Schoolpleinmoordenaar was tijdbom

Al in 2005 had de nu 31-jarige Mohammed B. de neiging willekeurige mensen neer te steken. Enkele malen werd hij aangehouden met een mes op zak. Hij stak een fietser en vernielde tot tweemaal toe een autoruit. Met de bedoeling te worden opgepakt. Toch bleef hij op vrije voeten.

Ook toen zijn ouders geregeld de politie inschakelden omdat met hun zoon geen land meer te bezeilen was. En ook, toen B. twee jaar geleden definitief in het psychiatrische circuit verdween en steeds extremer gedrag liet zien.

Pas 25 maart dit jaar werd hij aangehouden, nadat hij een dag eerder zonder enige aanleiding de hem onbekende Leo van der Trappe, de 69-jarige 'oppasopa' van de Amsterdamse Willemsparkschool tijdens de pauze op het schoolplein had doodgestoken.

Gisteren stond de in Marokko geboren B. in Amsterdam terecht, op verdenking van moord. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt hij geen straf. Officier van justitie A. Kramer nam het advies over van twee getuige-deskundigen: de man lijdt aan schizofrenie van het paranoïde type, is al twee jaar voortdurend psychotisch en volledig ontoerekeningsvatbaar.

Tbs met dwangverpleging luidt haar eis. In de praktijk, stelde de officier, zal dat betekenen dat B. langdurig wordt behandeld. De getuige-deskundigen, een forensisch psychiater en psycholoog, menen dat B. levenslang moet worden begeleid. Uitspraak op 17 september.

Onderbelicht bleef gisteren waarom B., bekend bij politie en hulpverlening, zo lang vrij kon rondlopen en zich ongestraft aan zijn zware medicatie kon onttrekken. Sociaal-psychiatrisch huisbezoek kon niet voorkomen dat B. zich ontwikkelde tot een wandelende tijdbom, die zich liet leiden door "vier stemmen", zoals hij zelf vertelde, "die door de AIVD werden gestuurd", waaronder een vrouwenstem die B. 'de slang' noemde.

Het was 'de slang' die volgens B. een experiment met hem uitvoerde en hem vernederde met het dreigement dat hij "zwerver en homoseksueel" zou worden. Ze had hem afgestuurd op basisscholen met de opdracht iemand neer te steken. Maar altijd net op tijd had de stem "een stopteken"  gegeven.

Zo blijkt B. begin dit jaar tussen de tien en vijftien scholen te zijn afgelopen, telkens met een mes. De meeste scholen bevonden zich in stadsdeel Osdorp, vlak bij zijn woning. Later verlegde hij zijn terrein naar scholen in Oud-Zuid.

Ook na de fatale steekpartij bleef B. onder invloed van "de stemmen". Hij gooide het moordwapen weg en kocht een uur later twee nieuwe messen. De volgende dag werd hij opnieuw bij de school gesignaleerd door een buurtbewoonster die hem die dinsdagochtend ook al nerveus voor de Willemsparkschool had zien lopen.

Pas toen werd B. opgepakt.

FOK!-columnist Driek Oplopers gaat uitvoerig in op falende politiemensen.