[Special] Hoofdklasse seizoen 2009/10

Michel (methodmich)
Dit weekend start het nieuwe seizoen in de hoofdklasse weer. Een seizoen dat anders wordt dan normaal, aangezien er plaatsing voor de nieuw te vormen topklasse op het spel staat. Zo ongeveer elke club heeft al laten weten graag in aanmerking te komen voor deelname aan die nieuwe afdeling, die tussen de Jupiler League en de hoofdklasse zal komen.

De clubs roerden zich dan ook flink op de spelersmarkt. In zowel de zaterdag- als de zondaghoofdklasse mogen vijftien clubs straks naar het walhalla dat topklasse heet. De eerste vier in elke afdeling plaatsen zich rechtstreeks, de nummers vijf en zes spelen een play-off om de overige drie plaatsen. De zestiende club in de twee topklassen gaat naar een degradant uit de Jupiler League. Door de invoering van de topklasse zullen er overigens ook minder clubs degraderen. Slechts de nummer laatst uit elke hoofdklasse dient af te dalen. De nummers dertien spelen play-offs met clubs uit de eerste klasse en kunnen zich dus nog redden. Een seizoen waarin dus meer op het spel staat dan alleen het kampioenschap! FOK!sport blikt vooruit op de strijd in de zes afdelingen.

Zaterdag A

Ook dit seizoen is de hoofdklasse A bij de zaterdagamateurs weer de sterkste afdeling. Liefst zes clubs die zich ooit tot landskampioen mochten laten kronen komen uit in deze competitie. De botsing van stijlen in deze afdeling is duidelijk. Enerzijds zijn er de clubs uit de duin- en Bollenstreek. Zij spelen doorgaans graag technisch verzorgd voetbal, gericht op de aanval en liefst met vleugelspitsen. Anderzijds zijn er de clubs uit de regio Rotterdam. Zij gaan in eerste instantie uit van een goede organisatie en proberen van daaruit hun wedstrijden te winnen. De clubs in de Bollenstreek verafschuwen dit voetbal, maar afgelopen seizoen legden zij het feitelijk toch af tegen de “Rotterdamse” clubs. Alleen Rijnsburgse Boys wist deze teams voor te blijven. Deze club, die in extremis de landstitel verspeelde aan WKE, is wederom topfavoriet. De afgelopen vier jaar leverden drie titels op en de kern is nauwelijks gewijzigd. Wel is er een nieuwe trainer, maar deze Nico Oosterlee weet ook wat het is om te presteren. In 2008 leidde hij FC Lisse nog naar de landstitel. De andere topfavoriet is Barendrecht. Die ploeg werd vorig jaar derde, won de landelijke amateurbeker en hield de groep bijeen. Bovendien kwamen er gevestigde amateurtoppers naar Barendrecht, zoals Ferry van Lare en Arjan Human.
Achter deze twee favorieten strijdt een grote groep om de overige plaatsen. De Bollenstreek rekent daarbij op de Katwijkse grootmachten Quick Boys en Katwijk. Quick Boys investeerde vooral in de defensie, door bijvoorbeeld Michael van der Kruis te halen, terwijl Katwijk weinig wijzigingen kende en dus voortborduurt op de ingezette lijn. FC Lisse en Noordwijk verbouwden de selectie grondig. Het is lastig in te schatten hoe sterk zij zullen zijn, al lijkt Lisse door de komst van veel spelers van Telstar niet al te verzwakt te zijn. Dan zijn er voor de regio Rotterdam nog Capelle en ASWH. Capelle, vorig seizoen tweede, verloor goalgetter Henk Roeland aan ASWH en zag centrumverdediger Alex van Duijvenbode stoppen. Twee belangrijke krachten zijn dus weg, maar men haalde de nodige nieuwe spelers binnen en zal wederom lastig te kloppen zijn. ASWH verjongde de selectie flink, maar is zeker kandidaat voor de topklasse na het aantrekken van Henk Roeland, die met Joeri Petrov voorin zal spelen. Scheveningen is ook een belangrijke outsider. De club haalde spelmaker Michael van der Heijden van FC Lisse, alom gezien als één van de betere spelers in de hoofdklasse. Bovendien kwam Rick Hoogendorp van ADO Den Haag als spraakmakende aanwinst. Ter Leede werd vorig seizoen verrassend vijfde en wil met een nauwelijks veranderd elftal proberen dit te herhalen. Sergio Ommel, vorig seizoen topscorer van de zaterdaghoofdklasse met twintig treffers, bleef ook bij de club.
DOTO heeft aangegeven de topklasse te willen halen, maar de vereniging uit Pernis moet eerst zien hoe de vernieuwde groep zal gaan presteren. Men had flink wat problemen door een belastingschuld, maar die lijken nu achter de rug. Voor ARC, vorig seizoen na play-offs gered, en de promovendi TOGR en RVVH lijkt de topklasse geen reëel doel. Zij gaan voor handhaving, hoewel RVVH met de aanwezigheid van Antilliaans international Giovanni Franken en ex-profs als Yurtcan Kayis en Benjamin Martha een prima selectie heeft.

