FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 april 2010

Chela klopt titelverdediger Hewitt in Houston

Lleyton Hewitt is in de kwartfinale van het ATP-toernooi van Houston gesneuveld. De Australische titelverdediger moest in 4-6 en 3-6 buigen voor de Argentijn Juan Ignacio Chela. Deze zal in de volgende ronde de Chileen Fernando Gonzalez of zijn landgenoot Horacio Zeballos treffen.

Eerder vandaag plaatste Sam Querrey zich al voor de halve finale. De Amerikaan rekende 6-3, 3-6 en 6-4 af met de Chileen Nicolás Massu. Querrey zal in de halve finale spelen tegen zijn landgenoot Wayne Odesnik of de Belg Xavier Malisse.

Le Pen doet niet mee aan presidentsverkiezingen

Jean-Marie Le Pen, leider van de Franse extreem-rechtse partij Front National doet niet mee aan de presidentsverkiezingen van 2012. Hij wil niet zeggen wie hem zou moeten opvolgen.

Le Pen heeft vijf keer meegedaan aan de presidentsverkiezingen en zorgde voor grote onrust toen hij het in 2002 schopte tot de directe tegenstrever van voormalig president Jacques Chirac. Zijn partij is tegen immigranten en deed het onlangs goed in de regionale verkiezingen.

Marine Le Pen, zijn dochter, wordt genoemd als mogelijk opvolger, evenals Bruno Gollnisch, een van zijn naaste medewerkers in de partij.

Dodental noodweer Rio en omgeving naar 195

Het aantal doden veroorzaakt door aardverschuivingen en modderlawines in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is opgelopen tot 195. Dat hebben Braziliaanse functionarissen vrijdag laten weten. Het dodental stond donderdag op ruim 150.

De autoriteiten vrezen dat het aantal slachtoffers fors oploopt omdat volgens getuigenissen van bewoners circa tweehonderd vermisten onder de modder zijn bedolven. Het is voor de hulpverleners moeilijk een exact beeld van het aantal vermisten te krijgen omdat veel bewoners van krottenwijken niet zijn geregistreerd.

De stad Rio de Janeiro en omgeving kreeg deze week te maken met de zwaarste regenval in bijna vijftig jaar tijd. Daardoor ontstonden circa tweehonderd modderstromen en aardverschuivingen. Ongeveer 14.000 mensen moesten hun huis verlaten.

Uitslag RKC Waalwijk - Vitesse

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 één duel op het programma. RKC Waalwijk nam het thuis op tegen Vitesse. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

RKC Waalwijk

4 - 1

Vitesse

 13' Jong-a-Pin (e.d.)
 16' Boerrigter
 72' D. Mulder
 77' De Ceulaer
   83' D. Mulder (e.d.)
 
 Gele kaart: Varela, Berger (RKC Waalwijk), Jong-a-Pin, Kolk, Drost, Sprockel (Vitesse)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.500
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Levita
D.Mulder
Gudde (Luirink/68)
Colin
Metaj
Varela
Obodai (Van Hout/24)
Berger
De Ceulaer (Idabdelhay/78)
Benschop
Boerrigter
  Velthuizen
Gravenbeek
Sprockel
Drost
Jong-a-Pin (Nilsson/46)
Verhaegh
Hofs (Van Ginkel/67)
Claudemir
Büttner
Pluim (Kaya/25)
Kolk

Britse artsen redden baby met inert gas

Britse artsen hebben een inert gas gebruikt om hersenbeschadiging te voorkomen bij een baby die in kritieke toestand werd geboren. De behandeling met het gas xenon is een experiment en nog nergens toegepast. Dat zeiden artsen van het St. Michael's Hospital in Bristol vrijdag.

Toen Riley Joyce geboren werd, kon hij niet ademen of een hartslag vasthouden. Ook vertoonde hij tekenen van hersenbeschadiging. Artsen reanimeerden hem en gebruikten xenon om zijn hersenen te koelen en zo de kans op permanente schade te beperken. Xenon is een inert gas dat aanwezig is in gewone lucht. Testen hebben uitgewezen dat het gas de beschermende werking van het koelen van de hersenen kan verdubbelen.

Na een week was Riley wakker en at hij. Artsen willen het gas bij ten minste twaalf baby's gebruiken voor het op grotere schaal zal worden toegepast.

Achttien jaar cel geëist voor moord in kroeg

Tegen de 27-jarige Jurick M. uit Schiedam is vrijdag achttien jaar cel geëist voor het doodschieten van een man in een café in Rotterdam in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam verdenkt de man van moord en twee pogingen tot doodslag. Tijdens de schietpartij raakten twee andere mensen ernstig gewond.

Het incident had eind mei vorig jaar plaats in café Noordplein in Rotterdam. De 53-jarige M. el Hassnaoui raakte zwaargewond en overleed in de loop van de nacht aan zijn verwondingen in een ziekenhuis. Ook de twee andere slachtoffers moesten naar een ziekenhuis toe.

Opstand Kirgizië gunstig voor Rusland

Rusland lijkt de grote winnaar te zijn van de bloedige opstand in Kirgizië, het enige land ter wereld waar zowel Rusland als de Verenigde Staten militaire bases hebben.

Hoewel concrete signalen ontbreken dat Rusland een rol heeft gespeeld in onlusten, steekt de leider van de interimregering, Roza Otoenbajeva, haar bewondering voor Moskou niet onder stoelen of banken. Rusland was de eerste om het interimleiderschap te erkennen en Otoenbajeva zei vrijdag tegen persbureau AP dat een van haar mensen in Moskou is om gesprekken te voeren over hulp van de Russische regering.

Het was overduidelijk dat Rusland niet blij was met de afgezette president Koermanbek Bakijev die de hoofdstad deze week na de onlusten ontvluchtte. Hij weigert af te treden en zoekt in het zuiden van het land steun.

Voor Rusland zou een sterke bondgenoot in Kirgizië een nieuwe strategische overwinning zijn, na de verslagen prowesterse partijen in de Oekraïense verkiezingen eerder dit jaar en de Russische overwinning in Georgië in de oorlog van 2008. Onder de bevolking groeit bovendien de rancune tegen het Westen en de meeste mensen vinden het geen slecht vooruitzicht om meer richting Moskou te bewegen.

"De veranderingen in Kirgizië zijn ontegenzeggelijk een versterking van de Russische positie. Niet alleen in Kirgizië, maar in heel Centraal-Azië", zegt Mars Sarijev, een onafhankelijk analist. "Rusland heeft in feite carte blanche in Kirgizië gekregen."

Leden van de oppositie hebben in het verleden gezegd dat ze de Amerikaanse militaire basis graag gesloten zien, maar Otoenbajeva zei vrijdag tegen persbureau AP dat 'we ons aan afspraken houden die we in de internationale overeenkomst hebben getekend'. Analisten denken dat Rusland eigenlijk liever niet wil dat de Amerikaanse militaire basis, die wordt gebruikt voor de strijd in Afghanistan, wordt gesloten omdat het onder andere voor politieke instabiliteit in de regio zou kunnen zorgen als de Taliban niet verslagen worden.

Recordscore in korfbal

Bij een plaatsingstoernooi voor het WK korfbal heeft Taiwan tegen Pakistan een monsterscore neergezet. Na twee helften van ieder dertig minuten prijkte er in de poulewedstrijd tegen Pakistan een score van 49-23 op de borden. Nooit eerder werd er in een wedstrijd op het hoogste niveau zo vaak gescoord.

In het verleden was de score van 62 treffers de hoogste. In Nederland werd het tussen Koog-Zaandijk en Dalto 27-35 en in de wedstrijd Blauw-Wit tegen Dalto 29-33. De treffers in de wedstrijd tussen Taiwan en Pakistan kwamen er met 72 in totaal ruim boven uit.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Taiwan dat na een 9-9 ruststand China met 27-19 de baas was. In de strijd om het brons was Australië met 24-19 te sterk voor Hong-Kong. Alle vier landen plaatsten zich voor het WK dat volgend jaar in China gehouden gaat worden.

Uncharted 2 krijgt nieuwe mode

Uncharted 2 krijgt binnenkort weer een DLC pack. Het "Siege Expansion Pack" zal een co-op game modus, 2 multiplayer maps, 6 skins en 11 Trophies bevatten.

De nieuwe co-op modus, Siege genaamd, is een uitbreiding op de Survival modus, waar je in een team van twee of drie spelers een gebied moet verdedigen tegen een steeds groter wordende groep vijanden.

Er worden 2 maps bijgeleverd. In "The Highrise" zal je van de multiplayer kunnen genieten tussen vernietigde gebouwen, de map is gebaseerd op de Nepal map in de singleplayer. "The Museum" is gebaseerd op het tutorial level.

Het DLC Pack zal op 22 april in de Playstation Store te downloaden zijn en waarschijnlijk €5,99 kosten.

u2
Het Siege Expansion Pack zal 22 april te krijgen zijn

Vrees voor lege plaatsen in WK-stadions

De organisatie van het WK voetbal in Zuid-Afrika vreest komende zomer voor lege plaatsen in de stadions voor verschillende wedstrijden tijdens het toernooi. Er zijn in totaal nog een half miljoen tickets beschikbaar, welke vanaf 15 april via internet aan de Zuid-Afrikanen te koop aangeboden worden.

Probleem voor de organisatie bij de internetverkoop is dat een groot deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking straatarm is en de kaarten niet kunnen kopen. Daarbij komt dat ze niet over internet beschikken wat de verkoop nog verder bemoeilijkt.

HSV in beroep tegen straf Guerrero

Wellicht kan Hamburger SV dit seizoen toch nog beschikken over Paolo Guerrero. De club gaat in beroep tegen de straf die de aanvaller kreeg na het bidon-incident.

De DFB (Duitse voetbalbond) besloot de speler een schorsing van vijf wedstrijden op te leggen voor Guerrero. Afgelopen weekeinde wierp de Peruviaan een bidon richting een supporter. HSV gaf de speler een recordboete, maar vind de schorsing voor de rest van het seizoen te zwaar.

Guerrero liet duidelijk merken dat hij graag in beroep wil gaan. "Het zou een droom zijn dit seizoen nog een keer te kunnen spelen in de Bundesliga. Als het niet lukt dan moet ik me concentreren op de Europa League", aldus Guerrero over zijn schorsing.

De komende zomer loopt het contract van de Peruviaan bij die Rothosen af. Vanwege een zware knieblessure kon de aanvaller al nauwelijks in actie komen, waardoor zijn onderhandelingspositie beter zal worden als hij nu nog zoveel mogelijk wedstrijden speelt.

Niemand wil de tieten van Nicolette zien

Nicolette Kluijver gaat de geschiedenis in als de slechts verkopende BN'er in een Playboy. Dat is een dag nadat het magazine in de winkels lag al duidelijk. Er is weinig belangstelling voor de tieten van Nicolette, zo vertelden boekhandels aan RTL Boulevard.

Ook de Playboy geeft toe dat het blad niet zo goed verkoopt. Waarschijnlijk zag de uitgever het al aankomen want er zijn 25.000 nummers minder gedrukt dan de editie met Patricia Paay. Vijf jaar geleden moest Playboy voor Georgina Verbaan nog een tweede druk uitbrengen. De bestverkopende Playboy met een BN'er staat nog altijd op naam van Viola Holt. (NSFW)

Grote brand bij Stegeman Deventer

Een grote brand is er vrijdagavond even na 19.00 uur uitgebroken op het terrein van vleeswarenfabriek Stegeman in Deventer. Het is niet bekend wat er precies in brand staat, maar de brandweer is met groot materieel uitgerukt.

De NOS meldt dat het nog niet bekend is of er mensen in de fabriek aanwezig waren toen de brand uitbrak. Ook is het volgens de NOS nog niet bekend of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Omroep Gelderland meldt dat er mogelijk asbest en ammoniak zijn vrijgekomen bij de brand.

Een groot deel van het bedrijventerrein Kloosterlanden is afgesloten wegens de brand en mogelijk vrijgekomen giftige stoffen. Boven de stad en de snelweg A1 hangen rookwolken die afdrijven richting EPse en Colmschate. Hierdoor is de snelweg A1 tussen Deventer en Lochem volledig afgesloten. Op last van de brandweer is ook al het treinverkeer tussen Deventer en Zutphen stilgelegd meldt een woordvoerder van Prorail.

Red Bull hoeft RB6 niet aan te passen

De teambaas van Red Bull Racing Christian Horner meldt dat het team ondanks de verscherping van de FIA-regels de bolide niet aan hoeft te passen. De RB6 voldoet aan de reglementen zoals de FIA deze gesteld heeft op het gebied van de aanpassing van de rijhoogte.

De Autsportbond wil niet dat de hoogte van de auto's onderweg aangepast wordt. "Het heeft geen invloed op de specificaties van onze auto," zei Horner die in Maleisië zag dat de stewards de auto uitgebreid controleerden maar niets konden vinden wat wees op een systeem voor de variabele rijhoogte. Enkele dagen later gaf de autosportbond een verklaring over de regels rond het systeem uit. "Ik denk dat de FIA een goede zet heeft gedaan door hier duidelijkheid in te scheppen. Soms zijn dit soort regels niet duidelijk verwoord, waardoor er verschillende interpretaties mogelijk zijn."

Volgens Horner zouden andere teams hun bolides mogelijk wel aan moeten passen. "Ik weet niet wat zij op hun bolides hebben. Ik kan alleen maar zeggen dat het voor ons geen verschil maakt, ondanks wat gesuggereerd is." Diezelfde verdachtmakingen van andere teams aan het adres van Red Bull zijn volgens Horner ook een compliment. "Het is onvermijdelijk dat dit soort dingen geroepen worden als je competitief bent. Dit soort beschuldigingen hoor je niet als je rond plaats veertien rijdt."

Centrale inkoop politie flink aangepakt

Het dagelijks bestuur van het Korpsbeheerdersberaad gaat de organisatie binnen de politie die de ICT en centrale inkoop verzorgt flink aanpakken. Dat heeft het Korpsbeheerdersberaad vrijdag bekendgemaakt.

Binnen de organisatie zijn zowel op het gebied van financiën als ICT grote problemen. Zo werd het boekjaar 2009 met een verlies van 27,4 miljoen euro afgesloten door aanzienlijke, deels onvoorziene tegenvallers. Ook heeft de financiële administratie te maken met flinke achterstanden.

Een team bestaande uit 'zwaargewichten' uit onder meer de rijksdienst en de politieorganisatie zelf gaat binnen zes tot acht maanden de meest urgente problemen oplossen. Het team gaat onder meer proberen structurele bezuinigingen van 26 miljoen euro verder door te voeren en de financiële administratie weer soepel laten draaien. Op het gebied van ICT wordt onder meer geprobeerd het productenpakket te vereenvoudigen.

[P-R] Boonen ligt niet wakker van record De Vlaeminck

Tom Boonen kan overmorgen voor de vierde keer Parijs - Roubaix winnen en daarmee het record van zijn landgenoot Roger De Vlaeminck evenaren. Boonen ligt echter niet wakker van dit indrukwekkende aantal.

"Ik probeer elk jaar te winnen. Is dat de vierde keer, dan is dat perfect", beweert Boonen, die eerder al in 2005, 2008 en 2009 als winnaar over de streep wist te komen. "De hoeveelste keer je als winnaar op de piste gehuldigd wordt, is bijkomstig. Ik maak het meest regelmatige seizoen uit mijn carrière mee, al ontbreekt nu net dat kersje op de taart. In Sanremo was Oscar Freire me te vlug af. In Vlaanderen botste ik op een sterke Fabian Cancellara. De beste tactiek op weg naar Roubaix is wellicht bij Cancellara trachten te blijven om hem te kloppen in de sprint. Saxo Bank zal de koers snel willen openbreken. Ik reken op mijn team om hen een hak te zetten."

"We hebben het parcours verkend, maar dat is vooral om de nieuwe fietsen te testen. Echt veel steek je immers niet op van deze verkenning. Het parcours wijzigt constant in Parijs-Roubaix. Vandaag ligt de hel zo, morgen kunnen de stenen er helemaal anders bijliggen. Van mijn val in de Scheldeprijs ondervind ik niet veel hinder. Ik ben wat stijf, maar dat kan geen probleem opleveren. Of het droog blijft of regent, maakt me ook niet uit. Ik ben er meer dan klaar voor."

Iran onthult efficiëntere verrijkingscentrifuges

Iran heeft vrijdag een derde generatie centrifuges onthuld die gebruikt kunnen worden voor de verrijking van uranium. De nieuwe machines kunnen veel vlugger uranium verrijken dan de installaties die momenteel worden gebruikt in Iraanse nucleaire faciliteiten.

Iran prees de bouw als een nieuwe stap richting zelfvoorziening in het licht van mogelijke nieuwe internationale sancties tegen het sjiitische regime, bedoeld om Iran te dwingen zijn atoomprogramma op te geven.

Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de Nationale Dag van Nucleaire Technologie, onthulde president Mahmoud Ahmadinejad een van de nieuwe machines temidden van een groep hoogwaardigheidsbekleders. Het land zei meer dan vijftigduizend centrifuges te willen installeren in de verrijkingsfaciliteiten in de stad Natanz.

Online petitie gestart voor scheidsrechter Luinge

Het gedwongen afscheid van Roelof Luinge als scheidsrechter in het betaald voetbal heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Op internet is zelfs een petitie geopend om de KNVB te vragen de beslissing terug te draaien. De 54-jarige arbiter kreeg gisteren te horen dat zijn contract bij de voetbalbond niet zal worden verlengd.

Op de website www.luingemoetblijven.nl zijn al enkele honderden reacties binnengekomen. Uiteindelijk zal de petitie aan de KNVB worden aangeboden. Luinge was graag nog een jaartje doorgegaan met fluiten op het hoogste niveau en snapt niets van de beslissing van de bond. Mogelijk fluit hij volgend seizoen in de Topklasse, een competitie net onder de Jupiler League.

Donk drie wedstrijden geschorst

Het Sportcomité van de Belgische voetbalbond heeft Ryan Donk van Club Brugge voor vier wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk, nadat hij in de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Anderlecht met een rode kaart van het veld werd gestuurd na een overtreding op Kanu. Ook krijgt Donk een geldboete van 1000 euro.

De Nederlandse verdediger was nadrukkelijk aanwezig in de wedstrijd tegen Anderlecht. In de eerste helft maakte hij een eigen doelpunt, in de tweede helft scoorde hij met een spectaculaire omhaal en vervolgens kreeg hij in de blessuretijd een rode kaart van scheidsrechter Gumienny na een vliegende tackle op Kanu. De voormalig speler van AZ was het hier zelfs na het bekijken van de beelden niet mee eens en claimde dat hij overduidelijk de bal speelde.

Club Brugge vreesde voor een lange schorsing nadat het bondsparket geen schorsingsvoorstel deed. Normaal gesproken wil dat zeggen dat een speler rekening mag houden met een schorsing van meer dan vier wedstrijden. Het Sportcomité was het met Donk eens dat hij de bal eerst raakte, maar vond ook dat de tackle gevaarlijk was. Club Brugge kan nog wel in beroep gaan tegen de straf.

Aantal asielzoekers daalt

Het aantal mensen dat zich meldt om asiel aan te vragen in Nederland blijft dalen. In de tweede helft van vorig jaar waren het er ongeveer 7100. Een jaar eerder nog ruim achtduizend, een afname van 12 procent. Dat staat in een overzicht dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De meeste asielzoekers komen uit Somalië, gevolgd door vluchtelingen uit Irak en Afghanistan. Op de Europese ranglijst van het aantal asielaanvragen staat Nederland achtste, twee plaatsen lager dan in 2008. Bovenaan staan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Tot acht jaar cel geëist voor groepsverkrachtingen

Tegen tien mannen die behoorden tot de zogenoemde Pijnacker Noord Groep zijn vrijdag celstraffen tot acht jaar geëist. De mannen worden er onder meer van verdacht minderjarige meisjes te hebben verkracht en uitgebuit. Van sommige verkrachtingen, die soms plaatshadden in een kelderbox, was een filmpje gemaakt.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste tegen een van de verdachten acht jaar cel. Een andere verdachte moet van de officier van justitie worden vrijgesproken. Verder werd onder meer vier jaar cel, drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk en drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.

Paus bereid slachtoffers misbruik te ontmoeten

Paus Benedictus XVI is bereid om slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk te ontmoeten. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, vrijdag gezegd.

Lombardi zei dat veel slachtoffers geen financiële, maar juist morele steun willen. Door de toezegging van de paus heeft het Vaticaan zijn toon gewijzigd en probeert het een hand uit te reiken naar de slachtoffers. Lombardi sprak geluiden binnen de kerk tegen dat de beschuldigingen van misbruik bedoeld waren om voor grote bedragen met de kerk te schikken. Wel zei hij nogmaals dat de media gefaald hebben de wijdverbreidheid van seksueel misbruik in de moderne maatschappij op een juiste manier neer te zetten, evenals de manier waarop de gebeurtenissen binnen de kerk van nut kunnen zijn voor de maatschappij als geheel.

De toezeggingen van het Vaticaan vallen niet overal goed. "Met elke ontmoeting die de paus met slachtoffers heeft, slaat hij een goed figuur, terwijl hij eigenlijk niets noemenswaardigs doet", zegt Barbara Dorris, directeur van de in de Verenigde Staten gevestigde slachtofferorganisatie SNAP.

De afgelopen weken werden in veel Europese landen gevallen van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk bekend, ook in het geboorteland van de paus, Duitsland.

Mensensmokkelaars aangehouden op ringweg Amsterdam

Twee mannen en een vrouw zijn donderdagavond in Amsterdam aangehouden wegens de smokkel van een vierde persoon. Dat meldt de marechaussee vrijdag. De vierde is een 34-jarige man zonder vaste woonplaats, die illegaal in Nederland verblijft.

De vier reden in een onverlichte auto op de ringweg A10, vlakbij de Coentunnel. De auto was aan kant gezet door de marechaussee, omdat de verlichting niet deugde.

Daarbij ontdekte de marechaussee dat de 34-jarige man geen identiteitsbewijs bij zich had. Bovendien bleken de inzittenden elkaar niet te kennen en wist niemand wat het reisdoel was.

De bestuurster, een 46-jarige vrouw uit Amsterdam, is in de cel gezet voor nader onderzoek. Ook de twee mannen van 26 en 48 jaar uit Amsterdam en Venlo zitten vast. De illegale man zit in vreemdelingenbewaring.

Van Gastel en Fräser naar cursus CBV

De KNVB heeft zestien cursisten uitgenodigd voor de nieuwe cursus Coach Betaald Voetbal, die op 19 april van start gaat. Onder hen zijn de voormalig internationals Henk Fräser, Jean-Paul van Gastel en Eric van der Luer. Trainers die deze cursus met goed gevolg afsluiten, mogen zelfstandig een profclub coachen.

Fräser is momenteel actief bij PSV B1, terwijl Van Gastel de succesvolle A1 van Feyenoord traint. Van der Luer is assistent-trainer bij het Duitse Alemannia Aachen. De overige dertien cursisten die door de voetbalbond zijn toegelaten zijn Michel Jansen (Hoofd Opleidingen FC Twente / Heracles Almelo), Albert van den Dussen (vanaf de zomer trainer bij Jong Ajax), Hans van Arum (Jong Vitesse), Maurice Steijn (interim-trainer ADO Den Haag), Frank van Kempen (Helmond Sport), Robert Molenaar (RBC Roosendaal), Anton Janssen (Jong PSV), Mart Nooij (bondscoach Mozambique), André Paus (Spakenburg), Marcel Keizer (Argon), Johan de Kock (De Treffers), Wilfred van Leeuwen (Westlandia, na de zomer Quick Boys) en Jasper de Muijnck (Quick Boys, na de zomer IFC).

Honderd verwaarloosde honden in Heerde weggehaald

Ruim honderd honden zijn weggehaald bij een dierenpension in Heerde. Dat meldt de Dierenbescherming. Tijdens een gezamenlijke inspectie van Justitie, de politie en gemeentelijke milieuwerkers werden sterk verwaarloosde dieren aangetroffen.

De honden zaten in te kleine en vervuilde hokken en kregen zeer eenzijdig voedsel. Sommige dieren hadden last van ernstige diarree.

Mensen die hun hond kwamen ophalen uit het pension reageerden onthutst op de aangetroffen leefsituatie van de dieren die permanent op het terrein woonden.

Noren wilden Rusland koloniseren in WOII

Vrijgegeven documenten uit de Noorse staatsarchieven wijzen uit dat de met de nazi's collaborerende Noorse regering Noorse kolonies wilde stichten in de Sovjet-Unie. In de gedigitaliseerde documenten staat dat de regering een verzoek aan Adolf Hitler voorbereidde om Noorse kolonisten toe te staan in Rusland en Oekraïne.

De documenten bestaan uit de correspondentie tussen adviseurs van de collaborerende leider Vidkun Quisling. Op 26 juni 1941 -vier dagen na de Duitse invasie van de Sovjet-Unie- stelt één adviseur voor dat het noorden van Rusland beter bevolkt kan worden door Germaanse volkeren omdat Slavische volken 'niet weten hoe ze het land moeten gebruiken'.

De documenten werden op internet geplaatst vlak voor de zeventigste verjaardag van de nazi-invasie in Noorwegen op 9 april 1940.

Bulgarije stelt aanmelding voor euro uit

Bulgarije heeft plannen om zich aan te sluiten bij de eurozone in de ijskast gezet nadat het begrotingstekort naar boven is bijgesteld tot 3,7 procent van het bruto nationaal product. Dat heeft de Bulgaarse premier Boiko Borisov vrijdag gezegd.

Volgens Borisov zou het 'onbeschaamd' zijn om zijn land dit jaar nog aan te melden bij het ERM2 mechanisme, een wachtkamer voor de euro waarin landen die nog niet tot de eurozone behoren worden verbonden aan de Europese munteenheid.

Borisov werd vorig jaar gekozen. De socialistische regering die voor hem aan de macht was, liet hem achter met contracten ter waarde van meer dan een miljard euro. Deze contracten, voor wapens, telecom en bouw deden het begrotingstekort stijgen van een voorziene 1,9 procent tot 3,7 procent.

Bulgarije stelt aanmelding voor euro uit
Bulgarije stelt aanmelding voor euro uit (Foto: Novum)

[Update] F.E.A.R. 3 officieel aangekondigd

[Update]

Er is nu ook een debuuttrailer beschikbaar van F.E.A.R. 3, welke onderaan het bericht te bekijken is.

Warner Bros. Interactive heeft officieel F.E.A.R. 3 onthuld. Het spel wordt ontwikkeld door Day 1 Studios in samenwerking met Monolith Studios en verschijnt op de PC, Xbox 360 en Playstation 3.

De altijd enge Alma keert in F.E.A.R. 3 terug, maar ditmaal voegen haar zonen Point Man en Paxton Fettel iets nieuws toe. Point Man is een supersoldaat en Paxton Fettel is een soort zombie met telekinetische krachten. Dankzij de twee zonen bevat F.E.A.R. 3 een coöperatieve spelmodus. Hierbij zullen de spelers in de huid van de twee broers kruipen. Wordt het spel met één speler gespeeld, dan stapt men in de schoenen van Point Man.

Het tweetal zal voor flink wat actie zorgen. Niet alleen de toevoeging van een coöperatieve spelmodus is nieuw, maar ook een systeem waarbij de speler dekking kan zoeken, wordt voor het eerst in de F.E.A.R.-serie toegepast.

De F.E.A.R.-serie draait sterk om schrikeffecten. Om dit soort momenten ook in F.E.A.R. 3 te kunnen garanderen, hebben de horrorregisseur John Carpenter (Halloween, Village of the Damned) en horrorscriptschrijver Steve Niles (30 Days of Night) hun medewerking aan de game verleend. Niles schreef met het team van ontwikkelaars mee aan het script en John Carpenter zette zijn expertise in bij het ontwikkelen van de tussenfilmpjes.

F.E.A.R. 3 (of F.3.A.R.) wordt in het najaar van 2010 verwacht op de Playstation 3, Xbox 360 en PC.

Warner Bros. kondigt 'F.E.A.R. 3' officieel aan

Go Ahead haalt PSV'er Heerkens

Go Ahead Eagles heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Freek Heerkens. Hij komt over van PSV, waar hij in het beloftenelftal speelt. De centrale verdediger tekende voor twee seizoenen in Deventer.

Heerkens kreeg in januari een aanbod van PSV om zijn aflopende contract te verlengen, maar de jeugdinternational denkt zich in de Jupiler League beter te kunnen ontwikkelen. De twintigjarige speler is bij Go Ahead de opvolger van Robert Maruanaya, die geen nieuw contractvoorstel krijgt.

Naamswijziging FC Omniworld goedgekeurd

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) is akkoord gegaan met de naamswijziging van FC Omniworld. Vanaf komend seizoen gaat de club namelijk verder onder de naam Almere City FC.

Aanvankelijk zou FC Omniworld in AFC Almere City worden omgedoopt. De fans van de club uit Almere hielden deze naam echter tegen, omdat AFC te veel naar AFC Ajax zou refereren.


Onthulling nieuwe naam FC Omniworld

[P-R] De Vlaeminck tipt Cancellara en Boonen

Roger De Vlaeminck schreef in het verleden Parijs-Roubaix vier keer op zijn naam. Komende zondag wordt de editie van dit jaar verreden. De Belg tipt Fabian Cancellara en Tom Boonen voor de eindzege.

"De rest is niet eens van tweede categorie, maar van derde categorie", licht De Vlaeminck zijn keuze toe. "Cancellara en Boonen rijden weg wanneer ze willen. In de Ronde (van Vlaanderen, red.) kwam Boonen wel veel te kort. Ik weet niet hoe hij dat kan goedmaken in een week."

Mocht Boonen er aanstaande zondag in slagen om De Hel van het Noorden te winnen, dan is dat ook voor hem de vierde keer. Daarmee komt de renner van Quick-Step dan op gelijke hoogte met De Vlaeminck.

"Ik zie liever Cancellara winnen, maar als Boonen de beste is, mag hij van mij winnen. Ik geef wel om mijn record, maar ik ga er niet ziek van worden", aldus De Vlaeminck over het record, dat hij nu nog alleen in handen heeft.

Brama rekent op sterk sc Heerenveen

FC Twente kan dit weekend goede zaken doen op weg naar het kampioenschap. Bij winst op sc Heerenveen komt de landstitel wel heel erg dichtbij.

Toch wil Wout Brama nog niet te ver vooruit kijken. "We zijn inderdaad een erg goede kanshebber op het kampioenschap. Maar we blijven het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en zaterdag komt sc Heerenveen op bezoek. Verder vooruitkijken heeft geen zin", vertelt Brama aan ELF Voetbal.

Als de Tukkers geen punten laten liggen, kan het kampioenschap over twee weken gepakt worden tegen Feyenoord. "Dat is een droomscenario. Maar dromen, daar doen wij niet aan."

Dat Heerenveen nergens meer om speelt, wil volgens Brama niet zeggen dat ze makkelijk te verslaan zijn. "Dat zegt me niet zoveel. Iedereen wil toch van de kampioen winnen? Dat zag je vorige week maar aan VVV. Ik verwacht juist dat ploegen als Heerenveen er een schepje bovenop willen gooien."

Teleurstelling overheerst bij fans Ajax

Ajax koos er vandaag voor om 'slechts' 7.700 kaarten af te nemen voor de bekerfinale tegen Feyenoord, die op 25 april wordt gehouden.  Dit heeft tot teleurgestelde reacties binnen de supportersclub van de Amsterdammers geleid. De club kon namelijk 10.000 kaarten voor de bekerfinale krijgen, maar leverde er 2.300 in.

"Wij zijn enorm teleurgesteld en hoopten dat Ajax in De Kuip door het maximale aantal toegestane fans kon worden gesteund", liet voorzitter Daniel Dekker in een reactie weten. De fanclub van de Amsterdammers telt meer dan 80.000 leden.

"Het feit dat de Rotterdamse burgemeester is blijven volharden in zijn standpunt dat Ajax-fans alleen per trein mogen reizen, geeft in de ogen van Ajax klaarblijkelijk te grote beperkingen aan de uitvoering."

Boete tuinder voor illegale werknemers

Een tuinder uit het Zuid-Hollandse Pijnacker die twee medewerkers had die illegaal in Nederland verbleven, is deze week betrapt. Twee andere werknemers hadden niet de juiste papieren, laat het ministerie van Sociale Zaken vrijdag weten. De tuinder en het uitzendbureau kunnen bij elkaar een boete van minimaal 64 duizend euro tegemoet zien.

De tuinder liep tegen de lamp tijdens een controle van het Westland Interventieteam (WIT). De mensen waren via het uitzendbureau aan het werk bij de tuinder gekomen. Bovenop de boete kunnen nog eventuele navorderingen van de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV komen.

De twee arbeiders die illegaal in Nederland verbleven, zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

'VS schond mensenrechten na Katrina'

De Amerikaanse regering en de Amerikaanse staten aan de Golf van Mexico hebben zich diverse malen schuldig gemaakt aan het schenden van de mensenrechten van slachtoffers van de orkaan Katrina, die in augustus 2005 verwoestingen aanrichtte in het gebied rond New Orleans en zo'n achttienhonderd mensen het leven kostte. Dat heeft Amnesty International vrijdag gezegd.

