'Pistorius heeft voordeel van protheses'

Volgens een studie van de Amerikaanse wetenschappers Peter Weyand en Matthew Bundle zou de gehandicapte atleet Oscar Pistorius veel voordeel hebben door zijn protheses. Hij zou over 400 meter 10 seconden sneller zijn dan ‘normale’ atleten.

De Zuid-Afrikaan zou zijn sprintsnelheid door zijn kunstbenen van carbon met 15 tot 30 procent verhogen. Verder zou Pistorius, die zijn beide onderbenen mist, door het gebruik van de protheses maar de helft van zijn spierkracht hoeven te gebruiken. Ook zou hij een hoger beentempo kunnen realiseren dan de laatste vijf wereldrecords op de 100 meter.

Zeven andere wetenschappers uit de Verenigde Staten zetten hun vraagtekens bij de studie van Weyand en Bundle. Ze beweren dat de loopbeweging met de protheses niet te vergelijken is met die van biologische benen.

Door een oordeel van het internationale sporttribunaal CAS mag Pistorius sinds mei 2008 deelnemen aan alle wedstrijden van de IAAF. De internationale atletiekfederatie had de 22-jarige atleet eerder uitgesloten van deelname wegens een 'mechanisch voordeel' op de concurrentie.

Ondanks dat hij dus een 'voordeel' zou hebben op de concurrentie wist de specialist op de 400 meter zich niet voor de Olympische Spelen te plaatsen. Hij pakte wel drie keer goud op de Paralympics.