Zaterdag B

Veilig gokken in deze afdeling. De kans dat IJsselmeervogels, de nummer één op de ranglijst aller tijden in het zaterdagvoetbal, en Spakenburg zich plaatsen voor de topklasse is immers groot. De clubs uit Bunschoten-Spakenburg zullen weer flink gaan strijden. De blauwen haalden nogal wat spelers naar de club, die de ploeg weer richting titel moeten helpen. Bovendien kwam trainer André Paus van landskampioen WKE. IJsselmeervogels, de rooien, willen de titel van vorig seizoen herhalen. De gebroeders Winter, belangrijke krachten, bleven de club trouw, terwijl men met Sjoerd Rensen en Martijn van Strien twee keepers uit het betaald voetbal haalde.
Achter deze twee rivalen is het zoeken naar kandidaten. Bennekom zal graag willen, na de derde plaats van vorig seizoen. Die was toch wel wat verrassend te noemen. Minder verrassend was de vierde plaats van GVVV. Deze degelijke en fysiek sterke ploeg won vorige week nog van landskampioen WKE in de KNVB-beker en heeft met Dennis van Meegdenburg een erkend doelpuntenmaker in de voorhoede lopen. Buurman DOVO lijkt geen echte kandidaat, hoewel het aantrekken van voormalig talent Dennis Schulp wel van ambities getuigt. Hij moet de treffers gaan maken voor de club uit Veenendaal. Het Zeeuwse Hoek, alleen al qua afstand een vreemde eend in de bijt, werd vorig seizoen tweede. Men leed echter een gevoelig verlies door het vertrek van verdediger Giovanni Siereveld naar Eendracht Aalst, enkele weken geleden. Wel haalde men weer enkele spelers uit België en wist men de belangrijkste spelers verder te behouden. Kozakken Boys heeft de ambitie uitgesproken om de topklasse te halen en haalde met ex-prof Frank Broers (Go Ahead Eagles) en middenvelder Christian Opschoor (IJsselmeervogels) twee aansprekende nieuwelingen. Sparta Nijkerk zal zich ook zeker bovenin mengen. De afgelopen jaren deed men steevast goed mee, terwijl de betere spelers vaak weggehaald werden door de clubs uit Spakenburg. Met de terugkeer van spits Albert van Nijhuis, vorig jaar achttien keer succesvol voor SDC Putten, lijken goals verzekerd.
Clubs die de ambities minder uitspreken, maar uiteraard een poging wagen zijn er ook. SDC Putten bijvoorbeeld, vorig jaar winnaar van de laatste periode. Wel vertrok spits Van Nijhuis, maar de ervaren Raoul Henar kwam in zijn plaats. Volendam, altijd technisch verzorgd spelend, zag spits Jaap Molenaar en spelmaker Nick Tol naar de proftak verkassen. Zij scoorden vorig seizoen allebei dertien keer. Kees Tol, terug na een mislukt avontuur bij SC Cambuur, moet het gat voorin opvullen. Jodan Boys verraste vorig seizoen als debutant en lijkt klaar voor een volgende stap. Dit geldt ook voor Zwaluwen ’30, dat met dribbelaar Lorenzo Netteb een interessante aanvaller haalde. De promovendi LRC Leerdam en ODIN ’59 gaan voor handhaving. ODIN ’59 debuteert op het hoogste niveau, terwijl LRC een jaar na de degradatie weer terug is.

