Kanstantin Siutsou van Columbia kwam vanmorgen ten val toen hij het parcours verkende van de afsluitende tijdrit. Hij brak daarbij ook zijn sleutelbeen. De ploegmaat van de Wit-Rus, Michael Rogers, schreef dat op zijn Twitter.

Het is onduidelijk hoe lang de twee renners uit de roulatie zijn.

Van Bronckhorst wil duidelijkheid over toekomst Feyenoord

Giovanni van Bronckhorst heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst bij Feyenoord. De aanvoerder van de Rotterdammers wil meer duidelijkheid van de club.

"Fysiek ben ik nog altijd helemaal in orde, maar ik wil de tijd nemen voor ik de knoop doorhak", laat Van Bronckhorst weten tegen het AD. De aanvoerder van Oranje heeft een aflopend contract in Rotterdam-Zuid. "Voor mij is het belangrijk hoe Feyenoord er volgend seizoen uit zal zien." De linksback doelt met name op de zeer beperkte financiële middelen bij Feyenoord betreffende nieuwe spelers.

Met de Rotterdammers strijdt Van Bronckhorst de komende weken om de vierde plaats in Eredivisie met AZ. Feyenoord kan morgen tegen PSV ook een belangrijke rol spelen in het kampioenschap. "Maar Feyenoord moet puur naar de eigen situatie kijken. Wie wij daar in de race om de titel mee helpen, maakt ons helemaal niet uit. Wij willen de vierde plaats pakken, alleen dat telt voor ons."

Prem boos om eigen salaris

Programmamaker Prem Radhakishun is boos vanwege zijn eigen salaris. Dit zei hij vrijdagavond in het AVRO-programma Gehaktdag. In zijn eindspeech van het programma zei Radhakishun dat hij het schandalig vindt dat de AVRO en de publieke omroep belastinggeld spenderen aan een 'nietszeggend programma'.

In Gehaktdag wordt een 'humorvolle ode gebracht aan bekende Nederlanders'. De tv-maker gaf eerlijk toe dat hij meedeed aan het programma voor het geld: "Dan vraag je jezelf af: waarom ben jij hier dan, Prem? Wel, om één simpele reden: geld. Ik krijg betaald om hier even mijn bek te houden, een paar mensen te laten zeiken en daarna deze toespraak te houden."

"Hiervoor krijg ik meer dan een beginnende politieagent in een maand verdient. En die politieagent moet daarvoor minimaal 220 uren werken in de maand. En dat is de publieke omroep, de AVRO. Ik zit daar, ik hou mijn bek en in 35 minuten verdien ik meer in een nietszeggend programma wat niets betekent. Mijn complimenten voor de AVRO, mijn complimenten voor producent Eyeworks en mijn complimenten aan presentator Ruben Nicolai", aldus Radhakishun.

Volgens de tv-maker moet de AVRO en de publieke omroep zich schamen dat er zoveel geld verspild wordt en Radhakishun adviseert dan ook om het programma te laten stoppen. "En Ruben Nicolai, misschien moet je maar eens werken voor je geld, in plaats van deze domme dingen doen", besloot een boze Radhakishun.

Bekijk hier de speech van Prem Radhakishun.


Prem: publieke omroep verspilt geld aan onzin-programma's

SP: TNT moet in overheidshanden komen

TNT maakte gisteren bekend dat het de postdivisie wil afstoten. Op welke wijze dat gebeurt, een beursgang of verkoop, is nog onduidelijk. De Socialistische Partij wil het niet zo ver laten komen en is van mening dat de overheid weer een meerderheidsbelang moet nemen in het bedrijf. De partij wil niet, na ABN Amro, dat Nederland weer een economisch groot bedrijf verliest.

Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zijn er "geen wettelijke bezwaren, zolang er marktconform wordt gewerkt." Ook in Europees verband is een overname door de overheid geen probleem. "In buurlanden is dit nog heel gewoon."

De SP is bezorgd over de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden in de postsector. "11.000 banen staan bij TNT op de tocht. Nieuwkomers op de postmarkt ontduiken de CAO en postkantoren worden gesloten. Dit kon wel eens de laatste mogelijkheid zijn om het voortbestaan van TNT en de postbezorging in eigen land zeker te stellen. Nederland wilde voorop lopen bij het liberaliseren van de postmarkt. Andere landen hadden, net als de SP, wel oog voor de schadelijke gevolgen van deze marktwerking en zetten de rem erop. Het kabinet moet nu de schade herstellen."

De chaos op de postmarkt is volgens Gesthuizen veroorzaakt door de politieke keuzes die zijn gemaakt in vier kabinetten Balkenende. Zij wijst daarbij ook op de energiebedrijven die vorig jaar, niet zonder slag of stoot, door buitenlandse bedrijven zijn overgenomen.

De SP wil dus dat de overheid een meerderheidsbelang neemt in TNT. Daarnaast moet de overheid ook aanvullende eisen stellen, met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden, aan bedrijven die opereren op de postmarkt. "Het is schandalig dat postbodes nu werken onder het minimumloon. Nog altijd is het niet te laat om een einde te maken aan de puinhoop op de postmarkt, maar dan moet het kabinet nu handelen."

Dieven bezorgen burgemeester flitsboete

De burgemeester van het Belgische plaatsje Oosterzele kreeg onlangs een nare verrassing. Bij Johan van Durme plofte een dikke bekeuring wegens te hard rijden op de deurmat.

Van Durme is echter onschuldig. Zijn auto bleek namelijk te zijn gestolen toen deze voorbij de flitspaal reed.

Dieven hadden zijn Citroën meegenomen om ermee door België te toeren. Na drie dagen vonden de dieven het welletjes en lieten ze het voertuig in Tongeren achter. Of de burgervader de boete alsnog moet betalen, is niet bekend.

Straaljagers achtervolgen UFO boven snelweg

Een anonieme cameraman heeft een spectaculair schouwspel gefilmd. Boven de Britse snelweg M5 is een UFO te zien, die klaarblijkelijk wordt achtervolgd door twee straaljagers. Het filmpje zou naar verluidt zijn geschoten bij een parkeerterrein bij een tankstation in het westen van de Engelse regio Midlands.

"Dit is een van de beste video's die ik ooit heb gezien", bekent UFO-expert Nick Pope, die jarenlang voor het ministerie van Defensie UFO-meldingen onderzocht. "Het zou een nieuw militair vliegtuig kunnen zijn, hetgeen de straaljagers zou kunnen verklaren. Normaal gezien test je echter geen geheime projecten bij daglicht. Het zou dus ook kunnen gaan om een echt ruimtevaartuig, dat ons luchtruim binnendringt om vervolgens te worden onderschept."

Het Britse ministerie van Defensie weigert commentaar te geven op de waarneming. Het enige dat ze kwijt willen is dat ze inderdaad straaljagers afsturen op een dreiging in de lucht.

Ook de politie van de bewuste regio houdt de monden stijf gesloten. "We zijn niet op de hoogte van meldingen over ongeïdentificeerde ruimtevaartuigen in de buurt van de M5."


Duidelijker dan dit, krijg je ze niet

Klavan op de verlanglijst van NAC

AZ-verdediger Ragnar Klavan staat in de belangstelling van NAC Breda. Trainer Robert Maaskant zegt in BN/De Stem dat de voormalige Heraclied een versterking zou zijn voor de Bredanaars.

Omdat Patrick Zwaanswijk vertrekt bij NAC is de club op zoek naar versterkingen in de achterste linie. Klavan komt bij AZ niet veel aan spelen toe en stond bovendien al eerder in de belangstelling van NAC. "Ik heb hem al eens benaderd," zegt Maaskant. "Het is een hele goede speler."

Mocht het tot een overgang komen, dan komt Klavan nog een voormalig speler van AZ tegen. Eerder werd Kees Luijckx door NAC al vastgelegd voor het volgende seizoen.

'Manchester City wil Olic'

De sterke optredens van Ivica Olic in de Champions League is ook Manchester City niet ontgaan. De Engelse ploeg wil volgens The Daily Mail de Kroaat van Bayern München na dit seizoen graag toevoegen aan de selectie.

Komende zomer willen The Citizens de selectie versterken met enkele 'harde werkers'. Volgens trainer Roberto Mancini voldoet Olic aan deze eis. De aanvaller zou voor een bedrag van ongeveer zeven miljoen mogen vertrekken bij Der Rekordmeister. Dit bedrag is, volgens de krant, makkelijk op te hoesten door Manchester City.

Olic verkaste in de zomer van 2009 transfervrij van Hamburger SV naar Bayern München . Sindsdien kwam de Kroatische spits tot 24 wedstrijden, waarin hij acht keer scoorde. Zijn contract loopt nog tot medio 2012.

Belgisch toptalent Rits (16) wil ooit naar Ajax

In België wordt Romelu Lukaku (Anderlecht) op dit moment als grootste talent van het land beschouwd. Maar in zijn schaduw timmert ook Mats Rits aan de weg bij Germinal Beerschot. Rits ziet het verwachtingspatroon in België veranderen door Lukaku.

