Agent eist stoppen reanimatie, peuter dood

De stad Wichita in de Amerikaanse staat Kansas is in rouw. Deze week is een driejarig jongetje verdronken in het zwembad van zijn grootouders. Nu wordt echter beweerd dat Isaiah Jones is gestorven omdat een politieagent Isaiahs oma beval de reanimatie te staken.

Pam Jordan, de grootmoeder in kwestie, paste op de peuter in haar kinderdagverblijf. Enkele ogenblikken nadat ze hem had zien spelen op haar afgesloten binnenplaats, was hij ineens verdwenen. Terwijl de oma vermoedt dat hij weer in huis is geslopen, roept ze zijn naam en belt het alarmnummer om een vermist kind op te geven. Even later treft ze hem echter drijvend aan in haar zwembad.

Volgens Jordan haalde ze haar kleinzoon uit het water, nam hem mee naar haar keuken en probeerde hem te reanimeren. De CPR werkte, want het jongetje begon te braken, hij kreeg weer een polsslag en de kleur keerde terug op zijn blauwe lippen. Hij ademde echter niet.

De familie is nu woedend op de politieman die als eerste bij de rampplek aanwezig was. Hij vertelde haar achteruit te lopen en te stoppen met reanimeren. Enkele minuten later kwamen er nog twee agenten, die meteen hun reanimatie-apparatuur opstartten en de CPR hervatten.

"Ik vertrouwde mijn kleinzoon aan hem toe", aldus de peuters grootmoeder, die vroeger zelf werkzaam was als medisch assistente. "Dat is de reden dat ik specifiek vroeg: 'Gaat u het overnemen? Het is een zaak van leven of dood.'"

De opa van het verdronken jongetje, Mark Jordan, heeft achttien jaar als brandweerman gewerkt. Tijdens het overlijden van zijn kleinzoon was hij niet thuis. Hij is diep bedroefd dat zijn kleinzoon minutenlang niet is gereanimeerd.

"Hij had de plicht om te handelen", aldus de grootvader. "Als hij niet op dat punt wilde handelen, had hij mijn vrouw moeten zeggen dat ze moest verdergaan met reanimeren. Dat waren de opties die hij had."

De Jordans geven toe dat ze niet zeker weten of hun kleinzoon nog had geleefd als de omstandigheden anders waren geweest. "Isaiah zou waarschijnlijk nu thuis kunnen zijn", zegt Mark Jordan. "Dat weten we niet, maar we weten wel dat als hij een kans had gehad in die drie tot vijf minuten, die nu van hem is afgepakt."

De grootouders hebben nog geen officiële klacht ingediend bij de politie. De politie van Wichita zegt de zaak te zullen onderzoeken. Er is echter nog geen onderzoek gestart naar het gedrag van de eerste politieman.