FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 november 2009

Moordenaars en handelaars in mensenvet gepakt

Vier mensen zijn in Peru gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht tot een bende te behoren die tientallen moorden heeft gepleegd om menselijk vet en weefsel te verkopen. De politie zoekt naar nog zeker zeven andere verdachten onder wie twee Italianen, zei de politie vandaag op een persconferentie in Lima.

Het menselijk vet van slachtoffers is aan handelaars uit Europa te koop aangeboden voor laboratoria in de cosmetische industrie. Het onderzoek is gericht op een arm, afgelegen gebied in het bergachtige midden van het land, de streek Huánuco, waar zestig mensen worden vermist. Vooralsnog is van slechts een persoon aangetoond dat zijn vet of weefsel aan het lijk is onttrokken om te verhandelen.

De leden van de bende worden genoemd naar een griezelig indianenverhaal uit de bergen van de Peruaanse Andes, het verhaal over de Pishtacos, blanke menseneters en vetzuigers die stille bergpaden onveilig zouden maken. De zaak kwam aan het rollen toen de politie in Huánuco een container met mensenvet ontdekte. De bende heeft vet en weefsel aangeboden en waarschijnlijk eerder verkocht, maar geen organen.

Belgen jatten tweemaal dezelfde auto

Hulde voor de Belgische politie. Dankzij dapper speurwerk is het hen gelukt twee wel erg domme landgenoten op te pakken. Zij hadden tweemaal dezelfde auto gestolen, in slechts een week tijd.

De twee dieven van 34 en 39 jaar oud jatten eind oktober een peperdure Jaguar bij een kroeg in het schilderachtige Scherpenheuvel. Nog geen dag later werd de bolide weer teruggevonden in Aarschot en terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar.

De dieven kregen waarschijnlijk spijt dat ze de wagen hadden achtergelaten, en gingen een week later weer naar hetzelfde café. Toen hun droomauto er weer bleek te staan ging het duo er voor de tweede maal mee aan de haal.

Helaas kwam de politie de twee dieven weer op het spoor. Slechts twee weken na de tweede diefstal werd de Jaguar weer teruggevonden in Brussel. De Belgische politie heeft het tweetal inmiddels in de kraag gevat.

Officier van justitie 'ernstig bedreigd'

Een nog onbekende Amsterdamse officier van justitie wordt sinds vandaag streng beveiligd vanwege 'ernstige bedreigingen'.  Het Openbaar Ministerie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Voor het huis van de officier van justitie staat een witte observatiepost van de politie opgesteld.

Een woordvoerder van het OM zegt dat de bedreigingen geen verband hebben met het grote liquidatieproces dat zich vandaag afspeelt in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Mogelijk hebben de bedreigingen te maken met een ander proces tegen drie verdachten die betrokken zijn bij de mislukte liquidatie in de Andries Vierlinghstraat in Amsterdam-West in augustus dit jaar. De 34-jarige Marlon D. werd daarbij beschoten, hij overleefde de schietpartij.

Het OM wil niet bekend maken om welke officier van justitie het gaat.

Oppositie: Balkenende moet gezag herwinnen

Premier Jan Peter Balkenende heeft door zijn flirt met de baan van eerste president van de Europese Unie aan gezag verloren in Den Haag, vinden oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De premier zal zijn best moeten doen dat terug te winnen.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Balkenende zowel in de Kamer als in het kabinet aan gezag heeft ingeboet. Voor PVV-leider Geert Wilders is de premier nu "aangeschoten wild". Wilders wil nieuwe verkiezingen.

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema ziet een geloofwaardigheidsprobleem voor de premier. Ze vindt dat Balkenende onhandig met de Tweede Kamer is omgegaan omdat steeds onduidelijk bleef of hij nu wel of niet kandidaat was. Voor de VVD komt Balkenende niet sterker terug naar Nederland. "Je wordt er nooit beter van als je lonkt naar een andere baan."

De SP ziet als grootste oppositiepartij geen gezichtsverlies voor de premier en is blij met de keuze voor de Belg Herman Van Rompuy. "We krijgen met hem geen 'superstaatpresident", aldus de SP.

Binnen de regeringscoalitie is de PvdA blij met de keuze voor Van Rompuy, net als de ChristenUnie. "Ik ben blij dat onze minister-president niet voor een moeilijke afweging is geplaatst, en gewoon leiding blijft geven aan het kabinet dat zijn naam draagt", zegt fractievoorzitter Arie Slob. "Hopelijk is het even voorspelbare als onwaardige, inhoudsloze gebabbel over gezichtsverlies snel overgewaaid."

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is ook blij met een einde aan de speculaties en de politieke onrust die daar bij hoorde. "In dezelfde samenstelling en met vereende krachten zal dit kabinet dan ook doen wat nodig is: Nederland door de crisis loodsen en tegelijkertijd klaarstomen voor de periode daarna."

Oppositie: Balkenende moet gezag herwinnen  (foto: ANP)

Ajax biedt Haarlem business-seats aan

HFC Haarlem heeft van Ajax, waarmee de club een samenwerkingsverband heeft, honderd business-seats ter beschikking gekregen voor de wedstrijd Ajax – sc Heerenveen op 22 november in de Amsterdam ArenA.

Deze plaatsen zullen door HFC Haarlem worden aangeboden aan bestaande en potentiŽle sponsors van de club, die bereid zijn om de club te steunen middels een (uitbreiding van het) sponsorpakket.

De honderd business-seats worden kosteloos beschikbaar gesteld door Ajax. Henri van der Aat, commercieel directeur van Ajax: "We werken op voetbaltechnisch gebied samen met Haarlem, maar zijn ook van harte bereid om te kijken waar we de club kunnen helpen door ook op ander gebied samen te werken, zoals in het geval van deze actie. Wij zouden het vreselijk jammer vinden als HFC Haarlem verdwijnt, het is een mooie club met een rijke historie."

Naast het ter beschikking stellen van de business-seats verleent Ajax ook medewerking aan de sms-actie van de stichting Hart voor Haarlem, dat de publieksacties om geld bij elkaar te krijgen voor de club coŲrdineert. Gregory van der Wiel, sympathisant van ‘Hart voor Haarlem’ en oud-jeugdspeler van de roodbroeken, ondersteunt deze actie. Hij zal alle aanwezige supporters oproepen om 'HLM Groeten uit Amsterdam' te sms’en naar 2580 ten behoeve van HFC Haarlem. Daarmee kan een prachtige prijs worden gewonnen. Haarlems hoofdsponsor Brazilian Beach biedt de sms’ers kans op een veertien-daagse compleet verzorgde reis naar BraziliŽ.

"Wij zijn natuurlijk enorm blij met deze fantastische steun van Ajax," aldus John Bekkering, commercieel manager van Haarlem. "We willen met zoveel mogelijke bestaande en nieuwe sponsors naar deze wedstrijd toe, waarbij we speciale sponsorpakketten hebben ontwikkeld voor bedrijven, die direct een enorme impuls geven aan de club. We verzamelen in de businessclub van Haarlem, waar we een presentatie zullen geven over de huidige stand van zaken en waarbij we de toekomstvisie van de club zullen geven. Daarin gaat het niet alleen over voetbalgedeelte, maar ook over de sociaal maatschappelijke activiteiten en de jeugdopleiding van de club."

Terug naar Ostagar met Dragon Age: Origins

In de review van Dragon Age: Origins stipten we al aan dat het spel een hoge herspeelbaarheidsfactor heeft, door de vele keuzes die je in het spel kan maken. Wie toch nog niet genoeg heeft aan de vele quests kan later deze winter een stuk verhaallijn, een hoop mogelijkheden Darkspawn uit te roeien en interessante wapens en wapenrusting aan het spel toevoegen door middel van de Downloadable Content genaamd Return To Ostagar.

Je herinneringen aan de Battle van Ostagar zullen je nog jaren bijblijven. Talloze mensen zijn omgekomen en zelfs de Grey Wardens waren zo goed als weggevaagd. Maar nu bereiken geruchten van een tot nu toe onbekend gebleven overlevende je. Deze zou al die tijd gevangen hebben gezeten en nu ontsnapt zijn. Hij zoekt de hulp van de Grey Wardens. Tijd dus, om terug te keren naar (de besneeuwde ruÔnes van) Ostagar en wraak te nemen op de Darkspawn. Mocht je tijdens het spel Dog niet aan je party hebben toegevoegd, dan krijg je met deze DLC een nieuwe kans dat alsnog te doen.
De DLC zal respectievelijk 5 dollar, 4 pond, 400 Microsoft Points of 400 BioWare Points gaan kosten.

'Mueller deed seksueel getinte uitspraken'

Schaatscoach Peter Mueller zou seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt tegen de schaatsster Maren Haugli. De Noorse, oud-pupil van Mueller, heeft inmiddels een klacht neergelegd bij de Noorse bond.

De bond zal binnenkort een oordeel vellen over het voorval, dat plaatsvond tijdens een trainingskamp in Berlijn eind oktober. Haugli traint al sinds april 2008 niet meer mee met de Noorse nationale ploeg, omdat ze zich net als haar broer Sverre niet kon vinden in het trainingsprogramma van Mueller. De Amerikaanse coach wilde donderdag tijdens trainingen ter voorbereiding op de wereldbekerwedstrijden van komend weekeinde in Hamar niets zeggen.

Bos: Hypotheekrenteaftrek verdwijnt binnenkort

Als het aan Wouter Bos ligt, komt er een einde aan de hypotheekrenteaftrek. De PvdA'er, nu minister van Financiën, deed de voorspelling tegenover studenten van de Universiteit van Amsterdam. Hij debatteerde daar met studenten Economie en Bedrijfskunde. De politicus stelde dat 'het huidig systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven'. Dat zal stapsgewijs moeten gebeuren om te voorkomen dat de huizenmarkt in 'chaos' wordt gestort. De woordvoerder van de bewindsman heeft de uitspraken bevestigd in de krant De Telegraaf.

De hypotheekrenteaftrek ligt politiek nog altijd zeer gevoelig. In het huidige regeerakkoord, dat uit 2007 dateert, is het voortbestaan van de regeling vastgelegd, vooral door toedoen van het CDA. Coalitiegenoot PvdA wil er echter vanaf, ook met het oog op de wens van de regering om vanaf 2015 voor 35 miljard euro te bezuinigen. Verder willen de socialisten compensatie voor de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar. Overigens wordt afschaffing van de aftrek ook door premier Jan Peter Balkenende (CDA) 'niet onbespreekbaar'genoemd.

Onbespreekbaar blijft de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek wel voor de VVD. In De Telegraaf zei Kamerlid Johan Remkes van de liberalen geschokt te zijn dat 'Bos praat over een dergelijke maatregel terwijl het land midden in een crisis zit en de huizenmarkt instabiel is'. En waar Balkenende het bestaansrecht van de regeling voorzichtig in twijfel durft te trekken ziet zijn partijgenoot Pieter Omzicht afschaffing niet zitten. Volgens het Kamerlid heeft het kabinet in de huidige economische situatie weinig boodschap aan 'dit soort bespiegelingen'.

Met dank aan Ryser1978 en jefjef voor de submit.

Contador wil bij Astana blijven

Een verrassende wending in de soap rondom Alberto Contador en Astana. De Spanjaard heeft namelijk aangegeven bij de Kazachse wielerformatie te willen blijven. De afgelopen periode had het er alle schijn van dat de winnaar van de Tour de France zou vertrekken.

In een officieel communiquť schreef het management van Astana het volgende: "Het akkoord wordt ondertekend indien Astana voor 2010 een ProTour-licentie krijgt en een intern antidopingprogramma opzet."

De internationale wielrenunie (UCI) moet nog wel bepalen of Astana in 2010 in de hoogste divisie van het wielrennen mag uitkomen.

Knallen met je sniper in Bad Company 2

Modern Warfare 2 is inmiddels uit en het wordt massaal gespeeld. Helaas vindt niet iedereen Modern Warfare 2 geslaagd. Gelukkig is er een trailer verschenen van Battlefield Bad Company 2, zodat deze mensen toch nog iets hebben om naar uit te kijken. In deze trailer zien we het gebruik van een turret, een revolver, een sniper rifle en van het explosief C4. De game komt uit voor de Xbox 360, Playstation 3 en de PC en verschijnt in de winkels vanaf 2 maart.

De Groot stopt met wielrennen

Bram de Groot zal niet meer terugkeren in het wielerpeloton. De renner, die moest vertrekken bij de Rabobank, heeft besloten om het wielrennen de rug toe te keren.

Tegen Radio West zei De Groot dat zijn beslissing definitief was. De 34-jarige renner reed zijn hele carriere voor de Rabobank, voornamelijk als knecht. Hij won enkele koersen, zoals een rit in de Ronde van CataloniŽ en ťťn in de Ronde van de Middellandse Zee. In eigen land won De Groot onder meer de Delta Profronde.

Van Rompuy gekozen tot eerste EU-president

De Belgische premier Herman Van Rompuy is vandaag gekozen tot de eerste EU-president. De regeringsleiders van de 27 EU-landen verkozen de 62-jarige Belg nadat hij door huidig EU-voorzitter Zweden was voorgesteld voor de nieuwe functie, meldde een bron dichtbij het overleg in Brussel.

De christendemocraat Van Rompuy is sinds december 2008 premier van België. Hij staat bekend als schrijver van haiku's, een Japans soort gedichtjes.

Het is zo goed als zeker dat regeringsleiders de Britse socialistische EU-commissaris Catherine Ashton (53) vandaag benoemen als de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands beleid.

Van Rompuy gekozen tot eerste EU-president  (foto: ANP)

[IndyCar] Penske laat Power heel 2010 rijden

Will Power zal het gehele seizoen 2010 rijden in de IndyCar Series. De AustraliŽr zal bij Team Penske de teamgenoot zijn van Ryan Briscoe en Helio Castroneves. Dit jaar reed Power zes races, eerst als vervanger van Castroneves en daarna nog wat losse wedstrijden zoals de Indy 500.

Power won in Edmonton, maar zag zijn seizoen vroegtijdig beŽindigd worden door een crash in de trainingen in Sears Point waarbij hij een blessure opliep. "Om een heel seizoen te mogen rijden voor Penske is een droom die uitkomt," zegt de AustraliŽr. "Met het team mogen werken wat de beste ervaring uit mijn carriŤre en ik kan niet wachten om te racen in het IndyCar-kampioenschap in 2010. Ik wil iedereen uit het team bedanken voor de kans die ik krijg. Ik ga proberen het maximale er uit te halen."

Borderlands DLC duurt zo'n zes uur

Een kleine twee weken terug konden jullie op FOK!games lezen wat wij vonden van Borderlands. De game viel bij SocialDisorder goed in de smaak en gaf de game dan ook een mooie 79. Onlangs werd de eerste DLC al aangekondigd voor de game, welke op 24 november zal verschijnen. In deze DLC word je meegenomen naar Jakobs Cove, waar Dr. Ned de lokale werklui getransformeerd heeft in een leger van rottende wreedheden. Nu valt de zware taak op jouw schouders als Vault Hunter om een remedie te ontdekken en de vrede terug te brengen in Jakobs Cove.

Gearbox Studios heeft aangegeven dat deze DLC, genaamd The Zombie Island of Dr. Ned, zo'n zes uur duurt om uit te spelen. De DLC is zo ontworpen dat iedereen boven de level tien iets te doen heeft. Het level van de vijanden, zowel nieuw als aangepaste zombie-varianten van de bekende vijanden, worden aangepast aan het level van de speler, dus iedereen zal dezelfde moeilijkheidsgraad ervaren. De DLC zal een prijskaartje van tien dollar krijgen, vermoedelijk €9,99 en zo'n 900 MS. Als kers op de slagroom hebben we nog een tweetal video's voor jullie met beelden van de DLC.'Pistorius heeft voordeel van protheses'

Volgens een studie van de Amerikaanse wetenschappers Peter Weyand en Matthew Bundle zou de gehandicapte atleet Oscar Pistorius veel voordeel hebben door zijn protheses. Hij zou over 400 meter 10 seconden sneller zijn dan ‘normale’ atleten.