In een rapport (pdf) van Amnesty, 'Un-natural disaster' getiteld, stelt de organisatie dat de behandeling van slachtoffers van de orkaan en maatregelen van de regering met betrekking tot huisvesting en gezondheidszorg hebben voorkomen dat arme minderheidsgroeperingen hun huizen konden herbouwen en daarheen konden terugkeren.

Kortom, het optreden van de regering schond de mensenrechten en 'dat leidde ertoe dat de demografie van de regio permanent is veranderd', aldus het rapport.

Amnesty richtte zich met name op New Orleans, waar sociale woningen werden plat gebulldozerd, ziekenhuizen uitermate traag weer heropenden en criminaliteitsbestrijding geplaagd werd door het wrede optreden van de politie, lange voorarresten en een nooddruftig systeem voor de verdediging van verdachten.

Een woordvoerster van het Witte Huis liet in een reactie weten dat de regering van president Barack Obama de hulp aan de regio heeft versneld en de coördinatie tussen hulporganisaties heeft verbeterd. De regering heeft daarbij 2,4 miljard dollar vrijgemaakt voor de wederopbouw in het gebied.

Staten als Louisiana en Mississippi worden bekritiseerd dat geld onjuist is verdeeld, waardoor de herbouw van sociale woningen achterblijft. Amnesty drong er bij het Congres op aan wetgeving aan te passen zodat in de toekomst slachtoffers van dergelijke rampen dezelfde gelijke behandeling kunnen verwachten.

Duitse luchtverkeersleiders dreigen met staking

De Duitse vakbond voor luchtverkeersleiders, GdF, heeft vrijdag gedreigd met een staking uit onvrede over de arbeidsomstandigheden. Gesprekken met de Duitse luchtvaartautoriteit, de Deutsche Flugsicherung, die verantwoordelijk is voor de luchtverkeersleiding, zijn vastgelopen.

De vakbond, die zegt ongeveer 3200 leden te vertegenwoordigen, zei het moment en de duur van de staking binnen 24 uur aan te kondigen.

Eerder deze week blies een vakbond voor piloten een vierdaagse staking af die voor volgende week gepland stond. De piloten van Lufthansa waren ontevreden over het salaris en de baanzekerheid. De beide partijen hopen het geschil op te lossen middels arbitrage.

Gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg

Gemeenten worden voortaan verantwoordelijk voor jeugdzorg in plaats van de provincies. Het kabinet hoopt hiermee een aantal 'hardnekkige knelpunten' in de jeugdzorg weg te nemen, maakte demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De afgelopen jaren viel in de Tweede Kamer steevast gemopper te beluisteren over de lengte van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Om de zorg zo goed mogelijk te organiseren, wordt de verantwoordelijkheid nu op termijn bij de gemeenten gelegd.

"Gemeenten zijn in staat hulp en zorg op buurtniveau te organiseren voor jongeren en hun ouders", stelt de bewindsman. "Ook kunnen zij jeugdzorg op maat combineren met bijvoorbeeld hulp op school, begeleiding naar werk en schuldhulpverlening."

De Centra voor Jeugd en Gezin worden als het aan Rouvoet ligt de spil van alle hulp en zorg voor de jeugd. Ouders en jongeren hoeven dan niet meer te kiezen waar zij aankloppen met vragen en problemen. Antwoorden op opvoedvragen en lichte hulp hebben die centra zelf in huis; de zwaardere gevallen worden doorverwezen naar specialisten.

Uitlevering Julio P. aan Argentinië definitief

De voormalig Transaviapiloot Julio P. wordt binnen een paar dagen op het vliegtuig naar Argentinië gezet. Een Spaanse rechtbank keurde de uitlevering in januari goed, maar de Spaanse regering moest het definitieve akkoord geven. Dat groene licht kwam er vrijdag.

P. werd in september op de luchthaven van Valencia in Spanje aangehouden en zit sindsdien in een Spaanse gevangenis. Hij wordt ervan verdacht mee te hebben gedaan aan de zogenoemde 'dodenvluchten' ten tijde van de Argentijnse junta van 1976 tot 1983. Daarbij werden dissidenten levend uit een vliegtuig gegooid.

Omdat Argentinië het volgens P., die zowel een Nederlands als Argentijns paspoort heeft, niet zo nauw neemt met mensenrechten, wilde hij aanvankelijk liever in Nederland worden berecht. Voor de rechtbank in Den Haag eiste hij dat Nederland een uitleveringsverzoek zou doen, maar zijn poging slaagde niet. De Argentijnse rechtsorde is volgens de rechtbank het meest geschokt door de feiten waar P. van wordt verdacht. Ook zijn die feiten op Argentijns grondgebied gepleegd.

Dagzege Rodriguez, Gesink verliest ruim een minuut

De vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Joaquim Rodriguez. De Spanjaard van Katusha kwam in de rit van vandaag, van Eibar naar Orio, alleen over de meet. Alejandro Valverde, die derde werd, behield de leiding in het algemeen klassement.

De etappe van vandaag kende een lastig slot met twee korte maar zware beklimmingen. Bij de eerste beklimming demarreerde Rodriguez uit het peloton richting Amets Txurruka. Txurruka was overgebleven van een kopgroep van tien man. Txurruka kwam echter ten val in de afdaling waardoor Rodriguez hem eenvoudig passeerde en zo naar de dagwinst reed.

Robert Gesink, die in het algemeen klassement derde stond, kwam in de slotfase ten val en finishte uiteindelijk op ruim een minuut achterstand van de dagwinnaar.

Uitslag vijfde etappe:

# Naam Tijd
1 Joaquim Rodríguez (Spa/Kat) 4.07,52
2 Samuel Sánchez (Spa/Eus) +0,14
3 Alejandr.Valverde (Spa/Cai) z.t.
4 Chris Horner (VS/Rad) z.t.
5 Sandy Casar (Fra/Fdj) +0,20
6 Francesco Gavazzi (Ita/Lam) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Alejandr.Valverde (Spa/Cai) 22.54,56
2 Chris Horner (VS/Rad) +0,01
3 Joaquim Rodríguez (Spa/Kat) +0,34
4 Jean Chris.Péraud (Fra/Ome) +0,38
5 Beñat Intxausti (Spa/Eus) z.t.

Gears of War 3 gaat onderwater

Waar we eerder al berichtten over de onaangekondigde aankondiging (jawel) van Gears of War 3, gaan we nu wat dieper in op de bijbehorende details.

Epic Games' onaangekondigde game Gears of War 3 bevat missies die zich onderwater afspelen. Hierdoor zal het zoeken van dekking, één van de geroemde elementen uit de Gears of War-serie, flink worden aangepast. Dit heeft een anonieme bron verteld aan de website van het magazine Edge.

Hoewel Gears of War 3 officieel nog niet is aangekondigd, is het een publiek geheim dat de game in ontwikkeling is bij Epic Games. In Gears of War 3 gaat het verhaal verder van de strijd van de mensheid tegen de Locust in een poging te overleven.

Gears of War 3 moet verschillende nieuwe ideeën introduceren. Zo meldt de anonieme bron dat bepaalde momenten in de game zich onderwater af zullen spelen. Dit brengt een geheel nieuw systeem van het bekende cover system, het dekking zoeken, met zich mee.

Daarnaast zullen sommige wezens van de Locust met lange tentakels de dekking zoekende speler lastig kunnen vallen, en kan de speler op zijn beurt weerwoord bieden middels explosieven die zich onder de grond verplaatsen.

Epic Games-directeur Mark Rein verklaarde eerder deze week dat Epic Games dit jaar niet met een nieuwe game komt. Uitgever Microsoft wil niet dat Gears of War 3 en Halo: Reach elkaar in de weg liggen. Ook moet Microsofts nieuwe technologie Project Natal de kerst voor zich alleen krijgen. Hierom zou Gears of War 3 pas in april 2011 uit moeten komen, suggereert de anonieme bron.

'Gears of War 3' gaat in 2011 onderwater

Chaos na betaalbug Warhammer Online

EA is momenteel druk bezig met een klein fiasco: het automatische incassosysteem van Warhammer Online draait door. Er worden overal meldingen gedaan van een overijverig insysteem, waarbij spelers van de MMO voor vele honderden dollars worden gedupeerd. EA heeft gereageerd, maar het kwaad is al geschied.

Warhammer Online, waar je net als elke andere MMO maandelijks voor moet betalen, biedt de mogelijkheid om je creditcard aan je account te koppelen om het bedrag automatisch af te laten schrijven. Daar is op zich niks mis mee, zolang het systeem werkt. In dit geval krijgen (voornamelijk Amerikaanse) spelers te maken met een situatie waarbij in zeer weinig tijd meerdere keren het maandbedrag wordt afgeschreven. Er zijn berichten dat spelers tussen de 500 en 1000 dollar armer zijn; bij sommige banken willen ze voor deze overboekingen ook nog extra kosten in rekening brengen.

 Warhammer Billingprobleem

EA is nu druk bezig dit probleem op te lossen en beloofd ook de gemaakte kosten te zullen vergoeden die banken eventueel geïnd zouden hebben. De eerste berichten van teruggedraaide incasso's druppelen al binnen en EA bericht dat spelers tussen 24 en 36 uur veranderingen moeten zien op hun bankrekening.

Spelers maken zich op voor een strijd, want niet alle banken zijn bereid de kosten terug te betalen. Velen hebben nu geen cent te makken en kunnen bijvoorbeeld de huur niet betalen.

EA/Mythic is momenteel aan het kijken naar een passende 'vergoeding' voor de gedupeerden.

Volgende Silent Hill in productie

Konami Entertainment heeft donderdag tijdens een evenement in Frankfurt een nieuwe telg in de Silent Hill-serie aangekondigd. Dat zegt de Duitse afdeling van game-website Eurogamer.

Veel informatie over het nieuwe deel in de serie is er nog niet. Het spel wordt ontwikkeld door een nieuwe ontwikkelaar, maar ook hierover werden geen details genoemd.

Begin 2009 kwam Konami nog met Silent Hill: Homecoming voor de Xbox 360, PC en Playstation 3. Daarnaast verscheen de game Silent Hill: Shattered Memories recentelijk op onder andere de Nintendo Wii.

Volgende 'Silent Hill' in productie

Konami kondigt 'Saw II' aan

Konami heeft een tweede game over de horrorfilmserie Saw aangekondigd, zo schrijft dat Duitse website Videogameszone.

In Saw II keert de speler terug in de bizarre wereld van de sadistische moordenaar Jigsaw. Te midden van dodelijke marteltuigen moet de speler puzzels oplossen om zichzelf in leven te houden.

Waar het verhaal van de eerste Saw-game zich afspeelde tussen de eerste en tweede film, speelt Saw II zich af tussen de tweede en derde film.

Natuurlijk beland je weer in de wereld van Jigsaw en speel je om te overleven. Om te bewijzen dat de wil om te overleven groot genoeg is, zullen de meest gruwelijke handelingen verricht moeten worden.

Saw II verschijnt eind 2010 op de Xbox 360 en Playstation 3.

Konami kondigt 'Saw II' aan

Gehuurde Vukovic definitief PSV'er

PSV neemt Jagos Vukovic definitief over van het Servische FK Rad. Het 21-jarige talent kwam dit seizoen op huurbasis uit voor de Eindhovenaren en verdiende met zijn goede spel een driejarig contract met een optie voor nog twee jaar.

Vukovic speelde tot nu toe negen duels in de hoofdmacht van PSV. De verdediger wist eenmaal, tegen Heracles Almelo, het net te vinden. In november maakte hij zijn debuut bij het nationale elftal van Servië.

Trainer Fred Rutten liet op de website van PSV weten dat hij tevreden is over de ontwikkeling van de Serviër. "Dit is de optimale constructie om spelers te laten doorontwikkelen, door ze eerst voor een jaar te huren. Hij heeft kunnen kennismaken met de club, met het niveau en de speelwijze", aldus Rutten. "Jagos heeft ons laten zien dat hij een talent is, een speler die nog volop in ontwikkeling is."

Oom Frans Bauer niet voor rechter

De oom van Frans Bauer, Giel de Krom, hoeft niet voor de rechter te verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) is er van overtuigd dat hij zijn vrouw niet heeft doodgeschoten.

De tante en oom van Frans Bauer probeerden zelfmoord te plegen. De tante van Frans Bauer slaagde hierin, maar zijn oom niet. Uit 'betrouwbare bronnen' is gebleken dat Doortje van Dooren zelf de trekker heeft overgehaald en niet haar man zoals eerder werd gedacht.

Op maandag 29 maart werd Doortje van Dooren dood gevonden met haar man zwaar gewond naast haar. In het begin werd gedacht aan een overval, maar dit werd na later onderzoek uitgesloten.

Eindzege Omloop van de Sarthe voor Sanchez

De 58e editie van de Omloop van de Sarthe is gewonnen door de Spanjaard Luis León Sanchez. De renner van Caisse d'Epargne pakte de leiderstrui in de eerste etappe en stond hem daarna niet meer af.

De laatste etappe vandaag, van Abbaye de L'Epay naar Sillé Le Guillaume over 171 kilometer, werd gewonnen door de Fransman Anthony Ravard. Net als in de tweede etappe was hij ook vandaag de snelste in de massasprint.

Uitslag vijfde etappe:

# Naam Tijd
1 Anthony Ravard (Fra/AG2) 4.14,04
2 Luis León Sánchez (Spa/Cai) z.t.
3 Julien Simon (Fra/Sau) z.t.
4 Jean Luc Delpech (Fra/BSL) z.t.
5 Jérémy Roy (Fra/Fdj) z.t.
6 Christophe Riblon (Fra/AG2) z.t.

Eindklassement:

# Naam Tijd
1 Luis León Sánchez (Spa/Cai) 15.36,52
2 Tiago Machado (Por/Rad) +0,14
3 Julien Simon (Fra/Sau) +0,15
4 Anthony Roux (Fra/Fdj) +0,19
5 Christophe Riblon (Fra/AG2) +0,24
36 Albert Timmer (Ned/Skl) +1,56

Ajax geeft 2.300 tickets voor bekerfinale terug

Ajax geeft 2.300 tickets voor de bekerfinale tegen Feyenoord terug aan de KNVB. De Amsterdammers kregen net als Feyenoord 10.000 kaartjes voor het duel op 25 april. De club is echter van mening dat het vanwege de veiligheid onverantwoord is om zoveel fans mee te nemen.

De 7.700 fans van Ajax die wel naar Rotterdam gaan, zullen per trein de rit maken. De KNVB zegt dat het niet de bedoeling is dat de vrijgekomen kaartjes naar fans van Ajax of Feyenoord gaan. De Nederlandse voetbalbond wil voorkomen dat er rellen zullen ontstaan in de neutrale vakken.

Muzikaal protest bij geboortehuis Wilders

Bij het geboortehuis van Geert Wilders in Venlo hebben circa veertig leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble een muzikaal protest gehouden. De orkestleden zijn het niet eens met de plannen van de PVV om te bezuinigen op cultuur.

Het concert op straat duurde een half uur. Het orkest dat toevallig in Venlo was voor een tweetal andere optredens trok met het protest veel kijkers. Een woordvoerder meldde dat het orkest zonder subsidies niet voort kan bestaan.

Sieneke wacht op aanwijzingen Oslo

Sieneke wacht op aanwijzingen van de organisatie van het Eurovisie Songfestival. "Ik heb elke dag besprekingen over de act die we gaan neerzetten op het songfestival, maar we moeten wachten op de regie in Oslo. Zij moeten de grenzen van het mogelijke aangeven", vertelt Sieneke aan Novum Nieuws.

De act zou steeds meer vorm krijgen. Na elke bespreking wordt duidelijker hoe act, kleding en decor eruit gaan zien. "We willen nog steeds heel graag een draaiorgel op het podium zetten, maar het wachten is op de informatie uit Oslo. Tot die tijd kunnen we niet heel veel doen", zegt de 18-jarige zangeres.

Sieneke moet nog een hoop voorbereidingen treffen voor haar optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. Ze wil onder andere vijftien dagen doorbrengen in een voormalig klooster, om haar Engels te verbeteren. "Ik spreek alleen schoolengels en dat is niet genoeg. Ik krijg vijftien dagen lang van 's morgens acht tot 's avonds negen les van buitenlandse docenten."

Gelukkig kan de zangeres rekenen op steun van haar familie. Ook haar beschermvrouw Marianne Weber spreekt ze nog elke dag. "Marianne vergeet af en toe dat ze zelf ook nog moet werken. Het is heel erg fijn dat wij elkaars vertrouwen hebben."

Sieneke wacht op aanwijzingen Oslo
Sieneke wacht op aanwijzingen Oslo (Foto: Novum)

Kijk voor al het nieuws over Sieneke en het Songfestival natuurlijk in het speciale Songfestival subforum!