"Door de prestaties van Romelu Lukaku ontstond hier en daar het beeld dat iedereen daartoe in staat moet zijn. Maar er is geen vergelijking mogelijk"
, zegt middenvelder Rits tegenover De Gazet van Antwerpen. "Wat Romelu doet is uitzonderljik. Dat kun je van niemand verwachten."

"Lukaku is Rits niet. Neem nog maar zijn lichaam. Lukaku is een beest, een monster. Helemaal anders dan ik. Ik ga nu pas naar de fitness om een beetje body te krijgen", laat het 16-jarige toptalent weten. Rits vond zich al in de belangstelling van onder meer Real Madrid en Ajax.

De Belg vond het voor zijn ontwikkeling echter nog geen verstandige stap op uit België te vertrekken. "Momenteel is Germinal Beerschot voor mij de beste club. Hier kennen ze mij. Ik kreeg op mijn zestiende een contract en dat vertrouwen wil ik niet beschamen. Maar ooit wil ik graag naar Ajax."

'Kritiek MIVD op Irak-dreiging was bekend'

Jaap de Hoop Scheffer, destijds minister van Buitenlandse Zaken, wist wel degelijk dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD genuanceerd dachten over de dreiging vanuit Irak. Dat zegt de toenmalig directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Joop van Reijn zaterdag in het radioprogramma Argos.

In het programma spreekt hij voor het eerst in het openbaar over het Irak-dossier. In het interview reageert Van Reijn op uitspraken van De Hoop Scheffer in de Volkskrant onlangs. In dit stuk zegt de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken dat hij niet van de diensten heeft gehoord dat hij op het verkeerde spoor zat.

De MIVD had volgens Van Reijn echter scherpe kritiek op de claim van de Britten dat Irak over biologische en chemische wapens zou beschikken, die binnen 45 minuten zouden kunnen worden ingezet. "Wij waren van mening dat dat gewoon niet door de feiten werd onderbouwd." Dat is in september 2002 gemeld aan De Hoop Scheffer, zegt Van Reijn.

De oud-directeur van de MIVD zegt zich er verder aan te storen dat voormalige bewindslieden de MIVD en de AIVD hebben beschuldigd van zogenoemd indekgedrag, waabij de diensten bewust slagen om de arm zouden hebben gehouden, zodat ze in een later stadium nooit op een uitspraak konden worden gevangen. "Ik denk dat als je juist tegen de heersende opvatting in heel kritisch blijft kijken, er helemaal geen sprake is van indekgedrag. Dat is eerder je nek uitsteken."

Verder heeft Van Reijn forse kritiek op premier Jan Peter Balkenende. Die kreeg in september 2002 een zogeheten For-Your-Eyes-Only-brief van zijn Britse collega Tony Blair over de dreiging die uit zou gaan van Irak. Die brief mocht hij aan niemand anders laten lezen, ook niet aan de eigen inlichtingendiensten. Volgens Van Reijn heeft de regering zich hierdoor erg kwetsbaar gemaakt voor beïnvloeding door buitenlandse diensten. "En dat lijkt mij toch een behoorlijk ernstige zaak."

'Kritiek MIVD op Irak-dreiging was bekend'
'Kritiek MIVD op Irak-dreiging was bekend' (Foto: Novum)

 

Emmer Turkse yoghurt bevat geen Turk

Een Griekse man wil maar liefst vijf miljoen euro zien van een Zweedse zuivelfabriek. Lindahls Mejeriprodukter maakt Turkse yoghurt, en een besnorde Turk prijkt zowel op de emmers als op de website. De Turk blijkt echter een Griek te zijn, die zonder ervoor te zijn gevraagd met zijn kop op de emmers staat.

Athanasios Varzanakos kwam er pas achter toen een vriend die in Stockholm woont ineens Varzanakos op de emmers zag staan en hem het gelijk vertelde. "Mijn kameraad was verontwaardigd en vroeg hoe het mogelijk was dat ik erop stond", vertelt de Griek aan Zweedse media.

De fabrikant vertelde de foto in goed vertrouwen van een fotodatabank te hebben gekocht. Voor Lindahls kwam het als een nare verrassing toen er ineens een aanklacht van veertig pagina's dik bij hen op de deurmat viel. De Griek wil geld zien omdat de emmer Turkse yoghurt misleidend is aangezien hij geen enkele band heeft met Turkije.

"We hebben de foto gekocht van een fotoagentschap en gingen ervanuit dat alles in orde was", vertelt de heer Lindahl aan de media. Ondanks de aanklacht blijft de yoghurtfabriek gebruik maken van de afbeelding.

De foto weegt voor Varzanakos extra zwaar omdat de banden tussen Griekenland en Turkije de laatste tijd gespannen zijn. De afgelopen decennia is de koude oorlog tussen beide landen steeds heviger geworden.

Lindahls
De bewuste emmer. Klik voor een enorme vergroting

Bolt loopt eerste 200 meter in Kingston

De Jamaicaanse atleet Usain Bolt loopt zijn eerste 200 meter van het seizoen op 1 mei bij een internationale invitatiewedstrijd in Kingston. Toernooidirecteur Donald Quarrie heeft dit laten weten.

Bolt, olympisch kampioen op de 100 en 200 meter en 4x100 meter, zal het opnemen tegen de Amerikaan Wallace Spearmon. Bij de vrouwen gaat tweevoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown de strijd aan met de Amerikaanse Sanya Richards, de wereldkampioene op de 200 meter.

Lawine bedelft helikopter: zeven doden

Zeker vijf Duitse toeristen zijn zaterdag omgekomen, toen een lawine op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland een helikopter bedolf. Ook twee bemanningsleden kwamen volgens het Russische persbureau Interfax om het leven. Een andere Duitse toerist en een bemanningslid zijn 'in kritieke toestand' naar het ziekenhuis gebracht.

Aan boord van het toestel waren achttien mensen, onder wie veertien Duitsers. De Duitsers waren voor een snowboardvakantie naar Rusland gereisd. De helikopter, een Mi-8, is vermoedelijk na de landing door de lawine verrast. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 70 kilometer van de stad Jelisovo.

Razen tegen justitie

Ik zal de eerste niet zijn die beweert dat justitie in Nederland aan alle kanten faalt. Al jaren klinkt vanuit alle lagen van de bevolking de roep om strengere straffen, hogere boetes en een consequentere aanpak van veelplegers. Vanuit justitie klinkt dan wel eens het verweer dat de straffen in Nederland al hoog zijn vergeleken met de rest van Europa. Mijn antwoord hierop: “So what!!!” Wat maakt het voor ons nu uit, dat de straffen in de rest van Europa lager zijn. Pas als dit als gevolg zou hebben dat criminelen Nederland laten voor wat het is om hun heil te zoeken in andere landen vanwege de lagere straffen daar, dan komen we ergens. Zover zijn we echter nog lang niet.

Leerlingen in de bouw slachtoffer van crisis

Jongeren die een opleiding volgen om in de bouw te kunnen werken, komen door een gebrek aan stageplaatsen in de problemen. In de opleiding is een werkstage ingebouwd. Maar omdat het slecht gaat in de bouw, komen ze nergens aan de bak en halen ze dus ook hun diploma niet.

Probleem is dan dat ze jonger zijn dan 27, geen diploma hebben en daardoor geen werkloosheidsuitkering krijgen. Volgens het JOB, de belangenorganisatie van mbo'ers, zijn er al zeker tientallen leerlingen hiervan de dupe geworden.

"In de bouw maken we ons zorgen, want daar verwacht iedereen dat de crisis nog wel even aanhoudt", zegt een woordvoerder van de MBO-raad.

"Wij en het UWV doen er alles aan om voor deze jongens wat anders te vinden, maar dat is moeilijk", zegt Olaf Polders van Stichting Haagbouw, het opleidingsbedrijf voor leerlingen in de bouw. "Het is heel pijnlijk. We zijn jaren bezig geweest jongeren te interesseren voor de bouw en dan volgt nu dit. Ze zien hun opleiding stranden. Bij ons zijn het er vijftien, maar als je kijkt over het hele land, gaat het om bijna een hele generatie die je met dit probleem opzadelt."

Ron Brandsteder maakt tv-comeback

Ron Brandsteder gaat tien afleveringen presenteren van 'Wie van de drie'. Het programma, dat in de jaren negentig voor het laatst te zien was bij RTL, wordt uitgezonden tussen Kerst en Oud & Nieuw.

Als het programma een succes is, komen er meer uitzendingen. Wie de panels gaan vormen is nog onduidelijk. Ron en Max-baas Jan Slagter gaan binnenkort bedenken wie ze graag willen hebben.

Kalezic: "Bewezen dat we echte kampioen zijn"

Kampioen De Graafschap won vrijdagavond met ruime cijfers van FC Omniworld. Trainer Darije Kalazic was na afloop dan ook dik tevreden.

