FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 augustus 2009

Hayman na dit jaar weg bij Raboploeg

Wielrenner Matthew Hayman zal aan het eind van het jaar de Raboploeg gaan verlaten. De Australiër heeft dertien jaar voor de Nederlandse formatie gereden maar zoekt nu een andere uitdaging in de sport. Welke ploeg dat zal worden is nog niet bekend.

Tussen 1997 en 2000 reed Hayman voor de Continentalploeg van de Rabobank waarna hij de overstap naar de hoofdformatie maakte. De 31-jarige wielrenner heeft driemaal in de Giro d'Italia verreden, alsmede eenmaal de Vuelta. Zijn hoogtepunten in Nederlandse dienst waren het winnen van eindklassement in de Challenge Mallorca in 2001 en de Ronde van Sachsen in 2005.

Daarnaast werd vandaag bekend dat Tom Leezer twee jaar langer aan de Raboploeg verbonden zal blijven. Bauke Mollema en Mauricio Ardila zullen beiden voor een jaar bijtekenen. Nieuw in de ploeg zal Steven Kruijswijk zijn. De 22-jarige Nederlands kampioen bij de beloften zal twee jaar bij de ploeg van Erik Breukink gaan rijden.

Nadals knieën houden het

Rafael Nadal is na twee maanden terug op de tennisbaan. Zijn knieën speelden hem parten vlak na Roland Garros en hij zegde af voor Wimbledon, maar die lijken hem geen last meer te geven.

De Spanjaard wist in Montreal zijn eerste partij in het dubbelspel samen met Francisco Roig te winnen. Ze versloegen Serviërs Novak Djokovic en Dusan Vemic, het werd 7-5 en 6-4.

"Het is goed om weer terug te zijn", vertelde Nadal na afloop."Ik ben tevreden over hoe het is gegaan en kijk er naar uit om ook weer in het enkelspel in actie te komen." Dat zal dan zijn in de tweede ronde want in de eerste ronde heeft Nadal een bye. In die tweede ronde treft hij ofwel landgenoot David Ferrer of de Serviër Viktor Troicki.

Ingehaald door de tijd

n_gger stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Waarom zou je een uur bij de barbier gaan zitten en hem grof geld betalen als je thuis in een paar minuten en voor een paar euro's bijna hetzelfde resultaat kan bereiken? Waarom zou je helemaal naar de bioscoop gaan om het journaal te zien als je thuis met één druk op de knop van iets wat je toch al hebt exact hetzelfde kunt zien? Waarom zou je helemaal naar de platenzaak lopen om een dure CD te kopen, als je deze ook zelf thuis met één druk op de knop voor een paar centen kunt maken?

Vrachtschip mogelijk gekaapt bij Zweden

De Britse kustwacht sluit niet uit dat een Russisch vrachtschip is gekaapt voor de Zweedse kust. Het zou het eerste geval van piraterij in de moderne geschiedenis in Noord-Europese wateren zijn, aldus Britse media vandaag.

Met het schip, de Arctic Sea, was voor het laatst radiocontact op 29 juli toen het vanaf de Noordzee het Kanaal binnenvoer. Het schip was op weg naar Algerije en geldt nu als vermist. Inmiddels wordt internationaal naar het schip gezocht.

Op 24 juli blijken gemaskerde mannen in Zweedse wateren aan boord van de Arctic Sea te zijn gegaan. Bemanningsleden meldden twaalf uur na de actie dat het agenten van een antidrugseenheid waren en dat zij waren vertrokken. De Britse kustwacht vermoedt dat die melding niet van de bemanning kwam, maar van de kapers.

Het schip met vijftien Russische bemanningsleden, dat vaart onder de vlag van Malta, was op weg met een lading hout. Piraterij komt tegenwoordig vooral voor in het Verre Oosten en voor de Oost-Afrikaanse kust, waar met name Somalische kapers actief zijn.

Jong Oranje speelt gelijk tegen Engeland

Een dag voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Engeland mochten de jeugdploegen van deze landen hun kunsten laten zien. Noch de ploeg van Cor Pot, noch de selectie van Stuart Pearce wist er een interessant duel van te maken. Een 0-0 eindstand was het resultaat.

In de eerste twintig minuten van de wedstrijd wist geen van beide ploegen een uitgespeelde kans kans te creëren. Alleen aan Oranje-zijde wisten Feyenoord-spelers Diego Biseswar en Leroy Fer voor gevaar voor het Britse doel te zorgen. Van een uitgespeelde kans was echter geen sprake.

Naarmate de eerste helft vorderde, probeerden de Engelsen meer in de wedstrijd te komen. Evenals de spelers van Jong Oranje wist de jeugd van Engeland er in de eerste helft echter ook geen boeiende wedstrijd van te maken.

Na de rust leek de wedstrijd aanvankelijk niet te verbeteren, maar uiteindelijk volgden er toch een aantal kansen voor de Nederlanders. Marvin Emnes kreeg in het strafschopgebied een goede voorzet van Nacer Barazite, maar Micah Richards belette hem het scoren.

Ook Ajacied Vurnon Anita waagde een schot, maar zag zijn inzet op de vuisten van de doelman belanden. In de slotfase probeerde de middenvelder wederom met een afstandsschot het doel te treffen. Ditmaal raakte hij de lat.

Met dank aan dockx voor de submit

Gerrard niet tegen Oranje

Steven Gerrard zal morgen de oefeninterland tussen Nederland en Engeland aan zich voorbij laten gaan. De Engelsman heeft last van een lichte liesblessure.

De middenvelder van Liverpool is inmiddels al terug naar Engeland. Ook Ben Foster, bij Manchester United de stand-in van Edwin van der Sar, zal morgen niet spelen. In het duel om het Community Shield van afgelopen zaterdag tegen Chelsea viel de keeper geblesseerd uit. Joe Hart van Birmingham City is zijn vervanger.

Boze Russin gooit theekop naar Mona Lisa

Een Russische vrouw die gefrustreerd was omdat ze de Franse nationaliteit niet kreeg, heeft in het Louvre Museum in Parijs een leeg theekopje naar de Mona Lisa gegooid, het beroemde portret van de Italiaanse schilder Leonardo da Vinci. Het doek raakte niet beschadigd, aldus een zegsman van het museum.

De vrouw is onmiddellijk gearresteerd. Het incident had al op 2 augustus plaats, maar is nu pas naar buiten gebracht. Het keramische kopje raakte het kogelvrije glas dat voor het doek hangt, aldus de woordvoerder.

De vrouw had het kopje verborgen in haar tas. Ze moet een psychiatrisch onderzoek ondergaan. Het museum gaat juridische stappen tegen de Russin ondernemen. De Mona Lisa is een van de beroemdste schilderijen ter wereld.

Jie naar tweede ronde; Pang, mixeddubbel niet

De Nederlandse Badminton Bond heeft in Hyderabad nog drie spelers over in het WK enkelspel. Na Dicky Palyama (winst tegen Bao Chunlai) en Judith Meulendijks (walkover in de eerste ronde) voegde ook Yao Jie zich bij de beste 32 spelers van de wereld.

Yao Jie nam in haar partij in beide games al snel de touwtjes in handen en met een veilige score van 21-15 en 21-14 kwalificeerde ze zich souverein voor de tweede ronde. Daarin wordt ze serieus getest, want haar opponente is de als dertiende geplaatste Pui Yin Jip uit Hongkong.

Pang redde het niet tegen de nummer twee van het plaatsingsschema, Chen Jin. Pang kwam uit tegen de verwachte finalist Chen Jin. De als tweede geplaatste Chinees won de eerste game regelmatig met 21-14. Daarna ontspon zich een boeiend gevecht waarin de zeer vaste Pang tot het einde meedeed. Hij kwam echter twee puntjes tekort: 19-21.

Het gemengddubbel Paulien van Dooremalen/Ruud Bosch werd eveneens uitgeschakeld. In het gemengddubbel kwamen Van Dooremalen en Bosch in de eerste game iets tekort tegen het Maleisische duo Hui Lin Ng/Kien Keat Koo (19-21). Daarna was het verschil wat groter (14-21).

Eric Pang, Koen Ridder, Ruud Bosch en Paulien van Dooremalen zijn nu uitgespeeld. In de tweede ronde enkelspel zijn Judith Meulendijks (die nog niet in actie kwam), Dicky Palyama en Yao Jie nog over.

"Honda vindt Heerenveen ook mooie club"

Over VVV-Venlo-middenvelder Keisuke Honda is de afgelopen dagen al een hoop gezegd en geschreven. De Japanner maakte veel indruk tijdens de eerste twee speelronden van het nieuwe eredivisieseizoen en werd reeds met vele clubs uit binnen- en buitenland in verband gebracht.

Iets concreets is er op dit moment echter niet aan de orde. Zaakwaarnemer Kees Ploegsma jr. tegenover Infostrada Sports: "Op dit moment speelt er niets." Bij VVV blijft het vooralsnog ook stil. "Er hebben zich geen clubs gemeld."

Directeur voetbalzaken Mario Captein van VVV stelt de situatie duidelijk. "Er hebben zich geen clubs gemeld, ook niet om te informeren." PSV leek één van de geïnteresseerde clubs te zijn, maar Ploegsma begrijpt dit gerucht niet. "Zij hebben genoeg aanvallende middenvelders. Ik denk ook niet dat zij alle liquiditeiten hebben."

De keuze zal gaan tussen een topclub in Nederland of een subtopper in het buitenland. "Als er iets moois komt, gaan we daar op in. Dat wil zeggen één van de topclubs in Nederland of een subtopper in het buitenland."

Sc Heerenveen is volgens Ploegsma ook een mogelijkheid. "Ook Heerenveen vindt hij een mooie club. Uiteindelijk krijgt hij zijn transfer wel, het is nu gewoon oppassen dat hij niet de verkeerde keuze maakt. Zijn droom is om uiteindelijk in Spanje te voetballen. Maar daarvoor zal hij wel eerst een tussenstap moeten zetten."

Fabrizio vervanger Kallio bij Pramac

Suberbike-coureur Michel Fabrizio zal in de MotoGP drie races gaan rijden voor het Pramac Ducati-team. Die renstal zal vaste rijder Mika Kallio voor drie races naar het fabrieksteam van Ducati vertrekken. Fabrizio hoefde niet na te denken over de mogelijkheid die hem geboden werd.

"Ik wil Ducati en Pramac graag bedanken voor dit geschenk. Brno is mijn favoriete circuit en daarom een mooie plek om terug te komen nadat ik op de Sachsenring in 2007 voor het laatst op een MotoGP-machine heb gereden. Ik weet dat ik niet veel kan verwachten, omdat de GP9 behoorlijk verschilt van mijn normale motor. Het lijkt me dan ook het beste om gewoon lol te hebben. Ik wens Casey alle goeds en hoop hem snel weer in goede vorm terug te zien," zei Fabrizio.

Met Casey bedoelt Fabrizio fabriekscoureur Casey Stoner die vanwege zijn fysieke gesteldheid drie races niet in actie zal komen. "Ook wil ik graag mijn beste wensen overmaken naar Casey en ik hoop dat we hem snel weer op het circuit zullen zien," zei Kallio over de zieke Stoner.

Zelf is de Fin blij dat hij een kans bij het fabrieksteam van Ducati krijgt. ""Ik kon het amper geloven toen ik de telefoon opnam. Ik ben erg trots om de komende drie races te rijden voor het Ducati Marlboro-team. Ik verwacht natuurlijk niet direct een seconde sneller te gaan, want onze machines lijken erg op elkaar, maar ik hoop wat goede resultaten te behalen voor het team. Het zal een enorme eer worden."

