Ministers willen harde aanpak bonus

Minister Wouter Bos (Financiën) roept samen met een aantal collega-ministers in Europa op om internationaal verdere, strengere maatregelen te nemen om de bonussen in de financiële sector aan te pakken.

Tijdens de voorbereidende bijeenkomst van de twintig belangrijkste economieën, de G20-top vandaag en morgen in Londen, pleiten ze in ieder geval al voor een verbod op gegarandeerde bonussen voor meer dan een jaar en het uitsmeren van de bonus over diverse jaren. Bovendien moeten bonussen in verhouding staan tot de prestaties van de bankiers.

Bos doet zijn pleidooi vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant, dat mede is ondertekend door zijn collega-ministers van Financiën uit Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië, Duitsland en Luxemburg. "Na het doortastend optreden van regeringen en centrale banken dat doorslaggevend was om banken weer winstgevend te maken, verwachten we minstens even kordate maatregelen van de financiële sector om deze winsten aan te wenden ten behoeve van de reële economie", aldus de ministers.

Ze roepen ook de wereldleiders op hun voorbeeld te volgen tijdens de officiële G20-top later deze maand in Pittsburgh.


Bos en Europese collega's: Harde aanpak bonus  (foto: DAG)