"Voor de wedstrijd heb ik gezegd dat Omniworld niet het team is van voor de winterstop", vertelt Kalezic op de clubwebsite. "In de laatste zes wedstrijden heeft Omniworld tien goals gemaakt en er maar vier tegen gekregen. Dat bewijst dat Omniworld knap uit de degradatiezone is geklommen. Daarbij komt nog kijken dat we de titel uitbundig hebben gevierd. Er zaten ook nog wel promillages alcohol in ons bloed van zondag", vertelde Kalezic met een lachend gezicht.

"Vanaf het begin waren we hier echter scherp, zoals we gedurende het hele seizoen al waren. De bereidheid is dan ook groot en het team is zich ervan bewust dat we hier verplicht waren te winnen. Ook naar de supporters toe. We moesten bewijzen dat we de echte kampioenen zijn. We moesten de lijn doortrekken die we hebben ingezet, daar moet geen misverstand over bestaan. En dat kan ook met deze groep, die fysiek en conditioneel het beste is van de Jupiler League", zo concludeerde de coach van de Superboeren.

Van Gaal: "Als wij vandaag winnen, worden we kampioen"

Na de schitterende prestatie tegen Manchester United in de Champions League afgelopen week, wacht vandaag voor Bayern München een belangrijk duel in de Duitse Bundesliga. De ploeg van Louis van Gaal mag op bezoek bij nummer drie Bayer Leverkusen.

Van Gaal denkt bij een eventuele winst op Leverkusen dat zijn ploeg het landskampioenschap niet meer kan ontgaan: "Als wij winnen, worden we kampioen."

"Het is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Zij hebben niks te verliezen en kunnen dus vrij spelen. Ik denk dat Leverkusen speltechnisch beter is dan Schalke 04. We moeten heel goed zijn om te kunnen winnen", aldus de trainer, die eerder aan het roer stond bij Ajax en FC Barcelona.

De huidig trainer van Leverkusen, Jupp Heynckes, was vorig seizoen nog trainer bij Der Rekordmeister. Van Gaal denk niet dat dit een probleem zal zijn. "Ik denk niet dat hij weet hoe wij spelen. In de laatste acht maanden is er veel veranderd bij deze club."

[Upd] Jaspers naar halve finales WB driebanden

Dick Jaspers heeft zich vandaag weten te plaatsen voor de kwartfinales van het wereldtoernooi driebanden dat gehouden wordt in het Zuid-Koreaanse Suwon.

De Nederlandse biljarter wist in de achtste finales zijn Turkse opponent Luti Cenet met 3-1 (15-10, 13-15, 15-3 en 15-9) te verslaan. Jaspers kwam tot een moyenne van 2,148.

Onze landgenoot mag het in de kwartfinales opnemen tegen de Belg Eddy Merckx. Hij wist op zijn beurt de Zuid-Koreaan Sung-Won Choi te verslaan.

Update:

Ook Eddy Merckx heeft Dick Jaspers niet weten te verslaan. De Belg, niet verwarren met de wielrenner, verloor van onze landgenoot met maar liefst 3-0. Alleen in de eerste set bood de Belg enige tegenstand, maar in de resterende twee sets kwam Merckx er niet aan te pas.

In de halve finales treft Jaspers zijn oud-teamgenoot Tayfun Tasdemir uit Turkije.  Hij wist eerder de nummer één van de ranglijst om de wereldbeker te verslaan, de Koreaan Kyung-Roul Kim. Ook de Belg Frédéric Caudron verloor van de bijzonder sterk spelende Tasdemir.

Oranje-internationals Ajax krijgen onverwachte dopingcontrole

Ajax heeft vrijdag onverwacht bezoek gehad van dopingcontroleurs. Oranje-internationals Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw moesten hun urine inleveren.

"Dit is de eerste keer dat ik een out-of-competitioncontrole meemaak", aldus Stekelenburg na de training tegenover De Telegraaf. Trainer Martin Jol heeft het al vaker meegemaakt. "Bij Tottenham Hotspur kregen we maandelijks controleurs op bezoek en bij HSV zelfs vaker", vertelt Martin Jol. "Maar in Nederland heb ik dat buiten de wedstrijden om nog niet meegemaakt."

De controle werd uitgevoerd in opdracht van de FIFA. De 32 WK-deelnemers moesten op 22 maart een gedetailleerd schema van de voorbereidingen aan de FIFA geven.

"Ik hoop alleen dat de jongens tijdens en na Barcelona-Arsenal niet te veel alcohol hebben gedronken. De tien competitiezeges op rij hebben we gewoon op eigen kracht gedaan, hoor", aldus Jol met een glimlach.

Maaskant ziet Kruiswijk graag in het shirt van NAC

Arnold Kruiswijk staat in de verregaande belangstelling van NAC Breda. Trainer Robert Maaskant zegt in BN De Stem dat hij Kruiswijk er volgend seizoen graag bij wil hebben.

"We zouden hem er na de zomer graag bij hebben", vertelt Maaskant. De verdediger staat onder contract bij het Belgische Anderlecht, maar is verhuurd aan Roda JC. Bij de Brusselse club ziet de verdediger geen toekomst. Wat Roda JC met Kruiswijk wil is nog onduidelijk. "Ik laat de komende tijd op me afkomen wat de toekomst mij kan brengen. Ik heb nog geen gesprek met Roda JC gehad. Ik voel me in ieder geval goed hier."

"Ik weet ook niet hoe Anderlecht, waar ik nog een tweejarig contract heb, zich op gaat stellen. Van geruchten over NAC weet ik niks. Ik heb slechts gelezen dat er interesse zou zijn. Ik blijf graag in Nederland"
, besluit Kruiswijk in het AD.

HRT wil ervaren vrijdagrijder aantrekken

De teambaas van Hispania Racing Colin Kolles wil een ervaren vrijdagrijder aantrekken om zo te proberen de Dallara-bolide verder te ontwikkelen. Mogelijk zal Giancarlo Fisichella of Christian Klien instappen bij de Spaanse renstal om Bruno Senna en Karun Chandhok aan betere resultaten te kunnen helpen.

Kolles kan niet oordelen waar de Braziliaanse en Indische coureur op dit moment staan en daarom wil hij op vrijdag een ervaren coureur laten rijden om een benchmark voor de rookies neer te zetten. De Duitse teambaas zei voorts tegen Bild dat hij van het team een echte constructeur wil maken en het niveau van de GP2 achter zich wil laten. Hiervoor zal het team een windtunnel huren om zaken te testen. Zo moet de renstal de beste van de nieuwkomers worden dit jaar.

Pronk beëindigt profcarrière na Ronde van Noord-Holland

De 35-jarige Matthé Pronk zet op 25 april een punt achter zijn wielercarrière. De inwoner van Grote Spouwen was aan zijn laatste seizoen als wielrenner bezig. De tweevoudig Europees kampioen achter de derny's is de laatste tijd tot inzicht gekomen dat hij het niet meer op kon brengen om alle verplichtingen en offers, die het bestaan van beroepsrenner tegenwoordig met zich meebrengt op te brengen. Pronk kiest voor zijn gezin, zijn studie en maatschappelijke carrière.

Het was een lastige maar logische keuze bekent Pronk: "Ik heb met veel plezier bij Vacansoleil gereden en de ploeg van vrijbuiters past bij me. Echter, voor de zomer wens ik af te studeren aan de Johan Cruyff Institute en ik zal uiteindelijk met mijn gezin terugkeren naar Noord-Holland dit maakt dat ik keuzes moet maken. Ik ga in mijn laatste wedstrijd gewoon meedoen voor de overwinning, dat lijkt me een mooi afscheid."

Pronk werd prof in 1999 en stond bekend om zijn aanvalslust en doorzettingsvermogen. In 2009 reed hij nog de Ronde van Spanje voor Vacansoleil. Eén van de hoogtepunten in zijn profcarrière was de overwinning in de Druivenkoers van 2003. Op zondag 25 april rijdt hij in de Ronde van Noord-Holland zijn laatste profwedstrijd.

Eriksen tot 2014 bij Ajax

Zoals al eerder verwacht werd is Ajax er in geslaagd Christian Eriksen langer vast te leggen. Ze hebben een akkoord met de middenvelder bereikt voor een contrac tot medio 2014.

"Ik ben blij dat we eruit zijn", aldus de Deen. "Ik kan hier nog veel leren, ben nog niet klaar en hoop veel voor de club te kunnen betekenen." Martin Jol is zeer te spreken over de overeenkomst. "Christian is het grootste talent dat ik de laatste tien jaar heb gezien", aldus de trainer in De Telegraaf.

"Hij is sinds de winterstop een vast onderdeel van de A-selectie, heeft veel in de basis gestaan en werd begeerd door grote clubs. Daarom is het goed dat we hem langer konden vastleggen", aldus Jol. Jol heeft aangegeven met nog een Deen verder te willen, Dennis Rommedahl. De aanvaller zal echt wel een lager salaris tegemoet kunnen zien.

Tientallen gewonden bij rellen Bangkok

Meer dan dertig mensen zijn zaterdag gewond geraakt bij gevechten tussen aanhangers van de oppositie en de veiligheidsdiensten in de Thaise hoofdstad Bangkok. Dat hebben de hulpdiensten meegedeeld.