'Misschien geen nieuw seizoen 24'

De Amerikaanse hitserie 24 stopt misschien na volgend seizoen. Terwijl de opnames voor het achtste seizoen nog in volle gang zijn, twijfelt de producent aan een vervolg daarop. Volgens de producent van 24, Fox Entertainment, gaat het om een zakelijke beslissing. "Duur is de show naar verhouding niet, maar we willen sterk eindigen."

De crew en cast van 24 gaat het liefst nog een paar seizoenen door. Acteur Kiefer Sutherland bedacht de serie en speelt Jack Bauer, het hoofdpersonage van de serie. Per aflevering (vijftig minuten) verdient hij omgerekend 390.000 euro. Dan is het wel weer begrijpelijk waarom hij niet wil stoppen...

PSV'er Manolev één duel aan de kant

PSV'er Stanslav Manolev moet in de Europa League één duel vanaf de zijlijn toekijken. De verdediger is geschorst vanwege zijn twee gele kaarten in Varna. Het was de eerste wedstrijd van Manolev in het shirt van PSV.

Door de schorsing kan Manolev niet in de opstelling staan tegen Bnei Yehuda Tel-Aviv in Israël, waar de eerste wedstrijd in de vierde voorronde plaatsvindt. Een week later volgt de return in het Phillips Stadion.

RKC zonder Jongsma, De Ceulaer en Gudde

RKC Waalwijk moet Anton Jongsma en Benjamin de Ceulaer voor drie tot vier weken missen.

Jongsma liep tijdens een training voor de wedstrijd tegen Ajax een botkneuzing op. Gisteren kreeg de middenvelder na een mri-scan het nieuws dat hij een maand niet mag spelen.

De Ceulaer kreeg in het duel tegen Ajax zelf een scheurtje in zijn enkelband. Die wedstrijd werd met 4-1 verloren, maar het enige doelpunt voor RKC kwam van aanvaller De Ceulaer: hij scoorde 1-1.

De Waalwijkers kunnen door de rode kaart van Wouter Gudde ook niet over die speler beschikken. De verdediger is voor één duel geschorst.

Bourdais wil naar één van nieuwe teams

Sébastien Bourdais wil volgend jaar bij één van de nieuwe teams in de Formule 1 gaan rijden. De Fransman werd na afloop van de Grand Prix van Duitsland aan de kant gezet door zijn team, Scuderia Toro Rosso.

"Ik wil opnieuw een plaats in de Formule 1 vinden", aldus Bourdais tegenover het Franse L'Equipe. "Aangezien er niet tijdens het seizoen getest mag worden, kan ik aantrekkelijk zijn voor nieuwe teams."

Hij beseft wel er met de terugtrekking van BMW twee coureurs meer zullen vissen in de stoeltjesvijver. "Heidfeld en Kubica zijn nu ook beschikbaar. Sommige teams zullen dat interessant vinden, vanwege hun technische vaardigheden. Maar zonder geld is het een heel ander verhaal."

Op de vraag waar hij gaat rijden mocht hij geen F1-stoeltje vinden antwoordde hij: "Ik heb een contract met Peugeot tot het einde van het jaar. Volgend jaar? Volgens mij waren ze behoorlijk tevreden met mijn optreden in Le Mans. In de Verenigde Staten heb ik altijd goed contact gehad met Newman/Haas, maar het probleem is dat ze geld nodig hebben. Een stoeltje kost daar vijf miljoen dollar. Niet iets waar je in deze tijden makkelijk aan komt."

Marc Klein Essink gaat scheiden

Na Connie & Hans gaat nu ook presentator en acteur Marc Klein Essink scheiden van zijn vrouw. Marc is zestien jaar getrouwd met zijn vrouw Carolien, maar zijn liefde voor haar bekoelde toen hij zijn hart vergaf aan Ella van Drumpt, een ex-collega van de dramaserie Medisch Centrum West, waar Klein Essink jarenlang een grote rol in speelde.

De 49-jarige Marc Klein Essink heeft samen met Carolien twee kinderen. Marc zegt dat hij en Carolien in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid. Toen hij Ella van Drumpt tegenkwam werd hij stapelverliefd. Het stel gaat binnenkort zelfs samenwonen. Marc's ex Carolien zegt vrede te hebben met de situatie en wil voor altijd vrienden blijven met Marc.

Jordan: "Twijfels over reden Schumacher"

Eddie Jordan heeft zo zijn twijfels over het afblazen van de rentree van Michael Schumacher in de Formule 1. Volgens de Ier zou mogelijk de ware reden hierachter zijn dat de Duitser erachter is gekomen dat hij niet meer zo snel is als voor zijn afscheid.

"Ik ben verrast", aldus de oud-teambaas tegenover de BBC. "Ten eerste was het een verrassing dat hij ging rijden, want ik vond dat een uiterst dappere zet. Maar goed, hij had al snel weer een team om zich heen gevormd en zou vandaag (dinsdag, red.) weer gaan testen. Ik ben vooral verrast omdat hij nog niet zo lang geleden een kartrace reed en alle huidige Formule 1-coureurs versloeg. Ik denk dat er twee redenen voor zijn terugtrekking zijn: ten eerste zijn de verwondingen aan zijn nek erger dan gedacht en ten tweede is het rijden in een Formule 1-auto zo zwaar, dat hij het gewoon niet aankon."

"Mijn sceptische kant roept gelijk dat hij niet snel genoeg was en zijn reputatie wilde behouden", ging Jordan verder. "Natuurlijk weet je niet alle feiten, maar dat lijkt me geen ondenkbare situatie. Hij weet zelf het beste hoe goed hij is. Hij zou alleen terugkomen als hij races kon winnen, en daar gelooft hij duidelijk niet in."

Skil-Shimano verlengt met Beppu

Skil-Shimano heeft de contracten met Jonathan Hivert en Cyril Lemoine niet verlengd. Het team had de optie om de contracten met beide renners te verlengen maar heeft besloten die opties niet te lichten. De Japanner Fumiyuki Beppu zal zeker tot en met 2010 het outfit van Skil-Shimano dragen.

Volgens het team zijn Jonathan Hivert en Cyril Lemoine beide getalenteerde renners met goede mogelijkheden maar hebben ze dit seizoen niet geheel de verwachte progressie gemaakt. Volgens Skil-Shimano zullen ze beter gedijen in een meer traditioneel georganiseerd wielerteam waarbij hun rol en hun aanpak van meer vrijblijvende aard zijn. Beide renners mogen derhalve uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Fumiyuki Beppu reed vorige maand de Tour de France en is samen met zijn landgenoot Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Télécom) de eerste Japanner, die erin slaagde de finish op de Champs-Élysées te halen.

Mogelijk meer dan 700 doden op Taiwan

Meer dan zevenhonderd mensen zijn mogelijk omgekomen toen modderstromen in het zuiden van Taiwan twee dorpen bedolven. Dat gebeurde toen de tyfoon Morakot dit weekeinde over het eiland raasde.

Dat zei vandaag generaal-majoor Hu Jui-chou van het Taiwanese leger die bij de reddingsoperatie is betrokken. Het gaat om de dorpen Hsiao Lin en Namashia. Volgens de militair zijn de mensen begraven en dat "betekent dat ze dood of levend kunnen zijn", aldus Hu.

De dorpen in het bergachtige gebied zijn moeilijk te bereiken. Wegen zijn onbegaanbaar. Uit Hsiao Lin zijn 150 mensen gered. Volgens hen zijn nog honderden mensen in hun huizen begraven onder de modder. Het dorp telt ongeveer duizend inwoners.

Volgens officiële cijfers heeft de tyfoon op Taiwan aan 62 mensen het leven gekost en worden nog 57 mensen vermist.

Mogelijk meer dan 700 doden op Taiwan door de tyfoon  (foto: ANP)

Hans en Connie Breukhoven gescheiden

Hans en Connie Breukhoven zijn gescheiden. Dit maakte het glamourkoppel vandaag bekend. De actrice en zangeres, die bekend werd als Vanessa, en de directeur van de winkelketen Free Record Shop traden op 20 november 1987 in het huwelijk. Connie Breukhoven behoudt haar achternaam.

"Omdat onze beslissing grote impact heeft op ons en onze kinderen, willen wij u vragen dit met respect te behandelen", aldus de Breukhovens. "We hebben alle zaken inmiddels in goed onderling overleg geregeld. We vragen dit met respect te behandelen."

Het glamourkoppel wil verder geen commentaar geven.

Juwelenroof van 46,6 miljoen euro in Londen

Bij een roofoverval in Londen hebben twee mannen voor 40 miljoen pond (46,6 miljoen euro) aan juwelen buitgemaakt. Het is de op een na grootste buit ooit bij een overval in Groot-Brittannië, aldus de politie.

De overval op Graff juweliers in de sjieke wijk Mayfair had plaats op 6 augustus, maar vandaag maakte de politie de omvang van de buit pas bekend. De daders gingen er vandoor met 43 ringen, kettingen, armbanden en horloges.

De politie omschrijft de daders volgens de BBC als extreem gevaarlijk. Ze schoten met een wapen twee keer in een drukke straat terwijl ze vluchtten. Ze maakten gebruik van zeker drie vluchtauto's.

In 2006 werd in Kent bij een overval op een gelddepot 53 miljoen pond (61,7 miljoen euro) buitgemaakt.

Nederland goedkoopst voor mobiel bellen

In Nederland en Finland is de gebruiker van een mobieltje het best af. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn de belkosten in deze landen bij gemiddeld gebruik het laagst, bijna 11 dollar (7,80 euro) per maand.

De OESO heeft gekeken naar de kosten van een mobiele telefoon in augustus vorig jaar in de dertig landen die bij de organisatie zijn aangesloten. De organisatie ging er daarbij vanuit dat de beller op jaarbasis 780 gesprekken voert, 600 sms'jes en acht mms'jes verstuurt. De uitkomsten werden dinsdag bekendgemaakt.

Bellers in de Verenigde Staten moeten het meest betalen: 53 dollar per maand. Spanje, Canada, Tsjechië en Slowakije zijn ook relatief duur.

Ajax-target Lugano tekent zondag bij nieuwe club

De transfervrije verdediger Diego Lugano is momenteel een gewilde speler. Zo zouden Lazio, Fiorentina en Ajax in de markt zijn voor de Uruguyaan. Ook Fenerbahçe, waar zijn contract deze zomer afliep, is nog een optie.

Lugano is er voor zichzelf al uit, maar houdt de naam van zijn nieuwe werkgever nog geheim. "Ik keer zondag terug naar Europa om een contract te tekenen bij mijn nieuwe club", verklaarde hij tegen Radio Globo. "Alles is rond. We wachten alleen nog op het papierwerk. Het was altijd al mijn plan om nog vele jaren in Europa te blijven."

Zijn oude werkgever São Paulo kan derhalve een streep zetten door de naam van Lugano. De Brazilianen zagen in hem de opvolger van Miranda, maar kunnen de komst van de Uruguayaan dus vergeten.

Daar zijn contract bij Fenerbahçe deze zomer afliep, heeft Lugano de vrijheid om te gaan en te staan waar hij wil. Ajax-aanvoerder Luis Suarez zou zijn landgenoot graag naar Amsterdam zien komen, zo werd eerder duidelijk. Voorlopig ziet het er echter naar uit dat Lazio op pole-position staat om Lugano vast te leggen.

General Motors: Volt loopt 1 op 100

De Volt, de nieuwe hybride van het Amerikaanse General Motors, heeft een verbruik van slechts 230 mijl op één gallon, oftewel een liter op 100 kilometer. Dat heeft GM-topman Fritz Henderson dinsdag laten weten.

Daarmee zou de nieuweling, die Chevrolet er weer bovenop moet helpen, grofweg vier keer zo zuinig zijn als een Toyota Prius. Volgens Henderson levert de Volt "nooit eerder voorgekomen brandstofbesparingen" op. Naar verwachting komt de GM's hybride volgend jaar op de markt.

