Oppositie: Balkenende moet gezag herwinnen

Premier Jan Peter Balkenende heeft door zijn flirt met de baan van eerste president van de Europese Unie aan gezag verloren in Den Haag, vinden oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De premier zal zijn best moeten doen dat terug te winnen.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Balkenende zowel in de Kamer als in het kabinet aan gezag heeft ingeboet. Voor PVV-leider Geert Wilders is de premier nu "aangeschoten wild". Wilders wil nieuwe verkiezingen.

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema ziet een geloofwaardigheidsprobleem voor de premier. Ze vindt dat Balkenende onhandig met de Tweede Kamer is omgegaan omdat steeds onduidelijk bleef of hij nu wel of niet kandidaat was. Voor de VVD komt Balkenende niet sterker terug naar Nederland. "Je wordt er nooit beter van als je lonkt naar een andere baan."

De SP ziet als grootste oppositiepartij geen gezichtsverlies voor de premier en is blij met de keuze voor de Belg Herman Van Rompuy. "We krijgen met hem geen 'superstaatpresident", aldus de SP.

Binnen de regeringscoalitie is de PvdA blij met de keuze voor Van Rompuy, net als de ChristenUnie. "Ik ben blij dat onze minister-president niet voor een moeilijke afweging is geplaatst, en gewoon leiding blijft geven aan het kabinet dat zijn naam draagt", zegt fractievoorzitter Arie Slob. "Hopelijk is het even voorspelbare als onwaardige, inhoudsloze gebabbel over gezichtsverlies snel overgewaaid."

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is ook blij met een einde aan de speculaties en de politieke onrust die daar bij hoorde. "In dezelfde samenstelling en met vereende krachten zal dit kabinet dan ook doen wat nodig is: Nederland door de crisis loodsen en tegelijkertijd klaarstomen voor de periode daarna."

Oppositie: Balkenende moet gezag herwinnen  (foto: ANP)