Astronauten maken ruimtewandeling

Twee astronauten hebben vrijdag een ruimtewandeling gemaakt om buiten het internationale ruimtestation ISS een oude ammoniaktank te legen en een nieuwe te plaatsen. In totaal zullen drie ruimtewandelingen nodig zijn om de operatie te voltooien. De gehele klus zal dinsdag zijn voltooid.

De bemanning van het ruimteveer Discovery blijft tot volgende week vrijdag in het ISS. Mogelijk blijven ze een dag langer vanwege een defecte antenne op de spaceshuttle. Tevens moeten de astronauten het ruimteschip onderzoeken op tekenen van schade, veroorzaakt door minuscule meteorieten.

Jol wil verder met Rommedahl

Martin Jol is tevreden over Dennis Rommedahl. De coach van Ajax wil daarom ook graag dat het contract van de Deen verlengd wordt. "Dennis levert goede prestaties. Hij is vaak belangrijk geweest", aldus Jol.

Jol deed de uitspraak tijdens de wekelijkse persgesprek van de Amsterdammers. Het contract van Rommedahl loopt na dit seizoen ten einde, maar hij zal waarschijnlijk een nieuwe aanbieding krijgen. Het salaris is hierin echter een stuk minder. De snelle buitenspeler had eerder al aangegeven dat hij gelukkig was bij Ajax en genoegen zou nemen met een minder salaris.

Over de contractbesprekingen met Marko Pantelic was nog geen nieuws te melden. De Servische spits is op zoek naar een verbintenis voor langere tijd, maar Ajax wil niet verder gaan dan een jaar. De besprekingen zullen in de eerste week van mei een vervolg krijgen.

Geheugensteuntje FOK! Voetbalmanager

Voor alle deelnemers aan de FOK! Voetbalmanager: de volgende ronde komt eraan! Van vrijdagavond 9 april tot en met woensdag 14 april wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie, en dat zijn de dagen die meetellen voor Ronde 31/32 van de Voetbalmanager.

Dus pas je team nog even aan, maar zorg dat je het hebt opgeslagen voor vrijdag 9 april om 17:59 uur, want dan gaan de teams weer dicht.

Denk jij het beter te kunnen en naast de eer een FOK!shirt wilt winnen? Schroom dan niet om je nu in te schrijven. Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail sport[at]fok.nl of via ons topic in feedback. Er loopt ook een topic in het VBL-forum over de FOK! Voetbalmanager. Op die plaatsen kun je terecht als jij nog voetballers weet die vertrokken zijn of juist in de Eredivisie zijn gekomen en die nog wel of niet in de FOK! Voetbalmanager staan.

Vergeet niet dat de teams op vrijdag 9 april om 17:59 uur dichtgaan!

Tot slot willen we je veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager van FOK!

Om direct naar de FOK! Voetbalmanager te gaan klik je hier.

Reddingswerkers trekken zich terug uit mijn VS

Door brandgevaar hebben reddingswerkers zich vrijdag moeten terugtrekken uit een kolenmijn in de Amerikaanse staat West Virginia voordat zij een veiligheidskamer konden bereiken waar zij overlevenden hoopten te vinden. Een explosie in de mijn eerder deze week kostte aan zeker 25 kompels het leven.

De reddingswerkers stuitten op weg naar de veiligheidskamer op rook en kregen de opdracht zich terug te trekken. Het was de derde keer sinds de explosie van maandag dat zij zich terug moesten trekken.

Eerder wisten zij wel een eerste veiligheidskamer te bereiken. Daar troffen zij echter niemand aan.

Emanuelson twijfelgeval bij Ajax

Urby Emanuelson mist zondag mogelijk het competitietreffen met VVV-Venlo. De 23-jarige vleugelspeler van Ajax kreeg tijdens de training van gisteren een tik tegen zijn knie, waardoor hij de groepstraining van vandaag uit voorzorg oversloeg.

"We willen geen risico nemen", legt trainer Martin Jol op de website van Ajax uit. De Amsterdammers kunnen in de jacht op de titel over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Alleen de langdurig uitgeschakelde Rasmus Lindgren en Thimothée Atouba kunnen naast de geschorste Eyong Enoh niet meespelen.

Jol verwacht Lindgren dit seizoen niet meer op de voetbalvelden. De Zweed onderging afgelopen week een kijkoperatie, maar daar werd Ajax niet veel wijzer uit, zo meldt de oefenmeester. "De pijn concentreert zich vooral rondom de aanhechting in zijn knie. Dit seizoen zullen we helaas niet veel meer aan hem hebben."

Cissé waarschijnlijk in de basis tegen PSV

Sekou Cissé keert zondag in de topper tegen PSV hoogstwaarschijnlijk terug in de basisopstelling van Feyenoord. De aanvaller uit Ivoorkust maakte vorige week al zijn rentree als invaller in het duel met NAC Breda. Hij is volledig hersteld van zijn teenblessure.

Trainer Mario Been had ook goed nieuws over de knieblessure van Jonathan de Guzman. Volgens de oefenmeester verloopt zijn herstel voorspoedig. "Jonathan is door de medische staf fit verklaard en mag alles weer meedoen. Maandag zal hij volledig instromen bij de groepstraining", meldt Been op de clubsite van de Rotterdammers.

Balkenende kritisch over bezuinigingen PvdA

Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) is kritisch over de bezuinigingen die de PvdA voorstelt in haar verkiezingsprogramma. De partij is minder strikt geworden dan toen het nog deel uitmaakte van het kabinet, stelde Balkenende vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De partij van kandidaat-lijsttrekker Job Cohen wil de komende kabinetsperiode tien miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Dat is veel minder dan wat bijvoorbeeld CDA (achttien miljard) en VVD (twintig miljard) voorstellen. Cohen waarschuwde echter om de economie niet kapot te bezuinigen.

Die tien miljard 'klinkt wat minder strikt' dan wat oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vorig jaar nog samen met hem had besproken, zei Balkenende. Hij wees er op dat het toenmalige kabinet de opdracht gaf tot de brede heroverwegingen, die vorige week werden gepresenteerd. Die overwegingen hadden ten doel om rijksbreed twintig procent te bezuinigen. "Dat gaf aan dat het ons menens was."

Balkenende wees verder op de gevaren van te kleine bezuinigingen. Dat leidt tot een oplopende staatsschuld en oplopende rentelasten. De schuld komt dan op het bord van een toekomstige generatie terecht. "Dan zijn we bezig zaken vooruit te schuiven." De premier benadrukte overigens dat het partijen vrijstaat om zelf aan te geven hoe het huishoudboekje van de overheid op lange termijn het beste op orde kan worden gemaakt.

Lama ontsnapt uit circus

De Friese politie heeft donderdagavond met automobilisten en circusmedewerkers achter een ontsnapte Lama aangezeten om te voorkomen dat het dier de A32 op zou lopen. Het dier was tijdens een circusact in Heerenveen ontsnapt. Dat meldt de politie vrijdag.

De agenten waren aan het surveilleren bij de verkeerslichten op de K. R. Poststraat toen zij opeens een lama voorbij zagen komen, gevolgd door een paar hardlopende mannen. Het dier ging op weg richting de A32. Het lukte de agenten om met een politieauto de weg van de lama af te snijden. Een verzorger vloog vervolgens het dier om de nek, waarna het dier met de man nog een stuk doorliep. De lama kon uiteindelijk in bedwang worden gehouden.

Het dier werd teruggebracht naar het circus aan de Weinmakker. Het dier maakt het volgens de politie goed en zal weer meedoen aan optredens.

Stemmen met verlopen paspoort

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni mogen stemmers zich ook identificeren met een rijbewijs, paspoort of id-kaart die maximaal vijf jaar is verlopen. Hiermee wil het kabinet tegemoet komen aan oudere kiezers die vaak niet beschikken over een geldig legitimatiebewijs.

De verlopen documenten zijn ook geldig tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten die volgend jaar worden gehouden. Tegelijkertijd gaat het kabinet op zoek naar een structurele oplossing van dit knelpunt. In Nederland beschikt 1,4 procent van de mensen boven de 18 jaar niet over een id-bewijs; vier procent heeft een verlopen paspoort of identiteitskaart.

Uit een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart blijkt dat ongeveer zestigduizend mensen uit het stemlokaal werden weggestuurd, omdat zij zich niet konden identificeren. Dertigduizend van hen kwamen vervolgens alsnog terug met een id-bewijs.

Het kabinet kondigt verder maatregelen aan om de kans op fraude te verkleinen. Na de gemeenteraadsverkiezingen werden in onder meer Rotterdam alle stemmen herteld, omdat er onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden. Zo waren er berichten dat er meerdere mensen zich in één stemhokje bevonden.

Leden van het stembureau moeten daarom beter toezien op de handhaving van de orde in het stemlokaal en moeten ook voorkomen dat meerdere kiezers zich in het stemhokje bevinden, vindt het kabinet. Ook moeten volmachten beter worden gecontroleerd.

Comeback The Partysquad gepland

The Partysquad komt eind mei met een nieuwe single. Half juni geven zij een optreden in de hernieuwde club iT in Amsterdam en zijn ze officieel terug van weggeweest. "We gaan een set draaien en ons officieel opnieuw presenteren. We nodigen leuke, gezellige mensen uit en dat is het startsein", vertelt dj Ruben aan Novum Nieuws.

In de weken na het eerste optreden staat een zomerse tour gepland, de twee hebben onder andere plannen om naar Suriname te gaan. "Jerry is er weer helemaal klaar voor. Het gaat erg goed met hem en hij heeft er heel veel zin in", zegt een enthousiaste Ruben.

Jerry Leembruggen liep anderhalf jaar geleden een schedelbasisfractuur op bij een ongeluk op Ibiza. Hem stond een lange revalidatie te wachten. "We hebben beide met dit ongeluk een reality check gehad. We gingen ons realiseren dat we niet altijd moeten klagen over files of andere onbelangrijke zaken."

Comeback The Partysquad gepland in mei
Comeback The Partysquad gepland in mei (Foto: Novum)

'Lotto-ploeg wil Greipel halen'

André Greipel zou zijn wielerloopbaan volgens Cyclingnews volgend jaar wel eens voort kunnen gaan zetten bij de Omega Pharma-Lotto-ploeg. De Duitse sprinter heeft bij Team Columbia een aflopend contract en binnen het team botert het niet tussen hem en Mark Cavendish, dus een vertrek is niet uitgesloten.

Omega Pharma-Lotto is dit jaar in de ProTour als enige ploeg nog zegeloos, iets wat ploegleider Marc Sergeant deels wijt aan het transferbeleid. "We missen een spurter. Een handvol zeges van een snelle man in de Ronde van Qatar, Oman, Algarve of waar dan ook neemt de druk weg. Elke overwinning, hoe klein ook, is er één."

Sinds het vertrek van Robbie McEwen in 2008 is hier voor de ploeg een leemte ontstaan die door Greipel opgevuld zou kunnen gaan worden. De Duitser sprintte dit jaar al naar zes zeges, waaronder de eindzege in de Tour Down Under.

Arrestatie na seks met ezel

In Nieuw-Zeeland is een 16-jarige jongen opgepakt nadat hij seks had met een ezel. Een buurtbewoner heeft het bizarre tafereel gezien en waarschuwde de politie, zo schrijft The New Zealand Herald. Dezelfde buurman zou ook foto's gemaakt hebben om de feiten te bewijzen.

De jongen is door een jeugdrechter in Christchurch in een instelling geplaatst, in afwachting van de behandeling van zijn zaak op 4 mei. De jongen riskeert een celstraf van maximaal zeven jaar. Volgens de politie is het uitzonderlijk dat iemand zich op zo'n jonge leeftijd al schuldig maakt aan een dergelijk vergrijp.

Barcelona zonder Zlatan naar Real

Zlatan Ibrahimovic is niet op tijd fit voor het topduel van Barcelona met Real Madrid. Dat meldt de Catalaanse club vandaag op de website. De Zweedse aanvaller liep vorig weekeinde een kuitblessure op.

Verdediger Eric Abidal laat verstek gaan met een kwetsuur aan het dijbeen. In de defensie is Gerard Piqué wel beschikbaar. Middenvelder Andres Iniesta is hersteld van een dijbeenblessure die hem twee weken aan de kant hield. "Het afvallen van Zlatan is een tegenvaller. Hij baalde ook ontzettend, want hij wil altijd spelen", zei coach Josep Guardiola.

Ibrahimovic besliste de afgelopen editie van El Clasico door de enige treffer van de wedstrijd te maken. Real Madrid en Barcelona heersen in de Spaanse competitie. Beide ploegen hebben 77 punten. Dat zijn er 21 meer dan nummer drie Valencia.

Blizzard onthult verzameleditie Starcraft II

Blizzard Entertainment heeft de inhoud van de verzameleditie van Starcraft II: Wings of Liberty onthuld. Naast een exemplaar van Starcraft II: Wings of Liberty worden er diverse extra's meegeleverd in deze speciale versie van de game.

Zo bevat het pakket een 176 pagina's tellend boek waarin stil wordt gestaan bij het design van de game. Tekeningen van de ontwikkelaars en concept art sieren de pagina's. Ook een DVD met interviews met de ontwikkelaars biedt meer achtergrondinformatie over de ontwikkeling van Starcraft II.

Daarnaast krijgen gamers een USB-harddisk in de vorm van de 'dog tag' van Starcraft-held Jim Raynor. Op deze harddisk valt een originele versie van Starcraft en de uitbreiding Starcraft: Broodwar te vinden. Verder mogen de fans rekening houden met een 0-exemplaar van de Starcraft-comic, een cd met muziek uit de game en exclusieve digitale content waaronder een huisdiertje in de vorm van een Starcraft II Thor eenheid voor in de game World of Warcraft.

De verzameleditie van Starcraft II: Wings of Liberty komt later dit jaar voor 89,99 euro in de winkel te liggen. De normale versie kost 59,99 euro en zal iets na de release ook als digitale download aangeboden worden via Blizzards eigen Blizzard Store.

Blizzard onthult verzameleditie 'Starcraft II'

Slant Six moet mensen ontslaan

Gamestudio Slant Six heeft enkele werknemers moeten ontslaan. Dit heeft studiobaas Brian Thalken verklaard tegenover de website Gamespot. Slant Six werkte in het verleden aan diverse games in de 'Socom'-serie en werd in januari dit jaar in verband gebracht met Star Wars: Battlefront Online.

Hoeveel mensen er precies ontslagen zijn bij Slant Six is niet bekendgemaakt. Thalken heeft aangegeven dat dit een tijdelijke oplossing is en dat Slant Six de intentie heeft om de ontslagen werknemers op een later moment opnieuw aan te nemen.

Slant Six werd in 2005 opgericht en werkte aan de Playstation 3-game Socom Confrontation (2009), de PSP-titel Socom: U.S. Navy Seals Tactical Strike (2007) en het in februari uitgebrachte Socom U.S. Navy Seals: Fireteam Bravo 3, ook voor de PSP.

Slant Six moet mensen ontslaan

Konami wint de Copa Libertadores

Konami heeft de licentie binnengehaald voor de Copa Santander Libertadores, in lekentaal ook bekend als de Champions League van het Zuid-Amerikaanse voetbal. Binnenkort zal het toernooi van de Copa Libertadores te spelen zijn in de voetbalgame Pro Evolution Soccer.

Alle componenten van de Zuid-Amerikaanse competitie voor voetbalclubs zullen worden geïntegreerd in het computerspel. Zo zijn alle clubs, shirts en spelers in de game vertegenwoordigd. Het is echter nog niet bekend wanneer gamers in het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi kunnen spelen. Wellicht dat dat pas in het volgende deel uit de serie mogelijk wordt.

De kans dat de Copa Libertadores middels een update in Pro Evolution Soccer 2010 wordt verwerkt, is bijzonder klein. Waarschijnlijker is dat het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi in Pro Evolution Soccer 2010 wordt verwerkt.

Konami wint de Copa Libertadores

Apple kondigt game-netwerk aan

Apple heeft donderdag een sociaal netwerk aangekondigd speciaal voor games. Dat schrijft de website Gamasutra. Het netwerk zal de naam Game Center dragen en geïntroduceerd worden met de 4.0-versie van de systeemsoftware voor de iPhone.

Game Center brengt verschillende mogelijkheden met zich mee die zijn afgeleid van diverse spelcomputers. Zo kunnen er bijvoorbeeld automatisch tegenstanders gezocht worden voor games, kunnen spelers digitale beloningen vrijspelen, en zijn er ranglijsten.

Scott Forstall van Apple ziet het aanleggen van een eigen sociaal netwerk als een service richting ontwikkelaars. Op die manier zitten alle iPhone-bezitters op hetzelfde sociale netwerk. "Er is geen geld te verdienen en geen competitief voordeel te behalen met een eigen sociaal netwerk", vult Forstall aan.