Zaterdag C

In deze afdeling vol clubs uit het noorden en oosten geldt de titelhouder wederom als topfavoriet. Harkemase Boys wist de toppers Oebele Schokker en Martijn Barto te behouden en haalde met Arjen Postma, vorig seizoen namens Flevo Boys topscorer van de afdeling, nog een speler met scorend vermogen om dit duo te ondersteunen. Bovendien bleven alle belangrijke krachten bij de club. HHC Hardenberg moest vorig seizoen na twee titels op rij het kampioenschap aan de Friezen laten en is klaar om dit te heroveren. De ploeg heeft ervaring zat met spelers als Gerard Kocks, Martijn Berger, Kenny Kroeze, Michel Steggink en nieuweling Edwin Starke.
Achter deze twee clubs vinden we de Zwolse clubs Be Quick ’28, met ex-profs als Marino Promes en Biko Brazil voorin, en Berkum. Die laatste ploeg verraste vorig seizoen als promovendus, mede door de broers Chris en Marc van der Meulen. Zij maakten allebei zestien goals en bleven Berkum bovendien trouw. Met Pascal Diender kwam er een ervaren kracht bij. Excelsior ’31 zal zich ook bovenin willen melden na een tegenvallend afgelopen seizoen. Dit geldt ook voor SC Genemuiden, dat nu het hele seizoen kan beschikken over Florencio Cornelia. De spits speelde sinds zijn komst in de winterstop met elf goals een grote rol in de handhaving van Genemuiden, dat nu dus meer wil. Nunspeet lijkt ook een outsider. De ploeg hield de kern bijeen. Ook WHC, dat winkelde bij profclubs en concurrenten, wil meedoen. De club haalde meer spelers van buitenaf, iets wat men nooit deed. Zij moeten WHC richting topklasse helpen.
Voor Staphorst lijkt dit niet aan de orde. Men zag de prima aanvaller Bas Bloemen verkassen naar WHC, maar behield wel de clubtopscorers Paul Smid en Martijn Brakke. PKC ’83, van het Groningse woonwagenkamp, hoopt met Marcel Pannekoek een goalgetter gehaald te hebben. Hij moet helpen de club sneller in veiligheid te brengen dan vorig jaar, toen er play-offs aan te pas moesten komen. Men verloor wel topschutter Cuneyt Karakaya. Flevo Boys en Go Ahead Kampen lijken op voorhand geen uitgesproken kandidaten voor de topklasse. Flevo Boys zag de topschutter Postma immers vertrekken, terwijl Kowet erg afhankelijk lijkt van de blessuregevoelige spits Jurrian Zandbergen. De promovendi ACV, wel in de top tien van de ranglijst aller tijden, en CSV Apeldoorn zullen zich dit seizoen vooral willen handhaven.

Zondag A

In deze sterke afdeling spelen clubs uit de Randstad. Uitgesproken favorieten zijn er net als vorig seizoen niet, maar wel veel clubs die graag willen meedoen en dit ook zouden moeten kunnen. AFC bijvoorbeeld, dat echter wel topscorer Malcolm Esajas zag verkassen naar MVV. Argon zal ook zeker een rol willen spelen. De laatste vijf seizoenen eindigde men nooit lager dan de vierde plaats. De landskampioen van 2007 heeft met Patrick Lokken bovendien een garantie voor goals. Haaglandia / Sir Winston heeft eveneens een prima selectie. Aanvallers als Mourad Mghizrat, Maikel Renfurm en Dick Tijdeman kennen het klappen van de zweep en lijken het vertrek van Brutil Hosé wel op te kunnen vangen. FC Hilversum werd vorig jaar tweede en wil die prestatie graag evenaren. Ze krijgen concurrentie van Hollandia, dat vorig seizoen tegenvallend zevende werd na een jaar eerder nog de titel gepakt te hebben. De club uit Hoorn verloor wel sterkhouders Ivo Rottiné en Klaas Vriend aan Spakenburg. Titelhouder Westlandia zag spits Raily Ignacio, goed voor twintig goals, naar ADO Den Haag vertrekken. De vraag is welke gevolgen dit gaat hebben.
VVSB is eveneens ambitieus, maar of de ploeg uit Noordwijkerhout de zesde plaats van vorig seizoen kan herhalen is nog even afwachten. HBS, met aanwinst Ekrem Kahya, en Elinkwijk zijn niet direct topkandidaten. Elinkwijk is dat historisch gezien wel, maar bleef vorig seizoen maar net in de hoogste afdeling. ADO ’20 zag trainer Dick-Jan Ente gisteren vertrekken. Simon Kistemaker, eerst technisch manager, vervangt hem en moet proberen de club richting topklasse te leiden.
De kleurrijke promovendus FC Chabab mag ook niet worden onderschat. De ploeg heeft veel balvaardige en sterke spelers in de selectie en wil niets minder dan stunten. SC Feyenoord, eveneens gepromoveerd, haalde met Nixon Dias en Celcius Grant enkele goede aanwinsten voor de toch al behoorlijke selectie. Mogelijk kunnen de Rotterdammers verrassen. Voor de andere promovendus, TONEGIDO, is dit niet aan de orde. De club gaat voor handhaving, zeker nadat de selectie flink ververst werd na de verrassende promotie. FC Omniworld lijkt ook geen potten te kunnen gaan breken, ook al omdat het topscorer Saïd Saïdi Amor zag vertrekken.