De Volt is elektrisch aangedreven. De batterijen kunnen worden opgeladen via het stopcontact. Het voertuig heeft wel een benzinemotor aan boord. Hiermee kunnen de batterijen worden bijgeladen als grotere afstanden worden gereden.

Volgens Henderson heeft de Volt een bereik van meer dan 60 kilometer op alleen stroom. Opel, de Duitse dochter van GM, komt in 2011 op de markt met een elektrisch aangedreven gezinsauto op basis van de Volt, de Ampera.

CPB minder somber over werkloosheid

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn iets verbeterd. Dat blijkt uit nog vertrouwelijke voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) die het kabinet de komende weken gebruikt voor het opstellen van de begroting van volgend jaar.

De situatie is onverminderd slecht, maar op een aantal terreinen is het beeld iets verbeterd in vergelijking met twee maanden geleden. De voorspellingen zijn nog altijd wel veel somberder dan toen het kabinet dit voorjaar een pakket crisismaatregelen nam.

Vooral de werkloosheid in 2010 komt naar verwachting lager uit dan in juni nog gedacht, aldus ingewijden. In juni werd nog gerekend op 730.000 werklozen in 2010 (9,5 procent van de beroepsbevolking), nu houden de rekenmeesters van het kabinet het op 615.000 (8 procent).

CPB iets minder somber over werkloosheid  (foto: ANP)

'Bijna zeventig doden door rellen Iran'

Bij de ernstige ongeregeldheden onmiddellijk na de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen in juni zijn 69 mensen om het leven gekomen. Dit stelt de Iraanse oppositie in een rapport dat aan een parlementscommissie is overhandigd.

Een medewerker van oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft dat dinsdag in Iraanse media gezegd. Het opgegeven dodental is hoger dan het officiële, dat op dertig staat.

Mousavi werd tweede in de race om het presidentschap, die de zittende president Mahmoud Ahmadinejad met bijna 63 procent van de stemmen won. De oppositie zegt dat hij met verkiezingsfraude aan een tweede ambtstermijn is geholpen.

Bijna zeventig doden door rellen in Iran, aldus de oppositie  (foto: ANP)

FIFA 10 enkele weken vertraagd en nieuwe boxart

FIFA 10, die oorspronkelijk op 2 oktober uit zou komen, is een paar weken naar achteren geschoven, aldus EA Sports. FIFA 10 komt nu op 20 oktober uit, slechts drie dagen voor Pro Evolution Soccer 2010. Of dit ook de reden is maakt EA Sports helaas niet bekend. Momenteel is alleen een uitstel in de VS bekend, maar de kans is groot dat dit ook voor Europa zal gelden.

Tevens krijgt de game in de VS een nieuwe boxart. Waar eerst Wayne Rooney en Theo Walcott het midden en de linkerkant van de hoes sierden, staan nu de ruigere Cuauhtemoc Blanco en Sacha Kljestan. Of de game in Europa ook deze boxart krijgt is nog niet bekend, maar we horen het ongetwijfeld snel.


Links nieuw, rechts oud

Servië bereid opname gevangenen Guantanamo

De regering van Servië heeft de Verenigde Staten aangeboden om een aantal gevangenen uit het detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba op te nemen. De Servische krant Danas meldde vandaag dit te hebben vernomen van een bron binnen de Servische regering. "Dit aanbod moet onze betrekkingen met Amerika verbeteren", aldus de bron die anoniem wilde blijven.

In Guantanamo Bay verblijven zo'n 240 gevangenen die worden verdacht van terroristische activiteiten. President Obama wil de gevangenis begin volgend jaar sluiten, maar het Amerikaanse congres wil niet dat de gevangenen worden overgebracht naar de Verenigde Staten zelf. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eind vorig jaar zo'n honderd landen verzocht om gevangenen uit Guantanamo op te nemen. Een aantal landen, waaronder ook Nederland, heeft dit verzoek vooralsnog geweigerd.

Pretpark verbiedt ballenknijpers

Het is afgelopen met de kleine zwembroeken voor mannen. In ieder geval in een pretpark in Engeland, want daar geldt vanaf nu een verbod voor het dragen van de strakke zwembroekjes. Door de stijgende temperatuur zouden veel mannen in ballenknijpers het park bezoeken.

De directie van pretpark Alton Towers wil de familiesfeer in het park behouden, en daar horen zwembroeken waar de mannelijke geslachtsdelen duidelijk te zien zijn niet bij. Het familiepark zegt dat de ballenknijpers maar in Spanje gedragen moeten worden en niet passen in Staffordshire, waar het park ligt. 

De directie van het park vindt dit echter nog niet genoeg. Mogelijk komt er ook een verplichte harsbehandeling van de bikinilijn van mannen. Deze zou dan wel gratis gegeven worden. 

Na Balanceboard en Vitality Sensor een Wii "kussen"?

Bij Nintendo hebben ze een aantal zeer fantasierijke en slimme mensen werken. Door de casual-markt te betreden hebben ze een ongelofelijk grote goudmijn gevonden en voor de Wii verschijnen steeds meer interessante extra's. Zo heeft het Balanceboard veel mensen een stuk actiever gemaakt en de op de E3 aangekondigde Vitality Sensor moet daar nog meer bij gaan helpen. Wat mist er dan nog, zou je denken. Wat dachten jullie van een Wii opblaaskussen?

Er is namelijk een patent van Nintendo opgedoken waarin dit kussen te zien is. In dit opblaasbare kussen zit een gleuf om de Wii-mote in te stoppen. Door op dit kussen te gaan zitten en te bewegen worden jouw bewegingen via de Wii-mote naar de Wii gestuurd. Het patent heeft het over games als paardrijden of het berijden van andere dieren die wel of niet echt bestaan.

Hieronder nog een aantal illustraties uit het patent om een idee te krijgen van de "Bouncy Seat".




Kliko's aan de kade

Een treurig verhaal over een oude schipper in de samenleving.
'Elke ochtend zwaaide hij even. Hand omhoog, duim en wijsvinger gestrekt en de rest van de vingers bungelden lui mee. Ik zag hem iedere dag als ik naar school fietste. De oude man met de vele rimpels op zijn gezicht, diverse grijstinten in zijn baard en een taai lichaam, overgehouden aan zijn vele jaren in de scheepvaart.'

Hulpverleners in Somalië vrij

In Somalië zijn zes buitenlanders vrijgelaten die in november in het door oorlog verscheurde land in de Hoorn van Afrika werden ontvoerd. Volgens een medewerker van het vliegveld van de hoofdstad Mogadishu gaat het om vier hulpverleners en twee piloten.

De vier hulpverleners zijn twee Fransen, een Bulgaar en een Belg. De drie vrouwen en een man werken voor de Franse organisatie Action Contre Le Faim (ACF). Ze werden samen met de beide Keniaanse piloten op een vliegveld in Centraal-Somalië ontvoerd kort nadat ze waren geland.

De Franse president Nicolas Sarkozy bevestigde de vrijlating van het zestal.

Hulpverleners zijn steeds vaker het doelwit van aanslagen en ontvoeringen in Somalië. Radicaalislamitische rebellen vechten in het land tegen een zwakke, door de VN gesteunde interim-regering.

Spaanse stieren profiteren van recessie

Tientallen Spaanse steden hebben hun stierengevechtenfestival dit jaar moeten afgelasten. Zij moeten als gevolg van de economische recessie, die Spanje zeer hard heeft getroffen, bezuinigen.

De bevolking heeft in verscheidene plaatsen woedend gereageerd dat zij dit jaar niet naar het gevecht tussen de torero's en de stieren kunnen kijken.

Het bestuur van de regio Madrid had tot en met begin augustus toestemming gegeven voor 401 festivals in 57 plaatsen. Dat zijn er 20 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De voorzitter van de vereniging van vechtstierenmesters, Eduardo Martin-Penato, zegt in de krant El País dat de kosten van een stierengevecht uiteenlopen van 12.000 euro voor een bescheiden krachtmeting tot 180.000 euro voor een evenement in de beroemde arena Las Ventas in Madrid.

Stieren profiteren van de recessie  (foto: ANP)

Prince of Darkness geeft concert op de Blizzcon 2009

Goed nieuws voor mensen die binnenkort een bezoekje brengen aan de Blizzcon: niemand minder dan The Prince of Darkness zal een concert geven. Nee niet de Lich King, het gaat natuurlijk om de enige echte Prince of Darkness: Ozzy Osbourne. Deze bejaarde rockheld promootte eerder al de expansion Wrath of the Lich King in een kleine reclameboodschap, waarin hij trots claimde de Prince of Darkness te zijn. De heren bij Blizzard zijn uiteraard erg blij dat deze welbekende grijsaard nog wil optreden voor alle aanwezige fans:

“Our goal with BlizzCon is to deliver an unforgettable weekend of entertainment, and we can’t think of a better way to close out this year’s show than having Ozzy rock the house,” said Mike Morhaime, CEO and cofounder of Blizzard Entertainment. “Many of us at Blizzard are lifelong fans of Ozzy’s music, and we’re thrilled that he’ll be performing for all of our BlizzCon attendees as well as those joining us via DIRECTV and the live Internet stream.”

De Blizzcon vindt op 21 en 22 augustus plaats in het convention center in Anaheim. Kaarten zijn inmiddels al geruime tijd uitverkocht, maar je kunt het concert van Ozzy dus gewoon bekijken via internet streams.

'Hull City wil Zenden vastleggen'

Volgens The Sun staat Boudewijn Zenden in de belangstelling van het Engelse Hull City.

De 32-jarige linkspoot kreeg deze zomer geen nieuw contract bij Olympique Marseille en is momenteel transfervrij. Hull City hoopt de ervaren Zenden op korte termijn te kunnen vastleggen.

Mocht de transfer rond komen, dan begint Zenden aan zijn tweede periode in Engeland. Eerder in zijn loopbaan stond hij onder contract bij Middlesbrough en Liverpool. Naar verluidt staat de voormalig speler van PSV open voor een terugkeer naar de Premier League.

FC Twente informeerde al eens bij Zenden, maar de Limburger ziet een terugkeer naar Nederland nog niet zitten. Bij Hull City speelt momenteel ook George Boateng.

De Graafschap test Sloveen

De Sloveen Sasa Lalovic is op proef bij De Graafschap. De transfervrije speler hoopt een contract in Doetinchem af te kunnen dwingen.

De 23-jarige aanvallende middenvelder heeft tot nu toe nog geen indrukwekkende loopbaan achter zijn naam. Bij NK Drava Ptuj, vorig seizoen achtste in Slovenië, kwam hij niet verder dan vijf invalbeurten. Opgeteld kwam hij tot net iets meer dan een half uur aan speeltijd.

OPEC voorziet nog minder vraag naar olie

De wereldwijde vraag naar olie zal in 2010 meer afnemen dan eerder werd verwacht door gestegen voorraden en het trage economische herstel. Dat voorspelt de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) in haar maandelijkse olierapport, dat vandaag werd gepubliceerd.

Volgens het oliekartel neemt de wereldwijde vraag in 2010 met 480.000 vaten per dag af tot gemiddeld 27,97 miljoen vaten. Eerder ging OPEC uit van een afname met 380.000 vaten per dag.


OPEC voorziet nog minder vraag naar olie  (foto: DAG)

Celstraf voor verdachte valkuilenzaak

De rechtbank in Roermond heeft vandaag de 25-jarige Ferry B. uit Maasbracht in de zogeheten valkuilenzaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat hij scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, waarmee in 2008 in de Heldense bossen in Noord-Limburg drie valkuilen zijn gemaakt. Twee mensen vielen in de kuilen en raakten gewond.

De rechtbank vindt dat B. medeverantwoordelijk is voor meerdere pogingen tot zware mishandeling. Er is volgens de rechtbank geen sprake van poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist.