Hoewel Forstall niet direct geld wil vragen voor het gebruik van het netwerk, wil de topman van Apple wel andere manieren aangrijpen om er geld mee te verdienen. Vooral virale marketing lijkt hierbij belangrijk te zijn.

Forstall ziet Game Center als iets dat de sociale aspecten van de iPhone zal ondersteunen. "Het helpt om een product viraal te verspreiden. Je kunt zien dat je vrienden het spelen, je kunt vrienden uitdagen en zij kunnen het spel dan meteen downloaden. We bouwen zelfs de optie in om een game cadeau te doen aan iemand waar je van houdt."

Apple zal Game Center deze zomer uitbrengen als onderdeel van de 4.0-versie van de systeemsoftware voor de iPhone en iPod Touch. De nog in Europa te verschijnen iPad zal pas eind 2010 worden geüpdatet met de nieuwe systeemsoftware.

Apple kondigt game-netwerk aan

Rebellin zet zaak wel door

Davide Rebellin zet zijn zaak bij het arbitragehof voor de sport TAS, in tegenstelling tot Stefan Schumacher, wel door. Dit werd vandaag bekend.

De Italiaanse wielrenner werd tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing tweede bij de wegwedstrijd. Bij een hertest een half jaar later bleken er sporen van Cera in zijn bloed te zitten. Hierop werd hij uit de uitslag geschrapt en geschorst.

Het TAS heeft laten weten dat de zaak op 17 juni zal dienen.

'Athene maakt geen gebruik van reddingsplan'

De Griekse regering heeft niet gevraagd om het activeren van een reddingsplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarover vorige maand in Brussel een akkoord werd bereikt. Dat heeft de Griekse minister van financiën, Georgios Papaconstantinou, vrijdag gezegd.

Het door schulden geplaagde Griekenland heeft de afgelopen dagen te kampen gehad met enorm hoge kosten voor leningen, een teken dat de kapitaalmarkt vreest dat het land zijn schulden niet kan betalen en dat er een reddingsplan nodig is. Papaconstantinou zei echter dat Griekenland 'geen intenties heeft om gebruik te maken van het mechanisme (het reddingsplan, red.)'.

Duitsland wil piraten vervolgen

Duitsland wil de piraten gaan vervolgen die mariniers van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp maandag gevangen nam op een Duits koopvaardijschip voor de kust van Somalië. Dat zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman is blij met het besluit van de Duitsers, omdat het recht doet aan het rechtsgevoel. In december moest een ander Nederlands fregat nog dertien Somalische piraten laten gaan, omdat geen enkel land ze wilde vervolgen.

Als het aan Van Middelkoop ligt, worden de tien piraten snel afgeleverd op een plek waar de Duitse Bundeswehr een vliegtuig heeft klaarstaan. Waarschijnlijk wordt dat Djibouti.

Zuid-Afrikaan Terre'Blanche begraven

Mannen gehuld in camouflagekleding, met pistolen rond hun middel, en kleine meisjes in hun zondagse kledij verzamelden zich vrijdag in het noordwesten van Zuid-Afrika voor de begrafenis van de blanke racist Eugène Terre'Blanche, die zaterdag door twee van zijn zwarte medewerkers werd doodgeslagen.

De veiligheidsmaatregelen rond de begrafenis waren uitvoerig, een politiehelikopter cirkelde boven de kerk waar honderden rouwenden al uren voor de begrafenis bijeen waren gekomen. Ze zongen daar het Zuid-Afrikaanse volkslied uit de tijd van de apartheid, terwijl de kist met Terre'Blanche's stoffelijk overschot werd binnengedragen.

De dood van de racistenleider heeft tot dusverre geen nieuw geweld aangewakkerd. Wel zijn de gebeurtenissen van vlak na zijn dood een teken dat raciale spanningen in Zuid-Afrika, zestien jaar na de afschaffing van de apartheid, nog altijd onder de oppervlakte sluimeren.

Witte militanten, die in Terre'Blanche hun leider zagen, zeggen dat zijn dood bewijst dat blanken niet veilig zijn onder de heerschappij van de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika. Zwarte leiders zeggen dat misdaadbestrijding -of slachtoffers nu zwart of blank zijn- de prioriteit heeft in een land met een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld.

André Visagie, de secretaris-generaal van de Afrikaner Weerstandsbeweging, de beweging van Terre'Blanche, en Julius Malema, leider van de jeugdbeweging van het African National Congress, verpersoonlijken de tweespalt misschien wel het beste. Visagie kwam deze week in het nieuws toen hij boos wegliep uit een live uitgezonden tv-debat, terwijl hij een zwarte analiste nariep: "Ik ben nog niet klaar met jou!"

Malema gaf donderdag een persconferentie waarop hij, in weerwil van een verbod van zijn partij, een lied zong over het slaan van blanke boeren. Een journalist van de BBC werd door hem van racisme beticht en de zaal uit gewezen. Malema kan rekenen op de steun van veel arme zwarte Zuid-Afrikanen, die, levend in het rijkste land op het Afrikaanse continent, hun armoede niet door het ANC gekeerd hebben zien worden. Het grootste deel van de zwarte bevolking is nu zelfs armer dan zij ten tijde van de apartheid was.

'Flinke toename flitskraken in Amsterdam'

Amsterdamse woningcorporaties maken zich zorgen over de enorme toename van kraakacties in de stad. Het afgelopen half jaar zijn tientallen woningen gekraakt door zogenoemde 'flitskraken'. Veel woningen stonden pas enkele dagen of weken leeg. Dat schrijft het Parool vrijdag.

Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, zegt er best mee te kunnen leven dat woningen gekraakt worden die langer dan een jaar leegstaan, maar nu ziet hij een geheel andere situatie. "Er zijn voorbeelden van woningen waarvan de nieuwe bewoner de sleutel al had en niet eens de kans kreeg in zijn nieuwe woning te trekken. Sommige corporaties hebben tien kraken op één dag gemeld."

Het is sinds vorig jaar lastig om de 'flitskraken' te stoppen vanwege een arrest van de Hoge Raad, waarin gesteld is dat het ontruimen van woningen op basis van artikel 429 van het Wetboek van Strafrecht niet voldoende meer is.

Om een langdurige civiele procedure te voorkomen ziet Van Harten nog wel een mogelijkheid via de rechtbank tot ontruiming over te gaan. "Daarvoor is een dossier nodig waarbij de aangifte bij de politie een belangrijk onderdeel vormt. Maar wij merken dat de politie de laatste tijd nogal terughoudend reageert op kraakmeldingen, bijvoorbeeld door geen aangifte aan te nemen." De politie spreekt dit tegen.

Van Harten heeft zijn hoop nu gevestigd op de Eerste Kamer, die volgende week het wetsvoorstel Kraken en leegstand bespreekt. Als die wet wordt aangenomen, is ontruimen op basis van het strafrecht wel weer mogelijk.

Gears of War 3 is per ongeluk aangekondigd

Eerder hebben we al een aantal berichten geplaatst over Cliff Bleszinski's onthulling bij Jimmy Fallon en het vervolg daarop waaruit bleek dat Cliff plaats moest maken voor Justin Bieber. De meeste van ons hadden al een vermoeden wat Bleszinski te zeggen had, maar nu lijkt het erop dat zijn onthulling per ongeluk al bekend gemaakt is.

Zoals te zien is op het plaatje hieronder is Gears of War 3 te zien als een Xbox Live Spotlight, maar er is verder geen officiële aankondiging vanuit Epic of Microsoft omtrent de succesvolle serie.  Het is nu in ieder geval zeker dat Gears of War 3 in de maak is (wat natuurlijk alles behalve verrassend is) en dat hij april 2011 in de winkels zal liggen.

Verder hangen er nog wat geruchten rond dat het derde deel uit de serie gebruik gaat maken van een stuk fellere kleuren dan zijn voorganger. Er zullen onderwater-levels komen en het ‘cover system’ wordt weer een beetje bijgespijkerd.

FC Twente zonder Kuiper tegen sc Heerenveen

FC Twente zal het voorlopig moeten stellen zonder Nicky Kuiper. De linksback kampt met een knieblessure en mist de wedstrijd tegen sc Heerenveen van morgen en de duels met AZ en Feyenoord.

De trainer van de club uit Enschede, Steve McClaren, kan tegen de Friezen verder over een fitte selectie beschikken. Alleen reserves Nashat Akram en Vagif Javadov zijn wegens blessures niet beschikbaar.

Luinge gaat in topklasse fluiten

Roelof Luinge gaat zijn scheidsrechtersloopbaan toch voortzetten. De arbiter kreeg eerder deze week van de KNVB geen contractverlenging voor het profvoetbal, maar hij heeft nu met de KNVB afgesproken om volgend jaar wedstrijden te leiden in de nieuw opgerichte Topklasse.

Luinge wilde graag doorgaan in het profvoetbal en zei dat de beslissing van de technische commissieleden Hans Reygwart, René Temmink en Rien Koopman hem "rauw op zijn dak viel" en dat hij "aan het lijntje werd gehouden" door de KNVB. Na een gesprek mag hij nu op het hoogste amateurniveau doorgaan met fluiten.

Onrustige nacht in hoofdstad Kirgizië

Na een onrustige nacht waarin diverse schotenwisselingen plaatsvonden in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek verzamelden duizenden rouwenden zich vrijdag op het belangrijkste plein in de stad om de slachtoffers van het oproer deze week te herdenken.

Oppositieleiders werkten hard om hun controle over het Centraal-Aziatische land te verstevigen, terwijl president Koermanbek Bakijev nog altijd weigert de macht uit handen te geven. De president is naar het zuiden van het land gevlucht, waar hij nog altijd kan terugvallen op de steun van diverse clans.

Nieuwe onrust in Bisjkek -waarschijnlijk veroorzaakt door schermutselingen tussen plunderaars en veiligheidstroepen- leidde tot 67 gewonden, grotendeels schotwonden en hoofdwonden als gevolg van rubber kogels, aldus het ministerie van gezondheidszorg.

Ten teken dat Rusland de nieuwe regering steunt, belde de Russische premier Vladimir Poetin donderdag met oppositieleidster Roza Otoenbajeva, die de nieuwe regering voorzit.

De Amerikaanse president Barack Obama besprak de toestand in Kirgizië donderdag met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev, vlak voor beide leiders hun handtekening plaatsten onder een nieuw verdrag ter vermindering van hun kernwapenarsenaal.

Volgens het Witte Huis is het oproer in Kirgizië geen machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en Rusland. "Dit is geen anti-Amerikaanse coup, voor zover we weten", zei Witte Huis-woordvoerder Michael McFaul. "En dit is niet een of andere door Rusland betaalde staatsgreep, daarvoor is geen bewijs." Wat er gaat gebeuren met een Amerikaanse luchtmachtbasis in Kirgizië is vooralsnog niet bekend. In het verleden liet de Kirgizische oppositie weten de basis, die gebruikt wordt voor de strijd in Afghanistan, graag te willen sluiten.

Bouw lijdt onder barre winter

Het slechte weer in de eerste maanden van dit jaar zorgt bij financieel minder sterke bouwbedrijven voor extra liquiditeitstekorten die tot extra faillissementen kunnen leiden. Dit schrijft het ING Economisch Bureau vrijdag in het rapport Kwartaalbericht Bouw.

Bouwbedrijven werden afgelopen winter dubbel getroffen, stelt ING. Bovenop de vraaguitval door de economische crisis kwam deze winter nog het slechte weer waar de helft van de bouwbedrijven direct last van had. 80 procent van de bedrijven ondervond hierdoor op enige manier stagnatie van werkzaamheden; het hoogste aantal in ruim 10 jaar.

Bouwbedrijven kunnen hierdoor in liquiditeitsproblemen komen, stelt ING. Vooral in de groep ondernemingen met weinig vlees op de botten en die toch al getroffen werden door de vraaguitval van de recessie ligt een toenemend aantal faillissementen op de loer.

ING verwacht een krimp van de bouwproductie in 2010 van 7,1 procent, na een krimp van 4,4 procent in 2009. In 2011 zal de bouwproductie naar verwachting stabiel blijven.

Verborgen opnamen Koos H. niet op tv

SBS mag de beelden die Peter R. de Vries met een verborgen camera liet maken van Koos H. niet uitzenden. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam vrijdag. Koos H. had een kort geding tegen SBS aangespannen. De Vries wil nog twee uitzendingen aan de voor moord veroordeelde H. wijden.

Peter R. de Vries mag van de rechter wel de informatie die hij van een jeugdvriend kreeg gebruiken voor komende uitzendingen. Koos H. mag dan letterlijk worden geciteerd. De rechter bepaalde verder dat SBS de masterbanden van de opnamen niet hoeft af te geven.

Het eerste deel van de reeks zorgde voor politieke beroering toen bleek dat H., die voor een drievoudige moord tot levenslang is veroordeeld, in zijn cel porno mag kijken. De opnamen waren gemaakt door de jeugdvriend.

De advocaat van H. probeerde al de eerste uitzending te verbieden, maar de rechter oordeelde toen dat in elk geval het eerste inleidende deel mocht worden uitgezonden. De Vries liet toen weten dat het belang van zijn onthullingen ruimschoots opwegen tegen de privacy van H., die al dertig jaar in de cel zit.

Pedersen blijft bondscoach Noorse schaatsers

Jarie Pedersen blijft bondscoach van de Noorse schaatsploeg. De schaatsbond van Noorwegen heeft dit bekend gemaakt.

De 54-jarige Pedersen, die een contract tekende tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sochi, volgde eind vorig jaar Peter Mueller op. Mueller werd de laan uitgestuurd vanwege seksuele intimidatie.

Overigens was Pedersen niet de enige kandidaat. Erik Bouwman, de afgelopen seizoenen coach bij VPZ, voerde een oriënterend gesprek met de Noorse bond.

Reina zes jaar langer bij Liverpool

José Reina zal zijn voetballoopbaan bij Liverpool met maar liefst zes jaar voort gaan zetten. De 27-jarige doelman speelt sinds 2005 op Anfield Road en volgt hiermee het voorbeeld van Dirk Kuijt, Steven Gerrard en Fernando Torres die al eerder hun verblijf in Liverpool verlengden.

"Ik ben erg blij dat ik een nieuw contract kan tekenen bij Liverpool. Het is fantastisch nieuws dat ik hier ook de komende zes jaar ben. Mijn familie en ik zijn hier erg gelukkig. Het is voor mij erg belangrijk dat mijn familie achter me staat en mijn vrouw heeft me vanaf begin af aan verteld dat ze hier gelukkig is. Mijn kinderen spreken zelfs Engels met Scouse-accent. Daar ben ik erg trots op," zei Pepe Reina op de website van de club.

Sutil wil Renaults verslaan

Adrian Sutil wil in het constructeurskampioenschap met Force India de strijd om plaats vijf aan gaan met Renault. Hoewel het team van Sutil in iedere race in 2010 punten gescoord heeft staat het toch twaalf punten achter Renault, dat deze positie aan de goede resultaten van Robert Kubica te danken heeft.

Toch zegt Sutil zich te kunnen meten met Renault. "De resultaten spreken voor zich," zegt de 27-jarige Duitser tegen Formula1.com. "Renault is momenteel ongeveer een tiende sneller, maar in Maleisië heb ik al laten zien dat ik ze kan bijhouden. We verbeteren ons continue."

Een van de punten waar Force India zich sterk in verbeterd heeft is de kwalificatie. "Het ziet er naar uit dat we het regelmatig tot Q3 kunnen schoppen," zei Sutil die er aan toevoegde dat de bolides nog wel beter moeten starten. In Maleisië resulteerde dit er in dat Sutil voorbij werd gereden door Kubica en hierdoor een plaats verloor. "We moeten ons meer op de start richten en kijken wat er precies gebeurt met de koppeling. De Renaults zijn erg goed in het wegkomen bij de start. Het lukte me nog wel Kubica bij te halen, maar inhalen is een ander verhaal."

Sutil zelf zegt volwassener te zijn geworden. "Het kwartje is gevallen. De goede resultaten helpen daar ook aan mee. Als je zeker bent dat een goed resultaat haalbaar is, heb je ook meer verantwoordelijkheid naar het team toe," zei de Duitser die hoopt dat het team punten blijft pakken. "We kunnen met de grote jongens meedoen. Het is niet makkelijk, maar we moeten elke kans aangrijpen."

Volendamse rechtenstudent cokedealer

Volendam doet haar bijnaam 'volgesnoven vissersdorp' weer eer aan. Gistermiddag stond een 20-jarige Volendammer terecht in de Haarlemse rechtbank, omdat hij volgens justitie voor een periode van 2,5 jaar half Volendam van een lijntje cocaïne voorzag. De verdachte ontkent echter zo lang actief te zijn geweest.

