[Vuelta] Bozic pakt de bloemen in Xativa

Borut Bozic heeft de zesde etappe in de Vuelta gewonnen. De Sloveen van Vacansoleil was, na 177 kilometer, in de straten van Xativa zijn collega's in de massaspurt te snel af. André Greipel, die vandaag niet thuis gaf, bleef wel leider.

Numero tres. Dat was voor tweevoudig ritwinnaar Greipel het doel vandaag. Al was het maar om het amarillo, dat hij sinds gisteren om zijn lenden heeft, extra glans te geven. Bovendien speelt op de achtergrond natuurlijk de prestige-strijd met zijn ploeggenoot Mark Cavendish mee, om het aantal seizoenzeges. Waar de Duitse spurtbom momenteel aan zeventien zeges komt, staat de teller voor Cav al op 21 overwinningen. Een nieuwe massaspurt was dus gewenst.

Daarvoor diende de nieuwe leider en zijn ijzersterke Columbia-ploeg het wielergilde wel in gesloten formatie te laten aankomen in Xativa, het decor van deze zesde Vueltarit. Geen sinecure, want het peloton moest onderweg afrekenen met een immer glooiend parkoers, waaronder drie cols van de derde categorie. Bovendien had de organisatie ervoor gekozen om, net als gisteren, in de slotfase nog een ongecategoriseerde puist op te nemen in het routeschema.


Team Columbia voert het peloton aan / © Unipublic

Maar niet enkel het routeschema toonde veel gelijkenis met de dag van gister, ook de weersomstandigheden (met 37 á 38 graden tropisch warm) en het wedstrijdverloop waren vergelijkbaar. Het draaiboek van de vijfde etappe leek wederom uit de kast gehaald. Een viertal vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton, waarna het alom bekende kat-en-muisspel kon beginnen. Bingen Fernandez (Cofidis), Aitor Perez Arrieta (Contentpolis-Ampo), José Antonio López Gil (Andalucía-Cajasur) en Matthé Pronk (Vacansoleil) probeerden ditmaal het hongerige beest een loer te draaien.

Het werk van het kwartet leverde ze al snel een riante voorsprong op. Na dertig kilometer bedroeg de marge met het peloton al bijna zeven minuten. Meer zouden ze nooit krijgen, want daarna nestelde de ploeg van Columbia, zonder de niet gestarte Kim Kirchen (ziek), zich op kop van het peloton en nam controle over de wedstrijd. In de daaropvolgende kilometers knabbelde het peloton gestaag aan de voorsprong. Halfweg reden de vier koplopers dan ook nog slechts vier minuten voor de rest uit. Kortom, de kroniek van een aangekondigde sprint.

Alle voorwaarden voor een massale aankomt waren immers aanwezig. Vooral toen de vlucht van de dag op 17 kilometer van de meet werd opgeslokt door het peloton. Voor de sprintersploegen was het dan ook zaak om de rijen in de heuvelachtige slotfase gesloten te houden. Dat lukte wonderwel, ondanks aanvallen van onder meer Alessandro Ballan (Lampre), Matti Breschel (Saxobank), Philippe Gilbert (Silence), David Moncoutié (Cofidis) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Het sprintersgilde kon zich dan ook opmaken voor een vijfde krachtmeting in deze Vuelta.


Bozic wint voor Farrar / © Unipublic

In de straten van Xativa bleek vervolgens Bozic te sterk voor de concurrentie. Tyler Farrar (Garmin) kwam te vroeg op kop, waarna de 29-jarige Sloveen erop en erover kwam. Het betekende zijn eerste ritzege in een grote ronde, evenals een mooie bekroning voor het optreden van Vacansoleil tot dusverre.

Uitslag etappe 6

Pos.RennerNat. TeamTijd
1Borut BozicSLOVacansoleil4:40.50
2Tyler FarrarUSAGarminz.t.
3Daniele BennatiITALiquigasz.t.
4Davide ViganoITAFuji-Servettoz.t.
5Tom BoonenBELQuickstepz.t.
6Leonardo DuqueCOLCofidisz.t.
7Sébastien ChavanelFRAFrançaise des Jeuxz.t.
8Cadel EvansAUSSilence-lottoz.t.
9Marcel SiebergDUIColumbiaz.t.
10André GreipelDUIColumbiaz.t.

Klassement na 6 etappes

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia24:21.13
2Tom BoonenBELQuickstep+ 0.06
3Daniele Bennati ITALiquigas+ 0.09
4 Tyler Farrar USAGarmin+ z.t.
5Fabian Cancellara ZWISaxobank+ 0.18
6Borut BozicSLOVacansoleil+ 0.23
7Ivan BassoITALiquigas+ 0.27
8Alejandro ValverdeSPACaisse D'Epargne z.t.
9Cadel EvansAUSSilence-Lotto+ 0.28
10David Garcia SPAXacobeo Galicia+ 0.33