Sint mag geen kruis op zijn mijter

Naast de Sinterklaastraditie lijkt zich een nieuwe traditie te ontwikkelen: kritiek op roetzwarte Pieten en een christelijke Sinterklaas. De meest recente ontwikkeling hierbij is de 'multicultimijter'. Verschillende gemeenten vinden het christelijke kruis op de mijter achterhaald, omdat de bevolking van de gemeenten 'multi-etnisch' is en de Sint een 'universele figuur' moet zijn.

Amsterdam was drie jaar geleden al aan de beurt: Sint moest zijn kruis van de mijter afhalen. Blijkbaar is het niet mogelijk een 'universeel figuur' te zijn met een kruis op je muts. In de hoofdstad heeft Sinterklaas daarom drie andreaskruisjes (zoals op het wapen van Amsterdam) op zijn mijter staan. Het CDA vindt dit echter niets en pleit ook voor een Sint mét kruis op zijn hoofddeksel. Kamerleden Koppejan en Schinkelshoek hebben daarom eerder deze week Kamervragen hierover gesteld aan de ministers Plasterk en Ter Horst. Volgens Ad Koppejan is er geen enkele reden om 'de christelijke herkomst van Sint Nicolaas angstvallig te verbergen'.

Niet alleen in Nederland speelt het probleem met de christelijke identiteit van de Goedheiligman. Ook in Antwerpen is het een probleem dat Sint een christelijke achtergrond heeft. De kindervriend mag daar niet langer met een kruis op zijn mijter op de openbare basisscholen verschijnen. Een woordvoerder van de Belgische kardinaal Godfried Danneels liet hierop vorig jaar al weten: "Het doodzwijgen van rooms-katholieke tradities is allang niet nieuw meer. Zo mag er in bepaalde scholen niet meer over Sint-Nicolaas worden gesproken, maar uitsluitend over Sinterklaas. Maar wie verder zoekt, komt vroeg of laat toch uit bij de christelijke oorsprong.

Ook de guitige Zwarte Piet met zijn zwarte kroeshaar en dikke rode lippen is niet meer welkom bij het Sinterklaasfeest. In 2006 trachtte het Sinterklaasjournaal van de NPS al politiek correct te zijn door Pieten in alle kleuren van de regenboog uit te nodigen voor het Sinterklaasfeest. Deze beslissing is een jaar later echter teruggedraaid.

Met dank aan Orionman8 & YellowBlacks voor de submit.