De Zuid-Afrikaan zou zijn sprintsnelheid door zijn kunstbenen van carbon met 15 tot 30 procent verhogen. Verder zou Pistorius, die zijn beide onderbenen mist, door het gebruik van de protheses maar de helft van zijn spierkracht hoeven te gebruiken. Ook zou hij een hoger beentempo kunnen realiseren dan de laatste vijf wereldrecords op de 100 meter.

Zeven andere wetenschappers uit de Verenigde Staten zetten hun vraagtekens bij de studie van Weyand en Bundle. Ze beweren dat de loopbeweging met de protheses niet te vergelijken is met die van biologische benen.

Door een oordeel van het internationale sporttribunaal CAS mag Pistorius sinds mei 2008 deelnemen aan alle wedstrijden van de IAAF. De internationale atletiekfederatie had de 22-jarige atleet eerder uitgesloten van deelname wegens een 'mechanisch voordeel' op de concurrentie.

Ondanks dat hij dus een 'voordeel' zou hebben op de concurrentie wist de specialist op de 400 meter zich niet voor de Olympische Spelen te plaatsen. Hij pakte wel drie keer goud op de Paralympics.

Netwerkstoring bij Vodafone opgelost

Klanten van Vodafone kunnen weer probleemloos bellen en sms'en. De storingen zijn verholpen, meldde het belbedrijf vanavond. De netwerkstoring begon gistermiddag in een van de 'verkeersknooppunten'.

Vodafone heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld voor klanten die vragen hebben: 0800-1258. Het bedrijf zei ook dat de website weer goed bereikbaar is.

Netwerkstoring bij Vodafone opgelost  (foto: ANP)

Dader 'videomoord' Napels gepakt

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de moord op klaarlichte dag in Napels, die werd opgenomen door bewakingscamera's. Dat meldden Italiaanse media vandaag.

De beelden van de executie, die werd uitgevoerd op 11 mei, gingen de hele wereld over nadat de opsporingsautoriteiten die vorige maand hadden vrijgegeven. Politie en justitie hoopten op tips over de identiteit van de dader.

De videobeelden tonen hoe de dader een winkel in- en uitloopt waarna hij zijn doelwit, een veroordeelde bankrover die actief was binnen de maffia, neerschiet. Vervolgens buigt hij zich over het slachtoffer en maakt hem af met een schot in het hoofd.

Het vrijgeven van de beelden veroorzaakte commotie in Italië, aangezien ze ook op internet terechtkwamen en kinderen ermee geconfronteerd werden. Uiteindelijk had de actie succes, want de 27-jarige verdachte kon vandaag worden aangehouden in de plaats Castel Volturno, enkele tientallen kilometers ten noorden van Napels.

Rebellin stapt naar het CAS

Davide Rebellin gaat in beroep tegen de beslissing van het IOC om zijn zilveren medaillie af te nemen. Rebellin werd betrapt op het gebruik van cera, waarna het IOC besloot hem van de tweede plaats van de wegrit in Peking te schrappen.

De Italiaan zal volgens zijn advocaat naar het internationaal arbitragehof (CAS) gaan om de beslissing aan te vechten. "We zijn met stomheid geslagen. Het IOC heeft een stap genomen die respectloos overkomt."

De renner zelf zegt dat hij bij een eventuele schorsing terug zal keren in het peloton. "Ook als ik niet wordt geloofd zal ik een keer terug komen om iedereen te laten zien wie de echte Davide Rebellin is."

EK2012: Nederland groepshoofd bij kwalificatie

De UEFA heeft vandaag de groepshoofden bekend gemaakt voor de kwalificatie op weg naar het EK 2012 in Polen en OekraÔne. Nederland is ťťn van de negen groepshoofden.

Dit is te danken aan de derde plaats op de coŽfficiŽntenranglijst van de Europese bond. De eerste negen van de lijst zijn groepshoofd bij de loting voor het EK die op 7 februari plaatsvindt. Naast Oranje zijn ook Spanje, Duitsland, ItaliŽ, Engeland, KroatiŽ, Portugal, Frankrijk en Rusland in de eerste pot ingedeeld.

Google geeft broncode besturingssysteem vrij

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft vandaag de blauwdruk van zijn nieuwe, gratis besturingssysteem Chrome OS vrijgegeven. Ontwikkelaars kunnen daardoor aan de slag met het systeem en bijdragen leveren om het te verbeteren.

Introductie van Chrome OS op computers en andere apparaten is eind 2010 voorzien. Eerder deze week doken er op diverse technologieblogs nog geruchten op dat de lancering aanstaande was.

Google verraste in juli met de aankondiging van Chrome OS. Het besturingssysteem kan een geduchte concurrent worden van Windows, de besturingssoftware van Microsoft die nu op meer dan 90 procent van de pc's draait. Diverse grote computerfabrikanten hebben al aangegeven met Chrome OS te willen werken.

Derde etappe Giro door Leiden en Delft

De derde etappe van de Giro d’Italia zal mogelijk door de Zuid-Hollandse steden Delft en Leiden gaan. Deze etappe zal starten in Amsterdam en finishen in Middelburg.

Om de etappe, de laatste in Nederland, een historische lading te geven voor is ervoor besloten om door deze steden te rijden. De proloog van de Giro start in Amsterdam, evenals de andere twee etappes over Nederlands grondgebied.

'Mogelijk nieuw gokschandaal'

Er is mogelijk weer een nieuw gokschandaal ontdekt in de voetbalwereld. Vandaag zijn er door de politie diverse mensen gearresteerd, die worden verdacht van illegale gokpratktijken bij wedstrijden in Europese topcompetities.

De Duitse voetbalbond DFB zal morgen meer nieuws naar buiten brengen over deze zaak. Hierbij is ook een vertegenwoordiger van de UEFA aanwezig. Volgens de Duitse politie hebben de opgepakte personen zich schuldig gemaakt aan het manipuleren van spelers, coaches en officials.

Volgens de Berliner Morgenpost gaat het om ongeveer honderd verdachten die vooral wedstrijden in de Turkse eerste klasse hebben beÔnvloed. Een onbekende topinvesteerder liet aan de Duitse krant weten dat het om 'ťťn van de grootste schandalen in de geschiedenis van het profvoetbal' gaat.

Bergamo wil WK 2015 organiseren

De Italiaanse stad Bergamo wil het wereldkampioenschap wielrennen van 2015 binnenhalen. De stad organiseerde al regelmatig het Italiaans kampioenschap en wil het nu een stap hogerop wagen.

De kandidaatstelling wordt opgezet door GS Domus, die onder andere de Wielerweek van Lombardije organiseert. In 2010 wordt het WK in het Australische Geelong verreden, waarna in 2011 de Deense hoofdstad Kopenhagen aan de beurt is. Het jaar daarop vind het WK in ons eigen land plaats, namelijk in Limburg waar diverse steden meedoen aan de organisatie.

Zuipen is goed voor het hart

Zwaar zuipen is goed voor het hart, maar voornamelijk voor mannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in een Brits medisch tijdschrift. Volgens het onderzoek, dat in Spanje is uitgevoerd, reduceren de zuipschuiten hun kans op een hartinfarct met 50 procent. Vrouwelijke grootverbruiksters profiteren echter in aanzienlijk mindere mate van dit voordeel.

Het effect doet zich waarschijnlijk voor omdat het bloed dunner wordt en het risico van de vorming van bloedproppen daardoor kleiner is. Ook zou de alcohol ervoor zorgen dat het glucosepeil van het bloed beter wordt geregeld. Niet dat we nu ineens massaal aan de drank moeten gaan: artsen wijzen op de lagere levensverwachting van de veeldrinkers ten opzichte van de mensen die er een meer gematigde levensstijl op nahouden. Ook blijft natuurlijk staan dat alcohol niet bepaald goed voor andere organen is, zoals de lever.

Met dank aan bierspons voor de submit. 

Van Rompuy vrijwel zeker EU-president

De Belgische premier Herman Van Rompuy wordt vanavond vrijwel zeker benoemd tot de eerste EU-president ooit. Dat verwachten goed ingevoerde diplomatieke bronnen rond de EU-top in Brussel. De Britse eurocommissaris Catherine Ashton krijgt de post van EU-buitenlandvertegenwoordiger.

Van Rompuy gold al weken als de te kloppen kandidaat, al werd ook premier Jan Peter Balkenende steeds genoemd. Balkenende zei vlak voor de top nog dat hij "geen kandidaat en niet gevraagd" was.

Ashton werd enkele weken terug al getipt als kandidaat voor de EU-buitenlandpost (een soort EU-minister van Buitenlandse Zaken), maar leek uit beeld verdwenen. Het feit dat ze een vrouw is, speelt waarschijnlijk in haar voordeel.

Een ingewijde in Brussel verwacht dat de EU-top in Brussel voor tien uur vanavond is afgelopen.

Bijna 10.000 aanmeldingen voor X Factor

Bij RTL zijn al bijna 10.000 aanmeldingen binnengekomen voor de nieuwe editie van het televisieprogramma X Factor. Dat meldt RTL4 vandaag.

Begin 2010 worden de eerste afleveringen van de talentenjacht uitgezonden. Ook deze keer presenteren Wendy van Dijk en Martijn Krabbé het muzikale programma. De jury bestaat, net als bij de vorige editie, uit: Gordon, Angela Groothuizen, Eric van Tijn en Stacey Rookhuizen.

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 5 december melden.

Balkenende geen kandidaat, niet gevraagd

Premier Jan Peter Balkenende hoopt dat de EU-leiders het vanavond snel eens worden over wie EU-president en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid moeten worden. Balkenende zei dat kort voor aanvang van een EU-top in Brussel hierover.

De premier, die nog steeds genoemd wordt voor de functie van EU-president, herhaalde "geen kandidaat en niet gevraagd" te zijn. "Een snel besluit is in het belang van Europa", zei de premier. Balkenende is benieuwd hoe huidig EU-voorzitter Zweden de top gaat aanpakken. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt lijkt er niet in geslaagd al bij aanvang van de top consensus te bereiken.

Balkenende was een van de weinige EU-leiders die de pers voor de top te woord wilden staan. De meesten haastten zich zwijgend naar binnen.

Susan Boyle boekt record in voorverkoop

Susan Boyle, de zingende huisvrouw uit Schotland, heeft een record op haar naam geschreven. Nog nooit werden er in de voorverkoop zoveel cd's besteld bij webwinkel Amazon.com, zo meldt CNN vandaag.

Hoeveel cd's er besteld zijn, werd niet bekendgemaakt. Boyle werd in april de sensatie van het televisieprogramma Britain's Got Talent met haar uitvoering van het nummer I Dreamed a dream. Haar debuut-cd komt op 23 november uit.

Brama: "Dit pakt niemand mij meer af"

Wout Brama zijn debuut was ťťn van de weinige pluspunten in het kleurloze duel van het Nederlands elftal tegen Paraguay. De debutant kijkt echter terug op zijn debuut en niet zo zeer op een kleurloze wedstrijd.

De middenvelder van FC Twente kwam in het duel tegen Paraguay (0-0) in de 71ste minuut in het veld voor Mark van Bommel. Donderdagochtend was er echter gewoon weer een clubtraining bij FC Twente. Achteraf vertelde hij over zijn eerste acties in het Oranje-shirt.

"Ik voelde de spanning toen ik het veld op kwam," zei Brama tegenover TC Tubantia. "Daardoor ging het de eerste bal ook mis", vervolgde hij.

"Het was een beetje onwennig, ik miste de automatismen zoals bij Twente. Maar ik heb mijn debuut gemaakt in het Nederlands elftal en dat pakt niemand me meer af."

Brama heeft dan wel weer getraind in Enschede, maar hij moet nog even wachten voordat hij weer mag spelen. Hij heeft nog een schorsing uit te zitten aankomend weekend.

3D binnenkort ook op je Playstation 3


Het is duidelijk dat Sony ťťn van de grootste drijfveren is achter de nieuwe 3D revolutie. Nadat Sony al behoorlijk succesvol geweest is om Blu-Ray en High Definition in de huiskamer te krijgen van de gemiddelde medemens. Wordt er nu vanaf hun kant flink gepusht om de groei (en vooral de winst) toch flink door te zetten d.m.v. de nieuwe 3D trend. Het is de filmindustrie inmiddels al aardig aan het lukken (denk bijvoorbeeld aan de aankomende film Avatar) en nu is de gameindustrie ook aan de beurt.

Tijdens een conferentie die vandaag plaatsvond werd er bekend gemaakt dat Sony flink gaat uitpakken met diverse 3D gerelateerde audio/video producten. Hieronder werd ook de Playstation 3 genoemd die sowieso een firmware update zal krijgen voor het einde van het fiscale jaar (simpelweg gezegd dus voor 31 maart 2010) die extra 3D functionaliteit met de Playstation 3 moet gaan waarmaken. Wat die nieuwe firmware exact gaat inhouden is nog onbekend, maar we kunnen tegen die tijd zeker speciaal voor 3D gemaakte games verwachten.

Nog even en dan zitten we dus allemaal met een 3D-bril op onze gok Call of Duty te spelen (alsof alleen een headset nog niet genoeg was). We kunnen er in ieder geval niet onderuit; 3D is here to stay!

Politie pakt 'held' die hondje van brug smeet

Menigeen zal een zucht van verlichting slaken. De dierenbeul die een hondje van een brug smeet, is gepakt door de politie. Niet alleen is de dader gepakt, maar ook heeft het hondje het voorval wonderwel overleefd.

Svajunas Beniuk, de 'stoere' dader, liet het voorval met een gsm filmen en plaatste het met trots op een website. Op het filmpje is te horen dat de dierenbeul tegen zijn vrienden zegt dat hij wil bewijzen dat honden kunnen vliegen.

Binnen de kortste keren werd de opname door duizenden internetgebruikers bekeken. Boze kijkers openden meteen via Facebook een jacht op de dader. Het werd Beniuk door deze actie te heet onder de voeten en gaf zichzelf aan. De dierenbeul kwam tot zijn daad, omdat de hond een kip van zijn moeder zou hebben gedood. Hij moet zich nu verantwoorden voor dierenmishandeling en riskeert een gevangenisstraf tot een jaar. De politie verdenkt hem tevens van het plegen van een overval.

Het ongelukkige beestje wordt nu behandeld voor verschillende botbreuken en interne bloedingen.

De politie van Kaunas, de op één na grootste stad in Litouwen, was de internetters die ervoor gezorgd hebben dat de dader zich heeft aangegeven, zeer erkentelijk.

BioShock 2 toont zijn Limited Edition

In 2007 lanceerde Take Two BioShock voor de PC en Xbox 360. Later verscheen ook een PS3-versie. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan Bioshock 2 die in februari van 2010 op de PC, Xbox 360 en PS3 moet gaan verschijnen. Het eerste deel kreeg een interessante Limited Edition met een figurine van Big Daddy. 2K games heeft vandaag aangekondigd dat ook een Limited Edition van BioShock 2 ons niet voorbij zal gaan. De BioShock 2 Special Edition heeft een adviesprijs van €89.95 voor Xbox 360 en PS3 en €79.95 de PC. Wat zit er allemaal in vragen jullie? Hieronder een mooi lijstje met de verschillende componenten van de Limited Edition met daaronder een afbeelding. Hopelijk hebben jullie de platenspelers nog ergens in de kast staan.

* 12” Vinyl LP met BioShock orchestral score
* Audio CD met BioShock 2 orchestral score
* Drie vintage Rapture advertisement posters (opgerold)
* BioShock 2 Art Book, 164 pages met hardcover
* BioShock 2 game

De orkestrale muziek die op de Vinyl LP en de CD staan zal de game eer aan doen met deuntjes die passen bij de tijd waarin de game zich afspeelt. Deze keer zal er dus geen figurine bij zitten, dus zij die hoopten op een Big Sister zullen deze op een andere manier moeten verkrijgen.
BioShock 2 speelt zich zeven jaar voor de vorige game af. In deze game bestuur je de allereerste Big Daddy, de beruchte vijand uit het eerste deel. Deze keer is de hoofdzakelijke bedreiging de Big Sister, een snellere en vooral sterkere variant op de Big Daddy. De game brengt nieuwe wapens en plasmids met zich mee, een co-op functie en meerdere challenges.

