Man bekent groot aantal diefstallen

Redactie

Met de arrestatie van een 25-jarige man uit het Friese Surhuisterveen heeft de politie een groot aantal diefstallen opgelost. Dat meldt de politie zaterdag. De man heeft onder meer bekend achter de diefstal van 21 buitenboordmotoren in Eernewoude, bouwgereedschappen en een aanhangwagen in zijn woonplaats en een trailer met speedboot in Stroobos te zitten.

De man liep tegen de lamp toen hij in de nacht van 28 op 29 maart met een onverlichte aanhangwagen rondreed in de omgeving van Kootstertille. De aanhangwagen was volgeladen met bouwgereedschappen. In de kofferbak van de auto van de man werd de elektromotor van de bouwlift aangetroffen.

De verdachte kon geen duidelijke verklaring geven over de herkomst van de goederen. Aangezien hij ook een bekende is van de politie, werd hij aangehouden. Nader onderzoek wees uit dat de aanhangwagen eerder die maand was gestolen in Surhuizum. De bouwgereedschappen waren weggenomen vanaf een bouwlocatie aan het Zwartkruis onder Noordbergum.

De man bood de gestolen spullen aan via Marktplaats. Op zijn aanwijzing werden acht buitenboordmotoren opgedoken uit het Prinses Margrietkanaal onder Blauverlaat. Hij had ze daar gedumpt omdat de grond hem te heet onder de voeten werd.

De 25-jarige man heeft verder bekend dat hij samen met een 20-jarige vrouw en een 17-jarige jongen uit het Groningse Sebaldeburen in februari en maart bij veel monumentale kerken koper had gestolen door leidingen van de bliksemafleiders vanaf de grond tot reikhoogte met een betonschaar weg te knippen. Het drietal bezocht kerken in Friesland, Groningen en Drenthe.

De 20-jarige vrouw en 17-jarige jongen zijn dinsdag in de kraag gevat. De 25-jarige verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hem in bewaring gesteld. De vrouw en jongen zijn na een paar dagen verhoor in afwachting van hun berechting weer op vrije voeten gesteld.