De betogers zijn aanhangers van de in 2006 verdreven premier Thaksin Shinawatra. Zij eisen het vertrek van premier Abhisit Vejjajiva en nieuwe parlementsverkiezingen.

De woordvoerder van het leger zei dat militairen het bevel hebben gekregen de Phan Fah-brug en de Rajdumnoenweg in Bangkok van de betogers "terug te eisen". Dat is niet ver van diverse gebouwen van de centrale overheid en de strijdkrachten. Ook hebben militairen zich massaal verzameld bij het winkelcentrum Rachaprason.

Kennelijk wil de regering de strijdkrachten inzetten om de naar schatting vijfduizend betogers, gehuld in rode shirts, daaruit te verwijderen. De betogers, onder wie vrouwen en kinderen, gebruiken taxi's om de toegang tot het zeer grote winkelgebied te blokkeren.

Lange Frans in musical over Radio Veronica

Lange Frans krijgt de hoofdrol in een musical over de zeezender Radio Veronica. Samen met Antonie Kamerling gaat hij in het stuk terug naar het veertien jaar durende avontuur op de Noordzee. Andere rollen in 'Herinnert u zich deze nog?!' zijn voor Ruben Lürsen, Thijs Steenkamp en Mylene d’Anjou te zien.

Radio Veronica werd tussen 1960 en 1974 uitgezonden vanaf een schip op de Noordzee. "Veronica is eigenlijk de basis van het huidige radiolandschap", zegt regisseur Peter de Baan. "Het waren vijftig jaar geleden de pioniers die het opnamen tegen de gevestigde orde. Hun verhaal is een mooi verhaal om te kunnen verpakken in een musical."

De musical gaat 15 februari 2011 in première in Rotterdam.

Twee gewonden door ammoniaklek WTC-gebouw

Twee mensen zijn zaterdagochtend gewond geraakt bij een ammoniaklekkage in een gebouw van het World Trade Center in Amsterdam. Een portier en een beveiligingsmedewerker die de lekkage ontdekten, hebben ammoniak ingeademd. Zij zijn door ambulancepersoneel behandeld, maar hun verwondingen vielen mee, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De lekkage vond plaats in een technische ruimte op de achttiende etage. De lekkage werd rond 10.00 uur ontdekt. Vermoedelijk door een storing lekte een kleine hoeveelheid ammoniak uit een koelinstallatie. Het probleem was rond 11.00 uur verholpen.

Het WTC-gebouw hoefde niet ontruimd te worden. "De ammoniak is in de technische ruimte gebleven." Wel kon het tram- en gewone verkeer op de Strawinskylaan een kwartier niet rijden, maar dat gebied is inmiddels vrijgegeven. Het treinverkeer ondervond geen hinder aan de lekkage.

Stans tekent tweejarig contract bij RKC

Middenvelder Jeff Stans heeft zijn eerste profcontract binnen. De 20-jarige Stans heeft een contract tot medio 2012 met optie tot nog een jaar bij RKC Waalwijk ondertekend.

Manager technische zaken Mohammed Allach verwacht veel dingen van Stans. "Jeff is een creatieve, balvaardige middenvelder met veel voetbaltechnisch denkvermogen. Hij kan een wedstrijd lezen en heeft daarnaast een prima trap. Deze jongen heeft het in zich om een vaste waarde bij RKC Waalwijk te worden", aldus Mo.

Weerman en ex-marinier bevestigt 'chemtrails'

Een Amerikaanse weerman heeft met zijn weerpraatje gisteravond voor veel opschudding gezorgd. Kevin Lollis heeft tijdens de weersvoorspelling op de tv-zender KTVL het bestaan van zogeheten chemtrails bevestigd.  Hierbij zou het echter niet om chemische middelen gaan, maar om kleine metalen deeltjes om radarapparatuur te verstoren.  Simpele militaire oefeningen dus.

De Amerikaanse evenknie van Piet Paulusma wijst kijkers op vliegtuigstrepen die te zien zijn op radarbeelden en laat de kijkers weten dat dit geen gewone condensstrepen zijn. Lollis, die jaren bij de Amerikaanse marine heeft gediend, vertelt dat het hier niet om regen of sneeuw gaat, maar aluminium-, plastic- en papierdeeltjes die zijn voorzien van een metalen laagje.

Het leger strooit met deze deeltjes om zo militaire radars te beïnvloeden. De Amerikaanse overheid houdt dit echter natuurlijk onder de pet. Daar Lollis ex-marinier is, weet hij waar hij over praat.

"We zien hier een bijzondere situatie", vertelt hij de kijkers. "Het eerste deel lijkt vrij normaal, maar dan zie je banden van verschillende soorten bewolking over de regio trekken. Het is geen regen of sneeuw, maar een militair vliegtuig dat 'chaff' strooit. Deze kleine aluminiumdeeltjes, of soms stukjes plastic of zelfs gemetaliseerd papier, worden gebruikt om de radar te verstoren. Ze zijn nu duidelijk aan het oefenen. Ze zullen dit uiteraard niet bevestigen, maar ik heb jaren bij de marine gediend en ik zeg je dat het zo is."

Vorige maand werd ons land nog 'opgeschrikt' door chemtrails. Uiteindelijk bleek het hier te gaan om een testvlucht met een vliegtuig van de TU Delft.


Het bewuste weerpraatje van de meteoroloog

Pathé biedt WK op groot scherm aan

Bioscoopexploitant Pathé gaat de wedstrijden van het WK Voetbal in Zuid-Afrika aanbieden. Groepen van meer dan vijftig personen kunnen een zaal afhuren waar zij middels digitale projectie de wedstrijden die de NOS uitzendt, kunnen bekijken. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

Pathé heeft hierover afspraken gemaakt met de FIFA en de NOS, die de Nederlandse uitzendrechten bezit. De exploitant heeft al een aantal grote bedrijven benaderd of zij interesse hebben in het bekijken van WK-wedstrijden op een groot scherm. Het animo is groot, volgens de zegsman.

Ronaldo: "Er is niet veel ruimte voor fouten"

Real Madrid neemt het vanavond op tegen FC Barcelona. Cristiano Ronaldo weet dat het een zware wedstrijd gaat worden waarin kleine dingen de doorslag gaan geven.

Zowel Barça als Real heeft 77 punten. De winnaar van vanavond kan een voorschot nemen op de landstitel. "Het wordt een hele zware wedstrijd", weet Ronaldo. "Ik denk dat de kansen fifty fifty zijn omdat we allebei 77 punten hebben. Het zal moeilijk worden want Barcelona speelt erg goed voetbal."

"Wij spelen thuis en dat is wel een voordeel, maar ik zie geen grote verschillen", vervolgt Ronaldo tegenover AS. "De wedstrijd gaat beslist worden op kleine details. Er is niet veel ruimte voor fouten."

"Ik ben van mening dat er veel goals kunnen vallen in deze wedstrijd. Als die er komen dan moeten ze natuurlijk voor ons vallen. De prioriteit is winnen. Het maakt niet uit wie er scoort. Wij willen niets liever dan drie punten voor komen op Barcelona. Er is nog maar een korte weg te gaan. Als we winnen hebben we een klein, maar belangrijk voordeel."

"Dit is een speciale wedstrijd. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn teamgenoten. Het gaat een spectaculaire wedstrijd worden. We willen vanavond laten zien dat we niet alleen een goede aanval hebben, maar een uitgebalanceerd team."

Feyenoord-kaarten bekerfinale binnen kwartier uitverkocht

De resterende 8.600 kaarten voor supporters van Feyenoord zijn zaterdagochtend snel uitverkocht. Na een kwartier was er geen kaartje meer te krijgen.

Eerder waren er al 1.400 kaarten verkochten aan Diamond en Goldkaart-houders. Vanochtend was het dus de beurt aan andere supporters. De vraag naar de kaarten was gigantisch. Fans brachten zelfs de nacht door voor verkooppunten om een kaartje te kunnen bemachtigen.

De bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax wordt op 25 april afgewerkt in De Kuip. Ajax neemt 7.700 supporters mee naar Rotterdam. Zij worden met zeven treinen naar Rotterdam gebracht.

[Upd] Vliegtuig met Poolse president neergestort

Bij de nadering van de luchthaven van het West-Russische Smolensk is vandaag het Poolse regeringsvliegtuig verongelukt. De Poolse president Lech Kaczynski was aan boord van het vliegtuig. Dit heeft een Pools regeringsfunctionaris laten weten. Volgens het Russische persbureau TASS zijn er 87 mensen omgekomen bij het ongeluk. Het is niet bekend of Kaczynski ook omgekomen is bij de crash.

Kaczynski (60) is sinds 2005 president van Polen. De conservatieve president versloeg destijds de huidige premier Donald Tusk.

Update 10.16 uur

De website Luchtvaartnieuws.nl meldt dat ook de vrouw van de president in het vliegtuig zat, ook zouden er verschillende hoogwaardigheidsbekleders aan boord zijn van het vliegtuig. Zij waren op weg naar de zeventigste herdenking van de massamoord bij Katyn. Duizenden Poolse officieren en burgers werden hier vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Alle inzittenden zouden bij de crash om het leven zijn gekomen.

