Een internationale flirt

Column door GauloisesB.:

Het fluitsignaal klinkt. De Duitse boemeltrein, althans, daar heeft het alle indruk van, sluit de deuren en begint vaart te maken. De trein zit afgeladen vol met allerhande nationaliteiten. Een multiculturele treinrit is nog een understatement. De conducteurs komen langs, roepen in vier verschillende talen om de treinkaartjes. De ene conducteur maakt een praatje met een reiziger, de ander helpt een reiziger die de verkeerde trein is ingestapt. De derde knipt gewoon kaartjes, zoals het hoort, waar hij voor aangenomen is.

Schuin achter mij zitten twee Duits/Franse meisjes van een jaar of 18. Nu praten ze Duits, zo meteen weer Frans. Sporadisch herken in wat woordjes of grammatica en baal er stiekem van dat ik op de middelbare school altijd spijbelde bij uitgerekend Frans en Duits. Uit ervaring weet ik dat niets leuker is om te roddelen over mensen vlak naast je, in een taal die ze toch lekker niet kunnen verstaan. Je kunt alles zeggen, zonder te hoeven vrezen voor een mes tussen je ribben. Niet dat ik dat zou doen, maar toch. Na ze goed –maar uiteraard onopvallend- bekeken te hebben had ik liever iets anders in ze gestoken.

Ik hoor ze wat giechelen en zie dat ze een Nederlands toeristenboekje bij zich hebben. Zo een waar standaard Nederlandse zinnetjes en woordjes in staan. De twee grietjes lezen met een welbekend Frans accent een paar standaard Nederlandse zinnetjes op. Of ze zijn hondsbrutaal, of ze hebben geen idee wat het betekent als ze –zonder enige gène– hardop voorlezen: “Heb je een condoom bij je?”

Een Nederlander die achter de dames zit begint zacht te lachen om de opmerkelijke quote van de twee. Zij draaien zich om en kijken de man lichtelijk verbouwereerd aan. De man voelt nu duidelijk aan dat hij verantwoording schuldig is en verklaart zijn lach in gebrekkig Engels. De meiden beginnen wederom te giechelen en krijgen rode wangen. Ze voelen zich wat ongemakkelijk en beseffen volgens mij niet dat de hele treincoupé zich een situatie inbeeldt met de twee meisjes en een condoom in de hoofdrol. Ik moest in ieder geval smakelijk lachen om deze voorstelling.

De intercom ontwaakt wanneer de conducteur station Amersfoort omroept, wederom in vier verschillende talen. Mijn eindstation vandaag. En dat is prima. Heb ik in ieder geval weer een goed verhaal te vertellen in de kroeg. Ik sta op, werp een blik op de ondeugende meisjes en krijg van beiden een blozende blik terug. Hoogstwaarschijnlijk iets met ‘drie blikken, één gedachte’. Ze moesten eens weten wat ik met ze had gedaan als ze me om een condoom vroegen wanneer ik ze was tegengekomen in de kroeg. Uit vrouwvriendelijkheid –en misschien wel een stukje onzekerheid-, was de reactie die ze nu kregen van de man achter hen, dan aan mij toebedeeld.