Trapattoni ziet weinig heil in replay

Eerder vandaag werd bekend dat de Ierse voetbalbond de WK-play-off tussen Frankrijk en Ierland wil overspelen vanwege de handsbal van Thierry Henry. De bondscoach van de Ieren, Giovanni Trapattoni, ziet daar echter weinig heil in.

"Ik weet dat het onmogelijk is om de wedstrijd over te spelen”, aldus de 70-jarige Italiaan die de aloude oproep om gebruik van videobeelden herhaalde. "Het spel ligt dan dertig seconden stil, dat zou goed moeten zijn om dit soort situaties te verduidelijken."

De la Rosa mogelijk naar Force India

Het lijkt er op dat Pedro de la Rosa zijn Formule 1-loopbaan voort zal gaan zetten bij Force India. De Spanjaard was de afgelopen jaren testcoureur bij McLaren, maar wil weer gaan racen. Bij Force India zijn noch Adrian Sutil, noch Vitantonio Liuzzi bevestigd voor 2010.

De la Rosa leek lang de eerste rijder bij Campos Meta te worden, maar de Spanjaard zag deze mogelijkheid aan zich voorbijgaan door een gebrek aan sponsoring vanuit Spanje. Zowel Onda Cero als Radio Marca stellen nu dat een aankondiging van De la Rosa bij Force India aanstaande is.

De Indiase renstal zal een andere coureur die voor McLaren heeft getest, Paul di Resta, deze winter aan de tand voelen. De Schotse DTM-coureur, die rijdt voor Mercedes, zal begin december deel gaan nemen aan de rookietest. Hij heeft hiervoor inmiddels al een stoeltje gepast.

Wekelijkse update Playstation Store

Het is weer donderdag dus dat kan maar 1 ding betekenen, een nieuwe update voor de Playstation Store. In deze grote update kom je onder andere het arcade spel Critter Crunch tegen, de originele Metal Gear Solid en het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band voor The Beatles: Rock Band. Hieronder is de volledige lijst te zien.

quote
Special Offers

Until November 19:

* Buzz! Brain Bender (PSP) (was – £19.99/€29.99 now – £9.99/€14.99)
* EA Replay (PSP) (was – £15.99/€19.99 now – £11.99/€14.99)
* Medal of Honor Heroes (PSP) (was – £9.99/€14.99 now – £7.99/€9.99)
* Medal of Honor Heroes 2 (PSP) (was – £14.99/€19.99 now – £11.99/€14.99)
* Def Jam Fight for NY: The Takeover (PSP) (was – £15.99/€19.99 now – £11.99/€14.99)

Playable Content

* Invincible Tiger: The Legend of Han Tao (£9.99/€12.99)
* Gravity Crash (Released on Tuesday the 24th of November) (£6.29/€7.99)
* Metal Gear Solid (PSOne Classic) (£7.99/€9.99)
* Critter Crunch (Trial free, Unlock Key £4.49/€5.49)
* Smash Cars Demo

Add-on Content

* Dragon Age: Origins -- Warden's Keep (£5.49/€6.99)
* Dragon Age: Origins -- The Stone Prisoner (£11.99/€14.99)
* LittleBigPlanet -- # Assassin's Creed II Ezio Auditore Costume (Released on Tuesday the 24th of November) (£1.59/€1.99)
* LittleBigPlanet -- Thanksgiving Costume (only available for one week) (free)
* Pain -- Flavor Flav Pack (£1.19/€1.49)
* EyePet -- Medieval Styling Pack (£2.39/€2.99)
* EyePet -- Lucky Dip Styling Pack 4 (free)
* High Velocity Bowling -- Psychedelic 60's Ball Pack (£0.79/€0.99)
* High Velocity Bowling -- Techno Modern Ball Pack (£0.79/€0.99)
* Beatles Rock Band (continued)
* Guitar Hero 5 tracks (continued)

The Beatles: Rock Band

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Album) (this pack contains the all tracks listed below) (£7.49/€8.99)

* A Day in the Life (£0.99/€1.49)
* Being For The Benefit of Mr. Kite (£0.99/€1.49)
* Fixing a Hole (£0.99/€1.49)
* Lovely Rita (£0.99/€1.49)
* Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) (£0.99/€1.49)
* She's Leaving Home (£0.99/€1.49)
* When I'm Sixty-Four (£0.99/€1.49)
* Within You Without You (£0.99/€1.49)

Guitar Hero 5

KISS Track Pack (combines the three KISS tracks below) (£4.39/€5.49)

* I Was Made For Loving You by KISS (£1.59/€1.99)
* Lick by KISS (£1.59/€1.99)
* Modern Day Delilah by KISS (£1.59/€1.99)

Videos

* Final Fantasy XIII Announcement Trailer
* DC Universe Brian Stevens Interview
* Ratchet & Clank: A Crack in Time Space Trailer
* Army of Two: 40th Day Sniper Trailer
* Dante's Inferno Greed Dev Trailer

PSP Content

Downloadable games

* LittleBigPlanet (£21.99/€36.99)
* Assassin's Creed Bloodlines (£23.99/€29.99)
* Jak and Daxter: The Lost Frontier (£21.99/€36.99)
* The Warriors (£9.99/€12.99)
* Star Wars Battlefront II (£15.99/€19.99)
* NBA 2K10 (£15.99/€19.99)
* Mercury Meltdown (£4.79/€5.99)
* Megaman Maverick Hunter X (£13.99/€17.99)
* Capcom Puzzle World (£13.99/€17.99)
* Darkstalkers Chronicle: The Chaos Tower (£13.99/€17.99)
* Disgaea: Afternoon of Darkness (£11.99/€14.99)
* Mana Khemia: Student Alliance (£19.99/€24.99)
* Williams Pinball Classics (£11.99/€14.99)

PSP Minis

* Echoes (£2.49/€2.99) Rating: PEGI 3+
* Pinball Dreams (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 7+

Demos

* MotorStorm: Arctic Edge Demo (free) Rating: PEGI 12+
* PixelJunk Monsters Deluxe Demo (free) Rating: PEGI 3+

Rock Band Unplugged

* California ‹ber Alles by Dead Kennedys (£0.99/€1.49)
* You're No Rock and Roll Fun by Sleater-Kinney (£0.99/€1.49)


Begrotingstekort valt hoger uit

Het begrotingstekort loopt dit jaar op tot 5,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit de najaarsnota van minister Wouter Bos (Financiën) die morgen in het kabinet wordt besproken.

Ingewijden hebben vandaag een bericht hierover van RTL Z bevestigd. Op Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een tekort van 4,8 procent. Sindsdien blijken de belastinginkomsten verder tegen te vallen.

Begrotingstekort valt hoger uit  (foto: ANP)

Trulli: "Ik heb nog niet getekend"

Jarno Trulli zegt na komend weekend, wanneer het Toyota Motor Sport Festival op het programma staat, zijn beslissing over de toekomst in de Formule 1 bekend te maken. De Italiaan geeft op het circuit van Fuji samen met Kamui Kobayashi een afscheid aan de Toyota-fans.

Trulli lijkt bij Lotus F1 in te gaan stappen. Dat team schemert met een contract van een Formule 1-coureur maar wil niet zeggen wie getekend heeft. Trulli zegt het niet te zijn. "Ik heb nog niet getekend. Ik praat nog met verschillende teams en ik maak spoedig mijn beslissing. Je weet het nooit in het leven. Ik hou mijn opties open, maar ik ben dichtbij een overeenkomst met een team," zei de Italiaan die deze week een NASCAR-bolide testte.

Sint mag geen kruis op zijn mijter

Naast de Sinterklaastraditie lijkt zich een nieuwe traditie te ontwikkelen: kritiek op roetzwarte Pieten en een christelijke Sinterklaas. De meest recente ontwikkeling hierbij is de 'multicultimijter'. Verschillende gemeenten vinden het christelijke kruis op de mijter achterhaald, omdat de bevolking van de gemeenten 'multi-etnisch' is en de Sint een 'universele figuur' moet zijn.

Amsterdam was drie jaar geleden al aan de beurt: Sint moest zijn kruis van de mijter afhalen. Blijkbaar is het niet mogelijk een 'universeel figuur' te zijn met een kruis op je muts. In de hoofdstad heeft Sinterklaas daarom drie andreaskruisjes (zoals op het wapen van Amsterdam) op zijn mijter staan. Het CDA vindt dit echter niets en pleit ook voor een Sint mét kruis op zijn hoofddeksel. Kamerleden Koppejan en Schinkelshoek hebben daarom eerder deze week Kamervragen hierover gesteld aan de ministers Plasterk en Ter Horst. Volgens Ad Koppejan is er geen enkele reden om 'de christelijke herkomst van Sint Nicolaas angstvallig te verbergen'.

Niet alleen in Nederland speelt het probleem met de christelijke identiteit van de Goedheiligman. Ook in Antwerpen is het een probleem dat Sint een christelijke achtergrond heeft. De kindervriend mag daar niet langer met een kruis op zijn mijter op de openbare basisscholen verschijnen. Een woordvoerder van de Belgische kardinaal Godfried Danneels liet hierop vorig jaar al weten: "Het doodzwijgen van rooms-katholieke tradities is allang niet nieuw meer. Zo mag er in bepaalde scholen niet meer over Sint-Nicolaas worden gesproken, maar uitsluitend over Sinterklaas. Maar wie verder zoekt, komt vroeg of laat toch uit bij de christelijke oorsprong.

Ook de guitige Zwarte Piet met zijn zwarte kroeshaar en dikke rode lippen is niet meer welkom bij het Sinterklaasfeest. In 2006 trachtte het Sinterklaasjournaal van de NPS al politiek correct te zijn door Pieten in alle kleuren van de regenboog uit te nodigen voor het Sinterklaasfeest. Deze beslissing is een jaar later echter teruggedraaid.

Met dank aan Orionman8 & YellowBlacks voor de submit.

CONCERT: Backfire! - The Final Round (met o.a. Breakdown)

Vrijdagavond 13 november was een bijzondere avond in de Trix in Antwerpen. Op deze avond speelde Backfire! de eerste van twee afscheidsshows, waarna zij na 15 jaar hun gitaren aan de wilgen hangen. De show was volledig uitverkocht, en uit alle hoeken van BelgiŽ en Nederland waren de fans toegestroomd om een laatste keer te genieten van een geweldige band. Het voorprogramma werd verzorgd door Gewapend Beton, No Turning Back en Breakdown.


Loting WK Voetbal live bij NOS

De loting voor het WK Voetbal in Zuid-Afrika wordt op 4 december live uitgezonden door de NOS op Nederland 1. Dat heeft de NOS vandaag bekendgemaakt.

Het WK wordt gehouden van 11 juni tot 11 juli 2010. De NOS schakelt op 4 december van 17.51 uur tot 19.52 uur over naar Zuid-Afrika waar presentator Jack van Gelder aanwezig is om verslag te doen van het lot van het Nederlands elftal en de andere ploegen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Prins had contact met president Mozambique

Prins Willem-Alexander heeft contact gehad met president Armando Guebuza van Mozambique over de bouw van zijn vakantiehuis in dat land. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vandaag geantwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. De prins wilde weten of de regering van Mozambique bezwaren had tegen het project, schrijft de minister-president.

Willem-Alexander heeft ook tegen de president gezegd dat hij een poging tot corruptie van de overheid onmiddellijk zal melden, aldus Balkenende. Dat de prins hierover contact heeft met een buitenlands staatshoofd, vindt de premier geen 'gevoelige' zaak. Balkenende weerspreekt overigens verhalen dat er sprake zou zijn geweest van corruptie rondom het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo.

De premier sprak verder het verhaal tegen dat er een schietincident op Machangulo heeft plaatsgevonden waarbij het leger of de politie betrokken is geweest. Dat hebben de Mozambikaanse autoriteiten verklaard tegenover de Nederlandse ambassadeur in Mozambique.

CDA wil onderzoek Rekenkamer naar HBU-deal

Coalitiepartij CDA wil dat de Algemene Rekenkamer precies in kaart brengt wat de verkoop van het ABN Amro-onderdeel HBU aan Deutsche Bank heeft opgeleverd.

De uitkomsten zijn voor CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée medebepalend of zijn partij met de verkoop kan instemmen. Minister Wouter Bos (Financiën) liet vandaag aan de Kamer weten dat het akkoord met Deutsche Bank 700 miljoen euro oplevert. Volgens ABN Amro is er een boekverlies van 800 tot 900 miljoen.

De Europese Commissie dwong ABN Amro HBU af te stoten, om zo de geplande fusie van de staatsbanken ABN Amro en Fortis Bank Nederland verder mogelijk te maken. De banken zouden anders samen te veel macht krijgen op de markt voor kleinzakelijke kredieten.

Het CDA is steeds zeer bezorgd geweest dat onder wereldwijde slechte financiële omstandigheden ABN Amro gedwongen zou worden genoegen te nemen met een veel te lage prijs voor HBU.

(foto: ANP)

Albayrak: na jaarwisseling ook nog noodopvang

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) houdt er rekening mee dat er ook na de jaarwisseling nog gemeenten zijn die noodopvang bieden aan ex-asielzoekers. De bewindsvrouw wil dat die gemeenten de namen van betrokkenen aan haar doorgeeft, zodat ze een oplossing voor hen kan vinden.

Albayrak zei dat vandaag in een overleg met de Tweede Kamer. Ze had in 2007 met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat alle gemeentelijke voorzieningen voor noodopvang uiterlijk eind 2009 dicht zijn. Dat was een harde voorwaarde van Albayrak om te komen tot een pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers, waar uiteindelijk 28.000 buitenlanders gebruik van hebben gemaakt.

Veel gemeenten zijn inmiddels gestopt met de noodopvang, die destijds in het leven is geroepen om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers op straat rondzwerven.

Griep speelt moslimbedevaart Mekka parten

De hadj, de jaarlijkse bedevaart van moslims naar de heilige plaatsen in Saudi-Arabië, is dit jaar minder massaal dan in andere jaren. De Saudische autoriteiten verwachten hooguit twee miljoen pelgrims. De afgelopen jaren bezochten telkens ongeveer 2,5 tot 3 miljoen moslims Mekka en Medina.

De reden voor de geringere belangstelling is de Mexicaanse griep. Veel moslims vrezen besmet te raken, als zij zich te midden van zovele geloofsgenoten uit misschien wel 160 landen begeven. De regering van Tunesië heeft de reisorganisaties in het Noord-Afrikaanse land verboden pelgrims naar Saudi-Arabië te brengen.

De hadj, een van de vijf zogeheten zuilen van de islam, begint maandag en duurt tot en met vrijdag 27 november. Hij heeft altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de islamitische kalender. Iedere moslim die lichamelijk en geestelijk gezond is en over voldoende financiële middelen beschikt, moet hem eens in zijn of haar leven volbrengen.

Zou het dit jaar iets minder druk zijn?  (foto: ANP)

Winehouse zit met lekkende borsten

Werd eerder deze week nog gemeld dat Amy Winehouse in het ziekenhuis was opgenomen na een slechte reactie op medicijnen, haar vader Mitch onthulde in zijn eigen realityshow de ware reden van de opname. Amy's borsten, net een maand geleden aangemeten door de plastisch chirurg, lekken.

Dat melden Britse media vandaag. De Engelse zangeres verblijft inmiddels al drie dagen in het Londense hospitaal. Volgens vader Mitch gaat het overigens goed met zijn dochter.

Uitspraak in zaak-Pechstein op 25 november

Claudia Pechstein zal de wereldbekerwedstrijden in Hamar, die dit weekend worden gehouden, moeten missen. Het internationale sporttribunaal (CAS) doet pas op 25 november in de zaak rondom de Duitse schaatsster.