De Belgische website De Tijd laat weten dat het vliegtuig enkele kilometers van de eindbestemming verwijderd in de problemen is geraakt. Verschillende persagentschappen laten weten dat dit gebeurde 'in mistige weersomstandigheden'. De website Nieuws.be laat weten dat het vliegtuig in de mist tegen bomen gebotst is, waarna het in brand vloog.

Update 10.51 uur

Er is inmiddels een passagierslijst bekendgemaakt door de Poolse krant Wiadomosci. Behalve de president en zijn echtgenote zouden ook de stafchef van het leger en de vice-minister van Buitenlandse Zaken in het vliegtuig zitten, meldt Het Belang van Limburg.

RTL Nieuws meldt dat de Poolse president is omgekomen bij het ongeluk. De gouverneur van de regio Smolensk, Sergej Antoefijev, heeft dat bevestigd. Volgens RTL Nieuws gaat het niet om 87 slachtoffers, maar om 132 inzittenden van het vliegtuig die allemaal om het leven zijn gekomen.

De regeringsvoorlichtingsdienst van Polen heeft laten weten dat de Poolse regering bijeenkomt in een buitengewone zitting naar aanleiding van het vliegtuigongeval. De dood van de president is overigens nog niet officieel door Polen bevestigd.

Gothics eten tienermeisje op

De Russische stad Sint Petersburg is momenteel in de ban van een gruwelijke rechtszaak. Twee aanhangers van de gothicbeweging, zogeheten 'goths' of 'gothics', hebben een zestienjarig meisje vermoord. Vervolgens heeft het tweetal het meisje verwerkt tot goulash en dit hun nietsvermoedende medebewoonster voorgeschoteld.

De gruweldaad vond vorig jaar januari plaats. De twintigjarige goths Maxim Golovatskikh en Yury Mozhnov vierden een feestje in hun studentenhuis. Onder de zwartgeklede gasten bevond zich ook de zestienjarige Karina, de vriendin van Maxim. Het meisje bleef er die nacht slapen.

"Maxim en Karina gingen samen in bad, ik ging naar bed", beschreef medebewoonster Ekaterina Zinovyeva die avond,  gisteren in de rechtbank. "Ik was slaperig, maar ik hoorde het geklater van water en lawaai. Toch was ik niet ongerust. Enige tijd later werd ik wakker en besloot toch op onderzoek uit te gaan."

Nog voor ze de badkamerdeur kon openen, werd ze tegengehouden door Yury. Hij vertelde haar terug naar bed te gaan. Die nacht verdronk het duo het meisje in de badkuip en sneed het lijk in stukken. "Ze grapten eerder dat ze Karina wilden vermoorden, maar had geen seconde gedacht dat ze het werkelijk zouden doen."

De volgende ochtend bereidden de moordenaars van het lichaam goulash voor henzelf en hun medebewoonster. De rest van Karina werd in de vuilnisbak gegooid. Tijdens het kijken naar de gruwelijke foto's op de plaats delict werd een van de juryleden zo beroerd, dat het proces zelfs moest worden onderbroken.

Beide moordenaars hebben inmiddels bekend. Hun verweer: "We waren dronken en hadden honger." Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Voor foto's van de gothic-fans en het meisje, check de bron

Agent martelt Taiwanees hoertje

Mijn talenknobbel reikt helaas niet tot Azië, dus wat er aan deze marteling is vooraf gegaan mag Joost weten. Maar wat voor smeris ben je dan als een Taiwanees hoertje je aanklampt en je haar vervolgens bruut tegen de grond werkt? In plaats van gebruik te maken van haar diensten, molesteert Bromsnor de dame in kwestie ook nog even. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren, dus kijken op eigen risico!

Wozniacki eenvoudig door in Ponte Vedra

Caroline Wozniacki heeft zonder al te veel problemen de halve finale bereikt van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Ponte Vedra. De Deense versloeg Anastasia Pavljoetsjenkova met 6-1 en 6-3.

In de eerste servicegame bleef de Russin nog overeind maar daarna was Wozniacki, die het toernooi vorig jaar won, duidelijk de betere. Met vijf games op rij pakte ze de winst in de eerste set. Aan het begin van het tweede bedrijf verslapte de Deense even. Toen ze 0-3 achter stond werd ze echter wakker en in het vervolg gunde ze haar opponente geen game meer.

In de halve eindstrijd treft Wozniacki in Jelena Vesnina wederom een Russin. Vesnina was in de kwartfinale met 6-2 en 6-1 de Amerikaanse Melanie Oudin de baas.

Jans ontevreden over Lovre

Goran Lovre staat morgen niet in de basis als FC Groningen de competitiewedstrijd tegen Willem II speelt. Ron Jans, de trainer van de Groningers, is ontevreden over het spel van zijn reserve-aanvoerder.

Jans: "Tegen Vitesse speelde het hele middenveld onder de maat. Maar Goran speelt al drie duels moeizaam en oogt niet fris. We hebben op het middenveld zes volwaardige middenvelders voor vier posities. "

Helft bevolking krijgt hooikoorts

Britse experts voorspellen dat over twintig jaar de helft van de bevolking aan hooikoorts lijdt. Uit het Hay Fever Health Rapport blijkt dat in 2030 twee keer zo veel mensen hooikoorts hebben als nu. De symptomen van niezen, een loopneus en prikkelende ogen wordt volgens de experts gevoed door toenemende luchtvervuiling in de steden.

Een ander, recent, onderzoek toont aan dat er ook een verband bestaat tussen allergie en stress. Mensen die met stress kampen, hebben meer kans om ernstige klachten te krijgen door een allergische reactie. Uit dit onderzoek bleek ook dat mannen meer last hebben van deze klachten dan vrouwen en dat stedelingen hun symptomen als meer ernstig en ondraaglijk ervaren dan mensen die in plattelandsgebieden wonen.

Hooikoorts is niet alleen vervelend voor de patiënten, maar kan ook economische gevolgen hebben volgens de onderzoekers. In het hooikoortsseizoen zullen meer mensen een arts moeten bezoeken en moeite hebben om nog te werken. Ook de examentijd valt midden in de piekmaanden van de hooikoorts, wat nare consequenties voor de prestaties zal hebben.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts heeft, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, weinig met hooi en vrijwel nooit iets met koorts te maken. Het is echter een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus en de ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken of bomen. Omdat de meeste klachten tijdens de hooitijd ontstonden, werd deze allergische reactie 'hooikoorts' genoemd.

Het lichaam maakt normaal antistoffen aan wanneer het in contact komt met een allergeen (stof die een allergische reactie kan veroorzaken). Wanneer je voldoende en juiste antistoffen maakt, blijven klachten uit. Wanneer je een allergische reactie vertoont,  is het lichaam niet in staat geweest om het allergeen uit te schakelen en reageert het lichaam extreem fel op deze stoffen.

Hooikoortsklachten komen van februari tot september voor, wanneer de grassen en windbestuivende planten hun bloeiseizoen kennen. Naast de bloeitijd van de verschillende gewassen hebben ook het weer en de grootte van de stuifmeelkorrels invloed op de hooikoortsklachten. De meeste hooikoortspatiënten hebben de meeste klachten in de maanden mei, juni en juli wanneer gras bloeit.

Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar wanneer je last hebt van langdurige klachten kan het neusslijmvlies beschadigen. Er zijn ook geen medicijnen tegen hooikoorts, maar wel middelen die de klachten kunnen verminderen.

Meer informatie over hooikoorts is onder andere hier te vinden.

 

Rabobank wil Breschel

Rabobank ziet in de Deen Matti Breschel de beoogde nieuwe kopman voor de ploeg in de Vlaamse klassiekers. Dit meldt De Telegraaf.

De Nederlandse wielerploeg volgt de Deen, die twee weken geleden Dwars door Vlaanderen won, al anderhalf jaar. In de afgelopen tijd is er opnieuw contact gezocht met zijn zaakwaarnemer Rolf Sörensen, die in het verleden enkele jaren voor Rabobank uitkwam, om aan te geven dat Rabobank nog steeds interesse heeft voor Breschel die momenteel voor Saxo Bank rijdt.

Onderzoek naar terughalen miljoenen Bouwfonds

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil gaan onderzoeken of gemeenten de tientallen miljoenen euro's, die zij mogelijk hebben misgelopen door het onder de marktprijs verkopen van het Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten aan ABN Amro, kunnen terughalen.

De Volkskrant meldde vorige week dat de verkoop van de overheidsinstelling aan ABN Amro doorgestoken kaart was. Topman bij het Bouwfonds 'Cees H.' zou een vertrouwelijk bod van concurrent ING hebben gelekt aan ABN Amro.

Twee weken later nam ABN Amro Bouwfonds de aandelen van de 481 gemeenten over voor een kleine 35 miljoen euro minder dan het tegenbod van ING, waarvan de gemeenten niets wisten.

