Boek: Emily - Barr: Back on track

Cindy
Emily Barr is geen vreemde van de frontpage: vorig jaar plaatsten we een review van haar boek Bedrieglijk, een goeddoordacht boek met een verrassende ontknoping. De verwachtingen voor haar nieuwe boek Back on track zijn dus hooggespannen, zeker na het lezen van de samenvatting op de achterkant. Een verhaal over India, een sekte en een bezopen moeder, dat belooft wat.

100 bottles of beer
Ze vormen een gelukkig ogend gezinnetje uit Londen, Tansy met haar man Max en hun zoontjes Joe en Toby. Max heeft een goede baan en Tansy zorgt voor de kinderen terwijl ze werkt als freelancer. Maar voordat Max en Tansy dit leven leidden, waren ze avontuurlijke backpakkers met een grote drang naar vrijheid. Deze drang is bij Max in de loop der jaren afgenomen, maar Tansy snakt naar vrijheid en probeert dit te verdringen met het drinken van veel alcoholische versnaperingen en een affaire met de leerkracht van haar zoon. Wanneer Tansy een mailtje krijgt van haar goede vriendin Ellie uit India met de vraag haar te helpen in een weeshuis, kan ze aan niets anders meer denken. Met het hele gezin naar India blijkt geen optie, dus gaat Tansy alleen. Eenmaal aangekomen in het broeierige India blijken Tansy’s verwachtingen over haar verblijf rooskleuriger dan de werkelijkheid. In afwachting van Ellie verblijft ze in een dubieus oord waar men veel gemediteert en aan yoga doet. Niet bewust van wat er zich onder haar ogen afspeelt, gaat Tansy helemaal op in het helpen van de organisatie van Ellie, die weeskinderen aan een nieuw thuis helpt. Tot het op een dag goed fout gaat...

Weinig spicy
Net als in Bedrieglijk begint Barr het verhaal op haast chicklit-achtige wijze. De tweestrijd en het ongemak van Tansy worden uitgebreid beschreven terwijl de drank rijkelijk vloeit. En ook in Back on Track heeft Barr een internetelementje verwerkt in de vorm van een weblog van een vrouw die een kindje uit India wil adopteren. In eerste instantie vallen deze weblogstukken een beetje uit de toon bij de rest van het verhaal, maar vooral aan het eind blijkt het een goede vondst van de auteur te zijn geweest om door te kunnen gaan met deze verhaallijn. Back on track is ondanks de spannende setting helemaal niet zo pakkend als verwacht. Driekwart van het boek is vrij langdradig, met vaak herhalende beschrijvingen van gebeurtenissen en mensen. Ook had het sekte-element veel verder uitgediept kunnen worden. Nu blijft het boek wat lauw, ook op het punt dat er eindelijk echt wat gebeurt. Dit moment is dan ook nog eens veel te snel voorbij. Geen bijster goed boek, maar een vermakelijke tot thriller verheven chicklit in een boeiende setting.


Uitgever: Arena ISBN: 978 90 8990 102 6 Pagina's: 382
Waardering:
Kijk voor meer boeken in Boeken.