Megrelishvili terug naar Israël

Haim Megrelishvili en Vitesse gaan definitief uit elkaar. De linksback wacht in zijn vaderland Israël op een nieuwe club en hoeft zich ondanks een tot 2010 doorlopend contract niet meer in Arnhem te melden.

De 27-jarige Megrelishvili werd door Vitesse al sinds de winterstop verhuurd aan Maccabi Tel Aviv. In de zomer van 2007 werd hij door de Arnhemse club overgenomen van Maccabi Haifa. In zijn eerste seizoen speelde de back met Georgische roots nog 24 keer in de Eredivisie. Hij scoorde één keer.

Beroemd werd Megrelishvili echter vooral door twee pijnlijke, vroege wissels door trainer Aad de Mos. Vorig seizoen speelde hij al geen duel meer voor Vitesse. Nu mag hij dus in eigen land wachten op een nieuwe werkgever.

Jaggy gaat in Griekenland spelen

Kim Jaggy heeft een nieuwe club gevonden. De Zwitserse linksback, wiens contract bij Sparta niet werd verlengd, gaat spelen voor het Griekse Xanthi.

De 26-jarige Jaggy kwam in de zomer van 2007 van Grasshoppers naar Sparta. In Rotterdam begon hij als basisspeler, maar die status kon hij niet vasthouden. Vorig seizoen was de Zwitser vooral invaller, waardoor Sparta zijn contract niet verlengde. Jaggy speelde 47 wedstrijden in de Eredivisie voor de Rotterdammers, waarin hij niet scoorde.

Reddingshelikopter neergestort in Taiwan

Een reddingshelikopter is vandaag neergestort in Taiwan. De helikopter werd ingezet om mensen te redden van de orkaan Morakot. Aangenomen wordt dat alle drie inzittenden zijn omgekomen. Het ongeluk gebeurde in het zuiden van Taiwan.

Reddingswerkers in Taiwan hebben inmiddels ongeveer driehonderd mensen gered. Het dorp van de inwoners werd door een modderlawine helemaal verwoest. Overstromingen en aardverschuivingen maken het moeilijk om slachtoffers op te sporen. Over het aantal doden is nog niet veel duidelijkheid. Zeker vijftig mensen zijn omgekomen en zeshonderd mensen worden nog vermist.

Aerosmith zegt concerten af na val frontman

Rockband Aerosmith heeft drie concerten in Canada moeten afzeggen, omdat frontman Steven Tyler nog niet hersteld is van een val vorige week.

De 61-jarige rocker duikelde tijdens een optreden in Sturgis in de Amerikaanse staat South-Dakota van het podium en werd met verwondingen aan zijn hoofd, nek en schouders in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldde de Britse omroep BBC vandaag op zijn website.

De shows die voor afgelopen weekeinde op het programma stonden, werden eerder al afgelast. De band is van plan alle afgezegde optredens in te halen. De huidige toer van Aerosmith vervolgt volgende week zijn weg door de Verenigde Staten, maar gitarist Joe Perry zei eerder in een Amerikaanse radioshow dat het misschien wel eens ruim twee maanden zou kunnen duren voordat de band de tournee hervat.

De huidige tournee van de oude rockers wordt geplaagd door gezondheidsproblemen. Zeven shows werden deze zomer uitgesteld toen Tyler tijdens een optreden zijn been bezeerde, bassist Tom Hamilton trok zich terug uit de toer om te herstellen van een chirurgische ingreep, gitarist Brad Whitford moest enkele shows missen nadat hij zijn hoofd hard had gestoten bij het verlaten van zijn Ferrari en een infectie aan de knie van Joe Perry leidde tot een afzegging in Venetië.

 

Film Michael Jackson 30 oktober in première

De film This Is It, met de laatste beelden van Michael Jackson en de repetities voor zijn afscheidsconcerten, is vanaf 30 oktober wereldwijd in de bioscopen te zien. Dat maakte Sony Pictures vandaag bekend. Gisteren keurde een Amerikaanse rechtbank een miljoenenovereenkomst tussen de filmstudio en concertorganisator AEG Live definitief goed.

De film wordt samengesteld uit de honderden uren opnames van de oefensessies en beelden achter de schermen. This Is It bevat volgens Sony ook scènes in 3-D en interviews met vrienden en creatieve partners van de op 25 juni overleden King of Pop. De film bevat onder meer videomateriaal van de laatste repetities van Jackson voor zijn nieuwe reeks concerten, kort voor de dood van de popster op 25 juni. De productiekosten bedragen omgerekend 42 miljoen euro. Regisseur is Kenny Ortega, die ook de leiding zou hebben over de geplande concerten van Jackson in Londen.

Brits handelstekort naar 6,5 miljard pond

Het handelstekort (het meer importeren dan exporteren) van het Verenigd Koninkrijk kwam in juni hoger uit 6,5 miljard pond (7,6 miljard euro). Economen hadden voor het uitbrengen van het cijfer vandaag een lager tekort van 6,2 miljard pond (7,2 miljard euro) voorzien.

Het tekort is hoger dan de maand ervoor, toen het Britse handelstekort in mei 6,2 miljard pond bedroeg. Op maandbasis steeg de import met 2,2 procent, en de export met 1,4 procent. Vooral de oliegerelateerde import nam toe, mede door zomeronderhoud aan Britse olieraffinages.

Het Britse handelstekort loopt al sinds 1997 fors op, met een record van 8,5 miljard pond in november 2008. De Britten consumeren al jaren ongeveer 6 procent van het bruto binnenlands product (BBP) meer dan zijzelf produceren. Geluk voor de Britten: zij beschikken nog over een eigen geldpers.

Lees ook de FOK!-column Waarom de VS een diepere recessie nodig hebben.

Brits handelstekort (in miljarden ponden) januari 2000 - juni 2009
Mag het een pondje meer zijn?

Oude liedjes importeren naar Guitar Hero 5

Rock Band en Guitar Hero: twee series die elkaar de pan uit concurreren. Allebei de games hebben voordelen tegenover de andere maar één van het grootste voordeel van Rock Band tegenover Guitar Hero lijkt nu te verdwijnen.

Met Guitar Hero 5 wordt het namelijk mogelijk om liedjes uit Guitar Hero: World Tour en Guitar Hero Smashing Hits te importeren in Guitar Hero 5. Het wordt mogelijk om een unlock-code te kopen waarmee de liedje geïmporteerd kunnen worden. Een unieke 20-cijferige code in de manuals van Guitar Hero: World Tour en Guitar Hero Smashing Hits zul je hiervoor ook nodig hebben.

FOK! presenteert de Voetbalmanager 2009/2010

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zover. Met trots presenteert FOK! de vernieuwde Voetbalmanager! De Eredivisie is inmiddels alweer gestart, maar de start van de manager werd uitgesteld, vanwege een aantal problemen die nog opgelost moesten worden.

In het seizoen 2007/2008 was er voor de laatste keer een Voetbalmanager, die erg veel problemen kende. We kozen er uiteindelijk voor om een nieuwe manager te laten ontwikkelen. Hierdoor was het echter niet mogelijk om gedurende het afgelopen seizoen een manager te draaien. We hopen echter dat de nieuwe variant veel goed zal maken.

Het spelconcept is hetzelfde gebleven, maar de voorkant van de manager heeft, zoals jullie wellicht gezien hebben, een metamorfose ondergaan.

Om jullie in de gelegenheid te stellen om te wennen aan de nieuwe lay-out, hebben we er voor gekozen om pas vanaf speelronde 5 (27 augustus) in de Eredivisie punten uit te gaan delen. Tot die tijd is de transfermarkt nog volop in beweging, dus kan er nog van alles gebeuren. In de tussentijd kan je voor jezelf gaan uitzoeken wat je ideale team is om mee te starten.

Verder willen we jullie nog mededelen dat de database in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 augustus om technische redenen kortstondig gesloten zal zijn. In deze periode is het wel mogelijk om je team aan te passen, maar kun je de wijzigingen niet opslaan. Houd hier dus rekening mee.

Kun je niet wachten om je team samen te stellen? Klik dan hier!  

Om direct naar de FOK! Voetbalmanager te gaan, klik je hier!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!  Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de vernieuwde Voetbalmanager van FOK!

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Ninja Gaiden Sigma 2 op drietal screenshots

In oktober van dit jaar verschijnt Ninja Gaiden Sigma 2 voor de Playstation 3. Ninja Gaiden Sigma 2 is een remake op het op de Xbox 360 verschenen Ninja Gaiden 2 en biedt spelers de kans om de game in co-op te spelen. De game brengt ook twee nieuwe speelbare personages met zich mee waarvan we er al één kennen uit de eerste Ninja Gaiden Sigma. Vandaag hebben we een drietal screenshots voor jullie met op elk twee paar borsten en nog wat irrelevante zaken.



Martelpraktijken met motorrijders in Trials HD

Wat zou je doen wanneer je een motorrijder had en de mogelijkheid tot het maken van custom levels? Zou je schitterende banen maken waar de motorrijder heelhuids uit kan komen, of neem je de creatieve route en laat je de beste man zo veel mogelijk lijden. Dit kan binnenkort met Trials HD die op XBLA zal verschijnen. Wat de mogelijkheden zijn kun je zien in de onderstaande video.

Bezoekers vast in achtbaan Californië

Bezoekers in een achtbaan in het pretpark Great America in Santa Clara (Californie) hebben meer spanning gekregen dan eigenlijk bedoeld was. Een treintje van de achtbaan Invertigo bleef namelijk op 21 meter hoogte steken. Ze hebben urenlang in de inversie-achtbaan moeten bungelen. Uiteindelijk moest de brandweer er aan de pas komen om alle 32 bezoekers te bevrijden.

Twitteraar Cynful1 meldt dat de inzittenden behoorlijk gefrusteerd waren. Zelf was ze ook niet zo blij. "Bovendien kan ik door de veiligheidsbeugel niet bij mijn lipgloss" zei ze. Verder meldt ze dat sommige kinderen in de achtbaan zo ziek werden dat ze over de bezoekers op de grond kotsten. "PRICELESS" aldus de Twitteraar. 

Details nieuwe World of Warcraft uitbreiding 'uitgelekt'

Goedemorgen zeg! Volgens de website WoW.com kunnen helden uit Azeroth zich verheugen op een aankondiging van een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft. Volgens WoW.com gaat de nieuwe uitbreiding World of Warcraft: Cataclysm heten. Al was die naam al een tijdje geleden geregistreerd door Blizzard, nu lijkt het er steeds meer op dat Cataclysm daadwerkelijk de naam van de uitbreiding zal dragen.

Maar dat is niet het enige! Volgens de website zullen er ook twee nieuwe races aankomen. De horde krijgt wat goblins erbij, terwijl de alliance de worgens mogen verwelkomen. We moeten waarschijnlijk nog tien dagen wachten, want dan begint BlizzCon 2009. Zeer waarschijnlijk wordt dan de nieuwe uitbreiding aangekondigd.

Tevens is bekend geworden dat Icecrown Citadel, de waarschijnlijk laatste raidinstance van Wrath of the Lich King, maar liefst 31(!) bosses zal bevatten. Dat werd namelijk verteld door een Blizzard-gozer op het officiële forum.

"I don't know that I would say we want tanking niches. I ultimately am agreeing with what you're saying, but once we say "tanking niches" players have visions of the DK who parks outside of Icecrown until boss 4, 17 and 31 (yes, IC is that big)."

BCR: The revival of the Champ Car

Komende zondag staat in Rotterdam alweer de vijfde editie van Bavaria City Racing op het programma. Vele coureurs zullen met hun snelle bolides door de havenstad scheuren. Het belooft wederom een waar spektakel te worden waarbij ook oude tijden herleven.

