SP: TNT moet in overheidshanden komen
TNT maakte gisteren bekend dat het de postdivisie wil afstoten. Op welke wijze dat gebeurt, een beursgang of verkoop, is nog onduidelijk. De Socialistische Partij wil het niet zo ver laten komen en is van mening dat de overheid weer een meerderheidsbelang moet nemen in het bedrijf. De partij wil niet, na ABN Amro, dat Nederland weer een economisch groot bedrijf verliest.
Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zijn er "geen wettelijke bezwaren, zolang er marktconform wordt gewerkt." Ook in Europees verband is een overname door de overheid geen probleem. "In buurlanden is dit nog heel gewoon."
De SP is bezorgd over de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden in de postsector. "11.000 banen staan bij TNT op de tocht. Nieuwkomers op de postmarkt ontduiken de CAO en postkantoren worden gesloten. Dit kon wel eens de laatste mogelijkheid zijn om het voortbestaan van TNT en de postbezorging in eigen land zeker te stellen. Nederland wilde voorop lopen bij het liberaliseren van de postmarkt. Andere landen hadden, net als de SP, wel oog voor de schadelijke gevolgen van deze marktwerking en zetten de rem erop. Het kabinet moet nu de schade herstellen."
De chaos op de postmarkt is volgens Gesthuizen veroorzaakt door de politieke keuzes die zijn gemaakt in vier kabinetten Balkenende. Zij wijst daarbij ook op de energiebedrijven die vorig jaar, niet zonder slag of stoot, door buitenlandse bedrijven zijn overgenomen.
De SP wil dus dat de overheid een meerderheidsbelang neemt in TNT. Daarnaast moet de overheid ook aanvullende eisen stellen, met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden, aan bedrijven die opereren op de postmarkt. "Het is schandalig dat postbodes nu werken onder het minimumloon. Nog altijd is het niet te laat om een einde te maken aan de puinhoop op de postmarkt, maar dan moet het kabinet nu handelen."