Razen tegen justitie

Ik zal de eerste niet zijn die beweert dat justitie in Nederland aan alle kanten faalt. Al jaren klinkt vanuit alle lagen van de bevolking de roep om strengere straffen, hogere boetes en een consequentere aanpak van veelplegers. Vanuit justitie klinkt dan wel eens het verweer dat de straffen in Nederland al hoog zijn vergeleken met de rest van Europa. Mijn antwoord hierop: “So what!!!” Wat maakt het voor ons nu uit, dat de straffen in de rest van Europa lager zijn. Pas als dit als gevolg zou hebben dat criminelen Nederland laten voor wat het is om hun heil te zoeken in andere landen vanwege de lagere straffen daar, dan komen we ergens. Zover zijn we echter nog lang niet.

Hoge boetes in Nederland, laat me niet lachen zeg. 20 km/u te hard rijden op de snelweg levert een boete op van 99 euro. De stijging van de benzineprijs naar de huidige hoogte heeft meer impact op mensen die veel op de weg zijn dan zo’n boete. Ik rij zelf ook regelmatig te hard op de snelweg. Bij de gedachte aan een mogelijke boete slaat de angst me nu niet bepaald om het hart. Hoge boetes in Nederland, ha. Laat ze eens kijken naar  landen buiten Europa zoals Singapore. Roken waar het niet is toegestaan? 250 euro boete. Afval op straat gooien? 500 euro boete! Belachelijk in verhouding tot de overtreding? Zeker, maar met dergelijke bedragen bedenk je je echt wel een keer voordat je weer een leeg blikje, patatbakje of een stuk kauwgom op straat gooit. Ik verwacht dat de leefbaarheid in veel binnensteden er dan hard op vooruit zal gaan.

“Maar ja, de pakkans in Nederland is zo klein.” zullen veel mensen denken. Nu wel ja. In de meeste wijken is het lang zoeken naar de wijkagent. Simpel op te lossen door meer politie in te zetten. Kost natuurlijk een hoop geld maar Nederlanders zijn hardleers en met drie boetes per maand heb je zo’n extra agent er alweer uit. Het eerste jaar zouden we zat geld over moeten houden, gezien het hoge tokkiegehalte in de meeste steden. Als we er eenmaal aan gewend zijn om ons netter te gedragen kan het aantal agenten weer rustig afgebouwd worden. “Maar geeft zo’n hoge boete voor iets kleins geen verhoogde agressie tegen agenten?” Natuurlijk. De eerste weken zeker en als de media vervolgens uitgebreid verslag doet van de torenhoge boetes en onvoorwaardelijke celstraf voor de daders, die hiervan het gevolg zullen zijn, dan is dat ook snel afgelopen.

Celstraf, nog zoiets wat een stuk beter kan. Daden hebben consequenties, simpel zat. Als je de geboorte van je zoontje mist omdat je het belangrijker vindt om vrouwen te misbruiken (Saban B. anyone?) is dat een consequentie van je daden. Wil je zoiets belangrijks niet missen, dan moet je ook geen vrouwen mishandelen. Geen verlof, ook geen proefverlof.
Vreemde term trouwens ‘proefverlof’. Ik weet zo snel niet eens wat ik me moet voorstellen bij een proefverlof. Volgens mij ben je op verlof, of je bent het niet. Ik vind het een eng woord ‘proefverlof’. Het wekt bij mij de indruk alsof wij met zijn allen als proefkonijnen worden gebruikt om te kijken of een gedetineerde weer terug kan in de maatschappij. Niet bepaald een experiment waar ik me vrijwillig voor zou aanmelden.

Een straf heeft verschillende functies. Gerechtigheid voor slachtoffers en bescherming van de samenleving zijn er een paar van. Voorkomen is echter beter dan genezen dus een straf hoort ook een afschrikkende werking te hebben en vooral dat element ontbreekt nu te vaak. Zouden hooligans het nog steeds aandurven om te gaan rellen als ze weten dat ze niet alleen een stadionverbod krijgen maar ook een maatschappijverbod in de vorm van 5 jaar cel? Zou er nog steeds zoveel gejat worden bij de HEMA als een winkeldief niet na een dagje cel weer op straat staat, maar pas na een 3 maanden? Zou je nog steeds zo vaak in de stront of in de kauwgom trappen als het achterlaten hiervan op straat 250 euro zou kosten? Lijkt mij niet.

Gelijk ook maar even de hele aanpak van de politie omgooien. Niet meer van dat softe gedoe, maar bij verzet gelijk de knuppel eroverheen. Aanpakken de handel. Respect hebben ze nu ook niet, dan maar vervangen door angst. Een hoop dingen die hier op straat gebeuren hoef je landen als Marokko of Spanje niet te proberen, omdat je erop kan rekenen dat de plaatselijke politie niet met zich laat sollen.

Ach, het zal er hier in Nederland waarschijnlijk nooit van komen. Daders hebben immers ook rechten en het egoïsme en de hufterigheid zit bij veel mensen zo diep dat er een volledige verandering nodig zal zijn van onze volksinstelling. Als een partij dit alles in zou kunnen voeren, zou dit in Nederland hoogstwaarschijnlijk leiden tot rellen. En dit keer niet door de standaard relschoppers maar door verontwaardigde burgers die opkomen voor hun rechten zoals dat in de jaren ’70 normaal was.

Dat laatste zal eigenlijk wel een verbetering zijn. Misschien dat Nederlanders dan die onverschilligheid eens van zich afschudden en weer eens om zich heen gaan kijken.