Fractievoorzitter D66 Amsterdam treedt terug

Ageeth Telleman legt haar functie als fractievoorzitter van D66 in Amsterdam neer. Zij doet dit om haar rol in de mislukking van de collegeonderhandelingen in de hoofdstad. Gerolf Bouwmeester is tot nieuwe fractievoorzitter gekozen. Telleman blijft wel lid van de fractie.

Telleman zegt zaterdag te betreuren dat een deel van de kiezers in Amsterdam teleurgesteld is over de gang van zaken. Woensdag liet D66 weten toch weer met de PvdA te willen praten over een nieuw college. De PvdA weigerde dit. De democraten braken eerder de coalitiebesprekingen af omdat de partij ontstemd was over de benoeming van PvdA'er Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester. De PvdA voert nu besprekingen met GroenLinks en de VVD.

D66-partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven laat in een reactie weten respect te hebben voor het besluit van Telleman. "Voor het vertrouwen van burgers in de politiek is het cruciaal om fouten te erkennen en daar ook consequenties aan te verbinden. Helaas gebeurt dat te weinig. Telleman neemt die verantwoordelijkheid wel en daar heb ik veel respect voor", stelt Van Engelshoven.