Vroeger was alles beter...

Redactie FOK!frontpage

Deze uitspraak kennen we allemaal nietwaar? Is het niet van je opa of oma dan is het wel door de opa of oma van een ander gezegd. Wat wordt er nu precies bedoeld wanneer ze zeggen dat vroeger alles beter was? Ik word dan altijd zo nieuwsgierig, dat ik van alles in mijn hoofd ga halen om een soort van eigen geschiedenis samen te stellen. Dat is fout natuurlijk.

Dit staat verre van realiteit en zelfs met de huidige moderne technologie van vandaag kun je dat nostalgische gevoel niet terughalen. Je moet het geleefd hebben. De oude generatie die dus vind dat het vroeger allemaal beter geregeld was, is wel getuige geweest van beide periodes. Zowel verleden als heden. Dus zouden het betrouwbare maatstaven moeten zijn. In sommige gevallen wel maar sommige ook niet.

Hoe komt het toch dat elke generatie roept dat het vroeger beter was? Was het vroeger ook beter? Nee, natuurlijk niet! Ik heb het altijd geloofd totdat ik mezelf er ook op betrapte dat ik dat begon te denken en langzaam ook begon te vertellen om me heen. Er is nooit wat veranderd! Het enige dat verandert zijn de seizoenen en het aardse decor. Maar de mensen zijn niet veranderd. Mensen zijn nu eenmaal nostalgisch ingesteld. Oude gebeurtenissen vervormen met de tijd en worden volledig verdraaid en in een ander context geplaatst. Zonder dat je er iets aan kan doen.

Voorbeeld:

Je krijgt een vriendin en alles klopt op dat moment. Klok tikt verder en relaties worden op de proef gesteld. Deze relatie blijkt niet bestendig tegen wat voor druk dan ook. Relatie komt ten einde en zeker niet zonder reden. Af en toe was je zelfs doodongelukkig. Het is een keuze die je zelf of beiden gemaakt hebt waarvan je destijds zeker wist dat het de beste keus was. Dit geldt natuurlijk voor allerlei relatievormen. En toch, naar mate de tijd verstrijkt word je bestookt door gedachtes van toen. Die bieden zich nog mooier aan dan het op dat moment eigenlijk was. Dat heb je met je basisschooltijd, de mavo, studentenvereniging, oude voetbalclub, oude relaties, noem het maar op. Wat al deze verschillende dingen gemeen hebben is dat het tot de geschiedenis behoort. En willen mensen niet van nature grijpen waar ze niet bij kunnen? Dat zit gewoon in ons. De niet te stillen honger noem ik dat. Want wanneer zich zo'’n mooi moment aanbiedt haalt het nooit de intensiteitslevel die wel in de toekomst vrijkomt. Het is onmogelijk om zo'’n moment die zich aanbiedt in het nu te beleven vanuit de toekomst. Je probeert het wel en met wat vage wiskunde kom je ook een heel eind. Punt alleen is, dat je een toekomstige staat van bewustzijn niet naar vandaag kunt toveren. Onmogelijk!

Maar dan moet je eerst heel goed begrijpen wat verleden, heden en toekomst inhouden.

Tijd is relatief. Bijna iedereen weet dat nu. Laten we ze vertalen naar gister, vandaag en morgen. Mensen hebben het 9 van de 10 keer over gisteren of morgen en vandaag komt weinig aan bod. Toch besluiten ze morgen om het over gisteren te hebben terwijl ze het vandaag niet eens deden. En dit doen ze elke dag opnieuw. Wat kunnen we hieruit concluderen? Dat ze onterecht het verleden en toekomst op een voetstuk zetten en daardoor vreemd gaan bij het leven. Ze zijn simpelweg niet trouw aan het heden. Het nu!

Wat ik wel zeker weet is dat de gulden gewoon beter was!

Appie