Want de Volendammer beweert hooguit tien maanden in het witte goud te hebben gehandeld. "Als mensen twintig bier en twee gram coke op hebben dan zien ze het niet meer zo scherp. Dan halen ze alle dealers door elkaar. Ik hang nu voor tien andere dealers in Volendam", verdedigde hij zich voor rechter Kronenberg in de rechtbank.

Opmerkelijk genoeg is de 20-jarige verdachte geen straatschoffie; zijn ouders zijn succesvol, hebben een goede baan en zelf studeert hij rechten. De rechter vroeg zich hardop af hoe hij dan zo stom kon zijn om in cocaïne te gaan dealen. De verdachte kon daar geen antwoord op geven.

SGP teleurgesteld na uitspraak

De SGP heeft 'met teleurstelling' kennis genomen va de uitspraak van de Hoge Raad over het vrouwenstandpunt van de partij. De hoogste rechter oordeelde vrijdag dat de orthodox-christelijke partij vrouwen niet mag uitsluiten van kieslijsten voor de verkiezingen.

De partij van lijsttrekker Kees van der Staaij vindt het 'onbegrijpelijk' dat de Hoge Raad de grondrechten die in het geding zijn -het discriminatieverbod en vrijheid van godsdienst- anders heeft gewogen dan de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde in 2007 dat de subsidiestop die de partij had opgelegd gekregen onterecht was, aangezien er voldoende ander partijen zijn waar vrouwen lid van kunnen worden.

De uitspraak heeft 'vooralsnog' geen gevolgen voor de activiteiten van de SGP, laat de partij weten. De Hoge Raad oordeelde dat de staat maatregelen moet nemen om te zorgen dat de SGP het passief kiesrecht aan vrouwen binnen de partij toekent.

"De SGP weet zich in alle omstandigheden van God afhankelijk en gaat onverminderd voort met het uitvoeren van haar taak", laat de partij weten. "Dat is het inbrengen van Bijbelse waarden in het besturen en inrichten van Nederland. Het naleven van deze waarden is onmisbaar voor Nederland en zijn inwoners."

Sterke stijging meldingen loverboypraktijken

Bij de stichting stoploverboys.nu komen steeds meer meldingen binnen over de praktijken van loverboys. Waren dat er bij de oprichting ruim twee jaar geleden nog tien per week, nu krijgt de stichting vijftien meldingen per dag te verwerken. Volgens het Coördinatiecentrum Mensenhandel waren er in 2008 naar schatting 180 meisjes het slachtoffer van loverboys.

"Steeds vaker zijn loverboys gewone Nederlandse jongens", dat zegt een woordvoerder van de stichting. "Nederlandse jongens vinden het blijkbaar stoer. Vroeger was het zo dat loverboys meisjes probeerden verliefd op ze te maken, tegenwoordig worden de meisjes vooral gechanteerd."

Loverboys gebruiken steeds vaker sociale netwerksites als Hyves en Facebook om in contact te komen met hun slachtoffers. Op dergelijke sites hebben meisjes profielpagina's met veel persoonlijke informatie. Loverboys proberen zo snel mogelijk een afspraak te maken met de meisjes en dreigen vervolgens hun gezinsleden wat aan te doen als zij niet voor hen gaan werken in de prostitutie. Ook dreigen ze bijvoorbeeld de meisjes op hun school zwart te maken als prostituee.

Stoploverboys.nu werd opgericht door Anita de Wit, moeder van een slachtoffer van een loverboy. De stichting heeft een website waarop slachtoffers, maar ook familie en bekenden met elkaar in contact kunnen komen en hun verhaal kwijt kunnen.

Fietsendieven mishandelen stadswacht

Een 58-jarige stadswacht in Maastricht is woensdag mishandeld door twee fietsendieven. De stadswacht betrapte een 63-jarige man en een 49-jarige vrouw uit het Belgische Luik op heterdaad toen zij bezig waren een fiets te stelen. Dat meldt de politie vrijdag.

De stadswacht zag twee doorgeknipte sloten naast de fiets liggen. Bovendien had een van de verdachten een betonschaar in zijn hand. Toen hij de dieven wilde aanhouden wilden ze weglopen. In het handgemeen dat toen ontstond sloeg de man de stadswacht in het gezicht, waarbij de bril van de stadswacht werd vernield.

Met hulp van een voorbijganger konden de beide verdachten even later toch aan de politie worden overgedragen.

BMC zet Ballan en Santambrogio op non-actief

Alessandro Ballan en Mauro Santambrogio zijn door BMC per direct op non-actief gezet. Dit meldt de wielerploeg in een persbericht.

De twee renners worden in verband gebracht met een onderzoek van de Italiaanse justitie rond Lampre. Beide renners reden voorheen voor dat team. In het persbericht benadrukt BMC dat Ballan en Santambrogio niet schuldig zijn. Het team handelt echter volgens de ethische regels van de UCI. Renners waarnaar een onderzoek loopt, moeten volgens die regels op non-actief worden gesteld.

Haar lippen waren warm en zacht

Delft heeft momenteel een groot nadeel. Het is er een puinhoop. Dat is al maanden zo. Het lijkt wel of alle wegen en straten in Delft zijn opgebroken. Overal zie je van die gele borden met pijlen en letters. Er zijn zoveel van die volgborden dat niemand meer weet welke kant hij op moet. De weg naar het station en het centrum ligt helemaal open en is vooral voor fietsers onbegrijpelijk.

VVD-programma: ¤30 miljard maatregelen

De VVD wil de komende kabinetsperiode voor 20 miljard euro bezuinigen en tegelijk besluiten nemen om in de vier jaar erna nog eens 10 miljard te kunnen saneren. Belangrijke bezuinigingsposten zijn het schrappen in het aantal ministeries en ambtenaren en het halveren van de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en de Europese Unie.

Dat blijkt uit het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma. Het verkleinen van de overheid moet 4 miljard euro opleveren in 2015. Minder geld naar ontwikkelingssamenwerking en de EU levert 4,5 miljard op. Verder wil de VVD stoppen met inburgeringssubsidies en krijgen immigranten de eerste tien jaar geen uitkering.

De duur van de WW wordt korter, maar de uitkering is de eerste maanden hoger. Het eigen risico in de zorg gaat naar 300 euro. Tegenover de bezuinigingen zet de VVD investeringen in het onderwijs (2,5 miljard), in meer politieagenten en extra wegen en spoor (jaarlijks 500 miljoen).

Lees hier (PDF) het VVD-verkiezingsprogramma 2010 (financiële bijlage).

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV


Nijland wil geen bankzitter bij PSV zijn

Stef Nijland wil volgend seizoen niet weer op de bank bij PSV plaats gaan nemen. Momenteel verhuurt de Eindhovense club de aanvaller aan Willem II, maar Nijland wil slagen bij PSV. Hij hoopt volgend jaar dan ook een eerlijke kans van trainer Fred Rutten te krijgen.

"Ik wil weten wat dat terugkeren precies gaat inhouden," zei Nijland tegen Voetbal International. De 21-jarige aanvaller wil niet op het tweede plan raken in Eindhoven. "Doe ik alleen de voorbereiding mee of blijf ik vast bij de selectie? Ik wil geen jaar op de bank zitten. Nu speel ik elke week negentig minuten. Dat smaakt gewoon naar meer. Dat wil ik zo houden."

"Natuurlijk, als ik een kans krijg bij PSV ga ik ervoor. Als ik in een situatie beland zoals afgelopen jaar, iets waarvan ik overigens niet uitga, dan heeft het niet zoveel zin om bij PSV te spelen. Als ze een ontwikkeling gezien hebben en vinden dat ik klaar ben voor PSV, dan wel."

Staking vanwege bierverbod

Medewerkers van de Deense brouwerij Carlsberg hebben het werk neergelegd. Niet omdat ze ontevreden zijn over hun salaris of de zekerheid van hun baan, maar omdat ze onder werktijd geen bier meer mogen drinken.

Het personeel van de brouwerij beroept zich op een oude regeling. Die zou erin voorzien dat brouwerijmedewerkers onder werktijd maximaal drie pilsjes mogen drinken. Een vakbond en een werkgeversorganisatie buigen zich inmiddels over de kwestie.

Tot 1 april kon het personeel van Carlsberg onder werktijd een koel biertje pakken uit een van de vele koelkasten op de werkvloer. De directie heeft daar echter een stokje voor gestoken. In de koelkasten is alleen nog fris te vinden, omdat men 'naar een maatschappelijk aanvaardbaar alcoholbeleid' streeft.

Manchester moet Rooney weer missen

Wayne Rooney kan komend weekeinde opnieuw niet in actie komen voor Manchester United. De aanvaller heeft nog teveel last van een enkelblessure en moet de Premier League-wedstrijd tegen Blackburn Rovers aan zich voorbij laten gaan.

Rooney liep de blessure eind maart op in de heenwedstrijd tegen Bayern München in de Champions League. Vorige week moest de Engelsman de topper tegen Chelsea missen, maar was hij wel op tijd fit voor de return tegen Bayern. In het met 3-2 gewonnen duel, waarin Manchester ondanks de winst werd uitgeschakeld, viel Rooney opnieuw geblesseerd uit.

Tijd voor een nieuwe Pokémon

Pokémon HeartGold en SoulSilver verschenen een week geleden in de Benelux en Nintendo vindt het hoog tijd voor het volgende spel in de enorm succesvolle reeks.

De inmiddels vijfde generatie Pokémon zal Black en White heten. Nintendo heeft een teasersite geopend (waar je zonder een snelcursus Japans onmogelijk iets van begrijpt) die ons vertelt dat het spel in de herfst uitkomt. Op de website staat ook dat we op 15 april wat meer informatie kunnen verwachten.

Pokémon Black en White

Riis: "Cancellara kan ook Gold Race en L-B-L winnen"

Ploegleider van de Saxo Bank-wielerploeg Bjarne Riis gelooft dat zijn pupil Fabian Cancellara tot meer in staat is dan alleen het winnen van de Ronde van Vlaanderen. Komend weekend staat in Noord-Frankrijk Parijs Roubaix op het programma waar de Zwitser wederom favoriet is. Riis kijkt echter verder dan dat.

"Fabian gelooft sterk in de dubbel en ik ook," zei Riis over Parijs - Roubaix in Het Laatste Nieuws. De ploegleider denkt echter al aan meer. "Volgende week rijdt Fabian nog de Gold Race en ik probeer hem ook nog te overtuigen om Luik-Bastenaken-Luik erbij te nemen. Hij kan die koersen ook nog winnen. Het is een kwestie van willen," zei de Deen over Spartacus.

Twee mannen opgepakt na schietpartij Diemen

De Amsterdamse politie heeft donderdagavond twee mannen aangehouden na een schietpartij in Diemen. Dat meldt de politie vrijdag. Op een parkeerplaats werd meerdere malen geschoten. Niemand raakte gewond, wel trof de politie kogelinslagen in auto's aan.

De politie kreeg rond 21.15 uur melding van de schietpartij op parkeerplaats de Meerkoet. Twee mannen van 37 en 45 jaar oud konden kort na de schietpartij op de IJburglaan in de wijk IJburg worden aangehouden. De politie had gezocht met een helikopter. Over de toedracht van de schietpartij is niets bekend.

Brabantse politie-inspecteur geschorst

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of een 56-jarige politie-inspecteur van het korps Brabant-Noord onbevoegd is opgetreden als hulpofficier van justitie. De inspecteur werd woensdag door de korpsleiding buiten functie gesteld, omdat er twijfels waren gerezen over zijn bevoegdheid als hulpofficier.

Als blijkt dat de politieambtenaar niet bevoegd was kan dat juridische consequenties hebben voor zaken waarbij de man betrokken was. De rijksrecherche onderzoekt of er ook strafbare feiten zijn gepleegd. Intern wordt een disciplinair onderzoek ingesteld naar mogelijk plichtsverzuim.

Een hulpofficier van justitie is een ambtenaar van politie met extra bevoegdheden. Zo kan hij onder andere verdachten in verzekering stellen.

Straf doelman Ditewig blijft gehandhaafd

ADO Den Haag kan zondag in de wedstrijd tegen FC Utrecht niet beschikken over doelman Barry Ditewig. De keeper probeerde gisteren bij de tuchtcommissie het schikkingsvoorstel van twee duels, waarvan één voorwaardelijk, aan te vechten. Maar zijn straf bleef gehandhaafd. Dit meldt ADO Den Haag op de website.

Ditewig kreeg zondag een rode kaart in de wedstrijd tegen Ajax, omdat hij Demy de Zeeuw zou hebben geduwd. Hij ging gisteravond met ploeggenoot Pascal Bosschaart naar de KNVB in Zeist. Ook De Zeeuw legde een verklaring af. De tuchtcommissie oordeelde ook dat er niet geslagen was, maar vond de reactie van Ditewig uiteindelijk toch te gewelddadig. ADO Den Haag mist door een blessure al keeper Robert Zwinkels. Waarschijnlijk moet coach Maurice Steijn nu een beroep doen op derde doelman Gino Coutinho.

Verbeek verruilt Australië voor Marokko

Pim Verbeek gaat na het WK in Zuid-Afrika aan de slag als technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond. De 54-jarige Nederlander gaat zich voornamelijk richten op de Marokkaanse jeugd die in Europa speelt, meldt de bond op haar website.

Verbeek kondigde vorige maand aan dat hij stopt als bondscoach van Australië. Hij gaf aan dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Verbeek heeft sinds december 2007 de leiding over de Socceroos. Onder zijn leiding plaatste de ploeg zich overtuigend voor het WK, waar in de poulefase Duitsland, Servië en Ghana de tegenstanders zijn.

Al-Qaeda dreigt met aanslag WK

Het terreurnetwerk al-Qaeda dreigt met een aanslag tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender CBS donderdagavond.

De aanslag zou voornamelijk zijn gericht tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Hoe fantastisch zou het zijn als tijdens de wedstrijd VS-Engeland, die live wordt uitgezonden vanuit een stadion vol toeschouwers, het geluid van een explosie te horen is en honderden doden vallen, zoals Allah dat wil". Zo luidde de boodschap van al-Qaeda op internet. Al-Qaeda dreigt dat ze explosieven zal gebruiken die niet op te sporen zijn.

De organisatie keert zich niet alleen tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar ook tegen Frankrijk, Duitsland en Italië. Het WK vindt van 11 juni tot en met 11 juli dit jaar plaats in Zuid-Afrika. Ook Nederland is geplaatst voor het toernooi.

Luinge verbijsterd over gedwongen vertrek

Roelof Luinge heeft er geen vrede mee dat hij wordt weggestuurd door de KNVB. Hoewel de 54-jarige scheidsrechter donderdag aangaf de beslissing van de voetbalbond te respecteren, is er nog veel onbegrip bij de scheidsrechter.

"Dit valt rauw op mijn dak", zegt hij vrijdag in De Telegraaf. "Ik heb er nog geen vrede mee. Ik zit samen met de internationals in de hoogste groep, ben mentaal en fysiek topfit, word ingezet bij de moeilijkste wedstrijden en iedereen die ik spreek, wil dat ik nog een jaar doorga."

Het slechte nieuws werd donderdag door competitieleider Gijs de Jong verteld, maar volgens Luinge kon hij niet uitleggen waarom de bond tot de beslissing gekomen was. ''Hij zei slechts dat zonder mij de competitie ook wel goed zal verlopen", aldus Luinge.

Luinge floot sinds 1983 maar liefst 846 wedstrijden in het betaald voetbal, waarmee hij het record in handen heeft. De bekerfinale op 25 april tussen Feyenoord en Ajax wordt zijn laatste duel.

[NBA] Bulls houden zicht op play-offs

Chicago Bulls heeft in de NBA goede zaken gedaan voor een plek in de play-offs. De basketballers houden zicht op de achtste plaats na een nipte overwinning op koploper Cleveland Cavaliers: 109-108.

Chicago staat nu op een gedeelde achtste plaats met Toronto Raptors en vecht samen met die club om het laatste plekje voor de finales van het basketbalseizoen. De kansen van de Bulls zien er goed uit, nu de Raptors het zonder hun geblesseerde sterspeler Chris Bosh moeten doen.

Naast de Cavaliers verloor ook de koploper in de Western Conference. Los Angeles Lakers, zonder de geblesseerde Kobe Bryan, verloor met 98-96 van Denver Nuggets. Sacramento Kings maakte in eigen huis een einde aan een reeks van acht verliesbeurten. De ploeg won met 116-94 van Los Angeles Clippers.

González en Hewitt naar laatste acht Houston

Fernando González en Lleyton Hewitt hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi van Houston. De als eerste geplaatste González rekende met 6-4, 4-6 en 6-4 af met de Zuid-Afrikaanse qualifier Kevin Anderson. Hewitt (4) won met 1-6, 6-0 en 7-6 (2) van Somdev Devvarman uit India.

