Rechtbank doet uitspraak in valkuilenzaak

De rechtbank in Roermond doet vandaag uitspraak in de zogeheten valkuilenzaak. Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist tegen de 25-jarige Ferry B. uit Maasbracht.

Hij zou materialen hebben geleverd waarmee in 2008 in de Heldense bossen in Noord-Limburg drie valkuilen zijn gemaakt. Twee mensen vielen in de kuilen en raakten gewond.

De aanklager vindt dat B. medeverantwoordelijk is voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling. B. heeft toegegeven dat hij voor één valkuil scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, maar dat hij er verder niets mee te maken heeft. Hard bewijs dat B. de kuilen heeft gegraven, is er niet. Er is geen DNA of vingerafdruk die in de richting van hem wijst. Ook de afgetapte telefoongesprekken leverden geen bewijsmiddelen op.

Volgens B. handelde hij in opdracht van de 38-jarige Johan van L. Die vroeg hem om pinnen en latjes te leveren voor het maken van valkuilen. B. zei dat Van L. daarmee hennepplantages op een privéterrein wilde beschermen tegen indringers. Ook Van L. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. De man is nog verdachte, maar het is nog niet duidelijk wanneer hij eventueel voor de rechter moet komen.