Saillant detail is dat de advocaat van Pechstein vandaag om een spoedarbitrage heeft gevraagd. In Hamar wordt dit weekend namelijk de enige wereldbekerwedstrijd op de 5.000 meter verreden, voordat de Olympische Spelen in Vancouver van start gaan. Het CAS heeft tot op heden nog niet op het verzoek van de raadsman gereageerd.

Afgelopen zomer kreeg Pechstein een schorsing aan haar broek, nadat bij haar abnormale bloedwaarden waren geconstateerd.

Ierse ophef over handsbal Henry

Niet alleen in de voetbalwereld, maar ook op regeringsniveau is er ophef ontstaan over de handsbal van Thierry Henry gisteravond in de play-offwedstrijd tussen Frankrijk en Ierland.

De Ierse minister van justitie Ahern eist dat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk wordt overgespeeld. Henry maakte hands ( en gaf dat na de wedstrijd toe) voordat hij de voorzet gaf waaruit het winnende doelpunt werd gescoord. Hierdoor plaatste Frankrijk zich voor het WK voetbal van volgend jaar.

Ahern zegt dat de FIFA moet ingrijpen. Anders ontstaat het beeld dat je wint als je bedriegt. De Ierse voetbalbond wil ook dat de wedstrijd wordt overgespeeld.

Marathonschaatsers raken paspoort kwijt

Het dreigt er voor de vijf marathonschaatsers die via Kazachstan proberen de Olympische Spelen in Vancouver te halen somber uit te zien. De vreemdelingenpolitie heeft de gemeenten opgeroepen om de Nederlandse paspoorten van de sporters in te nemen.

Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld namen afgelopen zomer de Kazachse nationaliteit aan om via deze route naar de Spelen te mogen. Ze hadden er geen rekening mee gehouden dat ze hun Nederlandse nationaliteit in moesten leveren. Omdat ze geen verblijfsvergunning aangevraagd hebben verblijven ze hierdoor illegaal in Nederland.

De gemeenten waar de sporters verblijven zullen nu de procedures gaan bekijken alvorens mogelijk tot inname van de Nederlandse paspoorten van de schaatsers over te gaan. Ton Baas, waarnemend burgemeester van de gemeente Boarnsterhim waar een van de schaatsers woont, wil dat de gemeenten één lijn gaan trekken. Hij dringt er wel op aan dat er enige coulance betracht moet worden.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Storing Vodafone ontregelt trams

Door de telefoonstoring bij Vodafone is het tramverkeer tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein tot half drie vanmiddag gestremd geweest. Omdat de communicatie tussen trambestuurders en verkeersleiding door de storing niet mogelijk was, besloot vervoerder Connexxion gistermiddag uit veiligheidsoverwegingen geen trams meer te laten rijden.

In plaats van trams werden door het vervoersbedrijf bussen ingezet. Deze hadden echter onvoldoende capaciteit om alle reizigers mee te nemen. Bovendien werd op veel stations niet aangegeven dat er geen trams reden, tot ergernis van de reizigers. 

Met dank aan Paul voor de submit.

Darley krijgt voorkeur boven Van Dijk

Darley staat komend weekend, in het duel tegen FC Utrecht, onder de lat bij Feyenoord. Dit heeft Mario Been, trainer van de Rotterdammers, bekend gemaakt. Dat betekent dat routinier Rob van Dijk op de bank zal starten.

"Hij heeft het goed gedaan tegen AZ en we willen nu kijken of hij de eerste keeper van Feyenoord kan worden," lichtte Been zijn keuze toe. "Rob van Dijk heeft het ook fantastisch gedaan, maar in een gesprek met hen beiden heb ik ze uitgelegd waarom ik voor Darley kies."

Daarnaast beschikt Feyenoord in het duel tegen de club uit de Domstad mogelijk weer over Jon Dahl Tomasson. De Deen is nog herstellende van een kwetsuur aan zijn bovenbeen en trainde vandaag nog apart.

Ook B-staal Pollack positief

De Duitse wielrenner Olaf Pollack staat een schorsing van twee jaar te wachten. Reden hiervoor is dat ook uit de contra-expertise is gebleken dat hij verboden middelen heeft gebruikt.

Pollack kreeg, na zijn positieve test, eerder al een voorlopige schorsing van twee maanden opgelegd door de Duitse wielerbond.

Tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney pakte de nu 36-jarige Duitser goud met de achtervolgingsploeg. Bij het WK baanwielrennen vorig jaar won Pollack zilver op de madison.

Ui en knoflook tegen griep

Soldaten in het Moldavische leger zijn op een dieet van uien en knoflook gezet. Dit dieet zou de kans op het krijgen van Mexicaanse griep verkleinen, omdat het het afweersysteem versterkt.

De afgelopen twee weken werd bij 24 van de 6500 soldaten van het Moldavische leger Mexicaanse griep geconstateerd. Dagelijks worden er negentig nieuwe griepgevallen bekend in Moldavië. Om te voorkomen dat de griep verder om zich heen slaat, heeft het leger besloten dagelijks 25 gram ui en 15 gram knoflook aan het menu van haar soldaten toe te voegen.

Met dank aan Nottheviolin voor de submit.

Kort geding ziekenhuispersoneel om werkdruk

Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben een kort geding aangespannen om hun werkgever te dwingen in overleg te gaan over de hoge werkdruk. Hun beroepsverenigingen eisen bovendien dat de afschaffing van toeslagen, extra beloningen en wervingspremies wordt teruggedraaid. Ze hebben dat vandaag bekendgemaakt.

Zonder overleg met de beroepsverenigingen hebben de ziekenhuizen onderling afgesproken dat verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden worden afgeschaft. Het convenant is volgens de beroepsverenigingen in strijd met de cao en de Arbeidswet. Het laatste gesprek met de ziekenhuizen werd in oktober zonder succes afgerond. De drie beroepsverenigingen zien geen andere uitweg dan een gang naar de civiele rechter, aldus een woordvoerder.

Vuistverkrachter krijgt vier jaar cel

De 40-jarige vuistverkrachter Manno K. is vandaag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. De man had zijn ex-vriendin anaal en vaginaal verkracht met zijn beide vuisten. De geslachtsdelen en anus van de vrouw werden daarbij ernstig verwond.

Eerder werd K. ook al veroordeeld tot vier jaar cel. Tegen die uitspraak ging hij in beroep, omdat hij ontkent. Tijdens de zitting voerde zijn verdediging daartoe allerlei argumenten aan. De telefoon van K. zou de bewuste avond gehackt zijn en zijn buurvrouw zou gezien hebben dat hij thuis was.

De rechtbank achtte deze argumenten niet heel sterk. De buurvrouw kon zich gemakkelijk in de tijd hebben vergist. Bovendien gaven telecomexperts aan dat het verhaal van de hack onzin is. Bovendien is DNA-materiaal van K. aangetroffen in het bed van het slachtoffer. Ook de verklaringen van de vrouw steunen de bewijslast tegen K.

Inmiddels heeft het slachtoffer meerdere operaties moeten ondergaan. Van een stuk spier uit haar dijbeen konden artsen een nieuwe kringspier maken. 

Met dank aan Ryser1978 voor de submit.

RšikkŲnen: "De deur staat open, maar..."

Kimi RšikkŲnen lijkt, nu hij niet rond kon komen met McLaren Mercedes en daarom besloot een sabbaticaljaar te nemen, zijn heil te gaan zoeken in de rallysport. In een interview met de officiŽle Formule 1-website zegt de Fin dat het nog niet zeker is, maar hij zeker die optie in overweging heeft.

RšikkŲnen heeft altijd gezegd dat zijn toekomst in de F1 af zou hangen van of hij een competitieve wagen zou rijden, en nu de deal met McLaren afgeketst is vindt hij dat dat niet het geval is. "Ik had het gevoel dat McLaren de beste optie was om races te winnen en opnieuw een wereldkampioenschap na te jagen. Maar nu dat niet doorgaat, is een jaartje ertussenuit het gevolg. En om eerlijk te zijn, ik zal alleen terugkeren in 2011 als een competitieve auto beschikbaar is."

Op de vraag wat hij dan zoal gaat doen in dat jaar vrij, antwoordde de Fin dat hij dat nog niet weet. Wel zei RšikkŲnen dat hij bekeek of hij in de rallysport gaat rijden. En dat hij ook daar een snelle wagen wil hebben. Als dat niet doorgaat, zal de voormalig Ferrari-coureur meer tijd met familie en vrienden doorbrengen. Of hij in 2011 weer in de F1 rijdt, hangt dus heel erg af van het materiaal: "Ik wil niet alleen racen om als onbekende rond te rijden. Daar ben ik niet in geÔnteresseerd. Maar het duurt nog even tot die tijd, dus laten we zien wat er gebeurt de komende maanden."

De deal met McLaren ging niet door ondanks veelvuldig overleg met het management van de Fin, omdat sommige zaken niet tot een bevredigend akkoord konden komen. En nu Jenson Button getekend heeft bij het Britse team, lijkt dit definitief. Toch mag Button niet weg bij zijn oude team, Brawn GP (het huidige Mercedes Grand Prix), en ook voor Kimi lijkt er een plekje vrij bij dat team. RšikkŲnen vertelde daar iets anders over: "Nee, ik heb geen gesprekken gehouden met Brawn. Ik denk dat zij twee Duitse coureurs hebben komend jaar nu Mercedes daar een vinger in de pap heeft."

Een andere vraag was of Kimi in 2009 zijn doel had behaald, omdat Fernando Alonso, die bij Ferrari getekend heeft waardoor de Fin overbodig was geworden, gezegd zou hebben dat die na Ferrari zou stoppen omdat ieder ander team een stap terug is. Dus RšikkŲnen zou met opgeheven hoofd kunnen stoppen. "Ik heb mijn droom behaald dat ik wereldkampioen ben geworden bij de coureurs. En onder de goede condities ben ik gretig om terug te komen. De deur staat open, laten we kijken wat de toekomst brengt."

Geen verband tussen doden en H1N1-vaccin

Een klein aantal mensen is gestorven, nadat ze waren gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Maar na onderzoek is vastgesteld dat het overlijden niet is veroorzaakt door het vaccin. Dat zei vaccin-expert Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.

"Er zijn geen nieuwe veiligheidskwesties opgekomen in rapporten die tot dusver zijn verschenen. Berichten tot nu toe herbevestigen dat het pandemische griepvaccin net zo veilig is als het seizoensgriepvaccin", verklaarde Kieny. Er zijn op dit moment minstens 65 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep toegediend, voegde ze eraan toe.

Marathonschaatsers raken paspoort kwijt

Het dreigt er voor de vijf marathonschaatsers die via Kazachstan proberen de Olympische Spelen in Vancouver te halen somber uit te zien. De vreemdelingenpolitie heeft de gemeenten opgeroepen om de Nederlandse paspoorten van de sporters in te nemen.

Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld namen afgelopen zomer de Kazachse nationaliteit aan om via deze route naar de Spelen te mogen. Ze hadden er geen rekening mee gehouden dat ze hun Nederlandse nationaliteit in moesten leveren. Omdat ze geen verblijfsvergunning aangevraagd hebben verblijven ze hierdoor illegaal in Nederland.

De gemeenten waar de sporters verblijven zullen nu de procedures gaan bekijken alvorens mogelijk tot inname van de Nederlandse paspoorten van de schaatsers over te gaan.Ton Baas, waarnemend burgemeester van de gemeente Boarnsterhim waar een van de schaatsers woont, wil dat de gemeenten ťťn lijn gaan trekken. Hij dringt er wel op aan dat er enige coulance betracht moet worden.

Brawn houdt Button aan contract

Jenson Button kan pas op 1 januari beginnen aan zijn nieuwe baan bij McLaren. De huidige wereldkampioen in de Formule 1 verruilde eerder deze week Brawn GP voor McLaren, maar mag van Nick Fry niet eerder dan dat het contract afgelopen is de overstap maken.

"Jenson zal helemaal niets voor McLaren doen voor het einde van dit kalenderjaar. En als hij dat wel doet, zullen we daar niet blij mee zijn. Hij had geen verdere verplichtingen in 2010, maar er zijn bepaalde zaken betreffende de manier waarop hij getekend heeft en daar spreken we momenteel over," meldt Fry tegenover Autosport. De liefde tussen beide partijen is duidelijk bekoeld. "Er zijn duidelijke richtlijnen over wat hij wel en niet kan doen tussen nu en het einde van het jaar en daar zullen we bovenop zitten."

Dode jongen Urk was vermist

De 14-jarige jongen uit Urk die gisteren dood werd gevonden in een bos bij zijn woonplaats, was al een dag vermist. Dat heeft de politie gemeld.

De ouders van de jongen hebben eergisteren de hulp van een wijkagent ingeschakeld, waarna deze meteen een onderzoek instelde. Vanaf 16.00 uur die middag is de jongen niet meer thuis geweest. Zijn lichaam werd gistermiddag om 14.00 uur gevonden in het Urkerbos door voorbijgangers. Omdat er sporen van geweld zijn aangetroffen, gaat de politie uit van een misdrijf. Een deel van het bos is nog steeds afgezet voor sporenonderzoek.

Nieuwe ruzie tussen Thailand en Cambodja

En weer is er een rel tussen Cambodja en Thailand. Ditmaal heeft Cambodja alle Thaise werknemers van het luchtverkeersleidingsbedrijf geschorst. Een Cambodjaanse ambtenaar heeft de leiding van het Thaise bedrijf overgenomen, berichtte de BBC vandaag. De relatie tussen de buurlanden is al enkele jaren gespannen.

De stap volgt op de arrestatie gisteren van een Thaise werknemer van de onderneming op verdenking van spionage. Hij zou details van het vluchtschema van de bij verstek veroordeelde Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra hebben doorgespeeld aan Thaise diplomaten.

Het getroffen bedrijf Cambodia Air Traffic Services is volledig in Thaise handen en wordt gerund door Thai. De overname zou slechts tijdelijk van aard zijn, aldus de Cambodjaanse autoriteiten.

Vorig jaar liepen de spanningen tussen beide landen hoog op over een tempelcomplex aan de grens van beide landen. Zowel Cambodja als Thailand stuurde duizenden militairen naar de grens. De afgelopen week benoemde de regering in Phnom Penh ex-premier Thaksin tot economisch adviseur. Dit leidde tot woede in Bangkok. Thailand eiste zijn uitlevering; Cambodja weigerde. Sindsdien zijn diplomaten over en weer uitgewezen.

Bild: "Duitsland vreest Oranje"

In Duitsland is men opgelucht over de potindeling voor de loting voor het eindtoernooi van het WK voetbal volgend jaar in Zuid-Afrika.

Bild spreekt al van het gebruikelijke geluk dat doorgaans rondom het Duitse nationale team hangt. Volgens de krant is het Nederlands elftal echter het enige gevaarlijke obstakel. "In het slechtste geval worden wij in de eerste ronde gekoppeld aan Holland", aldus de krant.

Tijdens het Europees Kampioenschap van 2004 in Portugal werden Nederland en Duitsland aan elkaar gekoppeld en kon Die Mannschaft na de eerste ronde alweer naar huis.

Theo Zwanziger, voorzitter van de Duitse voetbalbond, maakt zich een stuk minder druk. "De eerste ronde op een WK is gewoonlijk makkelijker te overleven dan de eerste ronde op een EK".

De loting is op vrijdag 4 december in Kaapstad.

[Upd] Sulejmani wederom op dreef

Bij Ajax wil het nog niet echt lukken, maar Miralem Sulejmani lijkt bij Jong ServiŽ een gedaanteverwisseling te hebben ondergaan. Nadat hij afgelopen weekend driemaal scoorde tegen Jong Noorwegen, wist hij gisteren tegen Jong Denemarken (1-3) tweemaal raak te schieten.

Sulejmani is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax, maar heeft de hooggespannen verwachtingen nog niet weten waar te maken.