Zondag B

In de vrijwel volledig uit Brabantse en Limburgse clubs bestaande afdeling zal de strijd eveneens vrij open zijn. Titelhouder Baronie wil het succes herhalen en haalde bijvoorbeeld Sjoerd Schrier op bij RBC. DESK heeft ook een mooie selectie met de nodige ex-profs, terwijl men enkele spelers van Baronie haalde, waaronder spits Thom van Santbergen. Dijkse Boys, een club uit Helmond met slechts vier seniorenteams, heeft eveneens grote ambities. Aanwinsten als Peter van Putten, Patrick Ax en Tom Timmermans moeten de club hogerop helpen. Gemert, de nummer twee van vorig seizoen, hoopt dat de jonge ploeg door alle opgedane ervaring nog sterker is geworden. JVC Cuijk toonde zich zeer ambitieus. De club haalde bijvoorbeeld Daniël Voigt, Levi van der Heijden, Achmed El Allachi en Wesley Meeuwsen binnen.
UNA uit Veldhoven werd vorig seizoen vierde, maar zag topscorer Timmy Strijbosch vertrekken. Hij koos ook al voor Dijkse Boys. Papendrecht, als Zuid-Hollanders de vreemde eend in de bijt, wil ook naar de topklasse. De club zag wel topscorer Giovanni Klaverweide naar ASWH vertrekken, maar zal hopen dat de vorig jaar vaak geblesseerde Geert Bakker nu vaker kan spelen en vlammen. EVV is altijd een ploeg die goed meedoet, getuige de derde plek van vorig jaar. Met Dirk Jan Derksen haalde men een ervaren goalgetter in huis.
Meerssen lijkt in eerste instantie een middenmoter, net als OJC Rosmalen. Toch haalde die club enkele goede spelers van FC Oss en kan spits Jesse Krncevic nu het hele seizoen voor de club spelen en scoren. Promovendus OSS ’20 / Verbruggen Megastore wordt in eerste instantie niet echt hoog verwacht. Men zal voor handhaving spelen, vermoedelijk net als Schijndel, ooit een ploeg die altijd om de titel speelde. UDI ’19 / Beter Bed is ook weer terug en gaat in het eerste jaar vermoedelijk ook vooral voor handhaving. Dit geldt ook voor Venray, vorig jaar als promovendus knap in de middenmoot geëindigd.

Zondag C

In deze afdeling gaan de twee clubs uit Groesbeek zich ongetwijfeld weer bovenin melden. Achilles ’29 werd vorig jaar tweede en speelt onder trainer Eric Meijers altijd verzorgd voetbal. Dorpsgenoot De Treffers voert de eeuwige ranglijst bij de zondagamateurs aan en heeft goede spelers als Frits van Putten, Ricky Bochem, Fabian Peppinck, Aleh Putsila en Ahmet Kilic in de gelederen. Zij krijgen natuurlijk concurrentie van landskampioen WKE, waar de nieuwe trainer John de Wolf de successen moet continueren. De fysiek sterke ploeg is wederom een grote titelkandidaat, net als het FC Lienden van Hans Kraaij junior. Topscorer Jeroen van de Kerkhof, vorig seizoen met 26 treffers hoofdklassetopscorer, bleef de club trouw. Bovendien haalde men John van Loenhout naar de Betuwe.
HSC ’21 / Carparc lijkt na de terugkeer van trainer Paul Krabbe weer een interessante outsider. Dit geldt ook voor Quick ’20 uit Oldenzaal. Alcides uit Meppel is ambitieus. De club kan bijvoorbeeld beschikken over Joey van de Berg en Marc van Eijk, beide ooit grote talenten bij SC Heerenveen. Be Quick 1887 uit Groningen mikt nog altijd op topschutter Willem Lanjouw, terwijl SC Joure ook wel ambities koestert. Dit geldt eveneens voor Sneek Wit-Zwart, dat doelman Barry Ditewig echter alsnog naar ADO Den Haag zag verkassen. Wel heeft men Age Hains Boersma en Kassim Bizimana in huis voor de goals.
ROHDA Raalte lijkt als promovendus al blij met handhaving, net als Nieuw Buinen en Juliana ’31, de andere promovendi. De club uit Malden debuteert in de hoofdklasse. Voor Babberich is het nog onzeker of de club kan blijven bestaan. De ploeg, die enkele jaren geleden nog vol ambitie klinkende namen wist te lokken, gaat mogelijk ten onder aan een faillissement. Vooralsnog mag Babberich wel gewoon aan de competitie starten.