De VNG wil het onderzoek samen met gemeenten oppakken. De VNG meldt dat niet op voorhand is te zeggen of gemeenten een redelijke kans hebben de schade te kunnen verhalen: "Het is een complex juridisch vraagstuk." Het onderzoek moet uitwijzen of die kans er is.

Zeep van vet dode Joden in beslag genomen

De politie van Montreal heeft deze week een bizar partijtje zeep in beslag genomen. De zeep, met ingegraveerde hakenkruisen, zou namelijk zijn gemaakt van lichaamsvet van holocaustslachtoffers.

De Canadese politie kwam de zeep op het spoor na enkele klachten van verontruste en verontwaardigde Joden. Hierop besloten agenten het rariteitenwinkeltje met een bezoekje te vereren om het spul uit de handel te halen.

"De winkeleigenaar beweert dat de zeep is gemaakt van lichaamsvet van Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord", laat een politiewoordvoerster weten. "De eigenaar werkt volledig mee aan het onderzoek. We hebben de zeep in beslag genomen en naar een laboratorium gestuurd om te kijken of deze echt is gemaakt van menselijk vet of dat het hier slechts gaat om een zieke grap."

Volgens Canadese media is de eigenaar van het winkeltje zelf overigens ook een Jood. Hij zou de zeep van een voormalig soldaat hebben gekocht. 'Voor een bedrag van 300 dollar is de zeep van jou'.

Historici hebben overigens rapporten verworpen waarin wordt beweerd dat de nazi's in de Tweede Wereldoorlog massaal zeep maakten van menselijke resten. Volgens hen zou men wel hiermee kunnen hebben geëxperimenteerd.

Drinkende vrienden hebben slechte invloed

Stevige drinkers zetten hun vrienden twee keer zo veel aan tot stevig doordrinken als matige drinkers. Dit menen Britse wetenschappers aan de Harvard Universiteit. Wie direct contact heeft met een stevige drinker drinkt vijftig procent meer dan personen die deze contacten niet hebben.

Drinken is volgens de wetenschappers een sociaal probleem. De onderzoekers stellen dat 'overmatig drankgebruik een publiek gezondheidsprobleem' is 'dat hele groepen kan treffen'. Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk de sociale netwerken van individuele probleemdrinkers onder de loep te nemen wanneer je ze wil helpen met hun drinkgedrag. Dit is volgens de onderzoekers de enige mogelijkheid om de oorzaken te identificeren en mogelijke obstakels aan te pakken.

Eerste handelstekort China in zes jaar

China heeft in maart voor het eerst in zes jaar een handelstekort geregistreerd. De importen van het land met de meeste inwoners ter wereld liepen vorige maand sterk op en overtroffen de groei van de uitvoer. Dat hebben de Chinese douaneautoriteiten zaterdag gemeld.

Het tekort komt niet als een verrassing. Minister Chen Deming van Handel waarschuwde in maart al dat een tekort waarschijnlijk was. Hij voorspelde dat het tekort op korte termijn in een overschot zal omslaan. Volgens de douane steeg de invoer in maart met 66 procent tot 119,3 miljard dollar. Daartegenover stond een toename van de uitvoer met 24,3 procent tot 112,1 miljard dollar.

NPO-baas wil kijk- en luistergeld terug

Voorzitter Henk Hagoort van de publieke omroep wil het kijk- en luistergeld weer invoeren. Dat zegt hij in Inside TV. Volgens Hagoort zou het opnieuw invoeren van het kijk- en luistergeld ertoe leiden dat de NPO zijn geld direct van de burger krijgt, waardoor de omroep niet langer 'de speelbal' is van de politiek.

Het kijk- en luistergeld werd in 2000 afgeschaft. Sindsdien leeft de NPO volgens Hagoort permanent op een tijdbom. "Elk jaar weer moeten we met de minister onderhandelen, om pas laat in de herfst te ontdekken wat het budget voor het volgende jaar zal zijn. Dat is wurgend."

In ruil voor het op deze wijze op afstand houden van de politiek belooft de omroepbaas dat zijn omroep zich verre van de commercie blijft houden. Diensten als uitzending Gemist blijven daarbij gratis, zegt hij.

Nog meer snijden in zijn budget in een poging het gat in de rijksbegroting te helpen dichten, kan volgens Hagoort verder niet. "Ga je nog meer snijden, dan raak je aan onze opdracht. Je komt dan in scenario's waarbij we niet langer alle Nederlanders bereiken. We moeten de burger in zijn veranderend mediagedrag volgen, naar alle mogelijke platformen. Daarvoor is sowieso geld nodig."

Bos: "Door het ijs gezakt"

Het slappe spel van Vitesse werd gisteravond genadeloos hard afgestraft door RKC Waalwijk. Met een 4-1 nederlaag kon de ploeg van trainer Theo Bos terugkeren naar Arnhem. Bos was na afloop duidelijk teleurgesteld.

"Ik denk dat wij een dramatische wedstrijd afgeleverd hebben", vertelde Bos na afloop op de persconferentie. "We hebben misschien wel zeventig procent balbezit gehad en daar hebben we helemaal niets mee gedaan."

"Dit is een dramatische dag voor ons. We zijn echt door het ijs gezakt. Ik heb de spelers vooraf gewaarschuwd want RKC is gewoon een goede ploeg. Ze spelen niet voor niets Ajax een half uur van de mat."

"Als het dan op mentaliteit aan komt dan moeten andere jongens het misschien maar doen. Bijvoorbeeld een 17-jarige die in het veld komt en wél alle duels wint", wijst Bos naar Marco van Ginkel die zijn debuut maakte in het shirt van Vitesse.

Woods in spoor van de leiders

Tiger Woods doet in de zijn eerste toernooi sinds een pauze van vijf maanden meteen weer mee om de eindzege. Na de tweede ronde van de Masters in Augusta staat hij op een gedeelde derde plaats.

Met een ronde van 70 bracht de Amerikaanse sportmiljardair zijn totaal op 138. Hij heeft twee slagen meer dan de twee Britse leiders Ian Poulter en Lee Westwood. Woods deelt de derde plek samen met de Zuid-Koreaan KJ Choi, en de Amerikanen Ricky Barnes, Anthony Kim en Phil Mickelson. Hij kwam vanaf november vorig jaar niet meer in actie nadat een reeks van buitenechtelijke affaires naar buiten kwamen.

Geen gevaarlijke stoffen bij brand Stegeman

Bij de brand bij vleesverwerker Stegeman in Deventer vrijdagavond zijn geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen. Ook raakte niemand gewond. Dat heeft een politiewoordvoerder gezegd tegen de NOS.

De brand brak rond 19.30 uur uit. De brandweer was het vuur rond 22.00 uur meester. Vanwege forse rookontwikkeling werd de A1 tussen Lochem en Deventer in beide richtingen afgesloten. Deze voorzorgsmaatregel werd tevens genomen omdat mogelijk ammoniak was vrijgekomen, maar metingen hebben uitgewezen dat dat niet is gebeurd, zegt de woordvoerder.

Door de afsluiting ontstond volgens de VerkeersInformatieDienst in de richting Hengelo een vijf kilometer lange file. Niet lang nadat de brandweer de brand meester was, werd de snelweg weer vrijgegeven. Ook het treinverkeer dat wegens de brand was stilgelegd kon toen weer worden hervat.

Pagliuca denkt dat Inter kampioen wordt

Gianluca Pagliuca, oud-doelman van Internazionale en de nationale ploeg van Italië, denkt dat de nerazzurri landskampioen zullen worden. Hij vermoedt ook dat Inter dit weekeinde sterker is dan Fiorentina.

"Inter is een heel solide, sterke ploeg. Ik ben van mening dat de wedstrijd tegen Fiorentina een beslissend punt in het kampioenschap is. Als Inter een goed resultaat behaalt, hebben zij de titel vrijwel in handen", zo meldt Pagliuca tegenover RomaCaffe.

"Maar als ze een fout maken, dan maakt AS Roma een geweldige kans, want met uitzondering van de derby tegen Lazio, kunnen de Romeinen al hun overige wedstrijden winnen", zo concludeert de voormalige doelman.

De 43-jarige oud-international is ook zeer te spreken over de invloed van coach José Mourinho. "Iedereen zegt dat hij gewoon goed is in de communicatie, maar ik denk dat hij vooral een goede coach is. Je kunt zien hoe Inter het heeft gedaan en dat ze met een geweldige zekerheid in hun thuiswedstrijden spelen", aldus Pagliuca.

Verbeek over De Mos: "Nieuwe trainer kan verfrissend zijn"

Heracles Almelo neemt het dit weekeinde op tegen Sparta, dat voor het eerst onder leiding van Aad de Mos staat. Gertjan Verbeek denkt dat de aanstelling van De Mos een goede invloed kan hebben op de Spartanen.

"Een nieuwe trainer kan in mentaal opzicht verfrissend werken, al kun je niet in vier à vijf dagen een ploeg naar je hand zetten, maar we gaan uit van eigen kracht", aldus Verbeek op de clubsite van Heracles.