Update

Het blijkt dat Sulejmani in verschillende nieuwsbronnen, waaronder de officiŽle site van de UEFA verward is met zijn landgenoot Stefan ¶cepovic. Deze scoorde in het duel met Denemarken wel tweemaal.

Fry: "Button had bij ons meer gekregen"

Nick Fry, de directeur van Mercedes Grand Prix (het voormalige Brawn GP-team), zegt dat het geen kwestie was van geld dat Jenson Button naar McLaren Mercedes is vertrokken. Het bod dat het voormalige team van de Britse coureur deed, was veel hoger dan eerder in de media was verschenen.

"We waren niet verrast, maar natuurlijk wel erg teleurgesteld. We dachten dat we genereus waren in ons aanbod, dat beduidend hoger lag dan de bedragen die in de media genoemd werden", aldus Fy in gesprek met Autosport. "Ook zouden we Jenson een auto gegeven hebben die hem kampioen had gemaakt, en we hadden gehoopt dat hij bij ons was gebleven, omdat we er veel vertrouwen in hebben volgend jaar weer te kunnen winnen."

Fry ging verder: "Wij geloven ook dat ons aanbod hoger was dan wat McLaren bood en Jenson heeft me persoonlijk laten doorschemeren dat dat mogelijk ook waar is. We waren ook van plan hem een deal voor de langere termijn aan te bieden. Hij had namelijk een driejarige overeenkomst voor ons, waarvan 2009 het eerste jaar was. We waren graag de resterende twee jaar met hem doorgegaan."

Staat steekt nog eens 3 miljard in ABN Amro

De overheid steekt nog eens 3 miljard euro in ABN Amro en Fortis Bank Nederland. De twee banken, volledig eigendom van de Nederlandse staat, hebben het geld nodig om verder te integreren tot één bankbedrijf.

Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën vandaag bekendgemaakt. Het is naar verwachting de laatste extra kapitaalinjectie voor de twee staatsbanken. De overheid zet daarnaast ook leningen ter waarde van 1,4 miljard euro om in eigen vermogen van de banken.

Bos maakte in juni nog bekend dat hij 2,5 miljard euro extra in ABN Amro en Fortis Bank Nederland moest steken. De twee banken hebben dat geld nodig om zelfstandig verder te kunnen.

De Nederlandse staat heeft de banken in het najaar van 2008 ingelijfd, nadat het Belgisch-Nederlandse moederconcern Fortis ten onder dreigde te gaan. De Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis werden voor 16,8 miljard euro losgeweekt van de bank en verzekeraar.

Staat steekt nog eens 3 miljard in ABN Amro  (foto: ANP)

Defensie profiteert van lage dollarkoers

Het eerste Joint Strike Fighter gevechtsvliegtuig (JSF) voor Nederland, is door de lage dollarkoers 13,5 miljoen euro goedkoper dan eerder was voorzien. Dat meldde staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) in een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eerder ging hij er op basis van een zogenoemde plandollarkoers van uit dat het toestel 113,2 miljoen euro zou kosten. Maar de bijgestelde prijs bedraagt nu 99,7 miljoen euro.

Afgelopen voorjaar ging de Tweede Kamer akkoord met aanbetalingen voor twee testtoestellen van het vliegtuig dat de huidige F-16 moet vervangen. Een definitief besluit over de vervanging van de F-16's is uitgesteld tot na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. In totaal is voor het project Vervanging F-16, zoals de voorbereidingen voor de JSF-aanschaf formeel heet, een bedrag van 183,7 miljoen euro gereserveerd. Dat is inclusief deelname aan verschillende onderdelen van de ontwikkeling en productie van het toestel.

Defensie profiteert van lage dollarkoers  (foto: ANP)

Kanis derde bij WB-wedstrijden Melbourne

Tijdens de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Melbourne is Willy Kanis derde geworden op de sprint. De winst ging naar de Australische Anna Meares. De andere Nederlandse deelneemster, Yvonne Hijgenaar, werd zevende.

Eleonara van Dijk eindigde op de scratch als vijftiende en op de individuele achtervolging als vijfde.

Bij de mannen eindigde Levi Heimans op de individuele achtervolging met een vierde plek net buiten het podium. De winst ging naar de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent. Nederland, met Yondi Schmidt, Tim Veldt en Roy van den Berg, eindigde bij de Teamsprint als achtste. Op de puntenkoers bij de heren tenslotte werd Arno van der Zwet vijftiende. De overwinning ging naar Cameron Meyer.

Omstreden Semenya mag goud houden

Caster Semenya mag haar wereldtitel op de 800 meter bij de vrouwen houden. De Zuid-Afrikaanse pakte met groot vertoon van macht de titel bij het WK atletiek in Berlijn. Daarop werden vraagtekens gezet bij het geslacht van de 18-jarige atlete.

De internationale atletiekfederatie IAAF, de Zuid-Afrikaanse regering en de advocaten van Semenya zijn het er over eens geworden dat de atlete niets fout heeft gedaan. De uitslag van de seksetest die ze moest ondergaan worden volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering geheim gehouden. Eerder zou de uitslag van de tests pas na het weekend bekend worden gemaakt.

Left 4 Dead 2 DLC op komst?

Op de website van Valve is sinds vandaag een teaser te zien, en het lijkt erop dat die over het spel dat morgen in Nederland uit komt: Left 4 Dead 2.

Op de website is een plaatje te zien van 4 gasten van de 'Midnight Riders' en daaronder staat coming soon. Kunnen wij binnenkort met deze 4 bikers spelen? Fok!games houdt jullie op de hoogte.Left 4 Dead 2 is de sequel op het populaire eerste deel, Left 4 Dead. Hierin zijn 4 mensen nog overlevende van een zombie uitbraak, en is het aan jou de bedoeling om met zoveel mogelijk wapens, zoals shotguns of een koekenpan, deze zombie plaag uit te roeien.

IJspret in het Rijksmuseum

De winter moet nog aanbreken en de schaatsen liggen nog in het vet, maar in het Rijksmuseum in Amsterdam is de ijspret al begonnen. Het museum toont vanaf morgen twintig schilderijen en dertig tekeningen van Hendrick Avercamp (1585-1634), de bekendste schilder van Hollandse winterlandschappen uit de zeventiende eeuw.

Op zijn werken staan typisch Nederlandse wintertaferelen: mannen en vrouwen die zwierig schaatsen op het ijs, kinderen die elkaar bekogelen met sneeuwballen, heren die 'colf' spelen - de voorloper van ijshockey - en zelfs een zeventiende eeuwse koek-en-zopietent waar paardensleden halt houden. IJspret overheerst, al schilderde en tekende Avercamp af en toe ook mensen die wanhopig uit een wak proberen te komen. Op één tekening is het drama compleet, een arrenslee gaat met paard en al door het ijs.

De kunstwerken van Avercamp geven weer wat natuurijs al eeuwenlang onder Nederlanders teweegbrengt, zei Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes vandaag. "Het land komt tot stilstand als men de schaatsen onderbindt. De beelden zijn actueel tot op de dag van vandaag."

Politie ziet dode vrouw thuis over hoofd

De politie heeft eerder deze maand bij onderzoek in een huis in de Kerkstraat in Amsterdam een als vermist opgegeven dode vrouw over het hoofd gezien. Pas toen agenten ruim een week later de woning opnieuw bezochten, troffen ze het stoffelijk overschot van de 85-jarige vrouw aan.

Een politiewoordvoerder bevestigde vandaag een bericht hierover in Het Parool. Nadat de vrouw als vermist was opgegeven, ging de politie op 9 november via het balkon en het raam de woning binnen. Bij het doorzoeken van het huis werd de vrouw niet gevonden.

Nadat ook verder rechercheonderzoek geen spoor van de vrouw had opgeleverd, gingen agenten eergisteren opnieuw het huis binnen. Uit de geur bleek meteen dat de vrouw dood in huis moest liggen. Agenten vonden haar onder het bed.

De bejaarde vrouw bleek een natuurlijke dood te zijn gestorven. Volgens de schouwarts is er waarschijnlijk sprake geweest van zogeheten "hide and die", waarbij mensen bewust of onbewust een rustige plek opzoeken als ze voelen dat ze gaan sterven.

De politie spreekt van "een heel vervelende situatie". De woordvoerder: "Achteraf hadden we beter ook onder het bed kunnen kijken, maar dat hoort niet bij de normale gang van zaken als iemand als vermist is opgegeven. Je bent dan namelijk wel in iemands huis, je haalt in zo'n situatie niet meteen het halve huis overhoop."

CD: El Pino - The Long-lost Art of Becoming Invisible

David Pino startte in 2001 een bandje op en noemde het El Pino & The Volunteers. Klinkt leuk, klinkt grappig en het kabbelde mooi voort. Tot het in 2005 ineens hard gaat lopen. Hun tweede EP verschijnt dan en er volgt een lading festivals. Als in 2006 hun eerste album (Molten City) verschijnt, hebben ze de wereld aardig overtuigd van hun bestaansrecht. Toch duurde het drie jaar voor ze met een opvolger kwamen. Ze verloren een aantal bandleden in die periode, maar hebben de lege plekken prima op kunnen vullen. Is The Long-lost Art of Becoming Invisible nog steeds een bewijs van bestaansrecht?

CD: Backstreet Boys - This Is Us

Stonden ze in 1996 voor het eerst zelf nog als puber op het podium, ondertussen hebben een aantal van deze heren zelf kinderen. Na een flink aantal platina platen en solo projecten zijn bijna alle mannen van de Backstreet Boys weer bij elkaar gekomen voor hun zevende album This Is Us. Kevin heeft zich als enige niet bij de rest gevoegd en stapte in 2006 uit de boyband. Is het een gemis? Of kunnen ze het prima zonder de vijfde man?

Donington Ventures onder curatele gesteld

Het bedrijf dat het circuit Donington Park leaset, Donington Ventures Leisure Ltd., is in surseance van betaling gegaan. Het bedrijf kwam in de financiŽle problemen toen een poging om geld op te halen voor de renovatie van Donington Park waren mislukt.

Het Britse circuit zou de komende zeventien jaar de Formule 1 Grand Prix van Groot-BrittanniŽ mogen organiseren en moest daarvoor grondig worden verbouwd. Hoewel het geld nog moest binnenstromen werd de verbouwing al gedeeltelijk aangevangen. Hierdoor is er op dit moment op het circuit geen wedstrijd te organiseren.

Begbies Traynor is nu benoemd tot curator van het bedrijf en hoopt het te kunnen redden. "We hebben goede hoop dat de Grand Prix van 2011 wel op het circuit gehouden kan gaan worden. We zoeken een koper voor het bedrijf en kijken of we de Formule 1 hier naar toe kunnen halen door een financier voor het project te vinden. Het blijft een fantastische locatie met een vliegveld en een autosnelweg vlakbij," zegt Nigel Price van Begbies Traynor. "Er zijn mensen met een visie nodig en we zijn dan ook erg geÔnteresseerd om met potentiŽle partners te praten."

Donington Ventures leasete in 2007 het circuit van Wheatcroft & Sons Ltd van wijlen Tom Wheatcroft. Mocht geen koper van het bedrijf worden gevonden dan gaat het eigendom van de lease terug naar Wheatcroft. En zelfs al wordt er een koper gevonden dan blijft de vraag of de Formule 1 ooit zal rijden op Donington Park, want Bernie Ecclestone is ook in gesprek met Silverstone over een nieuw contract.

Guybrush Threepwood is dood

Telltale Games en Lucasarts brengen vandaag het nieuws naar buiten dat Guybrush Threepwood dood is, een van de grootste helden van de gamende generatie en machtigste piraat van heel de CaraÔben. Details rond de dood van deze ware zeebonk zijn schaars maar er onbevestigde ooggetuigenverslagen suggereren dat de recentelijk hervormde piraat LeChuck er iets mee te maken heeft. Al het spoor ontbreekt vooralsnog van de voormalige piratendemoon, Threepwoods vrouw Elaine Marley-Threepwood is ook verdwenen en daardoor niet bereikbaar voor ondervraging.

Tijdens zijn roemruchtige leven heeft Guybrush zich al meerdere malen opgeworden als redder van de CaraÔben, onder andere door het veelvuldig verslaan van zijn aartsrivaal LeChuck in zowel geest, zombie als demonische vorm. Maar ondanks al deze prestaties zal Threepwood vooral herinnerd worden door zijn ongeŽvenaarde grote longen.

Dave Grossman, game designer en schrijver van de Monkey Island-games had het volgende te zeggen over de dood van zijn held:

He wanted what every young man wants - to loot, pillage, and sail the high seas in search of further looting and pillaging opportunities. It’s a great tragedy to see such a productive life seemingly cut off
prematurely. And I’m not just saying that because he owes me money.

Telltale Games belooft meer duidelijk te maken over de ondergang van deze legende in de laatste episode van Tales of Monkey Island, Rise of the Pirate God zal 8 december verschijnen en hopelijk deze mysteries oplossen. Tegelijkertijd misbruikt Telltale Games deze gelegenheid om bekend te maken dat de eerdere vier episodes in de Tales of Monkey Island-serie nu ook los te krijgen zijn voor $ 8,95 per stuk. Tot nu toe was het slechts mogelijk om de episodes te spelen als een heel seizoen was aangeschaft.


Guybrush in betere tijden...

Herfststorm veroorzaakt 2 miljoen schade

De storm die gisteren over Nederland trok, heeft ongeveer twee miljoen euro schade veroorzaakt. Dat is de inschatting van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars, zo lieten zij vandaag weten. De twee instanties noemen de schade beperkt en wijzen op de laatste grote storm die Nederland teisterde op 18 januari 2007. Toen werd voor 295 miljoen schade aangericht.

Gisteren waaide het vooral hard in de kustprovincies en in Utrecht. De schade die ontstond betrof onder andere afgerukte dakpannen, dakplaten en omgewaaide bomen.

Herfststorm veroorzaakt 2 miljoen schade  (foto: ANP)

Celstraffen geŽist in zaak vastgoedfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen de van fraude verdachte projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. De officier van justitie legde deze eisen vandaag neer bij de rechtbank in Haarlem.

Het proces tegen de twee verdachten in een omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds ging eergisteren van start. Hun zaak is de eerste in de fraudezaak waarin justitie in totaal 125 verdachten op de korrel heeft. Alle verdachten samen zouden meer dan 200 miljoen euro hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten.

Trulli geniet van NASCAR-test

Jarno Trulli heeft zijn eerste testdag in de NASCAR er op zitten. De Italiaan testte op de New Smyrna Speedway een auto uit de Sprint Cup Series en kwam op de oval van een halve mijl lengte tot 200 ronden. Hierbij maakte hij indruk met snelle en consistente tijden.

Om de tijden te kunnen vergelijken reed Nationwide-rijder van Michael Waltrip Racing Trevor Bayne een aantal ronden over het warme circuit. Daarna was het in Florida de beurt aan Trulli en Mika Salo die beide ook advies kregen van Mark Martin. Trulli zei dat hij wel moest wennen aan de omschakeling tussen een lichte Formule 1-bolide en een veel zwaardere auto met een dak, zoals een NASCAR-auto.

"Het is geweldig," zei de Italiaan. "Het is niet een baan waar je met 43 auto's tegelijk wilt racen. Dat zou lastig en gevaarlijk worden. Ik ben het soort coureur dat de voorkeur meer geeft aan de circuits met de hogere snelheden, de auto door de bochten laten rollen en niet zoveel af te remmen als hier het geval is. Maar ik geniet er echt van. Het zou mooi zijn om eens te racen, want Juan Pablo Montoya zei tegen mij dat de race veel leuker is omdat je dan telkens in gevecht bent."

Trulli ziet een overstap wel zitten, maar geeft tegelijkertijd aan dat het tijd zal kosten om de auto echt onder de knie te krijgen, al liet hij wel snel betere rondetijden zien. "Ik denk dat het belangrijk is dat om beter te worden een team je coacht. Vandaag was Trevor aanwezig, alsmede enkele andere mensen die mij tips gaven en mijn tijden werden daardoor zienderogen beter en beter."