Zo zal er zondag een heuse Champ Car-bolide te bewonderen zijn. Als enige ter wereld kreeg Henk de Boer het voor elkaar om twee Panoz DP01-auto's over te nemen van Rocketsports Champ Car team om hier mee te kunnen racen. Het zijn de enige nog rijdende exemplaren uit de raceklasse die opging in de IndyCar Series. De Boer rijdt met de bolide in originele kleurstelling in de EuroBoss Series.

Speciaal om de historie van Champ Car te eren heeft De Boer één van zijn wagens in een speciale oranje/zilveren Champ Car kleurstelling gestoken, welke voor het eerst in de straten van Rotterdam getoond zal worden. De wagen waarmee de in Maaseik woonachtige coureur van de Willemsbrug naar Hofplein zal rijden zal precies dezelfde kleurstelling dragen als die door Champ Car werd gebruikt voor de presentatie van de DP01 en de eerste tests.

Het zal voor de massaal aanwezige fans in Rotterdam tevens de eerste keer worden dat ze het type wagen kunnen zien waarmee Robert Doornbos in 2007 twee Champ Car races wist te winnen. Eerder kwam Doornbos in 2007 al wel in actie met een Lola Champ Car. Voor De Boer is het de eerste keer dat hij is uitgenodigd om aan Bavaria City Racing, het meest gevarieerde en drukst bezochte autosportevenement van Nederland, deel te nemen.

"Ik ben vereerd dat ik ben uitgenodigd ben om deel te nemen aan Bavaria City Racing, vooral omdat het een top evenement is in een top stad," verklaarde De Boer enthousiast. "Ikzelf participeer in vijf bedrijven in Rotterdam en vind deze stad super om vanuit te werken. De mentaliteit van de Rotterdammers spreekt me zeer aan; open en met opgestroopte mouwen, zo gaat het tenminste vooruit!"

"Ter gelegenheid van Bavaria City Racing hebben we besloten om één van de wagens te presenteren in de originele kleurstelling van de DP01, zoals deze in 2006 werd gepresenteerd. De laatste weken is in onze werkplaats onder leiding van René Kouwenberg hard gewerkt aan deze nieuwe kleurstelling."


Voorproefje van de Champ Car DP01 uit 2006 in nieuwe kleurstelling

Civilization Revolution geïntroduceerd, tijdelijk half geld

Civilization betreedt vandaag nieuwe paden, de game is namelijk verschenen in de Appstore en te downloaden voor de iPod Touch en iPhone. Uitgever 2K Games belooft dat Firaxis met deze game gezorgd heeft voor honderden uren speelplezier. Speciaal voor de launch is de game vandaag nog voor de helft van het geld verkrijgbaar, daarna zal de game gewoon €7,99 gaan kosten.

"Sid Meier’s Civilization Revolution was afgelopen jaar een groot succes voor ons op de consoles en handhelds," zegt Christoph Hartmann, president van 2K. "Nu geeft het iPhone platform ons de kans de verslavende gameplay van de Civilization® franchise te introduceren aan een geheel nieuw publiek.”

In Civilization Revolution krijg je de beschikking over zestien beschavingen om de wereld te veroveren. De game heeft een volledig eigen grafische stijl gekregen en een besturing die volledig gebruikt maakt van de mogelijkheden die de iPhone biedt.

"We zijn er trots op om onze belangrijkste strategische game op zo’n spannend en dynamisch platform te kunnen uitgeven," aldus Sid Meier, director of creative development bij Firaxis Games, en hoofdontwerper van Sid Meier’s Civilization Revolution. "We baseren onze keuze voor platforms op ons gevoel waar de consumenten de beste gameplay met onze titels zullen ervaren. De iPhone maakt het mogelijk deze gameplay te introduceren bij mobiele gebruikers – nieuwe én bestaande.”

Zie de speciale Tony Hawk: Ride skateboard-accessoire in actie

Tijdens afgelopen E3 liet "onze Toon" ons al zien dat de volgende game uit de Tony Hawk-serie gebruik zal gaan maken van een speciaal skateboard met motionsensors. De grote vraag was echter hoe dit zou werken en of het uberhaupt wel lekker zou werken. In het volgende filmpje is te zien hoe enkele mensen te keer gaan op dit skateboard en of het een beetje goed aanvoelt. Het is echter promo-materiaal dus uiteraard is iedereen zeer positief over dit apparaat, of dit daadwerkelijk lekker werkt hopen we jullie live te kunnen berichten vanaf de Gamescom in Keulen die volgende week gehouden wordt.

Xbox 360 System Update vanaf nu beschikbaar

Major Nelson heeft zojuist bekend gemaakt dat, als je je Xbox 360 opstart, de System Update kunt downloaden. Zo kun je na het installeren van de nieuwe update de toevoegingen Games on Demand, de nieuwe features voor de Avatars en nog veel meer andere nieuwe dingen bewonderen. Er zijn nog wel enkele dingen waar je op moet letten:

* While you can browse and purchase Avatar items and full Xbox 360 games in the console with this update, the ability to add these items your Xbox 360 download queue from Xbox.com will be available this Thursday.
* Xbox LIVE integration with Twitter, Facebook and Last.FM will be available later this year.
* Zune Video Marketplace will also ship later this fall when it will replace the current Video Marketplace.

Nog even wachten dus. Maar je hebt in ieder geval de update wel binnen, daar gaat het tenminste om.

Gekke kippenziekte in Wolfenstein RPG

Vorig jaar bracht Electronic Arts een Wolfenstein RPG uit voor de mobiele telefoon. Het geheel was een soort Wolfenstein 3D in een cell shaded-jasje met een RPG-sausje er overheen. Inmiddels is bekend geworden dat deze RPG binnenkort ook uit zal gaan komen op de iPhone en iPod touch. Grafisch heeft de game daardoor een enorme boost gekregen, waardoor het veel meer weg heeft van de game waar het op gebaseerd is. Niet alleen zul je nu tegen de nazi's mogen vechten, maar schijnbaar ook tegen kippen die van hun stokje gevallen zijn.


Prijzen Games on Demand per territorium bepaald

Games on Demand is een nieuwe feature van Microsoft om met de Xbox 360 games te downloaden die je ook in de winkel op schijf zou kunnen kopen. De prijzen hiervan verschillen nogal per territorium. In de VS kost Mass Effect 1600 MS Points, terwijl de Australische X360-gamer er 6000 MS Points voor moet aftikken (wat zich vertaald naar AUS$99, terwijl de game in de winkel AUS$50 kost).

Volgens Microsoft wordt de prijs door de verantwoordelijken voor dat territorium bepaald. Microsoft Australië is van mening dat geen enkele retailer een absoluut laagste prijs heeft voor elk product. Daarnaast biedt Games on Demand het gemak om 24 uur per dag, zeven dagen per week games te kopen. MS Australië meldde nog wel dat ze de service zullen blijven evalueren en aanpassen om tegemoet te komen aan de wensen van de consument.

No one retailer has the lowest pricing for every product, and our program is about giving people 24 x 7 convenience and selection when shopping for Xbox 360 games.

We're incredibly excited about what Games on Demand means for digital distribution, and will continue to evaluate and evolve the service to meet market and consumer demands.

Games on Demand zal vanaf vandaag beschikbaar zijn.

Hardcore in Operation Flashpoint 2 is "turning it up to 11"

Veel grijsharige gamers denken nog wel eens terug aan vroeger, aan hoe moeilijk games ooit waren en lachen dan om wat er tegenwoordig uitkomt. Voor alle mensen die in games graag suïcidaal bezig zijn heeft Codemasters goed nieuws: de hardcore moeilijkheidsgraad in Operation Flashpoint 2: Dragon Rising is er echt alleen voor de mensen die liever dood dan levend zijn in een game. Alle hulpmiddelen worden op dat moment geschrapt, van aim-assist tot je kompas. Elke missie heb je alleen objectives en een kaart. In onderstaande trailer leggen de ontwikkelaars uit waarom dit zo is.

'Hillary Clinton kwaad na vertaalfout'

Hillary Clinton bezocht gisteren tijdens haar tour door Afrika een universiteit in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Studenten konden vragen aan haar stellen, die eventueel door een tolk werden vertaald. Een vertaalfout na zo'n vraag, zorgde voor irritatie bij Clinton.

De student wilde weten wat president Obama vindt van de financiële betrekkingen tussen China en Congo. Echter, volgens de vertaler vroeg de student naar de mening van ex-president Clinton, de man van de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Hillary Clinton reageerde hierop geïrriteerd: "Wacht even, dus je vraagt mij wat mijn man van deze kwestie vindt? Ík ben de minister van Buitenlandse Zaken, niet hij. Ik wil je best mijn mening geven, maar ik ga niet namens hem spreken."

De geslaagde missie van Bill Clinton in Noord-Korea krijgt ook deze week nog veel aandacht. Daardoor kan het bezoek van Hillary Clinton aan diverse Afrikaanse landen op minder belangstelling rekenen.

Squashviertal krijgt wildcard voor WK-kwalificatie

Dagmar Vermeulen, Milou van der Heijden, Milja Dorenbos en Margriet Huisman doen later dit jaar (20-27 september 2009) mee aan de Forexx Women’s World Open Squash 2009. Het Nederlandse viertal heeft van de organisatie een startbewijs gekregen voor het kwalificatietoernooi van het officiële individuele WK voor dames.

De 25-jarige Huisman leek twee jaar geleden hard op weg naar de wereldtop. De Almeerse squashster won in 2007 vier toernooien op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour en drong daardoor met stip de top-40 van de wereld binnen. Aan het einde van dat jaar ging het echter mis. Huisman raakte geblesseerd aan haar rechterbeen, waarin een zenuw bekneld raakte. De voormalige nummer 36 van de wereld stond daardoor bijna 15 maanden buitenspel. In februari van dit jaar maakte de speelster van Hemubo / Squash Almere met een overwinning op Dorenbos haar rentree op de squashbaan in de Nederlandse eredivisie. Sindsdien is de Nederlandse in voorbereiding op de Forexx Women’s World Open Squash 2009, waar ze voor het eerst weer in actie komt tijdens een internationaal proftoernooi.

"Ik heb er lang op moeten wachten, maar er is weer een doel: meedoen met de WK in Amsterdam. Gezien de ranking die ik ben kwijtgeraakt, zou ik officieel niet toegelaten worden tot het toernooi. Daarom ben ik dan ook superblij dat ik van de organisatie een wildcard heb gekregen voor de kwalificatie", aldus Huisman, die inmiddels als combinatiefunctionaris basisschoolkinderen in Amsterdam Slotervaart enthousiast maakt voor de squashsport.

Terwijl Huisman haar wildcard verdiende op basis van haar resultaten in het verleden, bemachtigden de 33-jarige Vermeulen, de 18-jarige van der Heijden en de 25-jarige Dorenbos de gewilde toegangsplekken door hun prestaties op de Forexx Pro Tour Squash 2008-2009, een circuit van tien internationale proftoernooien voor dames en heren op Nederlandse bodem. Het trio eindigde achter Orla Noom en Annelize Naudé op respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats op de Forexx Pro Tour Ranking. Genoeg dus voor deelname aan het WK.

Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat de wildcard voor het hoofdtoernooi is vergeven aan de 23-jarige Noom. Natalie Grinham en Vanessa Atkinson zullen als gevolg van hun positie op de wereldranglijst ook rechtstreeks worden toegelaten tot de hoofdronde. De 32-jarige Naudé dient zich net als Huisman, Vermeulen, Dorenbos en van der Heijden via de kwalificaties te scharen onder de 32 beste squashsters ter wereld.

Aantal online vacatures stijgt licht

De online vacaturemarkt in Nederland is in juli weer licht gestegen, na meer dan een jaar te zijn gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse Monster Employment Index van vacaturesite Monsterboard.nl.

De index, die het aanbod meet, steeg met 1 punt naar 93 punten. "Het lijkt erop dat de index enigszins begint te stabiliseren", aldus directeur Diana Krieger van Monsterboard.nl. Deze ontwikkeling is volgens haar ook terug te zien in de kwartaalresultaten van Nederlandse bedrijven als Randstad en AkzoNobel en aan de AEX die wat opkrabbelt.

