Karst T. vond kroonprins fascist

Redactie

De aanslag op leden van de koninklijke familie was de daad van één man. Karst T. heeft geen hulp gehad bij het voorbereiden en uitvoeren van de aanval op Koninginnedag in Apeldoorn, blijkt uit onderzoek van de Nationale Recherche (NR), dat vandaag openbaar werd gemaakt.

De dader had slechts enkele voorbereidingen getroffen, aldus de NR. Het is volgens de recherche aannemelijk dat T. niet wist dat er mensen op de kruising stonden op het moment dat hij vanaf de Boslaan vertrok voor de fatale rit. Al rijdend heeft T. een aantal keren geclaxonneerd, maar nooit heeft hij snelheid geminderd, blijkt uit het onderzoek. Technisch onderzoek heeft niet laten zien dat hij heeft geremd.

T. heeft de naam van prins Willem-Alexander genoemd toen hij na zijn dodenrit op Koninginnedag tegen monument de Naald in Apeldoorn tot stilstand was gekomen. Tegen een wachtmeester van de marechaussee heeft hij gezegd: "Willem-Alexander is een fascist, hij is een racist en ik wist dat de koningin hier zou komen".

Karst T. heeft zijn aanslag tegen de koninklijke familie in 2004 aan een oud-werkgever aangekondigd. Die persoon heeft dat in een verklaring aan de Nationale Recherche gezegd.

De getuige: "Toen heeft Karst tegen mij gezegd dat we nog wel eens van hem zouden horen, dat hij op tv zou komen. Hij zei dat hij beroemd zou worden. Hij heeft dit gezegd waar mijn vrouw en zoon bijstonden. Later hebben wij het daar nog wel even over gehad. Ik vroeg hem wat hij bedoelde met dat beroemd worden en zo. Toen antwoordde Karst: een aanslag op het koninklijk huis. Hij lachte terwijl hij dat zei. Ik ben daar toen niet op ingegaan, heb er verder niet bij stilgestaan."

Het motief van Karst T. voor zijn aanslag op prins Willem-Alexander en/of koningin Beatrix is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. Hij was wel kritisch op het Koninklijk Huis, maar hing niet een ideologie of levensbeschouwing aan die een dergelijke daad zou verklaren. Dat heeft de Nationale Recherche vandaag gemeld.

T. zou de monarchie geldverspilling hebben gevonden. Een familielid plaatste die opvatting in zijn brede afkeer van maatschappelijke instellingen.