"Iedere wedstrijd staat op zich en wij gaan uit van onze eigen kracht. Het is in deze fase nog spannend op veel plaatsen op de ranglijst", zo vervolgde de voormalige oefenmeester van sc Heerenveen en Feyenoord.

Heracles zet de jacht op de vijfde plek voort, maar het gat met AZ bedraagt nog altijd vijf punten. De vijfde plek betekent vrijwel zeker deelname aan de voorronde van de Europa League, dus voor Heracles is de eindstrijd nog zeker waardevol.

Afghanistanhelden onderscheiden

Vijftien militairen die in Afghanistan hebben gediend, krijgen een onderscheiding van demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) vanwege heldendaden die zij hebben verricht tijdens de missie. Dat maakte Defensie vrijdag bekend.

De militairen hebben allemaal op 'bijzonder dappere of moedige wijze gehandeld tijdens hun inzet in Afghanistan', laat het departement weten. Zij worden tijdens twee plechtigheden in het zonnetje gezet.

Vijf van de te decoreren militairen werken bij het Korps Commandotroepen of het Korps Mariniers. Aangezien hun identiteit geheim moet blijven, krijgen zij hun onderscheiding tijdens een besloten bijeenkomst op een militaire locatie in Den Haag opgespeld.

De overige tien personen ontvangen hun onderscheiding tijdens een publieke ceremonie op het Plein in de hofstad. Die bijeenkomst wordt aangekleed met 'gepast militair eerbetoon en ceremonieel'.

Prestigieuze NASA-beurs voor Nederlandse

De Utrechtse astronome Selma de Mink heeft een beurs gekregen om onderzoek te doen aan het Space Telescope Science Institute van de NASA in Baltimore. De Mink, die maandag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een proefschrift over sterren die heel dicht bij elkaar staan en om elkaar heen draaien, wil met haar onderzoek aan de prestigieuze onderzoeksinstelling de evolutie van zware sterren gaan onderzoeken.

De Mink gaat voor haar onderzoek kijken naar de effecten op grote schaal van grote samensmeltende sterren. "Alleen op die manier kunnen we een grote stap maken in het begrijpen van zware sterren en hun rol in de evolutie van het universum."

Zware sterren hebben een enorme impact op hun omgeving. Met hun grote lichtkracht en temperatuur verhitten ze omringende gaswolken, waarin lichtere sterren en hun planeten nog aan het vormen zijn. Met hun sterke sterrenwinden en tijdens de explosie aan het eind van hun leven blazen ze de buitenlagen van zich af, waarbij ze het omringende gas verrijken met elementen als zuurstof en ijzer.

De meeste zware sterren hebben een begeleider waarmee ze massa kunnen uitwisselen of zelfs samensmelten. De invloed van de samengesmolten ster op de omgeving is waarschijnlijk veel groter dan de invloed die de twee sterren eerder hadden.

Rusland: terugsturen 7-jarige is 'de druppel'

Adopties van Russische kinderen naar de Verenigde Staten zijn tijdelijk stopgezet, nadat een Amerikaanse vrouw haar 7-jarige Russische adoptiekleinzoon alleen op het vliegtuig naar Moskou had gezet. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov vrijdag gezegd.

Lavrov noemde de actie 'de druppel' nadat een reeks Russische adopties in de VS verkeerd afliepen, waaronder de gewelddadige dood van drie Russische adoptiekinderen. De minister wil dat er eerst een internationale overeenkomst tussen beide landen wordt getekend met voorwaarden voor adopties en verplichtingen waaraan adoptieouders moeten voldoen, voordat er weer adopties worden toegestaan. Vorig jaar werden 1600 Russische kinderen in de VS geadopteerd.

Artjom Saveljev kwam woensdag alleen aan in Moskou met een brief van zijn adoptiemoeder op zak. Daarin zei ze dat ze de jongen terugstuurde vanwege ernstige mentale problemen. "Dit kind is mentaal instabiel. Hij is gewelddadig en heeft psychische problemen", stond er in de brief te lezen. "Ik heb mijn best gedaan en ik vind het vervelend maar voor de veiligheid van mijn familie, vrienden en mijzelf, wens ik niet langer de ouder van dit kind te zijn", zo schreef Torry Hansen. Volgens een woordvoerder van het Kremlin noemde Artjom zijn adoptief moeder 'slecht' en zei dat 'ze niet van hem hield' en hem geregeld aan zijn haar trok.

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland zei 'zeer geschokt' te zijn door het nieuws en 'erg boos dat een gezin zo gevoelloos kon zijn dit te doen tegenover een kind dat ze op legale wijze hebben geadopteerd'.

Naar de alleenstaande adoptiemoeder is een onderzoek ingesteld.

Alves: "Rooney beter dan Ronaldo"

In de aanloop naar El Clásico heeft FC Barcelona-rechtsback Dani Alves nog even de knuppel in het hoenderhok gegooid door te zeggen dat hij Wayne Rooney, sterspeler van Manchester United, een betere speler vindt dan Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo.

Alves vindt Lionel Messi onomstotelijk de beste speler ter wereld, maar de Braziliaan zegt daarbij dat hij ook Wayne Rooney een uitzonderlijke, goede speler vindt. "Ik heb echt een zwak voor Rooney...", aldus Alves tegenover The Guardian.

"Hij is beter dan Cristiano Ronaldo, maar Ronaldo maaide hem vorig seizoen het gras voor de voeten weg. Rooney leek wel een linksback. De wedstrijd die hij hier tegen Barcelona in de Champions League speelde - toen Ronaldo een strafschop miste - speelde hij als linksback", zo vervolgde Alves.

"Op dit moment speelt Manchester United als team beter als dat ze voorheen deden, toen Ronaldo er nog speelde. Nu zijn ze net zo goed, of misschien zelfs beter, als dat ze voorheen waren", zo concludeert de Braziliaanse international.

Erfpacht Waddeneilanden stapsgewijs omhoog

De erfpacht op de Waddeneilanden moet in stappen worden verhoogd. In vijf jaar tijd moet de erfpacht ieder jaar worden verhoogd. Demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) heeft een advies hierover van twee experts vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Verburg staat volledig achter de voorstellen van de experts.

Volgens het tweetal zijn de huidige erfpachttarieven op de eilanden laag tot erg laag in vergelijking met andere zogenaamde groene verpachters in Nederland. De twee experts stellen voor de nieuwe erfpachtcontracten voor, er een zogenoemde ingroeiregeling in op te nemen.

In het eerste jaar zal dan sprake zijn van een verhoging van twintig procent, in het tweede van veertig en uiteindelijk leidt dit tot een verhoging van honderd procent. Dan moeten dus de nieuwe tarieven helemaal worden betaald.

Op de eilanden staan veel vakantiehuisjes die zich op verpachte grond bevinden. Op de Waddeneilanden bestaat de vrees dat een hogere erfpachtvergoeding toeristen zal wegjagen. Volgens Verburg is met de voorgestelde verhoging echter sprake van 'een goede balans tussen de belangen van de erfpachters en Staatsbosbeheer', de verpachter.

Asus komt met nieuw gadget

Net na de verkoopstart van Apple's iPad, komt Asus nu met een promo-video rondom hun eigen multimediagadget: het Eee Keyboard. Met genoeg keuze uit desktops, notebooks, netbooks, tablet-pc's, e-readers en smartphones zou je toch denken dat de multimediamarkt verzadigd is, maar toch zijn er zat mensen voor wie dit nog niet genoeg is.

Asus doet nu een geheel eigen gooi om een gadget op de markt te brengen dat in de toekomst in elk huishouden niet meer weg te denken zou moeten zijn. Ze komen met een computer voor de dag welke een toetsenbord is.

Het apparaat ziet er eigenlijk uit als elk ander keyboard. Rechthoekig, echte toetsen. Het Eee Keyboard onderscheidt zich echter doordat het geen randapparaat is, maar het apparaat zelf. Het biedt namelijk niet alleen plaats voor invoer, het is tevens de hardware die een computer vormt. Verder heeft het de beschikking over een multitouchscherm en interne speakers. Asus probeert hiermee een product neer te zetten dat vrijwel overal kan worden ingezet.

In de huiskamer kun je bijvoorbeeld draadloos verbinding maken met een multimediakastje dat op de televisie is aangesloten. Hierdoor kun je je televisie gebruiken als beeldscherm, maar ook High Definition multimedia streamen. Ook kun je het apparaat op een reguliere monitor aansluiten en bijvoorbeeld gebruiken om tekst te verwerken.

Na een jaar uitstel, wordt het Eee Keyboard deze maand nog verwacht.

Jochie overleeft val van tien meter hoog

Een tweejarig jochie heeft vrijdag in Fribourg, Zwitserland, van geluk mogen spreken. Het kind wist uit een raam van zijn huis te klauteren en kwam op het dak terecht. De jonge ontdekkingsreiziger kwam er echter snel achter dat niet alles kinderspel is. Hij viel van het dak en stortte ongeveer 10 meter naar beneden. Wonder boven wonder waren er twee voorbijgangers die op het juiste moment en op de juiste plek waren. Zij wisten het jongetje op te vangen en zijn val te breken.

