Boek: Boudou/Van Gelderen - Wij hebben altijd gelijk

Je hebt boeken en je hebt pamfletten. Met een boek heeft een auteur vaak een heel andere bedoeling en het leest ook op een heel andere manier dan een pamflet. Als die-hard lezer is het af en toe wel verfrissend eens een pamflet te lezen, zeker als dat dan weer in boekvorm komt. Genoeg om voor te gaan zitten, maar net weer niet te veel. Eén van de recentere pamfletten is Wij hebben altijd gelijk van Khalid Boudou en Oscar van Gelderen. Zij pleiten voor de terugkeer van de stilte in ons land... een interessante invalshoek.

“We maken ons grote zorgen om dit Nederland, dat aan verveling, onbeschoftheid, gebrek aan zelfrelativering en chagrijn ten onder lijkt te gaan.”


Media versus Politiek
Dat Boudou en Van Gelderen het wel een beetje gehad hebben met de Nederlandse maatschappij komt duidelijk naar voren in hun pleidooi voor de terugkeer van de stilte. Zij omschrijven onze wereld als een "op hol geslagen motor die niet meer te stoppen lijkt". De ene crisis na de andere dient zich aan en we gaan continu mee met de waan van dag, vooral de media en de politici. Het ene spoeddebat na het andere wordt gehouden... over de meest kleine zaken wordt wel gedebatteerd. Waar het in hun pamflet vooral op neerkomt is dat zij graag zouden zien dat ons land eens wat minder over de onbenulligheden gaat struikelen en meer gaat kijken naar het geheel van de samenleving. De zorgen die De Berber en De Jood hebben richten zich vooral op diezelfde eerdergenoemde media en politici. Wilders als leider van de media, de media als volger van het kleinste, nietszeggendste nieuwsfeit.

Stopt de wereld als we een keer onze mening níet geven?
In het pamflet is een hoofdstuk gewijd aan de hele 'nieuwe' hype rondom de nieuwe omroepen, met Weesie (GeenStijl.nl) voorop. De zinloosheid van deze ontwikkeling leggen de heren perfect bloot. Het lijkt nergens meer over te gaan en toch doet de media het voorkomen alsof het écht ergens over gaat. De achterliggende gedachte van het duo is dat we ons eens af moeten vragen of we wel altijd overal een mening over móeten hebben. Draait de wereld soms niet door als we een keer ons mond houden en een situatie gewoon laten bestaan zoals hij is ontstaan? Stilte zou verhelderend en bezinnend kunnen werken. De heren hebben mij in ieder geval daarmee aan het denken gezet... in stilte, dat wel.

Het pamflet leest lekker weg, het lijkt een bundeling van columns te zijn. Verfrissend, verhelderend, bij vlagen humoristisch en bovenal aanzettend tot nadenken over onze huidige samenleving en de ontwikkeling daarvan. Als bijnaam/pseudoniem gebruiken de heren de namen 'De Berber' (Boudou) en 'De Jood' (Van Gelderen). Dit is een heerlijk relativerende manier van jezelf toch ook een beetje stigmatiseren. De heren weten met name door deze grote dosis zelfspot de vinger op de zere plek van onze samenleving te leggen. In alle opzichten is het dus een geslaagd pamflet, het doet wat het zou moeten doen. Voor nog geen 10 euro zeker een leuk boekje om aan te schaffen.


Uitgever: Querido ISBN: 978 90 214 3507 7 Pagina's: 70
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.