In acht sectoren, waaronder de juridische sector en landbouw en visserij, ging het vacatureaanbod omhoog. De gezondheidszorg liet de grootste stijging zien. De sectoren techniek, IT en productie daalden licht.

Diverse provincies vertoonden in juli een stijging van het vacatureaanbod, waarbij Zeeland het meeste omhoog ging. Ook in Limburg, Noord-Brabant en Drenthe steeg het aantal vacatures. In de provincies Flevoland, Groningen, Friesland, Overrijssel en Noord-Holland daalde het vacatureaanbod.

Badoer rijdt voor Ferrari in Valencia

Nu Michael Schumacher toch niet Felipe Massa vervangt, heeft de Italiaanse renstal besloten om Luca Badoer te laten rijden. De Italiaan zal in Valencia voor de GP van Europa aan de start staan.

Een nekblessure, opgelopen bij een motorongeluk in februari, weerhoudt Schumacher om terug te keren in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen moest nog wel gekeurd worden voor zijn nek. De doktoren hebben de rentree nu afgeraden.

Badoer is al testrijder voor Ferrari sinds 1998 en de 38-jarige racete voor het laatst in 1999 voor Minardi. Ferrari-president Luca di Montezemolo zei tegenover de pers: "Ik ben uiterst ongelukkig dat een blessure Michael weerhoudt van een terugkeer naar het racen. In overleg met Stefano Domenicali (teambaas, red.) hebben we besloten om Luca Badoer de kans te geven te racen voor Scuderia nadat hij al zoveel jaar zoveel gedaan heeft als testcoureur."

De Grand Prix van Europa wordt op 23 augustus verreden in Valencia.

Levenslang voor bejaarde oorlogsmisdadiger

Een rechtbank in München heeft de 90-jarige oorlogsmisdadiger Josef Scheungraber tot levenslang veroordeeld voor de moord op Italianen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De straf komt overeen met de eis van het openbaar ministerie in Duitsland.

Scheungraber gaf het bevel tot de moord op veertien inwoners van het Italiaanse dorpje Falzano di Cortona op 26 en 27 juni 1944. De actie zou een represaille zijn geweest voor de moord op twee Duitse militairen door het Italiaanse verzet. Scheungraber ontkent elke betrokkenheid bij het bloedbad.

Een Italiaanse rechtbank veroordeelde Scheungraber eerder bij verstek tot levenslang voor de moordpartij in de regio Toscane. De Duitse grondwet staat de uitlevering van Duitsers een ander land echter niet toe.

Josef Scheungraber  (foto: ANP)

Succes in onderzoek tegen spierziekte

Nijmeegse onderzoekers hebben een ontdekking gedaan waarmee de oorzaak van de spierziekte myotone dystrofie kan worden bestreden. Dat meldde het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) vandaag. Myotone dystrofie is een zeldzame, erfelijke ziekte en wordt ook wel de ziekte van Steinert genoemd.

Onderzoekster Susan Mulders ontwierp een methode om schadelijk genetisch materiaal te vernietigen, in de hoop zieke cellen te genezen. Zij gebruikte daarvoor een klein synthetisch molecuul, dat precies past op het ziekmakende materiaal. Dat gaat daardoor kapot en verliest zijn schadelijke werking.

De methode is in het laboratorium succesvol op muizen toegepast en op celmateriaal van patiënten. Het ziekenhuis spreekt van een belangrijke stap op weg naar een therapie die de voortgang van de spierziekte kan remmen.

Ongeveer een op de tienduizend mensen in Nederland heeft myotone dystrofie. Het is daarmee de meest voorkomende spierziekte bij volwassenen.

Vermeer twijfelt over toekomst bij Ajax

Kenneth Vermeer is er nog niet over uit of hij een nieuw contract gaat tekenen bij Ajax.

De 23-jarige sluitpost veroverde vorig seizoen een basisplaats ten koste van Maarten Stekelenburg, maar de nieuwe trainer Martin Jol geeft momenteel de voorkeur aan de doelman van het Nederlands elftal.

Vanwege deze situatie twijfelt Vermeer eraan of hij een nieuw contract moet gaan tekenen in Amsterdam. De sluitpost heeft een aanbieding tot medio 2014 op zak. Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht laat tegenover Sportweek weten dat Vermeer hier vooralsnog niet op is ingegaan.

"Daar zijn wat meer gesprekken voor nodig," aldus de belangenbehartiger. "Kenneth is op een leeftijd gekomen dat hij wil spelen. We zijn benieuwd wat zijn perspectief is bij Ajax. Daar moet eerst duidelijkheid over komen, voordat we over zaken als contractduur, salaris en dergelijke gaan onderhandelen."

Actrice dreigt met zaak over naaktfoto's

De Amerikaanse actrice Ashley Greene, bekend van haar rol als Alice Cullen in de populaire film Twilight, is in het nauw gekomen door uitgelekte naaktfoto's. De badkamerkiekjes van de actrice zwerven sinds deze week rond op internet.

De advocaat van de 22-jarige schone waarschuwt dat iedereen die de plaatjes publiceert, een rechtszaak aan zijn broek krijgt. Dat meldde het Amerikaanse showbizzblad People dinsdag op zijn website.

"De betreffende foto’s, die kennelijk van mijn cliënt zijn, zijn illegaal en worden onrechtmatig getoond", aldus de advocaat. "Onze cliënt zal stappen nemen tegen iedereen die ze plaatst."

Britse clubs hebben interesse in Rigters

Bij Blackburn Rovers heeft hij geen toekomst meer, maar er zijn nog voldoende Britse clubs die belangstelling hebben voor aanvaller Maceo Rigters.

Charlton Athletic, Brentford, Southend United en Dundee United zouden volgens Sportweek belangstelling hebben voor Rigters, twee jaar geleden nog topscorer van het EK onder 21 in Nederland.

"Maceo heeft een uitstekend contract en gezien de recessie hebben de clubs minder te besteden," legt zijn zaakwaarnemer Frank Schouten uit. "Maar de clubs die zich hebben gemeld willen hem graag huren. En Maceo zelf wil graag weer aan spelen toekomen."

In Nederland zouden Sparta Rotterdam en Roda JC wel oren hebben naar Rigters, die eerder voor FC Dordrecht en NAC Breda speelde.

Luis Garcia vertrekt naar Racing Santander

Luis Garcia verlaat Atlético Madrid en gaat spelen voor Racing Santander.

Bij Atlético Madrid was de aanvallende middenvelder twee seizoenen actief en kwam hij tot 49 wedstrijden in de Spaanse La Liga. Deze duels maakte Luis Garcia echter vooral als invaller mee.

In een eerder stadium van zijn loopbaan speelde Luis Garcia voor FC Barcelona. De Catalanen verhuurden hem aan clubs als Real Valladolid en Tenerife. Bij Liverpool werd Luis Garcia bekend bij het grote publiek.

Luis Garcia moet nog wel de medische keuring ondergaan bij Santander, dat eerder het contract van Ebi Smolarek ontbond.

Clijsters wint bij rentree

Na een afwezigheid van ruim twee jaar keerde Kim Clijsters gisteren met succes weer terug op de baan. De Belgische rekende vrij gemakkelijk af met Marion Bartoli. De nummer 13 van de wereld won vorige week nog het toernooi van Stanford.

Clijsters was in de openingsronde van het toernooi in Cincinnati met 6-4 6-3 te sterk voor de Francaise Bartoli. In de volgende ronde wacht de Zwitserse Patty Schnyder, die maandag Gisela Dulko naar huis stuurde.

Boek: Boudou/Van Gelderen - Wij hebben altijd gelijk

Je hebt boeken en je hebt pamfletten. Met een boek heeft een auteur vaak een heel andere bedoeling en het leest ook op een heel andere manier dan een pamflet. Als die-hard lezer is het af en toe wel verfrissend eens een pamflet te lezen, zeker als dat dan weer in boekvorm komt. Genoeg om voor te gaan zitten, maar net weer niet te veel. Eén van de recentere pamfletten is Wij hebben altijd gelijk van Khalid Boudou en Oscar van Gelderen. Zij pleiten voor de terugkeer van de stilte in ons land... een interessante invalshoek.

“We maken ons grote zorgen om dit Nederland, dat aan verveling, onbeschoftheid, gebrek aan zelfrelativering en chagrijn ten onder lijkt te gaan.”

Griep op WK badminton

Er zijn bij een Maleisische coach op het WK badminton symptonen van de Mexicaanse griep vastgesteld. Hij is nu in quarantaine geplaatst om verdere besmettingen te voorkomen.

K. Subhakar, Indiase coördinator van de pandemie, meldt dat de coach in een regionaal ziekenhuis is opgenomen.

Het gebied om Hyderabad, de plek waar het WK badminton plaatsvind, telt tot nu toe 76 besmettingen. In India zijn al honderden mensen besmet met het virus, er zijn er daar al acht mensen aan overleden.

AZ heeft geen interesse in Granqvist

Directeur voetbalzaken Marcel Brands van AZ heeft tegengesproken dat de Alkmaarders belangstelling zouden hebben voor FC Groningen-verdediger Andreas Granqvist. De Zweed werd onlangs gelinkt aan de landskampioen, maar Brands ontkent dat Granqvist in beeld is bij AZ.

"Onzin," is de korte, maar krachtige reactie van Brands tegenover Sportweek. "Zijn naam is intern nooit gevallen." Enkele Duitse clubs, waaronder Hamburger SV, zouden Granqvist wel op het oog hebben.

AZ had gehoopt Rasmus Bengtsson te kunnen vastleggen, maar na veel onduidelijkheid koos de jonge verdediger voor het Duitse Hertha BSC. Brands: "De bondscoach van Zweden had hem geadviseerd om naar Duitsland of Italië te gaan. Nou, tegen die landen kunnen wij financieel niet op. Dan hoop je dat hij voor het sportieve aspect kiest, Nederland is toch een opleidingsland bij uitstek. Dat is helaas niet gebeurd."

'Blackburn Rovers aast op Silberbauer'

Blackburn Rovers is geïnteresseerd in de verrichtingen van Michael Silberbauer. De Engelse club volgt de middenvelder van FC Utrecht al geruime tijd, weet Voetbal International.

De 28-jarige Deen, die aan zijn tweede seizoen bij FC Utrecht is begonnen, wil er zelf niet veel over kwijt. "Dit soort dingen laat ik aan mijn manager over. Wat ik zelf wil? Ik heb bij FC Urecht een contract en zit hier op mijn plaats. Maar ja, de Engelse competitie is natuurlijk heel attractief," aldus de Deense international.

FC Utrecht heeft vanuit Engeland nog geen bod ontvangen. "Er zit niets anders op dan af te wachten," vindt Silberbauer. Zijn zaakwaarnemer, Karsten Aabrink, denkt daar hetzelfde over. "Ik wil alleen bevestigen dat er verschillende clubs zijn die hem volgen."

Silberbauer werd vorig jaar zomer aangetrokken door FC Utrecht. De club uit de Domstad nam de middenvelder over van FC Kopenhagen. In zijn eerste seizoen in Utrecht speelde Silberbauer 33 wedstrijden, waarin hij driemaal scoorde.

EA-baas will Bullfrog-games opnieuw uitbrengen

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat Electronic Arts de ontwikkelstudio Bullfrog overnam. Dit bedrijf stond bekend vanwege titels als Populous, Theme Hospital en Magic Carpet. Harvey Elliot, de vice-president van EA Bright Lights heeft aangegeven een aantal van deze games opnieuw te willen gaan uitbrengen. Het zou wat hem betreft dan gaan om Theme Park en Populous. Hij heeft alleen geen zin om simpelweg remakes van de games uit te brengen. Ze waren ontwikkeld in een bepaalde tijd en waren goed op dat moment, nu zijn het games die niet meer passen in de tijd.