Gekleurde explosies op Command & Conquer 4 screenshots

In maart volgend jaar moet het vierde deel in de Command & Conquer-serie uitkomen waarin eindelijk de verhaallijn rondom de illustere Kane afgemaakt wordt. Het zal ons allemaal duidelijk worden: waar het Tiberium vandaan komt, hoe Kane keer op keer uit de dood kan opstaan, waarom de GDI zulke makke schaapjes zijn en waarom kaal zijn er zo badass uitziet. Maar voor het zover is moeten we het nog doen met screens van de game, helaas niet van de cutscenes. Bewonder hieronder dus drie screenshots uit de game vol gekleurde explosies die best mooi tot hun recht komen dankzij de nieuwe engine.


Command & Conquer 4: Tiberian Twilight moet 19 maart 2010 in de winkels liggen, verwacht binnenkort een preview van de game.

Gitarist van Kane best geklede man

Gitarist Dennis van Leeuwen van de Haagse rockband Kane is door de lezers van het tijdschrift Esquire uitgeroepen tot best geklede man van 2009. Adam Curry werd uitgeroepen tot slechtst geklede man van het jaar. Dat maakte het mannenblad vandaag bekend.

Lezers konden tot gisteren hun stem uitbrengen op de genomineerden. In de race voor best geklede man waren verder onder anderen rapper Dio, advocaat Theo Hiddema, acteur Chris Zegers, muzikant Waylon en reclamegoeroe Enrico Bartens.

Adam Curry versloeg in de strijd om de titel slechtst geklede man zijn mede-genomineerden Frits Sissing (tv-presentator), Dion Graus (Tweede Kamerlid PVV) en Rob Trip (tv-presentator).

Dennis van Leeuwen uitverkozen tot 'best geklede man 2009'  (foto: ANP)

Teambazen: "Vettel beste coureur in 2009"

Niet Formule 1-wereldkampioen Jenson Button maar runner up Sebastian Vettel is door de teambazen gekozen tot beste coureur van 2009. Het blad Autosport vroeg de tien teambazen van de huidige teams om hun lijstje met de acht beste coureurs te maken.

Het scoresysteem is gelijk met dat van de puntentelling in de Formule 1. Vettel werd hierdoor eerste met 76 punten. Tweede werd Button met 67 punten. De wereldkampioen van 2008 Lewis Hamilton verzamelde 65 punten, waarmee hij Fernando Alonso en Rubens Barrichello ruim voorbleef. In de top tien staan verder nog op een gedeelde zesde plaats Kimi RšikkŲnen en Mark Webber, Felipe Massa op plaats acht, voor Robert Kubica en Adrian Sutil die met acht punten de ranglijst afsluit.

Vettel is blij met de erkenning die hij van de teambazen krijgt, maar erkent tegelijkertijd dat de prijzen op de baan verdeeld worden. "Het is een eer om de erkenning te krijgen na zo'n geweldig seizoen met veel ups en downs. De stemmen helpen me helaas niet om volgend jaar sneller op het circuit te zijn en het komt op mij aan om me volgend seizoen weer te bewijzen," zei de Red Bull-coureur die pas 22 jaar oud is.

Praten beter dan pillen bij ouderen

Ouderen met angststoornissen zijn goed te behandelen met cognitieve therapieën. Antidepressiva helpen ook, maar die hebben als nadeel dat ze kunnen conflicteren met andere medicijnen die ouderen gebruiken. Dat stelt psychiater Gert-Jan Hendriks in zijn promotieonderzoek waarop hij op 1 december hoopt te promoveren aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Ongeveer 10 procent van de ouderen heeft last van angststoornissen, zoals straatvrees, sociale fobieën (gezelschap vermijden), smetvrees of dwangstoornissen. Negen van de tien ouderen laten de klachten op hun beloop. Ze denken volgens Hendriks dat er toch geen behandeling voor is. Bovendien kunnen ouderen vaak hun klachten niet goed onder woorden brengen.

Tienduizenden nemen afscheid van patriarch

Tienduizenden Serviërs zijn vandaag de straat opgegaan om de laatste eer te bewijzen aan de zondag overleden patriarch Pavle van de Servisch-Orthodoxe Kerk.

Na een dienst in de Sabornakerk in Belgrado werd de kist met het lichaam van de kerkleider door de straten van Belgrado naar de Savakathedraal in het centrum van de Servische hoofdstad gedragen. Tienduizenden wachtten zwijgend de processie op en sloten zich bij de stoet aan. Na de uitvaartdienst wordt Pavle overeenkomstig zijn wens begraven in het klooster Rakovica bij Belgrado. De politie sprak eerder de verwachting uit dat ongeveer een half miljoen mensen afscheid van Pavle zouden nemen.

Pavle, die 95 jaar werd en de laatste jaren met een zeer zwakke gezondheid kampte, werd in 1990 tot leider van de Servisch-Orthodoxe Kerk gekozen. Hij werd gerekend tot de gematigde vleugel in de kerk, waarin velen na het uiteenvallen van Joegoslavië de Servische nationalisten in Kroatië en Bosnië-Herzegovina steunden.

Beslechten huurgeschil moet simpeler worden

De Tweede Kamer is het op hoofdlijnen eens met de invoering van één landelijke huurcommissie. Die moet het uitvechten van huurgeschillen gemakkelijker maken.

Nu werken de 59 huurcommissies nog afzonderlijk. In 2008 behandelden zij ongeveer 11.000 geschillen.

Ruziënde huurders en verhuurders zijn straks niet meer gebonden aan de huurcommissie in hun eigen regio, maar kunnen dan ook in een nabijgelegen regio terecht. Dat kan een snellere behandeling opleveren, doordat de drukte beter wordt gespreid.

De landelijke huurcommissie moet ook laagdrempeliger, klantgerichter en doelmatiger gaan werken. Dat lukt volgens de opstellers van de wetswijziging vast beter als vanuit één organisatie wordt gewerkt die de afdelingen eenduidig aanstuurt.

Schietpartij Den Haag was zakelijk conflict

Een zakelijk conflict heeft waarschijnlijk geleid tot de dodelijke schietpartij gistermiddag aan de Paul Krugerlaan in Den Haag. Dat meldde een woordvoerder van de politie Haaglanden vandaag.

Het slachtoffer, een 55-jarige ondernemer uit Den Haag, werd op straat doodgeschoten. Ooggetuigen hebben verklaard dat daar een ruzie met de dader aan voorafging waaruit kon worden opgemaakt dat de twee elkaar kenden.

Ex-werknemer Pandemic doet een boekje open

Eerder deze week was op FOK!games al te lezen dat Pandemic Studios gesloten zou worden. Het gerucht is intussen werkelijkheid geworden en diverse vragen kwamen de wereld in. Is het de schuld van EA die puur om financiŽle redenen de studio sluit? Wat gaat er nu gebeuren met The Saboteur, een WWII game waarin je in en rond het door de Nazi's bezette Parijs moet proberen om het Duitse leger te verzwakken.

Een van de ontslagen medewerkers van Pandemic met de nickname Zeenbor heeft in een post een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan. De reden waarom de studio haar deuren moest sleuten is niet de schuld van EA, maar van het management van Pandemic. Zij hadden alle ruimte en vrijheid om te doen wat ze wilden en maakten keer op keer foute beslissingen. Hij noemt promoties gebaseerd op vriendjespolitiek in plaats van kwaliteiten, verkeerd toewijzen van resources, geen gerichte toekomststrategie etc.

Zeenbor is dan ook van mening dat EA gewoon geen andere keus meer had en dat gamers EA dit niet kwalijk moete nemen. Het was financieel onmogelijk geworden om Pandemic in leven te houden en hij geeft tevens toe dat een aantal nieuwere produkten van Pandemic gewoon kwalitatief niet goed genoeg waren. Aangezien EA moet bezuinigen was het dan ook een logische beslissing.

Wat Zeenbor EA wel wil verwijten is dat ze de game The Saboteur de dood in sturen. Hoewel hij toegeeft dat zijn mening gekleurd is vanwege zijn werk bij Pandemic vindt hij het eeuwig zonder dat The Saboteur niet de lancering zal krijgen die het verdient. Volgens hem zal het de beste game van Pandemic tot nu toe worden.

Geld terug bij vertraagd vliegtuig

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag vastgesteld dat vliegtuigpassagiers die meer dan drie uur te laat op hun bestemming aankomen, recht hebben op een vergoeding. Slechts in het geval van buitengewone omstandigheden kan hier van afgeweken worden.

Oostenrijkse en Duitse rechters vroegen het Europees Hof of een vertraging van 22 uur als annulering van een vlucht beschouwd kan worden. De huidige wetgeving stelt namelijk dat passagiers een compensatie van 250 tot 600 euro kunnen krijgen als hun vlucht geannuleerd wordt.

Volgens het Europees Hof is dat het geval. "Passagiers waarvan de vlucht vertraagd is, lijden een vergelijkbare schade, namelijk tijdverlies," zo oordeelt het Europees Hof. "Het zou niet gerechtvaardigd zijn passagiers van vertraagde vluchten anders te behandelen wanneer zij hun eindbestemming drie of meer uur na de oorspronkelijk geplande aankomsttijd bereiken."

Met dank aan Ryser1978 voor de submit.

Lager salaris directeur Staatsloterij

Het salaris van de directeur van de Staatsloterij wordt na eind 2010 flink gekort. Het wordt 45 procent lager en komt uit op maximaal twee ton. Minister Wouter Bos (Financiën) maakt dat vandaag bekend in een overleg met de Tweede Kamer. Zijn woordvoerster bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf.

De nieuwe beloning past in het beleid van het kabinet voor salarissen in de top van bedrijven waar de staat aandelen in heeft.

Geen record jackpot meer voor de directeur van de Staatsloterij  (foto: ANP)

Krajicek naar laatste acht in Bratislava

Michaela Krajicek heeft de kwartfinale van het Challenger-toernooi in Bratislava bereikt door Zuzana Ondraskova met 6-4 en 6-2 te verslaan.

De op een na hoogst genoteerde Nederlandse speelster op de WTA-ranking werd direct gebroken door Ondraskova, maar wist op 1-2 alweer terug te breaken. Bij 5-4 brak Krajicek de Tsjechische opnieuw waardoor de eerste set binnen was.

In de tweede set wist Krajicek op een 2-1 voorsprong opnieuw een breakkans te verzilveren waardoor ze eenvoudig uit kon lopen naar 5-2. Op die stand brak de 20-jarige Nederlandse opnieuw de opslag van haar tegenstandster waardoor de eindstand in deze set 6-2 werd.

In de kwartfinale speelt Krajicek tegen de winnares van de partij tussen de als eerste geplaatste Evgeniya Rodina en Kristyna Pliskova. De Tsjechische Pliskova kreeg een wildcard van de organisatie.

Far Cry film trailer is erg explosief

Games en films gaan steeds vaker hand in hand. Voor elke blockbuster film die verschijnt moet een game verschijnen en veel games zorgen tegenwoordig voor de inspiratie voor films. Helaas zijn de producten, de game-films en de film-games, vaak van niet al te hoge kwaliteit. Vooral de meeste films van Uwe Boll staan bekend als slechte B-films.

Far Cry lijkt het volgende slachtoffer te gaan worden van Uwe Boll. Er zal namelijk een film verschijnen over het eerste deel in de game-serie en hiervan is de eerste trailer verschenen. Zal deze film bewijzen dat game-films best goed kunnen zijn? Oordeel zelf!

Acht miljoen keer Modern Warfare 2 in één week?

Het zal de meeste niet ontgaan zijn: afgelopen week verscheen Modern Warfare 2 die zo'n beetje de hele gamesindustrie in zijn greep hield. Het nieuws over de game was niet aan te slepen en iedereen verwachtte er enorm veel van. De eerste verkoopcijfers waren ook niet te zuinig maar volgens de LA Times zijn de werkelijke cijfers waarschijnlijk nog veel hoger.

De LA Times komt met cijfers van het aantal mensen dat de game online hebben gespeeld. In de eerste week dat de game te krijgen was hebben maar liefst acht miljoen mensen de game online gespeeld. Dit betekent natuurlijk niet dat de game ook acht miljoen keer is verkocht maar geeft wel een indicatie dat de game veel vaker is verkocht dan in eerste instantie werd gedacht.

Bij FOK!games hebben we de tijd genomen om de singleplayer en de multiplayer grondig te spelen. Onze review van de game is hier te lezen.

Hogenkamp sterk bezig in Esperance

Richel Hogenkamp is bij een ITF-toernooi in AustraliŽ met een goede reeks bezig. De 17-jarige Nederlandse, die bezig is aan haar eerste seizoen bij de senioren, staat in de kwartfinales van het toernooi in Esperance.

Hogenkamp, de nummer 538 van de wereld, wist zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi te plaatsen. In de eerste ronde versloeg ze een andere qualifier, de Britse Danielle Brown, met 7-6 en 7-5. In de tweede ronde was ze veel te sterk voor de als vierde geplaatste Australische Jessica Moore, de nummer 244 van de wereld, met 6-0 en 7-5. In de kwartfinales treft ze nu de Amerikaanse qualifier Jennifer Elie, de nummer 522 van de wereld.

Weer voetballer overleden aan hartaanval

Voor de tweede keer in een week tijd is een profvoetballer bezweken aan een hartaanval. Ditmaal werd de voormalig international van de Verenigde Arabische Emiraten Salem Saad getroffen.

De 31-jarige aanvaller van Al Nasr kreeg een hartaanval op de training en werd direct naar het ziekenhuis vervoerd. Daar stierf hij op de Intensive Care. Saad speelde bij zijn club onder meer samen met Anouar Diba en Ali Boussaboun, die beiden in het verleden nog voor onder meer NAC Breda actief waren.

Afgelopen maandag stierf Antonio de Nigris al aan hartfalen. Ook de Mexicaanse aanvaller van de Griekse club Larissa mocht slechts 31 jaar oud worden.

Werkloosheid opnieuw gestegen

De werkloosheid in Nederland is in de periode van augustus tot en met oktober gestegen tot 403.000 personen. Dat zijn er 111.000 meer dan een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Daarmee is de werkloosheid voor het eerst in drie jaar boven de 400.000 uitgekomen. Gemiddeld zat 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder baan.

De werkloosheid steeg in alle leeftijdsgroepen. In de leeftijdsgroep 15 tot 24 jaar was de werkloosheid met 10,8 procent het grootst. Onder de 45-plussers was de werkloosheid relatief het laagst.

Medicijnverpakkingen geven veel problemen

Patiënten hebben vaak problemen met de verpakking van hun medicijnen. Dat stellen farmaceutische onderzoekers van het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht.

Vooral mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatiënten en ouderen, hebben problemen met het openen van de verpakking van hun medicijnen. Volgens de onderzoekers geeft de stripverpakking de meeste problemen.

De wetenschappers analyseerden ruim zesduizend meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen. Deze meldingen werden verzameld door het Meldpunt Medicijnen.

Astana lijkt te zijn gered

Het lijkt erop dat Astana is gered van de ondergang. De Telegraaf meldt dat gisteren Timur Kulibayev, een rijke industrieel, gepresenteerd is als voorzitter van de wielerfederatie van Kazachstan.

De miljardair zal het vanuit die functie voor het zeggen hebben binnen de Kazachstaanse wielerbond. Kulibayev heeft inmiddels de internationale wielerbond UCI laten weten dat hij binnen 24 uur met een bankgarantie voor komend seizoen komt.

Eerder deze week werd duidelijk dat de UCI Astana geen nieuwe licentie zou geven als de financiŽle huishouding niet voor morgen in orde zou worden gemaakt.

Akkoord over EU-begroting van 122,9 miljard

De EU-landen en Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de EU-begroting van volgend jaar. De begrote uitgaven komen uit op 122,9 miljard euro, meldde EU-commissaris Algirdas Semeta (Begroting) vandaag.

