Lijkwade van Turijn tentoongesteld

Redactie

De Lijkwade van Turijn is zaterdag voor het eerst in tien jaar weer tentoongesteld. Lange rijen wachtenden vormden zich van mensen die een blik wilden werpen op de lijkwade, waarvan christenen denken dat die van Jezus is geweest. Anderen doen de lijkwade af als een middeleeuws fabeltje.

Vrijdagavond hadden al anderhalf miljoen mensen zich aangemeld om drie tot vijf minuten de tijd te krijgen om het stuk linnen te bezichtigen. De wade wordt achter kogelvrij glas, in een klimaat gecontroleerde kast, getoond.

Het Vaticaan zelf durft het niet aan de authenticiteit van de lijkwade te claimen, maar noemt het een krachtig symbool van het lijden van Christus. Vorig jaar meende een onderzoeker van het Vaticaan wel in de vorm van een vervaagde tekst op het kleed bewijs te hebben gevonden dat het inderdaad om de lijkwade van Jezus zou gaan.

Deskundigen hebben met koolstofdatering vastgesteld dat het linnen afkomstig is uit de dertiende of veertiende eeuw en dat het dus om middeleeuwse namaak gaat. Hun onderzoek verklaarde echter niet hoe de afbeelding op het kleed -van een man met wonden die lijken op die van Christus- is ontstaan.