Toch ziet Elliot mogelijkheden om in de toekomst aan de games te gaan werken. Weliswaar dan zonder Peter Molyneux die nu zijn eigen studio heeft, maar er is nog wat over van het oorspronkelijke Bullfrogteam en dus zijn er mogelijkheden om met de mensen die het ooit bedacht hebben aan de games te werken. Op zijn vroegst gaat dat gebeuren als al het huidige werk is afgerond en zelfs dan kan het zijn dat Bright Lights zich gaat richten op een andere IP die ooit bedacht is, maar nooit doorontwikkeld. Als we Elliot mogen geloven zou dat ook niet heel erg zijn, het zou namelijk ook gaan om een oude bekende uit de stal van EA.




Militair moet tijdens werktijd sporten

Defensie wil dat alle militairen een goede conditie hebben en zodoende de jaarlijkse conditieproef met goed gevolg afleggen. Om dit te bereiken moet elke militair vanaf het najaar, tijdens werktijd, wekelijks twee uur sporttijd krijgen. Ook kantoorpersoneel ontkomt niet aan de minimum conditie-eisen.

De conditietest zal bestaan uit een bepaalde afstand binnen twaalf minuten lopen, opdrukken en sit-ups doen. De gestelde eisen zullen leeftijdsafhankelijk zijn. Een exacte invulling, waaronder sancties voor het niet voldoen aan de minimumeisen, vindt plaats in samenspraak met de vakbonden. 

Het eerste jaar na introductie van de conditietest wordt gezien als proefperiode.

Vanden Borre verhuurd aan Portsmouth

Anthony Vanden Borre speelt het komende jaar in de Premier League. De jonge Belg wordt door zijn Italiaanse werkgever Genoa uitgeleend aan Portsmouth, zo melden de media in België.

Genoa wilde hem aanvankelijk bij Siena onderbrengen, maar dat zag Vanden Borre zelf niet zitten. Vervolgens werd de voormalig speler van Anderlecht uit de selectie gezet en mocht hij niet mee op trainingskamp.

Portsmouth huurt de Belg het komende seizoen en heeft tevens een optie tot koop bedongen op Vanden Borre. Na Vincent Kompany, Marrouane Fellaini, Thomas Vermaelen en Ritchie de Laet is Vanden Borre de vijfde Belg in de Premier League.

Hoewel Vanden Borre (in oktober 22) al zes seizoenen profvoetbal achter de rug heeft, stond hij nog nooit bij een club in de basis. Zowel bij Anderlecht, Fiorentina als Genoa kon hij geen vaste stek in de basisopstelling veroveren.

Vliegtuig vermist boven Papoea-Nieuw-Guinea

Boven Papoea-Nieuw-Guinea wordt een passagiersvliegtuig vermist. Luchtvaartmaatschappij Airlines PNG, die tussen Papoea-Nieuw-Guinea en Australië vliegt meldt dat het toestel met dertien inzittenden mogelijk is verongelukt.

Stephen Smith, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, heeft aan het parlement in Canberra al laten weten dat hij vreest dat er Australiërs aan boord waren van het vliegtuig.

Schumacher keert toch niet terug

Michael Schumacher ziet af van een rentree in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen kwam tot dit besluit omdat hij te veel last heeft van zijn nek om in de Formule 1 te racen.

Schumacher was bereid om tijdelijk de plek van Felipe Massa te vervangen, omdat de Braziliaan zwaargewond raakte tijdens een crash. Toch kan hij niet zijn belofte nakomen, omdat hij nog te veel hinder heeft van een motorongeluk dat de Duitser opliep in februari. Daarbij liep Schumacher nek- en hoofdletsel op.

Schumacher reageert teleurgesteld: "Ik heb er echt alles aan gedaan om de rentree mogelijk te maken. Tot mijn grote teleurstelling lukt het niet."

Het is nog onbekend wie er nu aan de start zal staan bij Ferrari tijdens de Grote Prijs van Europa. Deze wordt 20 augustus verreden.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

Met dank aan HekkeySE en jovandesande voor de submit.

Aardbeienpluksters in staking

Ongeveer tachtig aardbeienpluksters uit Polen zijn sinds gisteren in staking. Zij zijn hiertoe overgegaan omdat hun loon over de maand juli nog niet is uitbetaald. De vrouwen zijn werkzaam voor het bedrijf van Van de Ven in Oirschot.

De mededirecteur van het bedrijf, Joost van de Ven, heeft laten weten dat er een betalingsachterstand in de lonen is ontstaan, omdat de boekhouder van het bedrijf op vakantie is. Hij bood de pluksters wel een voorschot van honderd euro aan en maakte de belofte dat hij het restant binnen twee weken overmaakt. Dit bod werd door de vrouwen echter niet geaccepteerd en ook een tweede bod, een voorschot van 150 euro, werd door de vrouwen afgewezen.

De vrouwen hebben laten weten dat zij pas weer aan het werk gaan als zij onmiddellijk al het achterstallige loon betaald krijgen. Een groot deel van hen liet gisteravond al weten direct naar Polen terug te willen keren. "We hebben er genoeg van," liet een van de pluksters, Iwona Litwin, weten. Van de Vens reactie was: "Gewoon heimwee."

Van de Ven betitelt de actie van de dames als 'stemmingmakerij door de harde kern'. De vrouwen krijgen gemiddeld 7,99 euro bruto per uur betaald. Daarnaast krijgen zij tegen een vergoeding van zeven euro per dag onderdak in het nachtverblijf van Van de Ven aan 't Laar.

De pluksters hebben laten weten dat er een gerechtelijke procedure ingesteld wordt wegens 'het niet tijdig betalen van loon'. De vrouwen moesten nog tot gisteravond half tien op het resultaat van de gesprekken tussen de consul en de bedrijfsleiding wachten. Mogelijk vertrekken zij vandaag al terug naar Polen.

Schumacher keert niet terug in F1

Michael Schumacher ziet af van een rentree in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen kwam tot dit besluit omdat hij te veel last heeft van zijn nek om in de Formule 1 te racen.

Schumacher was bereid om tijdelijk de plek van Felipe Massa te vervangen, omdat de Braziliaan zwaargewond raakte tijdens een crash. Toch kan hij niet zijn belofte nakomen, omdat hij nog te veel hinder heeft van een motorongeluk dat de Duitser opliep in februari. Daarbij liep Schumacher nek- en hoofdletsel op.

Schumacher reageert teleurgesteld: "Ik heb er echt alles aan gedaan om de rentree mogelijk te maken. Tot mijn grote teleurstelling lukt het niet."

Vrouw neergestoken in Den Bosch

In de wijk Boschveld in Den Bosch is gisteravond laat een 33-jarige vrouw neergestoken. Zij raakte zwaargewond. In de buurt van het incident is een 39-jarige verdachte aangehouden uit Boxtel.

De vrouw werd vlakbij café Starlight in het winkelcentrum Boschveld aangetroffen. Volgens getuigen had er een langdurige woordenwisseling op straat plaatsgevonden voor de vrouw werd neergestoken. Het is niet bekend of er een relatie bestaat tussen café Starlight en de vrouw of de steekpartij. 

In en om het café heeft de Technische Recherche een uitgebreid sporenonderzoek verricht en er heeft een buurtonderzoek plaatsgevonden. De toestand van de vrouw is inmiddels stabiel meldt het Brabants Dagblad.

Belgische politie werkt aan "Most Wanted"-website

De Belgische politie en justitie werken aan een website waarop een lijst van meest gezochte misdadigers zal staan. Dankzij de medewerking van de bevolking zouden criminelen in het vervolg sneller opgespoord moeten worden. Dat wist de krant Het Nieuwsblad te melden en ondertussen werd het bericht ook bevestigd.

In de eerste plaats zal de website gevuld worden met informatie over misdadigers die op tv in opsporingsprogramma's genoemd werden. Omdat het project nog in de opstartfase zit, is het nog niet bekend of ook verdachten van een misdrijf vermeld zullen worden op de site.

Iwata: "Drie titels kunnen tien miljoen keer verkocht worden"

Relatief gezien heeft Nintendo geen al te best eerste kwartaal van boekjaar 2010 achter de rug van het huidige financiële boekjaar. Ondanks dat er nog steeds meer Wiis verkocht worden dan Xbox 360 of PlayStation 3 en ondanks dat de Nintendo DS beter verkoopt dan de PSP, daalde de winst met 60,6% ten opzichte van 2009. Maar maak je geen zorgen. Als we Satoru Iwata mogen geloven gaat zijn bedrijf dat volledig goed maken in de rest van het jaar met titels als Wii Sports Resort, Wii Fit Plus en New Super Mario Bros. Wii.

De reden voor de tegenvallende cijfers was volgens Iwata duidelijk. De titels die Nintendo lanceerde eind 2008, Wii Music en Animal Crossing: City Folk, voldeden niet aan de verwachtingen en gingen respectievelijk "maar" 2,65 miljoen en 3,38 miljoen keer over de toonbank. Cijfers waar menig ontwikkelaar alles behalve ontevreden over zou zijn. Logisch als je de vergelijking trekt met Mario Kart Wii en Wii Fit die een half jaar eerder lanceerden en respectievelijk 15,4 miljoen en 16,37 miljoen keer aan de man gebracht werden.

De grootste reden daarnaast was dat Nintendo niet in staat was Wii Sports Resort eerder uit te brengen. Dit kwam door een gebrek aan Wii MotionPlus-extensions. Toch gaat Nintendo zijn doelstellingen voor dit fiscale jaar gewoon halen. De drie eerder genoemde titels, Wii Sports Resort, Wii Fit Plus en New Super Mario Bros. Wii zouden namelijk alledrie voor maart nog wel tien miljoen keer verkocht kunnen worden of zelfs meer.

"I believe each of these three software titles have the potential to surpass 10 million copies worldwide in the whole fiscal year. We recognise this Q1 result is not the strongest and closer to the lower parameters of our expectations, but we expect we can reverse the situation through the full-fiscal year and therefore did not revise out forecast."

'Raketaanval die Storimans doodde was test'

De dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans op 12 augustus 2008 in de Georgische stad Gori is te wijten aan een Russische raket van het type Iskander SS-26 die vol clustermunitie zat. De Russen wilden dit nieuwe wapen testen om oorlogservaring op te doen met het type, waardoor de marktwaarde van de raket zou stijgen.

Dit concludeert RTL Nieuws-journalist Jeroen Akkermans in de documentaire 'Onderzoek in Gori - De dood van Stan', die RTL4 morgenavond (22.55 uur) uitzendt, een jaar na de dood van Storimans. In de documentaire spreekt Akkermans met onder anderen overlevenden, ooggetuigen en nabestaanden van de raketinslag op het Stalinplein in Gori, waarbij ook elf Georgische burgers om het leven kwamen.

Akkermans gaat op zoek naar de toedracht van de aanslag. "Wie heeft er geschoten, waarmee en waarom is Stan om het leven gebracht. Nu wil ik het weten ook", vraagt Akkermans, die destijds zelf gewond raakte, zich in de documentaire af. Het antwoord komt van de Duitse raketexpert Robert Schmucker, die stelt dat de Iskander door de Russen werd getest in een oorlogssituatie, omdat hiermee de strategische waarde en de marktprijs van nieuwe raketten worden bepaald. Nog vlak voor de wapenstilstand lieten de Russen nog even hun machtsvertoon zien om burgers angst aan te jagen, om potentiële kopers van de raket te imponeren en om vijanden af te schrikken.

Op cynische toon constateert Akkermans dat de 7,2 meter lange en 4600 kilo wegende raket "uitstekend heeft gefunctioneerd". De raket van Russische makelij zou doelgericht zijn afgevuurd vanaf Russisch grondgebied, ongeveer op 240 kilometer afstand van Gori, waar de bevolking al op de vlucht was geslagen en het Georgische leger 's nachts was vertrokken.