Kern van het akkoord is dat er geld is vrijgemaakt voor het economisch herstelplan. Voor dat plan van 5 miljard euro Brussels geld was nog 2,4 miljard euro nodig. "Hierdoor kunnen we doorgaan met projecten die de economie een impuls geven", zei de EU-commissaris over de beoogde projecten voor meer energienetwerken, internetkabels en landbouwsteun.

De EU-landen en Europarlement reserveerden ook 300 miljoen euro voor melkveehouders, die lange tijd hebben geprotesteerd tegen de lage handelsprijs voor melk. Ook is 75 miljoen opgenomen voor het uitschakelen van de Kozloduy kerncentrale in Bulgarije.

Het overgrote deel van het EU-budget is bestemd voor arme Europese regio's, landbouw en platteland.

Spa-Francorchamps krijgt nieuwe licentie

De Waalse minister van ruimtelijke ordening en verkeer Philippe Henry heeft het circuit van Spa-Francorchamps een nieuwe licentie verstrekt. Hierdoor kan de Formule 1 Grand Prix van BelgiŽ in 2010 gewoon doorgang vinden.

De oude licentie werd door de Raad van State ingetrokken, omdat omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast. In de nieuwe licentie is opgenomen dat er minder lawaaioverlast van het circuit mag zijn. Het Formule 1-weekend is daarvan uitgezonderd. Het betekent wel dat er in de zomermaanden in twee weekenden niet op Spa-Francorchamps geracet mag worden. Een onafhankelijk bedrijf zal geluidsmetingen verrichten en mochten er geen overtredingen geconstateerd worden dan wordt de licentie na maart 2011 omgezet in een definitieve.

Huntelaar maakt kans op Gouden Vuilnisbak

Het huidige voetbalseizoen verloopt voor Klaas-Jan Huntelaar tot nu toe niet echt voorspoedig.

De aanvaller is bij AC Milan bankzitter en ook bij het Nederlands elftal behoort hij niet meer tot de basiself. Het Italiaanse radiostation Catersport heeft Huntelaar nu ook nog eens genomineerd voor de Bidone d'Oro, de Gouden Vuilnisbak. Dat is een verkiezing voor de slechtste speler in de Italiaanse Serie A. Naast Huntelaar zijn onder andere ook Dida, Baptista en Ronaldinho genomineerd.

Genomineerden
1. Ricardo Quaresma (Inter)
2. Christian Poulsen (Juventus)
3. Amantino Mancini (Inter)
4. Nelson Dida (AC Milan)
5. Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan)
6. Julio Baptista (Roma)
7. Juan Pablo Carrizo (Lazio)
8. Felipe Melo (Fiorentina/Juventus)
9. Tiago (Juventus)
10. Ronaldinho (AC Milan)

'RšikkŲnen wellicht nog naar Mercedes'

Het lijkt erop dat de Fin Kimi RšikkŲnen dit jaar geen stoeltje zal weten te bemachtigen in de Formule 1. Zijn hoge salariseisen stonden al onder meer een stoeltje bij McLaren in de weg nadat zijn contract bij Ferrari werd afgekocht. Er bestaat echter nog een kleine kans dat hij volgend jaar toch nog op de Formule 1-grid staat.

Volgens de manager van de ex-wereldkampioen, Steve Robertson, zou RšikkŲnen wel oren hebben naar een plek bij Mercedes, mits het team hem een auto kan leveren waarmee hij voor de titel kan strijden. "Als Kimi geen competitief stoeltje kan krijgen in de Formule 1, waar hij races en het kampioenschap mee kan winnen, hoeft hij het niet voor het geld te doen", aldus Robertson tegen Autosport. "Hij rijdt omdat hij wil winnen. Als dat dit jaar niet lukt zou hij liever een jaar aan de kant staan om in 2011 terug te keren."

"Als Mercedes GP ons kan overtuigen dat ze Kimi een kans kunnen geven waar hij tevreden mee is, als hij voelt dat hij er voor de titel kan gaan... Zeg nooit nooit. Er zijn altijd mogelijkheden."

[NHL] Flyers beginnen goed aan road trip


De Philadelphia Flyers zijn hun serie uitwedstrijden goed begonnen door met 2-3 van de Los Angeles Kings te winnen. Backup-goalie Brian Boucher, die slechts twee keer eerder in de basis startte dit seizoen, wist 37 schoten te stoppen.

De Flyers hebben nu zeven van de laatste acht wedstrijden gewonnen, maar speelden wel twaalf van de laatste vijftien wedstrijden thuis. Nu heeft het team uit Philadelphia de eerste van een serie van vijf uitwedstrijden gespeeld. Mika Pyorala maakte zijn eerste NHL-goal. "Ik denk niet dat we onze beste wedstrijd speelden, maar goede teams kunnen zich dan toch naar de overwinning vechten. Dat is precies wat we deze wedstrijd hebben gedaan," aldus Flyers-coach John Stevens.

Ondanks het gemis van Ryan Smyth, de left wing die dit jaar center Anze Kopitar tot grote hoogten laat stijgen, namen de Kings de leiding. Jarrett Stoll wist te scoren met een schot van de zijkant dat houdbaar leek voor Boucher. Philadelphia nam in de tweede periode de leiding. Eerst scoorde Mika Pyorala uit een rebound van een schot van Scott Hartnell. Na een lange periode van puckbezit bracht Mike Richards de Flyers op voorsprong met een one-timer uit een pass van Claude Giroux van achter het net.

In de derde periode zorgde rookie James van Riemsdyk voor de uiteindelijke winnende treffer uit een rebound van een afstandsschot van Braydon Coburn. De Kings wisten nog wel terug te komen tot 3-2 via verdediger Drew Doughty die een powerplay-goal scoorde, maar kwamen uiteindelijk ondanks een levensgrote kans 15 seconden voor tijd niet verder dan 2-3.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Los Angeles KingsPhiladelphia Flyers2-3
Edmonton OilersColorado Avalanche6-4
Minnesota WildPhoenix Coyotes2-3
Detroit Red WingsDallas Stars1-3
Buffalo SabresFlorida Panthers2-6

Overzicht WK-deelnemers

Gisteravond (plaatselijke tijd) plaatste Uruguay zich als laatste land voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2010. 32 landen zullen in Zuid-Afrika gaan strijden om de wereldtitel.

Deelnemers:

LandConfederatieRankingLaatste WKBeste resultaat
AlgerijeCAF291986Groepsfase (2x)
ArgentiniŽCONMEBOL62006Wereldkampioen (2x)
AustraliŽAFC242006Achtste finales
BraziliŽCONMEBOL12006Wereldkampioen (5x)
ChiliCONMEBOL171998Derde
DenemarkenUEFA272002Kwartfinales
DuitslandUEFA52006Wereldkampioen (3x)
EngelandUEFA72006Wereldkampioen
FrankrijkUEFA92006Wereldkampioen
GhanaCAF382006Achtste finales
GriekenlandUEFA161994Groepsfase
HondurasCONCACAF351982Groepsfase
ItaliŽUEFA42006Wereldkampioen (4x)
IvoorkustCAF192006Groepsfase
JapanAFC402006Achtste finales
KameroenCAF142002Kwartfinales
MexicoCONCACAF182006Kwartfinales (2x)
NederlandUEFA32006Tweede (2x)
Nieuw-ZeelandOFC831982Groepsfase
NigeriaCAF322002Achtste finales (2x)
Noord-KoreaAFC911966Kwartfinales
ParaguayCONMEBOL212006Achtste finales (3x)
PortugalUEFA102006Derde
ServiŽUEFA202006Vierde (2x)
SloveniŽUEFA492002Groepsfase
SlowakijeUEFA331990Tweede (2x)
SpanjeUEFA22006Vierde
UruguayCONMEBOL252002Wereldkampioen (2x)
Verenigde StatenCONCACAF112006Derde
Zuid-AfrikaCAF852002Groepsfase (2x)
Zuid-KoreaAFC482006Vierde
ZwitserlandUEFA132006Kwartfinales (3x)


Op 4 december is de loting voor de groepsfase van het WK. In welke pot Nederland zich bevindt is nog niet officieel bekend gemaakt.

Bedrijven kampen vaker met fraude

Bedrijven hebben steeds vaker last van fraude. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers blijkt dat bijna twee op de vijf Nederlandse ondernemingen het afgelopen jaar het aantal fraudegevallen heeft zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Bij een op de zeven bedrijven werd fraude gepleegd. In West-Europa is dit ruim een kwart en wereldwijd ongeveer een derde.

In Nederland wordt bijna driekwart van de fraudegevallen gepleegd door werknemers. De economische crisis kan volgens PricewaterhouseCoopers een verdere rol gaan spelen in het aantal fraudegevallen het komende jaar. "De verleiding om resultaten via fraude te beïnvloeden is toegenomen door de crisis. Ethiek wordt aan de kant geschoven om financiële doelstellingen te halen. Werknemers staan daardoor onder druk, want het niet behalen van doelstellingen kan resulteren in ontslag", aldus André Mikkers, fraudespecialist bij het accountantsbureau.

Verrassende vernieuwing verwacht voor Zelda Wii II

Het duurt nog even, maar op de E3 van volgend jaar kunnen we iets heel verrassends verwachten van de nieuwe Zelda voor de Wii. Producent Eiji Aonuma belooft namelijk een verfrissende nieuwe invalshoek in de structuur van het spel. Zowel Aonuma als Shigeru Miyamoto (de geestelijke vader van Mario en de Zelda games) zijn het er namelijk over eens dat het belangrijk is om te blijven vernieuwen met de Zelda games, puur om de fans te blijven verrassen en geÔnteresseerd te houden. Dit zal enigszins te maken hebben met de tegenvallende verkoopcijfers van de vorige Zelda game op de Wii The Legend of Zelda: Twilight Princess die vooral in Japan behoorlijk laag waren. Nintendo heeft dus eigenlijk haast geen andere keuze dan een beetje te sleutelen aan de klassieke formule van de Zelda games. Aonuma was o.a. het brein achter de zeer originele 3-dagen cyclus van Majora's Mask op de Nintendo 64, dus waarschijnlijk kunnen wij iets verwachten wat een beetje in dezelfde trant zal vallen. Sowieso zal het spel voorzien zijn van Motion Plus functionaliteit, dus zodra Link zijn nieuwe vriendinnetje (zie artwork hieronder) heeft gered en daarna mag plezieren als dank voor zijn daad, dan ben je er van verzekerd dat je dit met zeer nauwkeurige bewegingen kan doen. Of laat ik nu mijn fantasie iets te ver doordwalen?

Het eerstvolgende Zelda spel wat overigens binnenkort zal uitkomen is The Legend of Zelda: Spirit Tracks voor de Nintendo DS (op 11 december).Wat waarschijnlijk wel meer van hetzelfde zal zijn, maar ik denk dat een hoop fans daar niet zo’n moeite mee zullen hebben.

Obama: gesprekken over Iran hervat

De Verenigde Staten spreken met andere landen over mogelijke maatregelen tegen Iran, nu dat land niet heeft gereageerd op een voorstel over zijn nucleair programma. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag in Zuid-Korea gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Lee Myung-bak.

Iran heeft uitgesloten dat het verrijkt uranium voor verdere verrijking naar het buitenland stuurt zonder dat het invloed heeft op wat ermee gebeurt. Dat is een onderdeel van het voorstel dat het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) de regering in Teheran heeft gedaan. Volgens dat plan moet Iran een groot deel van zijn verrijkt uranium naar Rusland en Frankrijk sturen. Daar zal het geschikt worden gemaakt voor brandstof voor een reactor bij Teheran. Daarmee zou de Westerse vrees worden weggenomen dat Iran verrijkt uranium voor een kernwapen gebruikt.

"Iran heeft nu al weken de tijd genomen en heeft geen bereidheid getoond ja tegen dit voorstel (van het IAEA) te zeggen", zei Obama. "Onze verwachting is dat wij de komende weken een pakket van positieve stappen zullen nemen die een aanwijzing zijn van de ernst waarmee we met Iran omgaan", aldus de Amerikaanse president.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, toonde zich tijdens een bezoek aan de Filipijnen niet onder de indruk van mogelijke sancties tegen het regime in Teheran. "Over sancties lazen we in de jaren zestig en zeventig. Ik denk dat zij (de Verenigde Staten en andere landen, red.) wijs genoeg zijn om mislukkingen niet te herhalen. Natuurlijk is het geheel hun zaak", zei de Iraanse bewindsman.

Henry: "Het was hands"

Frankrijk bereikte gisteravond ten koste van Ierland het eindtoernooi van het WK voetbal komend jaar in Zuid-Afrika.

Na afloop van het duel bekende Thierry Henry dat hij de bal met de hand had gespeeld voordat hij in de eerste verlenging de assist verzorgde op William Gallas die vervolgens scoorde.

"Ja, het was hands, maar ik ben geen scheidsrechter. Natuurlijk speelde ik gewoon door. Ik hoorde immers geen fluitje van de scheidsrechter. Maar ik kan niet zeggen dat het geen hands was," aldus Henry die zei dat zijn hands in zijn ogen geen smet wierp op het behaalde WK-ticket. "Nee, nee, wij zijn gekwalificeerd, Dat mogen we best even vieren."

Derde CoD team naast Treyarch en Infinity Ward

De Call of Duty franchise is er eentje die Activision veel geld in het laatje brengt. Modern Warfare 2 kreeg dan ook een marketingcampagne die veel Hollywood producties in verlegenheid brengt. De opbrengsten zijn niet misselijk, met een record opbrengst van US$550 miljoen op de eerste dag, wat zich vertaald in 8 miljoen verkochte exemplaren.

Volgens schattingen heeft de ontwikkeling van MW2 zo'n $40-50 miljoen gekost, tel daar alle overige kosten voor distributie en marketing bij op en dan zal Activision zo'n $200 miljoen in het hele project gepompt hebben. Al met al wordt dat duidelijk dat Call of Duty een goudmijntje is. Dit weet Activision ook, vandaar ook dat ze twee teams hebben die Call of Duty games maken, namelijk Treyarch (verantwoordelijk voor CoD3 en World at War) en Infinity Ward (CoD1, CoD2, CoD4:MW en nu MW2).

Maar blijkbaar is dit nog niet genoeg gezien het feit dat er nu een derde CoD-team in het leven is geroepen. Waar dit team zich precies mee bezig gaat houden is nog niet precies bekend. Het is natuurlijk mogelijk dat Activision elk half jaar een Call of Duty game uit wil brengen, misschien zelfs in de opstelling Treyarch : verleden, Infinity Ward: heden en nieuwe team: toekomst. Ook is aangegeven dat Activision de mogelijkheden aan het bekijken is om een Call of Duty MMO te maken.Vodafone heeft storing niet onder controle

Het belbedrijf Vodafone heeft de storing die een deel van het netwerk gisteren platlegde, nog niet helemaal onder controle. Dat meldde een woordvoerder vanmorgen. Volgens hem konden abonnees wel weer bellen maar moesten ze wat vaker proberen om contact te krijgen. Verder kwam ook het sms-verkeer langzaam op gang, maar moest eerst de achterstand worden weggewerkt. "De verstuurde sms'jes komen allemaal aan maar dat duurt even."

Volgens de woordvoerder trof de storing een van de vier "toegangspoorten" zodat ruwweg een op de vier abonnees door het euvel werd getroffen. Vodafone heeft volgens de zegsman in Nederland 4,7 miljoen klanten.

Ook het openbaar vervoer in Utrecht had vanochtend nog last van de storing. Doordat geen communicatie mogelijk was met de verkeersleiding, konden de trams niet rijden tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

[Gerucht] Sony in gesprek met Mozilla

De ingebakken browser van de PlayStation werkt, maar daar is dan ook bijna alles wel mee gezegd. Deze haalt het bij lange na niet bij de browsers die bijvoorbeeld op de PC en Mac beschikbaar zijn. Een onbekende bron van PSInsider heeft nu laten weten dat er blijkbaar gesprekken gaande zijn tussen Sony en Mozilla om de browser Firefox wellicht te porten naar de PS3.

