Emmer Turkse yoghurt bevat geen Turk

Djeez

Een Griekse man wil maar liefst vijf miljoen euro zien van een Zweedse zuivelfabriek. Lindahls Mejeriprodukter maakt Turkse yoghurt, en een besnorde Turk prijkt zowel op de emmers als op de website. De Turk blijkt echter een Griek te zijn, die zonder ervoor te zijn gevraagd met zijn kop op de emmers staat.

Athanasios Varzanakos kwam er pas achter toen een vriend die in Stockholm woont ineens Varzanakos op de emmers zag staan en hem het gelijk vertelde. "Mijn kameraad was verontwaardigd en vroeg hoe het mogelijk was dat ik erop stond", vertelt de Griek aan Zweedse media.

De fabrikant vertelde de foto in goed vertrouwen van een fotodatabank te hebben gekocht. Voor Lindahls kwam het als een nare verrassing toen er ineens een aanklacht van veertig pagina's dik bij hen op de deurmat viel. De Griek wil geld zien omdat de emmer Turkse yoghurt misleidend is aangezien hij geen enkele band heeft met Turkije.

"We hebben de foto gekocht van een fotoagentschap en gingen ervanuit dat alles in orde was", vertelt de heer Lindahl aan de media. Ondanks de aanklacht blijft de yoghurtfabriek gebruik maken van de afbeelding.

De foto weegt voor Varzanakos extra zwaar omdat de banden tussen Griekenland en Turkije de laatste tijd gespannen zijn. De afgelopen decennia is de koude oorlog tussen beide landen steeds heviger geworden.

Lindahls
De bewuste emmer. Klik voor een enorme vergroting