Gamen in het buitenland - deel 5: Australië

De komende maanden is ex-Eindredacteur Kepler op wereldreis. Tijdens het reizen beoefent hij, uiteraard, een van zijn grootste hobby\'s: gamen. Sporadisch zullen jullie de bevindingen van Kepler kunnen lezen op FOK!games. Gamen in het buitenland dus. Deze laatste maal vertelt hij over zijn ervaringen in Australië.


Australië is een groot en gevaarlijk land. Het continent Australië is 187 keer groter dan Nederland, terwijl er toch \'maar\' 21 miljoen mensen wonen. Er leven ook erg veel giftige en gevaarlijke beesten: van de tien giftigste slangen ter wereld leven er tien in Australië! Dit heeft echter weinig met games te maken, maar het is mij de afgelopen weken duidelijk geworden dat men in Australië net zo veel van gaming houdt als in Nederland.

Als je een rondje loopt in de stad Melbourne dan kom je al redelijk snel de EBGames tegen; een bekende gameswinkel in onder andere Amerika. Alles is logischerwijs gericht op games, maar dan voornamelijk op de DS en de Wii. Een van de EBgames-winkels in de stad had zelfs een gehele bovenverdieping gewijd aan de DS(i) en de Wii. Op deze verdieping kon je meedoen aan wedstrijden Mario Kart en leuke prijzen winnen. Het lijkt erop dat de Nintendo-hype in Australië niet echt aan het afzwakken is en veel aandacht in de mainstream-winkels gaat uit naar Nintendo. Als je mensen ziet gamen op straat dan is het voornamelijk met een DS. Zo af en toe zie je iemand met een PSP, maar dat is heel zelden. De DS wordt ook veel gebruikt om de kinderen stil te houden, vaak zie je ouders ergens iets drinken/eten terwijl het kind op de DS speelt (alhoewel dat in Nederland vast niet veel anders zal zijn).

Er zijn echter ook een aantal kleinere gameshops te vinden in Melbourne. Hier kun je nog echt oudere games vinden; bijvoorbeeld voor de GBA, SEGA of de PS1. Verder richten deze winkels zich ook meer op de PC gezien de grote hoeveelheid aandacht voor games zoals World of Warcraft. Zowel de Xbox 360 als de PS3 krijgen in zulk soort winkels evenveel aandacht, terwijl de 360 in de meeste winkels iets meer aanwezig is. Opvallend detail is dat de PS3 in veel winkels niet op voorraad lijkt te zijn en ze verwachten pas eind augustus nieuwe consoles (iets met de PS3 slim te maken?). Naast de echte game-winkels worden games en consoles ook verkocht in allerlei andere winkels. Winkels zoals Harvey Norman, Dick Smith, JB en de grote warenhuizen verkopen ook games en consoles. Opvallend is dat die prijzen niet absurd hoog zijn, sterker nog ze hebben meestal erg goede aanbiedingen. Bijvoorbeeld een Guitar Hero 3 + gitaar voor 88 dollar.

De standaard prijzen zijn aardig aan de hoge kant hier in Australië, in vergelijking met de andere producten. Een PS3 (80GB) is te koop voor 700 dollar, terwijl een 360 Pro (60GB) je hier 550 dollar kost. Uiteraard zijn er ook mooie aanbiedingen te vinden: een 360 Pro met Gears 1 en Gears 2 voor 450 dollar, een rode DS met Mario Kart voor 178 dollar. De games zijn heel verschillend in prijs, maar de nieuwste releases gaan voor 120 dollar over de toonbank. Er wordt hier echter veel tweedehands verkocht in de winkel, vaak voor de helft van de prijs. Hetzelfde heeft de FRS in Nederland geprobeerd, maar dat was niet echt een succes. Blijkbaar werkt het hier in Australië prima, want je ziet echt bakken vol met tweedehands games. Naast de tweedehands games worden er ook veel tweedehands consoles verkocht, met 12 maanden garantie en stukken goedkoper.

Iets wat je in Azië bijna niet zag, maar in Australië wel is reclame voor games. Het is niet superveel aanwezig, maar toch genoeg om (mij) op te vallen. Op de trams in Melbourne werden voornamelijk de games Monster Hunter 3 (PSP) en Red Faction aangeprezen, waarbij voor de laatste game de nadruk lag op de 360-versie. Op TV is er iets minder reclame te vinden voor games, maar op dit moment veel Fight Night Round 4 en Wii Sports Resort.

Eigenlijk is het qua gamen grotendeels hetzelfde als in Nederland, behalve dat het dus iets duurder is (relatief gezien) en dat de tweedehands markt in de commerciële winkels erg groot is. Een ander groot verschil is de leeftijdsclassificatie en de censuur. Op TV zie je voor elk programma een advies voor welke leeftijd dit programma geschikt is, en dit hebben ze ook ingevoerd voor games. Aangezien ik geen games heb gespeeld hier kan ik niet zeggen of dit getoond wordt voordat je de game start, maar in de winkels word je hier uitgebreid op gewezen.

Censuur is echter het grootste probleem hier: games zoals Postal en 50 Cent zijn in de afgelopen jaren niet verschenen in Australië. Sommige games worden zelfs speciaal aangepast voor Australië; zoals GTAIV en Fallout 3. Als een game bijvoorbeeld te gewelddadig is dan krijgt het geen classificatie en mag het niet uitgebracht worden. Het meest recente voorbeeld is Assassins Creed 2; volgens een artikel in de krant bestaat er een grote kans dat dit spel ook geen classificatie zal krijgen. Een perfecte oplossing voor dit probleem is een 18+ classificatie, maar die bestaat dus niet. Hopelijk worden de Australiërs niet beroofd van meer games in de toekomst op deze manier!