Reizigers: bijna treinbotsing HSL

bennootje

Een hogesnelheidstrein (hsl) is eergisteren bij Hoofddorp bijna tegen een intercity geknald. Dit gebeurde op de plek waar de hsl op het oude bestaande spoor komt. 

Toen de intercity uit Den Haag rond half twaalf 's avonds keihard remde, vlogen de passagiers bijna uit hun stoel. Daarna reed de intercity achteruit (iets wat ten strengste verboden is) om daarna weer te stoppen. Een luttele seconden daarna raasde de hsl uit Rotterdam rakelings voorbij.

"Ik schrok me rot", zegt een passagier. "Ik dacht rustig met de trein te reizen, maar voor je het weet gebeurt er iets." Het is onduidelijk of de intercity door achteruit te rijden de voortrazende hsl  heeft ontweken: de NS kan het voorval niet in de boeken terugvinden. Een woordvoerder van de spoorwegen zegt dat de trein niet door een rood sein kan zijn gereden. "Als je door een rood sein rijdt, dan gebeurt er van alles. Je wordt bijvoorbeeld als machinist van de trein gehaald. Dat kan dus niet het geval zijn geweest." De NS gaat het voorval verder uitzoeken, "maar dat lukt niet in een dag".

De veiligheid van de passagiers is zeker niet in het geding geweest volgens de NS-woordvoerder. De inzittenden van de intercity denken er echter anders over toen ze de hsl vlakbij voorbij zagen razen. 

Er zou voor een rood sein gestopt moest worden volgens het omroepsysteem. "Dank je de koekoek", zegt een passagier. "Waarschijnlijk is hij er eerst doorheen gereden."

Met dank aan BELASTING voor de submit!