De Belgische veteraan Xavier Malisse zorgde voor een stunt door John Isner (2) naar huis te sturen. Na drie tiebreaks en ruim tweeënhalf uur spelen kreeg hij de Amerikaan op de knieën: 7-6 (3), 6-7 (7) en 7-6 (3).

In de kwartfinales treffen zowel González als Hewitt een Argentijnse opponent. Titelverdediger Hewitt ontmoet Juan Ignacio Chela, terwijl González het opneemt tegen Horacio Zeballos (6). Malisse treft Wayne Odesnik uit Amerika. De laatste kwartfinale gaat tussen Sam Querrey (3) en Nicolas Massu.

Preses Slavia Sofia redt speler van de dood

De voorzitter van Slavia Sofia is momenteel de held van de club. Ventsislav Stefanov redde gisteren het leven van een speler nadat die na een tackle roerloos op de grond bleef liggen.

Het Bulgaarse beloftenelftal van Slavia Sofia speelde gisteren een duel met landgenoot Levski Sofia. Radomir Nikov bleef na een duel met een speler van de tegenstander roerloos op het veld liggen. De dienstdoende scheidsrechter had de ernst van de zaak niet in de gaten en liet doorspelen. De voorzitter van Slavia stormde echter van de tribune en had door dat Nikov dreigde zijn tong in te slikken.

"Toen ik hem zag vallen, wist ik dat er wat mis was", reageerde de held van Slavia. "Ik twijfelde geen moment en rende meteen het veld in. Dat had ik ook gedaan als het geen speler van Slavia was."

Netanyahu toch niet naar kernwapentop

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat toch niet naar de top over kernwapens, volgende week in Washington. Dat hebben medewerkers van Netanyahu gezegd. Netanyahu vreest dat Israël door een aantal landen zal worden ondervraagd over het eigen nauwelijks verholen nucleaire programma. Eerder deze week zei Netanyahu nog dat hij de conferentie zou bezoeken om het gevaar van terroristen die kernwapens in handen krijgen te onderstrepen.

Woordvoerder Mike Hammer van de Nationale Veiligheidsraad in Washington bevestigde dat Netanyahu zich heeft teruggetrokken. Netanyahu zal als vervanging vicepremier Dan Meridor sturen.

De medewerkers van Netanyahu wilden niet zeggen welke staten Israël, dat het nucleaire non-proliferatieverdrag niet heeft getekend, mogelijk wilden ondervragen. Islamitische landen, waaronder Egypte, dat een vredesverdrag met Israël heeft, klaagden in het verleden vaak over het atoomprogramma van de Israëliërs.

Israël heeft nooit toegegeven kernwapens te bezitten. Het land prefereert een beleid dat ze 'ambiguïteit' noemen. Internationale deskundigen hebben geschat dat Israël tientallen, zo niet honderden kernwapens heeft.

Ook afmelding Sharapova voor Charleston

Tennisster Maria Sharapova is de volgende die wegens een blessure niet deelnemen aan het WTA-toernooi in Charleston dat volgende week begint. Eerder kreeg de organisatie al afmeldingen van de geblesseerde Serena Williams en Sabine Lisicki die geblesseerd zijn.

De Duitse Lisicki is titelverdedigster in Cherleston, maar kampt nu met een enkelblessure. Williams is nog herstellende van problemen met haar knie, terwijl Sharapova kampt met een elleboogblessure.

SGP mag vrouwen niet uitsluiten van kiesrecht

De Nederlandse overheid moet maatregelen treffen om te bereiken dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vrouwen niet anders behandelt dan mannen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een cassatieberoep dat was aangespannen door de Staat en de SGP.

De kwestie sleept al sinds 2003. De partij mag vrouwen in elk geval niet uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag.

Virgin laat Razia enkele vrijdagen rijden

Luiz Razia zal naar verwachting van Virgin Racing later dit Formule 1-seizoen enkele keren mogen rijden. Momenteel komt de Braziliaan uit in de GP2 Series die deze week een testsessie op het circuit van Barcelona afwerken.

"Nu er geen grote problemen meer zijn met de auto, is het niet echt een probleem meer om mij de baan op te laten gaan. Waarschijnlijk gebeurt het ergens halverwege het seizoen, of misschien wel nadat het GP2-seizoen is afgelopen. Dus dan wordt het waarschijnlijk in Japan of Brazilië," zei Razia tegen GPUpdate. Hij is derde rijder bij de renstal, maar deelt deze positie wel met regerend Formule 2-kampioen Andy Soucek.

Volgens Razia ondervinden de racecoureurs er weinig hinder van als ze een sessie missen. "Tijdens de eerste sessie op vrijdag rijden ze toch niet zoveel, omdat ze maar één setje banden tijdens die training gebruiken. De racerijders zullen er dus niet veel last van hebben. Misschien Lucas (Di Grassi, red.) iets meer, omdat hij nog niet alle circuits kent. Maar voor Timo (Glock, red.) zal het niet zo'n groot probleem zijn. Hij heeft al twee jaar ervaring in de Formule 1 en kent alle banen. Voor het team maakt het volgens mij ook niet uit. Andy en ik kunnen dezelfde dingen net zo goed testen als Timo en Lucas."

Geen zorgen bij Alonso over gebrek aan motoren

Fernando Alonso is niet bezorgd dat hij dit seizoen in de Formule 1 een straf krijgt omdat hij een negende motor moet laten monteren in zijn bolide. De Ferrari-coureur zal volgende week in China gebruik gaan maken van zijn vierde krachtbron van het seizoen, waardoor hij nog maar vier verse over heeft voor vijftien Grands Prix.

In de Spaanse pers maakt Alonso zich geen zorgen. "Eentje is stuk, een andere kan ik alleen in de vrije trainingen gebruiken (de motor die in Bahrein gewisseld werd, red.) en de derde (die in Melbourne gebruikt werd, red.) kan ik in meer races gebruiken. Ik maak me niet echt zorgen, omdat het team me verteld heeft dat het een eenmalige fout was en omdat we in het voorseizoen geen problemen hadden."

Spa-Francorchamps 16 april weer open

Het circuit Spa-Francorchamps zal op 16 april weer geopend worden na intensieve reparatiewerkzaamheden. Op 21 maart stortte de Blanchimont-tunnel deels in, waardoor een uitloopstrook en een deel van het asfalt van het circuit beschadigd raakten. Om veiligheidsredenen was de baan daarom dicht.

Herstelwerkzaamheden zetten meteen uiteen, waarbij het ingestorte deel uitgegraven is en er een nieuw tunneldeel geplaatst is. Volgende week zijn deze zodanig ver afgerond dat het circuit weer geopend kan worden. De tunnel zelf zal pas na het plaatsen van bewakingscamera's en elektrische voorzieningen eind april weer open gaan.

Sony kondigt Metal Gear Solid: Peace Walker bundel aan

Het zat er wel een beetje aan te komen, maar de officiële aankondiging liet nog even op zich wachten. Er komt een Metal Gear Solid: Peace Walker bundel op de markt. De bundel zal de ‘Big Boss Pack’ heten en heeft naast het spel een PSP-3000 met camouflage print.

Naast de speciale PSP zit er ook nog een PSN filmvoucher bij, een 4GB memory stick pro duo en een code waarmee je eerder toegang hebt tot content die vrij te spelen is in de game en tot slot een  beschermhoesje voor je PSP. In de Verenigde Staten gaat de bundel $199.99 kosten.

Van Persie terug in selectie Arsenal

Robin van Persie keert, negen weken voor de start van het WK voetbal in Zuid-Afrika, terug in de selectie van Arsenal. De 26-jarige Van Persie stond lang aan de kant nadat hij in een oefenduel van het Nederlands elftal tegen Italië een zware enkelblessure opliep.

De Gunners werden eerder deze week uitgschakeld door Barcelona in de strijd om de Champions League. Komende woensdag treft Arsenal Tottenham Hotspur in de competitie. Ze moeten winnen om nog in de strijd om de titel mee te kunnen doen. Arsenal staat derde met drie punten achterstand op koploper Chelsea.

Musea verleiden Nederlanders dit weekeinde

Nederlanders kunnen zich komend weekeinde laten verleiden in honderden musea. 'Verleid worden' is het thema van de 29e editie van het Museumweekend, het grootste tweedaagse culturele evenement van Nederland.

Op zaterdag en zondag zijn meer dan vijfhonderd musea in Nederland gratis of met korting toegankelijk. Ze organiseren allerlei speciale en 'verleidelijke' activiteiten om bezoekers te trekken. Veel belangrijke culturele instellingen doen mee, zoals Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, museum Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

S. Williams zegt af voor toernooi Charleston

Serena Williams heeft zich teruggetrokken voor het WTA-toernooi in het Amerikaanse Charleston dat over twee weken begint. De nummer één van de wereld is nog steeds niet hersteld van haar knieblessure.

"De blessure is nog niet helemaal genezen. Eind april wil ik fit zijn voor het Europese gravelseizoen," aldus Williams die in januari, toen ze de Australian Open won, voor het laatst in actie kwam.

AIVD: afluisteren mogelijk niet meer melden

Minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken neigt naar afschaffing van de verplichting voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om mensen achteraf te informeren dat ze zijn afgeluisterd. Dat heeft hij in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer geschreven.

Het achteraf melden is verplicht en afschaffing van de regeling bespaart de AIVD veel werk. De ervaring leert dat afgeluisterde mensen nadien vaak onvindbaar zijn. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft onderzoek gedaan naar het nut van de notificatieplicht. De commissie vindt dat burgers genoeg andere mogelijkheden hebben om er achter te komen of ze zijn afgeluisterd.

Zo kunnen burgers bij de minste of geringste twijfel een inzageverzoek indienen. Ook kan een klacht worden ingediend. De notificatieplicht zet verder dus weinig zoden aan de dijk voor de burger en het wordt tijd voor de wetgever om na te gaan of de kosten wel tegen de baten opwegen. Daarbij is een notificatieplicht ook niet terug te vinden in het Europees Verdrag tot bescherming van de mens en de fundamentele vrijheden en ook niet in de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De minister wil bekijken of in plaats van het achteraf melden het inzagebeleid kan worden verruimd.

Gifwolk drijft over Zuid-Limburg

Een wolk van stikstofoxide/nitreuze-gas drijft vrijdagochtend over Zuid-Limburg. Stikstofoxide kan prikkelend op de slijmvliezen werken als de stof neerkomt, maar dit wordt volgens een politiewoordvoerder niet verwacht. De wolk is geel en oranje van kleur, en drijft op grote hoogte in zuidoostelijke richting.

Het gas ontsnapte rond 06.00 uur bij een fabriek op het Chemelot terrein in Geleen. Op dit terrein staan zo'n vijftig fabrieken. Uit welke fabriek het gas ontsnapte is onduidelijk. Het gas ging volgens een politiewoordvoerder 'direct een paar honderd meter omhoog'. Verwacht wordt dat het gas in de lucht oplost en niet neerslaat.

De politie heeft geen meldingen gekregen van mensen die last hadden van het gas.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een rekensom: drie keer niks is C2000.

Heel veel geld heeft het gekost. Heel erg veel. Het communicatiesysteem C2000 van de politie en de hulpdiensten. Aanloopproblemen, technische tegenvallers. Al met al een krakkemikkig zooitje. Nu blijkt dat sommige gebieden in ons land onbereikbaar zijn voor het systeem:

Trichet: Italië niet in hetzelfde schuitje

Italië zit niet in hetzelfde schuitje als Griekenland. "Het heeft juist laten zien het begrotingstekort in de hand te hebben", aldus ECB-president Jean-Claude Trichet in een vrijdag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore.

Sinds de uitbraak van de kredietcrisis zijn de overheidstekorten in de EU-landen flink opgelopen, vooral in de zuidelijke Europese landen. Trichet herhaalde dat de vraag of Griekenland failliet dreigt te gaan, niet aan de orde is "gezien de inspanningen die de Griekse regering levert om de schulden te verminderen en de onlangs gemaakte afspraken tussen de EU-leiders over eventuele noodhulp aan Griekenland".

De Fransman wees er in het interview nog eens op dat het niet mogelijk is "de eurozone in of uit te gaan alsof je de bus pakt of eruit stapt."

CD: Slash - Slash

Saul Hudson oftewel Slash is inmiddels al zestien jaar niet meer de gitarist van Guns 'n Roses, maar nog steeds is het die karakteristieke gitarist met de hoge zwarte hoed, de zwarte zonnebril met de ronde glaasjes en de vele doodskoppen. Na de breuk met Axl Rose maakte Slash nog vier albums met de bands Slash's Snakepit en Velvet Revolver en nu is er dan eindelijk zijn lang gekoesterde soloplaat simpelweg Slash genaamd.

Slash

Van Nistelrooy: "We zijn op de goede weg"

HSV plaatste zich gisteren ten koste van Standard Luik voor de halve finale van de Europa League. Bij de Duitsers was Ruud van Nistelrooy niet erg zichtbaar. Desalniettemin was de aanvaller tevreden over het spel van zijn club.

"We hebben een heel overtuigende wedstrijd gespeeld. Voetballend gezien zijn we op de goede weg, als we op deze weg verder gaan dan komen de resultaten in de Bundesliga vanzelf," aldus Van Nistelrooy na afloop van de wedstrijd.

Onder de toeschouwers bevond zich bondscoach Bert van Marwijk. Van Marwijk bekeek de wedstrijd, vooruitlopend op het te verwachten telefoontje van Van Nistelrooy dat hij zich weer beschikbaar wil stellen voor het Nederlands elftal.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 29 maart tot en met 4 april 2010. In de eerste tabel zien we de top 10 games die verkocht zijn, in de tweede tabel de consolecijfers.


Plaats Console Game Stuks Verkocht
1 DS Etrian Odyssey 3
87.765
2 PS3 Fist of the North Star
71.629
3 PS3 Pro Baseball Spirits 2010
57.136
4 PSP Pro Baseball Spirits 2010 50.726
5 Wii New Super Mario Brothers
42.415
6 DS Friend Collection
35.551
7 PS3 Yakuza 4
33.936
8 DS Pokemon Ranger: Tracks of Light
33.510
9 PSP Dead or Alive: Paradise
32.271
10 PS2 Pro Baseball Spirits 2010 21.002

 

Plaats Console Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PS3 38.877 -11571
2 PSP 37.445 - 9004
3 Wii 30.938 - 5911
4 DSi XL 21.583 - 1605
5 DSi 17.376 -1850
6 DS Lite 4110 - 885
7 Xbox 360 2676 - 326
8 PS2 1815
+ 30
9 PSP GO
1874 - 71

 

'Bewakers zetten tbs'ers aan het werk'

Bewakers van de Utrechtse tbs-kliniek Van der Hoeven hebben tbs-patiënten als hulpje ingezet. De tbs'ers moesten onder meer medepatiënten tegen de grond werken bij incidenten, hen afvoeren naar isoleercellen of hen vasthouden als zij werden 'platgespoten'. Het ministerie van Justitie heeft naar aanleiding hiervan ingegrepen, schrijft het AD vrijdag.

De kliniek moet van het ministerie vanaf mei stoppen met het op deze manier inzetten van tbs'ers. "Fysiek ingrijpen door patiënten is niet toegestaan, want het is vragen om ongelukken", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant. Ex-patiënten van de kliniek verklaarden dat zij jarenlang bij tientallen incidenten moesten helpen. Zij konden naar eigen zeggen niet weigeren dit te doen, omdat zij dan 'zelf aangepakt zouden worden'.

Ex-patiënt Gerrit Steffen zegt tegen de krant, dat hij drie jaar geleden een medepatiënt uit het koord moest losmaken waarmee die zichzelf had opgehangen. Een bron dichtbij het bestuur van de kliniek weet aan de krant te melden dat er een intern onderzoek gaande is.

Turkse politie pakt zevental op in verband met vervalste duels

In de jacht op deelnemers aan het wereldwijde gokschandaal, zijn wederom zeven mensen opgepakt. De Turkse politie zette gisteren zeven landgenoten achter de tralies.

Het zevental is opgepakt in verband met het onderzoek naar vervalste voetbalwedstrijden. De Turkse politie is goed op dreef, daar in maart in totaal reeds 27 mensen werd opgepakt.

Onder de zeven die vandaag zijn opgepakt, hoort ook Celil Sagir. De 35-jarige middenvelder speelde in het verleden onder meer voor Fenerbahçe. de negenvoudig international speelt momenteel voor tweedeklasser Rizespor.

De verdachten zouden behoren tot een criminele bende, die tussen 2007 en 2009 zich zou hebben bezighouden met omkoping van wedstrijden op het eerste, tweede en derde niveau van Turkije.

Linkdump Vrijdag

Wederom zat onze submit overvol met allerlei mooie en leuke submitjes, Bij deze weer een graai in de bak:

* Zijn jullie nieuwsgierig naar het favoriete nummer van submitter Tri-sox: Jizz in my pants.

