'Kritiek MIVD op Irak-dreiging was bekend'

Redactie

Jaap de Hoop Scheffer, destijds minister van Buitenlandse Zaken, wist wel degelijk dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD genuanceerd dachten over de dreiging vanuit Irak. Dat zegt de toenmalig directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Joop van Reijn zaterdag in het radioprogramma Argos.

In het programma spreekt hij voor het eerst in het openbaar over het Irak-dossier. In het interview reageert Van Reijn op uitspraken van De Hoop Scheffer in de Volkskrant onlangs. In dit stuk zegt de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken dat hij niet van de diensten heeft gehoord dat hij op het verkeerde spoor zat.

De MIVD had volgens Van Reijn echter scherpe kritiek op de claim van de Britten dat Irak over biologische en chemische wapens zou beschikken, die binnen 45 minuten zouden kunnen worden ingezet. "Wij waren van mening dat dat gewoon niet door de feiten werd onderbouwd." Dat is in september 2002 gemeld aan De Hoop Scheffer, zegt Van Reijn.

De oud-directeur van de MIVD zegt zich er verder aan te storen dat voormalige bewindslieden de MIVD en de AIVD hebben beschuldigd van zogenoemd indekgedrag, waabij de diensten bewust slagen om de arm zouden hebben gehouden, zodat ze in een later stadium nooit op een uitspraak konden worden gevangen. "Ik denk dat als je juist tegen de heersende opvatting in heel kritisch blijft kijken, er helemaal geen sprake is van indekgedrag. Dat is eerder je nek uitsteken."

Verder heeft Van Reijn forse kritiek op premier Jan Peter Balkenende. Die kreeg in september 2002 een zogeheten For-Your-Eyes-Only-brief van zijn Britse collega Tony Blair over de dreiging die uit zou gaan van Irak. Die brief mocht hij aan niemand anders laten lezen, ook niet aan de eigen inlichtingendiensten. Volgens Van Reijn heeft de regering zich hierdoor erg kwetsbaar gemaakt voor beïnvloeding door buitenlandse diensten. "En dat lijkt mij toch een behoorlijk ernstige zaak."

'Kritiek MIVD op Irak-dreiging was bekend'
'Kritiek MIVD op Irak-dreiging was bekend' (Foto: Novum)