Leerlingen in de bouw slachtoffer van crisis

Jongeren die een opleiding volgen om in de bouw te kunnen werken, komen door een gebrek aan stageplaatsen in de problemen. In de opleiding is een werkstage ingebouwd. Maar omdat het slecht gaat in de bouw, komen ze nergens aan de bak en halen ze dus ook hun diploma niet.

Probleem is dan dat ze jonger zijn dan 27, geen diploma hebben en daardoor geen werkloosheidsuitkering krijgen. Volgens het JOB, de belangenorganisatie van mbo'ers, zijn er al zeker tientallen leerlingen hiervan de dupe geworden.

"In de bouw maken we ons zorgen, want daar verwacht iedereen dat de crisis nog wel even aanhoudt", zegt een woordvoerder van de MBO-raad.

"Wij en het UWV doen er alles aan om voor deze jongens wat anders te vinden, maar dat is moeilijk", zegt Olaf Polders van Stichting Haagbouw, het opleidingsbedrijf voor leerlingen in de bouw. "Het is heel pijnlijk. We zijn jaren bezig geweest jongeren te interesseren voor de bouw en dan volgt nu dit. Ze zien hun opleiding stranden. Bij ons zijn het er vijftien, maar als je kijkt over het hele land, gaat het om bijna een hele generatie die je met dit probleem opzadelt."