De Zwitserse politie meldde dat het kind gewond naar het ziekenhuis werd gebracht. Hij zou aan de val inwendige verwondingen hebben overgehouden. Een politiewoordvoerder meldde, op verzoek van het persbureau SDA, dat het kind niet in levensgevaar verkeert.

Greenpeace entert schip met atoomafval

Twee activisten van de milieuorganisatie Greenpeace hebben vrijdag op de Noordzee een Russisch vrachtschip met kernafval geënterd. Door deze actie wil Greenpeace de aandacht vestigen op het nog altijd onopgeloste probleem omtrend radioactief afval (verarmd uraniumhexafluoride) dat bij de productie van kernenergie ontstaat.

Het vrachtschip met de naam 'Kapitein Kuroptev', was op weg van het Franse Le Havre naar St. Petersburg, in Rusland. Volgens Greenpeace-woordvoerder Tobias Reidl zetten de activisten ten noorden van de Waddeneilanden hun boot, de 'Esperanza', naast het vrachtschip en enterden deze vervolgens. Tijdens deze actie werden ze door de bemanning met waterstralen tegengewerkt.

"Uit het oog, uit het hart. Dat is het motto van de nucleaire industrie wat betreft kernafval. In plaats van het probleem onder ogen te komen en toe te geven, dat kernenergie onnoemelijk veel problemen en risico's met zich meebrengt, wordt Rusland nu gewoon gebruikt als atoomafvalberg en zeggen ze dat er niets aan de hand is", deelde Riedl mee.

Diplomaat Qatar uit VS na incident in lucht

De diplomaat uit Qatar die woensdag door het roken van een sigaret op de wc paniek veroorzaakte op een binnenlandse vlucht in de Verenigde Staten zal de VS binnenkort verlaten. Dat heeft een Amerikaanse functionaris vrijdag laten weten.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de regering van Qatar de 27-jarige Mohammed al-Modadi, nu werkzaam op de Qatarese ambassade in Washington, gaat herplaatsen. De Amerikaanse regering is positief over de maatregel tegen de diplomaat.

Al-Modadi werd door veiligheidsmedewerkers op een binnenlandse vlucht in de VS gearresteerd omdat hij een schoenbom tot ontploffing zou hebben willen brengen. Er bleken na onderzoek echter geen explosieven aan boord te zijn. De man had op het toilet staan roken en gegrapt dat hij zijn schoenen in brand probeerde te steken. Hij werd vrijgelaten, zonder dat een aanklacht tegen hem is ingediend.

Paus ontzette als kardinaal priester niet uit ambt

Als kardinaal Joseph Ratzinger weigerde de huidige paus een Californische priester die kinderen misbruikte, uit het ambt te ontzetten. Dat blijkt uit kerkdocumenten. Uit correspondentie uit 1985 waar persbureau AP de hand op wist te leggen, blijkt dat Ratzinger bezorgd was over het effect dat ontzetting van de priester kon hebben op 'het heil van de universele kerk'.

Het Vaticaan heeft altijd benadrukt dat Ratzinger, nu paus Benedictus XVI, geen rol speelde in het tegenhouden van ontzetting uit het ambt van pedofiele priesters terwijl hij hoofd was van het Congregatie voor de Geloofsleer. Voor het Vaticaan lijkt dit een van de grootste tegenslagen tot nog toe te zijn, nu blijkt dat hij dit wel deed.

De brief uit 1985 is onderdeel van jarenlange correspondentie tussen het diocees van Oakland en het Vaticaan over het voorgestelde ontslag van priester Stephen Kiesle. Het diocees drong er vanaf 1981 verschillende malen op aan Kiesle uit zijn ambt te ontzetten. Ratzinger was toen al verantwoordelijk voor het bestraffen van priesters, onder andere in gevallen van seksueel misbruik. Vier jaar later kwam er een reactie van Ratzinger en het zou nog twee jaar duren voor Kiesle ontslagen werd. Het is onduidelijk welke rol Ratzinger daarin speelde.

Kiesle werd in 1978 tot drie jaar voorwaardelijke straf veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. De nu 63-jarige Kiesle is veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen en is een geregistreerd zedendelinquent.

Volgens Irwin Zalkin, advocaat van enkele van de slachtoffers was 'kardinaal Ratzinger bezorgder over het vermijden van een schandaal dan over het beschermen van kinderen.'

Het Vaticaan heeft de handtekening van Ratzinger op de brief bevestigd, maar weigerde verder commentaar te geven.

Uitslagen Jupiler League speelronde 36

Vanavond werd in de Jupiler League de 36e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor de komende week.


De Graafschap heeft zijn titel vanavond extra eer aangedaan dor met 0-5 te winnen bij FC Omniworld. Doelpunten kwamen van Powel, De Ridder, El Hassnaoui en tweemaal De Ridder.


De twee laagstgeklasseerde ploegen van de Jupiler League, FC Oss en Fortuna Sittard, boekten vanavond beiden een overwinning. Telstar, dat net boven de twee stond, speelde gelijk en zag daardoor de twee ploeg passeren op de ranglijst.

 

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
MVV RBC Roosendaal 2-1
Telstar BV Veendam 1-1
FC Omniworld De Graafschap 0-5
SC Cambuur FC Den Bosch 1-0
FC Dordrecht Helmond Sport 0-1
FC Oss AGOVV Apeldoorn 1-0
Excelsior FC Eindhoven 4-1
FC Zwolle FC Volendam 4-2
Fortuna Sittard Go Ahead Eagles 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Graafschap 34 24 6 4 78 76 - 27
2 SC Cambuur 34 20 8 6 68 76 - 47
3 Excelsior 34 18 5 11 59 67 - 46
4 Go Ahead Eagles 34 17 8 9 59 49 - 31
5 FC Zwolle 34 17 8 9 59 53 - 37
6 FC Den Bosch 35 14 12 9 54 65 - 49
7 AGOVV Apeldoorn 34 15 9 10 52 58 - 47
8 Helmond Sport 34 15 6 13 51 61 - 51
9 BV Veendam 34 13 10 11 48 55 - 47
10 MVV 35 13 7 15 45 54 - 66
11 RBC Roosendaal 34 11 10 13 43 45 - 50
12 FC Eindhoven 34 12 7 15 43 59 - 74
13 FC Omniworld 33 11 6 16 39 37 - 56
14 FC Emmen 34 10 8 16 38 51 - 74
15 FC Dordrecht 33 11 3 19 36 48 - 56
16 FC Volendam 34 7 11 16 32 56 - 78
17 Fortuna Sittard 34 7 9 18 30 31 - 53
18 Telstar 34 7 7 20 28 43 - 62
19 FC Oss 34 6 10 18 28 40 - 73

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 De Leeuw BV Veendam 23
2 Mark de Vries SC Cambuur 21
= Voskamp Helmond Sport 21
4 Plet Telstar 20
5 Caracciolo FC Den Bosch 19
6 Bargas De Graafschap 16
7 Ars RBC Roosendaal 15
= Chadli AGOVV Apeldoorn 15
= Maachi SC Cambuur 15
= Matusiwa FC Den Bosch 15

Programma:

Datum Thuis Uit
vr 16/4 Excelsior FC Den Bosch
vr 16/4 FC Volendam FC Omniworld
vr 16/4 FC Oss Telstar
vr 16/4 SC Cambuur Helmond Sport
vr 16/4 FC Eindhoven De Graafschap
vr 16/4 AGOVV Apeldoorn FC Dordrecht
vr 16/4 FC Emmen FC Zwolle
vr 16/4 Go Ahead Eagles RBC Roosendaal
vr 16/4 Fortuna Sittard BV Veendam

Voorouder mens en aap gevonden

Toen de zoon van paleantropoloog Lee Berger in 2008 een menselijk fossiel vond, wist hij nog niet wat in hij zijn handen had. Dieper in de Zuid-Afrikaanse grot werden namelijk twee mensachtige skeletten gevonden, die in het evolutionaire gat tussen de vroegste mens en de aapmens blijken te passen.

De skeletten zijn van een vrouw van een jaar of twintig en een jongen van een jaar of twaalf. Beiden waren ongeveer 1.30 meter lang en wogen rond de dertig kilo. Omdat de skeletten zowel lange armen als benen hebben, kunnen wetenschappers als Berger zien dat het om een mensachtige gaat, die zich zowel in de bomen als op grond thuis moet hebben gevoeld.

Uniek aan de twee miljoen jaar oude fossielen is dat ze bijzonder compleet zijn en vanwege hun lange verblijf in de grot nog in goede staat. Lee Berger, die het onderzoek leidde: “Deze fossielen geven ons een ongekend gedetailleerde blik op een nieuw hoofdstuk in de menselijke evolutie. Het is een mozaïek van kenmerken dat bewijst dat zij zich in beide werelden op hun gemak hebben gevoeld.”

De nieuwe soort is door de wetenschappers Australopithecus sebida gedoopt. Voor de naam van het jongetje is een wedstrijd uitgeschreven. Foto’s van het versteende skelet staan hier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.