Er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt, maar als dit waar blijkt te zijn zal dit een doorn in het oog van Microsoft zijn, maar kunnen PS3-bezitters in ieder geval naar alle hartelust browsen.Mathijsen niet blij met gelijkspel

Het Nederlands elftal speelde gisteren de oefeninterland in Heerenveen tegen Paraguay met 0-0 gelijk. Joris Mathijsen was na afloop niet tevreden.

"Het is slecht als je thuis geen goal maakt. ItaliŽ-uit 0-0, daar kan ik mee leven, met deze uitslag niet," aldus Mathijsen na afloop van het duel tegenover de camera's van SBS 6. "Het is zeer positief dat we weer de nul houden, maar aanvallend moeten we meer brengen. In de eerste helft kwamen we er een paar keer goed doorheen, maar toen stonden er te weinig mensen in de zestien. De laatste pass bereikte telkens net niet de bestemming. Dan ziet het er saai uit".

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de schijnheilige klacht van de RTL-directie.

De rapen zijn gaar en de druiven zijn zuur bij de RTL-directie. Die heeft er bezwaar tegen dat publieke omroepen en kranten in de toekomst mogelijk gaan samenwerken. De omroepen zouden beeldmateriaal kunnen leveren aan de websites van de kranten. Dat idee maakt deel uit van plannen om noodlijdende dagbladen toch een toekomst te kunnen geven. Maar...

Premier SloveniŽ poetst voetbalschoenen

De Sloveense premier Borut Pahor had vorige maand in een dolle bui gezegd de schoenen te poetsen van de spelers van de nationale voetbalploeg als zijn land zich zou plaatsen voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Gisteravond slaagde SloveniŽ daar ook in door in de play-offs verrassend het Rusland van Guus Hiddink te verslaan. Pahor vergat zijn belofte echter niet en ging aan de slag. "Ik heb zojuist de schoenen van de spelers schoongemaakt, alhoewel ik eerlijk toegeef dat ik dat niet echt grondig heb gedaan”, aldus Pahor.

Podolski: "Het was een gebaar naar Robert"

Lukas Podolski behoedde de Duitsers met twee treffers voor een nederlaag tegen Ivoorkust: 2-2. Goal.com Duitsland sprak na afloop van de oefeninterland met de Duitse aanvaller.

De spits van 1. FC KŲln zette Die Mannschaft in de eerste helft op voorsprong vanaf de strafschopstip. In de blessuretijd van de tweede helft zorgde hij met een treffer voor het late gelijkspel: 2-2. Bij de treffers gingen de vingers omhoog, een verwijzing naar de overleden Robert Enke.

"Zeker weten. Iedereen weet dat ik katholiek ben. Het was een gebaar voor Robert", vertelt Podolski aan Goal.com Duitsland. "Hij heeft van boven meegekeken en voor ons geduimd. Voor de wedstrijd waren we met onze gedachten bij Robert. Tijdens het duel moesten we weer terug naar de realiteit."

De spits vindt het een vervelende zaak dat er steeds over zijn rol in de Duitse ploeg wordt gesproken. "Na elke interland en na elke wedstrijd wordt daarover gesproken. Ik ben het een beetje beu er steeds hetzelfde op te antwoorden."

Het interlandvoetbal zit er voor dit kalenderjaar op. Podolski, die met zijn twee treffers de 37 interlandgoals evenaarde van Olivier Bierhoff, vond het een mooie afsluiting. "Ik ben blij met iedere interland en met iedere goal. De volgende interland is in maart tegen ArgentiniŽ. We hebben het nu afgesloten tegen een sterke ploeg. We hebben een jonge ploeg die vooral in de eerste helft goed heeft gespeeld."

Documentairefestival IDFA van start

De 22e editie van het documentairefestival IDFA gaat vanavond van start in Amsterdam. Het festival opent met de Poolse spionagethriller War Games and the Man Who Stopped Them van Dariusz Jablonski.

De openingsfilm vertelt het verhaal van Ryszard Kuklinski, een Poolse kolonel die tijdens de Koude Oorlog ruim 40.000 strategische documenten van het Warschaupact doorspeelde aan de Amerikaanse CIA.

Naast de vertoning van ruim driehonderd andere documentaires biedt IDFA dagelijks talkshows, debatten en masterclasses. Woensdag 25 november worden de nominaties bekendgemaakt van de verschillende competities die dit jaar Engelstalige namen dragen. Daarmee behoren onderscheidingen als de Joris Ivens Prijs, de Zilveren Wolf en Zilveren Welp tot het verleden. Vrijdag 27 november worden de awards uitgereikt in Tuschinski.

Een select aantal Nederlandse documentairemakers dingt mee naar de belangrijkste geldprijzen, onder wie Ditteke Mensink (Farewell), John Appel (The Player), Hans Pool (Views on Vermeer) en Adelheid Roosen (Mam).

Het International Documentary Festival Amsterdam duurt tot en met zondag 29 november.

Litouwse manege was CIA-gevangenis

Een sjieke manege net buiten de Litouwse hoofdstad Vilnius heeft een tijd dienst gedaan als geheime CIA-gevangenis. Deze was gisterenavond (lokale tijd) te zien op de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De zender kwam al eerder met nieuws over een gevangenis in de Baltische staat, maar heeft nu de details weten te achterhalen.

Litouwen zou in 2002 tijdens een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president George Bush toestemming hebben gegeven voor een CIA-gevangenis uit dankbaarheid dat de VS zich hard maakten voor het Litouwse lidmaatschap van de NAVO. Het inmiddels ter ziele gegane dekmantelbedrijf Elite LLC kocht namens de CIA de manege in de bossen bij het dorpje Antivilai en zette er dikke betonnen pilaren in.

Het detentie- en ondervragingsoord gold als een van de beruchtste CIA-gevangenissen, waar marteling geen uitzondering was. Er werden maximaal acht al-Qaeda-verdachten meer dan een jaar verhoord. In 2005 zouden ze naar elders overgebracht zijn omdat de vluchten van door de CIA gebruikte vliegtuigen in Litouwen begonnen op te vallen.

Een voormalige medewerker van de CIA zei dat de Litouwse gevangenis een van de acht geheime CIA-gevangenissen ter wereld was. Eerder werd al bekend dat er geheime gevangenissen in Polen, Roemenië, Thailand, Marokko en Afghanistan waren.

Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen

De opkomst bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen is gisteren bij alle deelnemende gemeenten lager uitgevallen dan in 2006. Het CDA is in drie van de zes gemeenten de grootste partij geworden. Het VVD wint in twee gemeenten, terwijl de PvdA alleen in het Groningse Oldambt de grootste partij wordt.

Trots op Nederland (TON) van Kamerlid Rita Verdonk haalde in de Zuid-Hollandse gemeente Zuiderplas volgens de voorlopige uitslag zijn eerste twee raadszetels. De VVD wordt de grootste partij in de 27 zetels tellende raad van de nieuwe gemeente.

Ook in Venlo staan de liberalen op winst: de VVD heeft er meer dan een kwart van de stemmen binnengesleept en passeert daarmee het CDA als grootste partij in de raad. De PvdA is in Venlo de grote verliezer en levert bijna de helft van het huidige aantal zetels in. Het CDA wordt wel de grootste partij in drie andere Limburgse gemeenten: Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas.

In de nieuwe fusiegemeente Venray wordt het CDA volgens de voorlopige uitslag met 34 procent de grootste partij. Daarna volgen VVD (11,8 procent) en de lokale partijen Lokaal Helden (8,5 procent), Lokaal Kessel (8,4 procent), Lokaal Maasbree-Baarlo (8,3 procent) en Lokaal Meijer (3,7 procent). De opkomst bedroeg 44,7 procent.

De VVD en de lijstverbinding van SGP en ChristenUnie zijn de grote winnaars geworden in Zuidplas, met 6 zetels. Daarna het CDA (5 zetels), PvdA (3 zetels), D66 (2 zetels) en SP (1 zetel). Van de drie lokale partijen die meededen, behaalde alleen Gemeentebelangen Zuidplas 2 zetels. TON behaalde er 2 zetels. De opkomst in de fusiegemeente bedroeg circa 50 procent.

In de kersverse fusiegemeente Horst aan de Maas werd het CDA met 40,6 procent van de stemmen de grootste partij. De liberale lijstverbinding Essentie (waar onder meer de VVD in is opgegaan) is de op één na grootste partij geworden met 22 procent van de stemmen. Daarna volgen de SP (19,1 procent), de socialistische lijstverbinding PvdA/Progressieve Kombinatie (11,2 procent) en D66 (7 procent). De opkomst bedroeg 50,6 procent.

In Peel en Maas behaalde het CDA 41 procent van de stemmen, gevolgd door PvdA/GroenLinks (15,5 procent), de VVD (11,8 procent), Lokaal Helden (8,5 procent), Lokaal Kessel (8,4 procent), Lokaal Maasbree-Baarlo (8,3 procent) en Lokaal Meijer (3,7 procent). De helft van de kiesgerechtigden ging stemmen.

In Oldambt (Groningen) lijkt de PvdA de grootste partij te gaan worden. De sociaal-democraten zijn in Oost-Groningen van oudsher de grootste partij. In alle drie de gemeenten waar Oldambt uit wordt gevormd, hadden de socialisten in de gemeenteraad een overtuigende meerderheid.

De lage opkomst komt volgens de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) niet als een verrassing. Uit onderzoek van de RuG bleek onlangs dat de opkomst bij verkiezingen na een herindeling van gemeentes bijna altijd substantieel lager ligt.

EU-leiders beslissen over topfuncties

De 27-EU-leiders komen vanavond in Brussel bijeen om te beslissen wie EU-president wordt en wie de functie van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid krijgt.

Voor de eerste baan is de Belgische premier Herman Van Rompuy favoriet, al kan hij allerminst zeker zijn van zijn zaak. Hij heeft steun van Duitsland en Frankrijk, maar nog niet van het Verenigd Koninkrijk. Premier Jan Peter Balkenende, die lange tijd goede papieren leek te hebben, zou weinig kans meer maken. Balkenende is formeel overigens nooit kandidaat geweest.

Voor de post van Hoge Vertegenwoordiger (een soort EU-minister van Buitenlandse Zaken) circuleren diverse namen, zoals die van de Italiaanse ex-premier Massimo D'Alema en die van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos. Ook de Britse minister David Miliband, die heeft gezegd niet beschikbaar te zijn, wordt nog genoemd.

De EU-leiders moeten vandaag ook een secretaris-generaal van de Europese Raad benoemen, een hoge ambtelijke functie.

Ongevallen nekken ochtendspits

Drie afzonderlijke ongevallen met vrachtwagens spelen het verkeer in de ochtendspits vandaag parten. Dat meldde de ANWB.

Verkeer op de A15 bij Hoogvliet moet rekening houden met drie gesloten rijstroken. Het asfalt op de snelweg raakte beschadigd toen een dieplader met betonvergruizer vast kwam te zitten onder een viaduct. Het voertuig is inmiddels geborgen. Dat heeft bijna de hele nacht geduurd, meldde de politie.

Op de A2 staat door een ongeval met een vrachtwagen 10 kilometer file tussen Den Bosch en Utrecht. Het voertuig schoot ter hoogte van de Waalbrug bij Zaltbommel door de middenberm heen. Twee rijstroken zijn afgesloten.

Door een gekantelde vrachtwagen is de A4 van Den Haag naar Amsterdam tussen Leidschendam en Zoeterwoude helemaal afgesloten. De weg kan vermoedelijk pas rond 11.00 uur worden vrijgegeven, aldus de ANWB. Omdat het op de A44 eveneens een chaos is, wordt automobilisten geadviseerd om te rijden via Utrecht.

Uruguay pakt laatste WK-ticket

Uruguay heeft zich als 32ste, en laatste, land geplaats voor het WK in Zuid-Afrika. De Zuid-Amerikanen speelden in Montevideo met 1-1 gelijk tegen Costa Rica, wat genoeg was na de 0-1 winst in Costa Rica.

In een kolkend Estadio Centenario begonnen de teams de wedstrijd om de laatste ticket. Er waren kansen over en weer, maar beide teams konden het net niet vinden. Onder andere Suarez en Forlan hadden het vizier niet op scherp staan.

In de tweede helft was het Uruguay dat de score opende in de zeventigste minuut. Een voorzet van rechts werd door de ingebrachte spits Abreu binnen gekopt. Uruguay waande zich na de goal al geplaatst en liet de concentratie wegslippen. Echter vier minuten na de treffer werd het 1-1 door een afstandsschot van Centeno. In het laatste kwartier liep de spanning op, maar Costa Rica kon niet echt gevaarlijk meer worden.

Uruguay was er in Japan en Zuid-Korea voor het laatst bij. Ze wisten zich maar een keer te plaatsen voor de afgelopen vier hoofdtoernooien. Komende zomer zijn ze er dus wederom bij.

60% van de Britse Xbox 360s hebben het loodje gelegd

Dat de Xbox 360 nooit de meest stabiele console is geweest was al bekend, maar langzaam komen steeds meer pijnlijke cijfers naar boven drijven. De Playstation 3-fanboys kunnen zich gelukkig prijzen want dit bericht brengt veel inkoppertjes met zich mee.

Recentelijk kwam uit een Amerikaans onderzoek dat 54,2% van de Xbox 360s in Amerika kapot is gegaan. CNET heeft een vergelijkbaar onderzoek gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij betrokken ze 1128 gamers. Uit het onderzoek kwamen vergelijkbare resultaten. Sterker nog, het is er iets slechter aan toe in Engeland.

Van de 1128 mensen die deelnamen aan de poll, had 562 een Xbox 360, 473 een Playstation 3, en 591 een Wii. Een aantal deelnemers had dus meer dan ťťn console. Van de Xbox 360 bezitters gaf 60% aan dat hun console kapot was gegaan, terwijl bij de Playstation 3 en de Wii respectievelijk slechts 16% en 6% het leven liet. Xbox 360 heeft dus aanzienlijk meer probleemgevallen. Nog een pijnlijk detail, van die 60% gaf 32% aan dat het meer dan eens is gebeurd en zei 19% dat het hen zelfs drie maal of vaker is overkomen.

Voordat de Xbox 360-fanboys volledig de grond in gestampt worden: het onderzoek van CNET was een poll waar mensen zich voor konden opgeven, het is dus geen steekproef. Het is zeer aannemelijk dat de poll een vertekend beeld geeft omdat bijvoorbeeld gedupeerde Xbox 360 bezitters hun onvrede wilden laten horen middels dat onderzoek.

Kickflippende bulldog gespot

Eerder zagen we de bevalling van de Skateboardcontroller voor de nieuwe Tony Hawk-game. Het gaat hier om Tony Hawk: RIDE, het spel laat zich besturen door een skateboardcontroller met motion-sense technologie. Je zou denken dat van het kruisen van een controller en een skateboard weinig goeds kan komen. Het blijkt echter dat de game zich er behoorlijk goed mee laat besturen. Sterker nog, zelfs een hond kan er mee overweg. De Skateboard-ervaring is dus niet langer weggelegd voor mensen, nu kunnen jij en je huisdieren digitaal kickflippen.

Zie hier, als bewijs en ter inspiratie, de Tony Dog.

Lila wapens met stipjes in Army of Two: The 40th Day

Waarom een heel leger sturen als je ook gewoon twee tot-de-tanden bewapende Rambo's kan sturen om de klus te klaren? Dat is een beetje de filosofie achter Army of Two.

Army of Two is een spel met de nadruk op coop-speelmodi en was daarmee behoorlijk uniek in zijn soort. Na het bescheiden succes van deel 1 wordt er nu ook gewerkt aan deeltje 2; Army of Two: The 40th Day. Het lijkt er op dat het spel in de winkels zal liggen in Januari 2010.

Een duidelijk nieuw element is de mogelijkheid tot het volledig pimpen van je wapens. In het filmpje is te zien dat je alles aan je wapen kunt personaliseren. Geef je wapen een mooi kleurtje, of meerdere mooie kleurtjes, en maak het dodelijker door de beschikbare uitbreidingen.


Creatief met wapens in Army of Two: The 40th Day.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.