Prestigieuze NASA-beurs voor Nederlandse

De Utrechtse astronome Selma de Mink heeft een beurs gekregen om onderzoek te doen aan het Space Telescope Science Institute van de NASA in Baltimore. De Mink, die maandag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een proefschrift over sterren die heel dicht bij elkaar staan en om elkaar heen draaien, wil met haar onderzoek aan de prestigieuze onderzoeksinstelling de evolutie van zware sterren gaan onderzoeken.

De Mink gaat voor haar onderzoek kijken naar de effecten op grote schaal van grote samensmeltende sterren. "Alleen op die manier kunnen we een grote stap maken in het begrijpen van zware sterren en hun rol in de evolutie van het universum."

Zware sterren hebben een enorme impact op hun omgeving. Met hun grote lichtkracht en temperatuur verhitten ze omringende gaswolken, waarin lichtere sterren en hun planeten nog aan het vormen zijn. Met hun sterke sterrenwinden en tijdens de explosie aan het eind van hun leven blazen ze de buitenlagen van zich af, waarbij ze het omringende gas verrijken met elementen als zuurstof en ijzer.

De meeste zware sterren hebben een begeleider waarmee ze massa kunnen uitwisselen of zelfs samensmelten. De invloed van de samengesmolten ster op de omgeving is waarschijnlijk veel groter dan de invloed die de twee sterren eerder hadden.