Litouwse manege was CIA-gevangenis

Redactie
Een sjieke manege net buiten de Litouwse hoofdstad Vilnius heeft een tijd dienst gedaan als geheime CIA-gevangenis. Deze was gisterenavond (lokale tijd) te zien op de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De zender kwam al eerder met nieuws over een gevangenis in de Baltische staat, maar heeft nu de details weten te achterhalen.

Litouwen zou in 2002 tijdens een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president George Bush toestemming hebben gegeven voor een CIA-gevangenis uit dankbaarheid dat de VS zich hard maakten voor het Litouwse lidmaatschap van de NAVO. Het inmiddels ter ziele gegane dekmantelbedrijf Elite LLC kocht namens de CIA de manege in de bossen bij het dorpje Antivilai en zette er dikke betonnen pilaren in.

Het detentie- en ondervragingsoord gold als een van de beruchtste CIA-gevangenissen, waar marteling geen uitzondering was. Er werden maximaal acht al-Qaeda-verdachten meer dan een jaar verhoord. In 2005 zouden ze naar elders overgebracht zijn omdat de vluchten van door de CIA gebruikte vliegtuigen in Litouwen begonnen op te vallen.

Een voormalige medewerker van de CIA zei dat de Litouwse gevangenis een van de acht geheime CIA-gevangenissen ter wereld was. Eerder werd al bekend dat er geheime gevangenissen in Polen, Roemenië, Thailand, Marokko en Afghanistan waren.