Volleyballers na valse start voorbij Estland

Stefan (sportfreak)
De mannen van Oranje hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK in Turkije gewonnen. Estland, op papier de minste ploeg van poule B, werd in een spannend duel met 3-1 verslagen (27-29, 25-19, 25-18, 30-28). Oranje is nu al zeker van de volgende ronde.

De tweede wedstrijd van dit toernooi begon voor Nederland bijzonder ongelukkig. Bij 22-17 leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar vanaf dat moment haperde de Hollandse aanval en maakte Estland dankbaar gebruik van de onzekerheid van de tegenstander. Oranje verspeelde twee setpoints en moest bij 27-29 terugkijken op een valse start.

Die valse start werd in het daaropvolgende uur op bijzonder wijze weggepoetst. Spelverdeler Yannick van Harskamp besloot meer snelle combinaties te spelen met zijn buitenaanvallers Jeroen Trommel en Robert Horstink en daardoor werd veel makkelijker gescoord. Verder zorgden Rob Bontje en Wytze Kooistra met grote regelmaat voor een punt via een snelle middenaanval of een genadeloos blok.

Na twee 'cleane' sets keek de ploeg van bondscoach Peter Blangé in het vierde bedrijf nog wel tegen een flinke achterstand aan. Maar het ging ineens veel beter toen Niels Klapwijk bij 10-15 in het veld kwam voor Kay van Dijk. De linkshandige diagonaalspeler scoorde aan de lopende band met aanval, blok en service. En ook in de bloedstollende slotfase, toen het haperende Nederland zes matchpoints onbenut had gelaten, scoorde Klapwijk het bevrijdende punt (30-28). "Ik had me voorgenomen gewoon elke bal voluit te slaan", sprak de ‘man van de wedstrijd' na afloop. "En ik wilde wat extra beleving in het veld te brengen door ieder punt uitbundig te vieren."

Bondscoach Peter Blangé was meer dan tevreden. "We winnen nu twee wedstrijden op mentale weerbaarheid. En dat is geweldig na de tik die we hebben gehad bij het WK kwalificatietoernooi."

Zaterdag staat het duel met de grote favoriet Rusland op het programma en zal het voor Nederland heel erg moeilijk worden om ongeslagen te blijven.