Obama: gesprekken over Iran hervat

Redactie
De Verenigde Staten spreken met andere landen over mogelijke maatregelen tegen Iran, nu dat land niet heeft gereageerd op een voorstel over zijn nucleair programma. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag in Zuid-Korea gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Lee Myung-bak.

Iran heeft uitgesloten dat het verrijkt uranium voor verdere verrijking naar het buitenland stuurt zonder dat het invloed heeft op wat ermee gebeurt. Dat is een onderdeel van het voorstel dat het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) de regering in Teheran heeft gedaan. Volgens dat plan moet Iran een groot deel van zijn verrijkt uranium naar Rusland en Frankrijk sturen. Daar zal het geschikt worden gemaakt voor brandstof voor een reactor bij Teheran. Daarmee zou de Westerse vrees worden weggenomen dat Iran verrijkt uranium voor een kernwapen gebruikt.

"Iran heeft nu al weken de tijd genomen en heeft geen bereidheid getoond ja tegen dit voorstel (van het IAEA) te zeggen", zei Obama. "Onze verwachting is dat wij de komende weken een pakket van positieve stappen zullen nemen die een aanwijzing zijn van de ernst waarmee we met Iran omgaan", aldus de Amerikaanse president.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, toonde zich tijdens een bezoek aan de Filipijnen niet onder de indruk van mogelijke sancties tegen het regime in Teheran. "Over sancties lazen we in de jaren zestig en zeventig. Ik denk dat zij (de Verenigde Staten en andere landen, red.) wijs genoeg zijn om mislukkingen niet te herhalen. Natuurlijk is het geheel hun zaak", zei de Iraanse bewindsman.