* Deze jongeman is goed met zijn vingers. Met dank aan ChiefBigFoot.

* Waar was dit liedje toen ik op de middelbare zat vóór mijn examens? Met dank aan Pfe.

 * iPhone, iPad, iBoard en de iMat. Met dank aan arucard.

Tiger Woods maakt indruk bij rentree

Tiger Woods kan nog steeds golfen. Het door seksschandalen beschadigde sporticoon maakte donderdag een indrukwekkende rentree op de golfbaan. Hij legde bij de Masters in Augusta de eerste achttien holes af in 68 slagen en kwam daarmee terecht op de gedeelde zevende plaats. Twee slagen achter veteraan Fred Couples, die excelleerde met een ronde van 66 slagen.

Woods had 144 dagen geen wedstrijden gespeeld. De sportmiljardair had zich uit eigen beweging teruggetrokken om zich te wijden aan de redding van zijn huwelijk. Wekenlang bracht hij door in een kliniek om van zijn 'seksverslaving' af te komen. Zijn golfspel had onder die lang pauze niet geleden. Het is al de zestiende keer dat de 34-jarige Amerikaan meedoet aan de Masters, maar nog nooit had hij zijn eerste ronde onder de 70 afgemaakt. Woods sloeg ook nog eens twee eagles (hole 2 onder par), iets wat hij nog niet eerder had gepresteerd.

Luinge: "Aan het lijntje gehouden"

Roelof Luinge heeft gisteren te horen gekregen dat hij na dit seizoen noodgedwongen zijn fluit moet opbergen. De 54-jarige leidsman kreeg van competitieleider Gijs de Jong te horen dat zijn fluitconcerten na 26 jaar niet meer gewenst zijn.

"Dat valt me rauw op mijn dak. Maar ik heb er nog geen vrede mee. Ik zit samen met de internationals in de hoogste groep, ben mentaal en fysiek topfit, wordt ingezet bij moeilijke wedstrijden en iedereen die ik spreek, wil dat ik nog een jaar doorga."

Volgens Luinge had De Jong verder ook geen antwoord op de reden waarom hij moet stoppen. "Hij zei slechts dat zonder mij de competitie ook wel goed zal verlopen." De scheidsrechter voelt zich ook aan het lijntje gehouden door de scheidsrechterscommissie van de voetbalbond. "Reygwart, Koopman en Temmink hebben nooit een signaal gegeven. Het gesprek zou in februari, vervolgens in maart en uiteindelijk dus in april worden gehouden."

Tiger Woods maakt indruk bij rentree

Tiger Woods kan nog steeds golfen. Het door seksschandalen beschadigde sporticoon maakte gisteren een indrukwekkende rentree op de golfbaan. Hij legde bij de Masters in Augusta de eerste achttien holes af in 68 slagen en kwam daarmee terecht op de gedeelde zevende plaats. Twee slagen achter veteraan Fred Couples, die excelleerde met een ronde van 66 slagen.

Woods had 144 dagen geen wedstrijden gespeeld. De sportmiljardair had zich uit eigen beweging teruggetrokken om zich te wijden aan de redding van zijn huwelijk. Wekenlang bracht hij door in een kliniek om van zijn seksverslaving af te komen.

Zijn golfspel had onder die lange pauze niet geleden. Het is al de zestiende keer dat de 34-jarige Amerikaan meedoet aan de Masters, maar nog nooit had hij zijn eerste ronde onder de 70 afgemaakt. Woods sloeg ook nog eens twee eagles (hole 2 onder par), iets wat hij ook niet eerder had gepresteerd.

Kuijt: "We zijn zo dichtbij"

Liverpool poetste gisteravond de 2-1 nederlaag tegen Benfica in de Europa League weg. Door de 4-1 zege op Anfield Road plaatsten de Engelsen zich voor de halve finale. Atlético Madrid wacht daarin.

Kuyt zorgde voor de openingstreffer, maar die werd in eerste instantie onterecht afgekeurd. Scheidsrechter Björn Kuipers zette de fout van zijn grensrechter recht en keurde de treffer van de Katwijker alsnog toe. "De grensrechter dacht dat het buitenspel was, omdat hij dacht dat de bal onderweg was aangeraakt", reageerde Kuyt na afloop.

"Het was daarom wel handig dat ik in het Nederlands met hem kon communiceren", vervolgde Kuyt. "Vandaag liep het erg goed. Het spel verliep over veel schijven en we scoorden eenvoudig."

Atlético Madrid is de volgende tegenstander. "We willen dit karwei nu goed afmaken, we zitten er nu zo dichtbij. Het is helemaal een mooie wedstrijd voor Fernando Torres, die is opgegroeid bij die ploeg."

'Protest tegen luxekliniek Curaçao'

Particuliere ggz-instellingen zijn tegen de subsidie aan de afkickkliniek Jellinek Retreat op Curaçao. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De privékliniek krijgt zeshonderdduizend euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken als economische stimulans voor de Antillen.

Jellinek Retreat is een luxe verslavingskliniek voor rijke en bekende Nederlanders. Zij kunnen zich daar voor zeshonderd euro per dag laten behandelen. De ggz-instellingen vinden de subsidie een vorm van concurrentievervalsing. "Op deze manier kan Jellinek Retreat de prijzen kunstmatig laag houden en meer privécliënten trekken", zegt voorzitter van de branchevereniging van particuliere ggz-instellingen MEER ggz, Bert Bakker.

De voorzitter wil een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De PvdA heeft over de kwestie Kamervragen gesteld. Het is volgens de partij niet duidelijk genoeg wat met overheidsgeld wordt betaald en wat met particulier geld. Jellinek Retreat wilde aan de krant geen commentaar geven.

Regeringspartij Sri Lanka claimt overwinning

De regeringspartij UPFA van de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapakse heeft vrijdag de overwinning van de parlementsverkiezingen opgeëist. De partij heeft volgens de eerste uitslagen een ruime meerderheid behaald. De verkiezingen van donderdag kenden een historisch lage opkomst. Slechts 50 tot 55 procent van de ruim 14 miljoen stemgerechtigden nam de moeite zijn stem uit te brengen.

Volgens de minister van Transport, Dullas Alahaperuma, is dat te wijten aan de oppositie, wier aanhang het liet afweten. Een politiek analist zei dat van tevoren het gerucht ging dat de regering de verkiezingen zou manipuleren: "daarom dachten mensen dat het geen zin had" om te gaan stemmen, aldus Kusal Perera van het Centrum voor Sociale Democratie in Colombo.

De definitieve verkiezingsuitslag wordt mogelijk pas na vrijdag bekendgemaakt, omdat in twee districten opnieuw gestemd moet worden, aldus een verkiezingswaarnemer. Het gaat echter om enkele duizenden stemmen. Een nieuwe verkiezingsdatum moet nog worden vastgesteld.

Van Diermen zes tot negen maanden buitenspel

Kevin van Diermen staat naar verwachting zo'n zes tot negen maanden buitenspel. De verdediger van Vitesse heeft zijn voorste kruisband afgescheurd. Dat meldt De Gelderlander.

Van Diermen moest als invaller in het duel tussen Vitesse en FC Groningen (3-0) het veld na zeven minuten alweer verlaten, nadat hij zich verstapt had. De twintigjarige verdediger heeft tijdens het treffen zijn kruisband afgescheurd, zo bleek gistermiddag uit een mri-scan.

De Spakenburger, die onlangs een nieuw contract tot 2012 tekende, is de tweede speler van Vitesse die dit seizoen zijn kruisband heeft gescheurd en langdurig uit de roulatie is. Ook de Turkse spits Sinan Kaloglu overkwam dat. Hij is inmiddels geopereerd.

Van Diermen was lange tijd een vaste waarde in het team van Theo Bos. Hij vertoefde de laatste wedstrijden echter vaak op de bank, daar Jeroen Drost een kans kreeg in de hart van de Arnhemse defensie, die naast Drost bestaat uit Civard Sprockel.

[upd] NAVO-toestel gecrasht in Zuid-Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan is vrijdag een toestel van de NAVO neergestort. Dat heeft een NAVO-woordvoerder bekendgemaakt. Verdere details ontbreken vooralsnog. De Nederlandse NAVO-militairen bevinden zich in de zuidelijke provincie Uruzgan.


Update 06:55 uur
BBC meldt dat een woordvoerder van de Taliban heeft medegedeeld dat militanten rond middernacht een NAVO-helikopter -nabij het plaatsje Haiz, 6 km van Qalat (hoofdstad van de Afghaanse provincie Zabul) vandaan- uit de lucht zouden hebben geschoten.

Update 07:20 uur
Volgens Reuters gaat het inderdaad om een NAVO-helikopter die gecrasht is. Deze zou echter niet, zoals de claim van de Talibanwoordvoerder luidde, zijn neergeschoten, maar zou met technische problemen hebben gekampt. Dat is wat de lokale autoriteiten weten mede te delen. Bij de crash zouden de vier inzittenden zijn omgekomen.

Duizenden gedoneerde euro's verbrast

In de Duitse versie van het televisieprogramma dat wij beter kennen als 'Lotto Weekend Miljonairs', won de 67-jarige Alice Schwarzer maar liefst 500.000 euro. De vrouw, in Duitsland bekend vanwege haar inzet voor vrouwenrechten, schonk het gewonnen bedrag aan de stichting Hatun & Can. De 41-jarige voorzitter van de stichting, die schuilging onder de naam Andreas Becker, gebruikte het geld echter niet voor zijn goede doel, maar voor zijn eigen persoonlijke pleziertjes.

De voorzitter van de stichting, die zichzelf tot vrouwenbeschermer benoemde, bleek er een dubbelleven op na te houden. In werkelijkheid heet Becker namelijk Udo. En laat Udo nou toevallig graag in dure winkels komen. Ook bezoekt hij Thaise bordelen en houdt van dure auto's. Uit speurwerk van het tijdschrift Stern kwam naar voren dat bedreigde vrouwen, waarvoor de stichting zich claimde in te zetten, nog geen cent van de donaties terugzagen.

Het gedoneerde geld gaf Udo onder andere uit aan een strakke bolide, cadeaus voor vrienden, fooien voor prostituees en een privé-chauffeur. Alice Schwarzer rook onraad en trok aan de bel. "Ik begon mijn geduld te verliezen", zei ze. "Ik heb vele nachten wakker gelegen en mezelf de vraag gesteld 'Wat heb ik gedaan?'". Toen Udo, alias Becker dus, Schwarzer weigerde om inzage in de financiën te krijgen, stapte zij naar de rechter. De officier van justitie beraadt zich nu op verdere stappen.

PlayStation 3 eigenaar krijgt geld terug

Er zijn veel klachten op het internet te vinden over de laatste firmware-update van Sony voor de PlayStation 3. Hiermee wordt de optie om een ander OS op je console te zetten uitgeschakeld. Een eigenaar liet het er niet bij zitten en is gaan klagen bij de winkel waar hij het apparaat heeft gekocht.

En dat heeft hem wat opgeleverd, want hij kreeg zo'n honderd dollar terug. Zijn argument, dat het apparaat niet meer voldeed aan zijn eisen door het laten vervallen van deze optie, vond Amazon, de winkel in kwestie, een goede reden reden om deze klant te compenseren. In een Europese wet staat namelijk dat als de koper duidelijk kan maken dat hij het apparaat gekocht heeft met een bepaald gebruik in gedachte, de verkoper verantwoordelijk is om te zorgen dat het apparaat dat blijft doen.

Of dit meerdere kopers gaat lukken is nog niet duidelijk, maar Amazon zal waarschijnlijk het teruggegeven geld gaan terugclaimen bij Sony. Of Amazon dan weer sterk staat is twijfelachtig, want dezelfde wet houdt de verkoper aansprakelijk, niet de fabrikant. Wordt nog zeker vervolgd.

Ronaldo: "Ik ben groter en breder dan Messi"

De Spaanse Clásico betekent niet alleen een tweestrijd tussen de twee beste teams van de wereld. Ook de twee beste voetballers op aarde treffen elkaar; Lionel Messi van FC Barcelona en Real Madrids Cristiano Ronaldo.

Messi is druk doende zich onsterfelijk te maken in het shirt van Barcelona door zijn vier doelpunten in het Champions League-duel met Arsenal (4-1). Ook in de Spaanse competitie rijgt hij de treffers aaneen en lijkt hij niet te stuiten.

Ronaldo etaleert ook dit seizoen weer een uitstekende vorm, waardoor de vergelijking tussen het tweetal gemakkelijk is te trekken. Ronaldo weet het wel: "Wie de beste speler van de wereld is? Ik ben groter en breder", reageerde hij met een knipoog.

"Messi is bezig aan een geweldig seizoen, laat uitstekend spel zien en behoort tot de beste spelers van de wereld, nú en in de toekomst. Maar hij speelt niet in zijn eentje, hij heeft geweldige ploeggenoten. Ik ben ook goed bezig en hoop altijd tot de beste spelers te behoren."

170 landen praten weer over klimaat in Bonn

Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen worden vrijdag de onderhandelingen voortgezet in het Duitse Bonn. Delegaties uit 170 landen vergaderen drie dagen lang over hoe het verder moet met de internationale onderhandelingen over het klimaat in aanloop naar de volgende VN-klimaattop in het Mexicaanse Cancun in december.

Op de klimaattop in het Deense Kopenhagen in december vorig jaar konden regeringsleiders het niet eens worden over een plan om de klimaatschommelingen en de gevreesde gevolgen daarvan gezamenlijk aan te pakken. Het akkoord werd een intentieverklaring, waarin de landen de hoop uitspraken ooit tot bindende afspraken te kunnen komen.

Alle grote vervuilers, inclusief de Verenigde Staten en China, hebben zich achter het akkoord van Kopenhagen geschaard. Het Kyoto-protocol tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen loopt eind 2012 af. Een andere globale overeenkomst is er tot dusver niet.

'Veel Mexicanen zonder gsm door nieuwe wet'

Tientallen miljoenen Mexicanen zitten dit weekeinde mogelijk zonder mobieltje. Door een nieuwe wet, waarmee de overheid de georganiseerde misdaad wil aanpakken, moeten uiterlijk zaterdag alle mobieltjes op naam gezet zijn. Vooralsnog is dat bij 30 miljoen gsm's niet gebeurd.

Telefonieconcern America Movil heeft senatoren dringend verzocht de registratietermijn te verlengen. Van de circa 84 miljoen mobieltjes in Mexico is het merendeel een prepaidtoestel met een beperkt aantal belminuten, dat eenvoudig opgewaardeerd kan worden. De overheid wil echter voorkomen dat criminelen een gsm gebruiken om ontvoeringen en losgeldonderhandelingen per mobiel te regelen.

Rivaliserende drugskartels in Mexico strijden in het grensgebied met de VS om de beste smokkelroutes naar het noordelijke buurland. Het met drugscriminaliteit verbonden geweld heeft in de afgelopen drie jaar in Mexico circa 17.000 levens geëist.

Oud-eigenaar Polaroid krijgt vijftig jaar cel

De voormalige eigenaar van fotoconcern Polaroid is donderdag veroordeeld door een Amerikaanse rechter tot vijftig jaar cel wegens fraude. Aanklagers hadden een celstraf van 335 jaar geëist tegen Tom Petters, wiens investeringen geldschieters zeker 2,7 miljard euro hebben gekost.

De 52-jarige CEO van het bedrijf Petters Group Worldwide had beleggers ervan weten te overtuigen via hem en zijn bedrijf te investeren. Petters stak een deel van het geld in eigen zak om daarmee zijn extravagante levensstijl te financieren. Hij dichtte de gaten met geld van nieuwe investeerders via een piramidespelachtige constructie. Hij maakte meer dan vijfhonderd slachtoffers.

In de rechtbank heeft Petter zijn excuses aan zijn gezin, vrienden en medewerkers aangeboden. Vorig jaar werd Bernard Madoff tot 150 jaar celstraf veroordeeld wegens eenzelfde soort oplichterij, waardoor investeerders voor tientallen miljarden euro's zijn opgelicht.

Linnaeushof krijgt claim om hoofddoekje

De speeltuin Linnaeushof in Bennebroek heeft een claim aan de broek hangen. Een vrouw uit Heerhugowaard wil geld zien omdat ze drie jaar geleden tijdens een uitje met een islamitische vereniging gewond raakte toen haar hoofddoekje verstrikt raakte bij het karten. De vrouw eist een schadevergoeding van 11.000 euro.

De vrouw raakte gewond toen haar hoofddoekje losraakte en verstrikt raakte om de achteras van haar kart. Daarbij raakte haar luchtpijp bekneld. Ze is in het ziekenhuis aan haar kwetsuren behandeld. De vrouw vindt dat de veiligheidsmaatregelen en het toezicht onvoldoende is geweest en houdt het Linnaeshof dan ook verantwoordelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.