CD: Florence and The Machine - Lungs

Haar debuut Lungs werd onlangs genomineerd voor een respectabele Mercury Prize. Frontvrouw Florence Welch van haar band Florence + The Machine vierde dit door haar kleren te gaan opvouwen. Althans, dat was haar eigen versie op de website van de Mercury Awards. Geeft al een beetje aan dat we hier met een niet alledaags iemand te maken hebben. Een beetje loopy, prettig gestoord en met vreemde denkbeelden misschien? De teksten op het debuutalbum volgen deze lijn in elk geval wel. Is deze nieuwe hype uit Engeland een gerechtvaardigde?

Huisarrest voor oppositieleidster Suu Kyi

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft dinsdag anderhalf jaar huisarrest gekregen wegens het schenden van veiligheidswetten. Ze kreeg aanvankelijk drie jaar celstraf en dwangarbeid, maar de militaire junta zette dat onmiddellijk om in anderhalf jaar huisarrest.

Suu Kyi schond volgens de aanklagers de voorwaarden rond haar eerder opgelegde huisarrest naar aanleiding van een incident met een mysterieuze en ongenodigde Amerikaanse bezoeker. Deze man, John Yettaw, drong in mei het huis van Suu Kyi binnen. Hij kreeg vandaag zeven jaar cel.

Waarnemers verwachtten dat de al sinds 1989 onder huisarrest levende of gevangen zittende Suu Kyi opnieuw een straf zou worden opgelegd. Het militaire regime wil komend jaar verkiezingen houden en daarom de oppositieleidster uit de roulatie houden.

Militaire junta's regeren het land met ijzeren hand sinds 1962. Een eerder experiment met democratische verkiezingen leidde in 1990 tot een monsterzege van Suu Kyi's Nationale Liga voor de Democratie (NLD) . De militairen negeerden de uitslagen. Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede.

  (foto: ANP)

'Toots' krijgt Concertgebouw Jazz Award

Jean 'Toots' Thielemans krijgt vanavond de Concertgebouw Jazz Award 2009 uitgereikt. De award, in het leven geroepen in 2002, is een oeuvreprijs voor een internationaal vermaarde jazzmusicus en wordt elk jaar uitgereikt tijdens een optreden van de winnaar in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

De inmiddels 87-jarige Thielemans maakt al vanaf 3-jarige leeftijd muziek op accordeon, gitaar en mondharmonica. Zijn doorbraak kwam in 1950 toen hij zich voor een Europese tournee aansloot bij de band van Benny Goodman. Later was hij lid van Charlie Parkers All Stars in Philadelphia en het George Shearing Quintet.

Zijn bekendste eigen nummer is Bluesette uit 1962 en ook is hij vermaard om de filmmuziek van onder andere Midnight Cowboy, The Getaway, Sugarland Express en Turks Fruit. 'Toots' treedt dinsdagavond op met Hein van de Geyn (contrabas), Hans van Oosterhout (drums) en Karel Boehlee (piano).

  (foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de zoveelste domme vraga van de PVV.

Erg onverwacht kwam de vraag van de PVV niet. Die wil van onze regering weten, hoeveel procent Moslims er precies in ons land zijn, en hoe snel dat aantal groeit. Volgens een schatting van een Britse krant zal Nederland als eerste West-Europese staat ruim voor het jaar 2050 voor 20% uit Moslims bestaan. Nou en?

Rechtbank doet uitspraak in valkuilenzaak

De rechtbank in Roermond doet vandaag uitspraak in de zogeheten valkuilenzaak. Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist tegen de 25-jarige Ferry B. uit Maasbracht.

Hij zou materialen hebben geleverd waarmee in 2008 in de Heldense bossen in Noord-Limburg drie valkuilen zijn gemaakt. Twee mensen vielen in de kuilen en raakten gewond.

De aanklager vindt dat B. medeverantwoordelijk is voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling. B. heeft toegegeven dat hij voor één valkuil scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, maar dat hij er verder niets mee te maken heeft. Hard bewijs dat B. de kuilen heeft gegraven, is er niet. Er is geen DNA of vingerafdruk die in de richting van hem wijst. Ook de afgetapte telefoongesprekken leverden geen bewijsmiddelen op.

Volgens B. handelde hij in opdracht van de 38-jarige Johan van L. Die vroeg hem om pinnen en latjes te leveren voor het maken van valkuilen. B. zei dat Van L. daarmee hennepplantages op een privéterrein wilde beschermen tegen indringers. Ook Van L. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. De man is nog verdachte, maar het is nog niet duidelijk wanneer hij eventueel voor de rechter moet komen.

Filiaal Leen Bakker verwoest door brand

Door een brand aan de Dr. Van Aalstweg in Hoorn is afgelopen nacht een filiaal van meubelbedrijf Leen Bakker in vlammen opgegaan. Door de inzet van extra manschappen wist de brandweer te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een loods die mogelijk asbest bevat, meldde de politie.

Van het filiaal, dat de omvang heeft van "een half voetbalveld", is slechts nog een stalen karkas over. "Het is bijna met de grond gelijkgemaakt", aldus een politiewoordvoerder. Het nablussen gaat naar verwachting nog uren duren.

Een nabijgelegen loods met tweedehands spullen werd enige tijd door de vlammenzee bedreigd, maar is uiteindelijk gespaard gebleven door de inzet van extra brandweermensen.

Bewoners van een nabijgelegen villawijk was geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. In de wijk staan circa twintig tot dertig woningen.

  (foto: ANP)

TV: VERS UIT DE VS: Dark Blue

De zomer is al aardig op weg en elke week hebben we hier een serie besproken die in de V.S. al op televisie te zien is, maar nog niet in ons land uitgezonden werd. We hoopten hiermee misschien een heel klein beetje de zendercoördinator te beïnvloeden. Of dat is gelukt zal de tijd leren, zodra er door ons besproken series op tv verschijnen. Voor de laatste review in deze serie hebben in ieder geval een aanrader, én eentje die vanaf 6 september te zien zal zijn op Veronica: Dark Blue.

Tien feiten en zeven screens voor Uncharted 2

u
Uncharted is de nieuwste game van Naughty Dog en nu hebben ze tien feiten vrijgegeven plus 7 nieuwe screens.

De tien feitjes hier op een rijtje:

1. Wereldwijd zijn er 130.000 mensen die hebben meegedaan aan de beta van Uncharted uit 135 verschillende landen.

2. In de eerste 3 weken is er 40.300 uur aan multiplayer en co-op gespeeld

3. Uncharted 1 had 104 individuele maps, Uncharted 2 heeft er meer dan 400.

4. Er zijn 30 dagen gebruikt om 90 minuten aan filmpjes en in-game animaties te maken door middel van body capturing.

5. Er is dagelijks meer dan 1 terabyte aan back-ups gebruikt.

6. Er zijn meer dan 30.000 blikjes fris gedronken tijdens de productie van Uncharted 2.

7. Er zijn meer dan 100 werknemers aan de gang bij Naughty Dog. Waarbij er meer dan 16 nationaliteiten zijn en meer dan 10 talen.

8. Naughty Dog is 2 keer verhuist tijdens de productie van Uncharted 2.

9. Er zijn nog steeds werknemers die ook meehielpen aan de productie van de eerste Crash Bandicoot.

10. Er was sinds het begin altijd een mascotte aanwezig inmiddels zijn dit er twee, Pogo en Trumpet

Hier de zeven screens:






Islamisten trekken gouden tanden

De Somalische islamistische beweging al-Shabaab laat met geweld gouden en zilveren tanden trekken van inwoners van Zuid-Somalië. Dergelijke tanden zouden indruisen tegen de strikte religieuze wetgeving die de extremistische moslims hanteren.

Dat meldden inwoners van de Somalische kustplaats Marka gisteren. Volgens hen pakken bewapende Shabaab-activisten iedereen op die een gouden of zilveren tand heeft. De persoon in kwestie wordt meegenomen naar een gemaskerde man die dan met een tang of zijn handen de tanden uit de monden rukt.

De inwoners verbazen zich erover dat de islamisten nu zelfs gebitten als zondig beschouwen. Zij vrezen dat Shabaab met het edelmetaal geld wil verdienen.

De beweging weigerde commentaar te geven.

Kamp Holland weer doelwit van raketten

Voor het eerst in vier maanden is de militaire basis Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan weer met raketten bestookt. Niemand raakte gewond. Twee raketten vielen afgelopen weekeinde aan de rand van het kamp. Het ministerie van Defensie heeft gisteravond een bericht van de Wereldomroep hierover bevestigd.

Begin dit jaar was Kamp Holland regelmatig doelwit van raketten, die telkens uit dezelfde richting kwamen. Eén daarvan veroorzaakte de dood van soldaat Azdin Chadli. Sindsdien was het rustig gebleven. Defensie wil om strategische redenen niet kwijt uit welke hoek de raketten afgelopen weekeinde kwamen. Of de aanval weer het begin is van meer aanvallen, is ook niet duidelijk.

Met dank aan startcool voor de submit.

20 doden door explosie kolenmijn Slowakije

Door de zwaarste mijnramp ooit in Slowakije zijn gisteren twintig kompels om het leven gekomen en negen anderen gewond geraakt. Dit heeft de Slowaakse regering vanochtend officieel bekendgemaakt.

"Reddingswerkers hebben 65 meter van de plaats van de explosie zes lijken gevonden. Tegelijkertijd hebben zij vastgesteld dat er voor de andere vermisten geen overlevingskansen meer konden zijn", aldus minister van Economische Zaken L'ubomír Jahnátek.

De ondergrondse explosie in de plaats Handlová is mogelijk veroorzaakt door gassen die vrijkwamen door een brand in een oude mijnschacht. De kompels waren juist bezig het vuur te blussen, meldde een woordvoerster van het mijnbedrijf. Negen mijnwerkers zijn met lichte verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Het ongeluk gebeurde op een diepte van 330 meter onder de grond. De mijn ligt op 195 kilometer afstand van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Premier Robert Fico repte over een "grote tragedie".

(On)gelukkige homo’s

Psychologisch gezien is geluk geheel subjectief. Iedereen heeft zijn eigen idee van gelukkig zijn. Fysiologisch gezien is het echter voor iedereen gelijk. In een MRI-scanner is een staatsloterijwinnaar niet te onderscheiden van Ivo Niehe die zijn spiegelbeeld bewondert. Of je nou een groot filosoof, Haagse Sjonnie of een gevreesde seriemoordenaar bent, bij iedereen wordt een zelfde hersengebiedje gestimuleerd om een euforisch gevoel te bewerkstelligen, wat we geluk noemen.

Geen Idols in 2010

Tegen de gewoonte in komt er dit jaar geen nieuwe editie van Idols. Normaal gesproken wisselt RTL 4 de talentenjacht af met het programma X Factor, maar dit jaar besloot de RTL-directie om tweemaal achtereen X Factor uit te zenden

Het wordt de derde serie van X Factor, de eerste editie werd gewonnen door Sharon, rockchick Lisa schreef de tweede editie op haar naam. Het grote verschil tussen X Factor en Idols is dat bij eerstgenoemde de juryleden onderling ook een strijd voeren. Vier jurlyleden krijgen elk een categorie toegewezen (jongens tot 25, meiden tot 25, 26+ en groepen)  en moeten zien te bereiken dat een kandidaat uit hun categorie met de winst aan de haal gaat. Bij Idols mogen alleen solisten zich inschrijven.

X Factor 3 zal in januari 2010 op de buis verschijnen. De presentatie is wederom in handen van Wendy van Dijk en Martijn Krabbé.

 


Lisa, de winnaar van X Factor 2009 met haar winnende single
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.