Huisarrest voor oppositieleidster Suu Kyi

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft dinsdag anderhalf jaar huisarrest gekregen wegens het schenden van veiligheidswetten. Ze kreeg aanvankelijk drie jaar celstraf en dwangarbeid, maar de militaire junta zette dat onmiddellijk om in anderhalf jaar huisarrest.

Suu Kyi schond volgens de aanklagers de voorwaarden rond haar eerder opgelegde huisarrest naar aanleiding van een incident met een mysterieuze en ongenodigde Amerikaanse bezoeker. Deze man, John Yettaw, drong in mei het huis van Suu Kyi binnen. Hij kreeg vandaag zeven jaar cel.

Waarnemers verwachtten dat de al sinds 1989 onder huisarrest levende of gevangen zittende Suu Kyi opnieuw een straf zou worden opgelegd. Het militaire regime wil komend jaar verkiezingen houden en daarom de oppositieleidster uit de roulatie houden.

Militaire junta's regeren het land met ijzeren hand sinds 1962. Een eerder experiment met democratische verkiezingen leidde in 1990 tot een monsterzege van Suu Kyi's Nationale Liga voor de Democratie (NLD) . De militairen negeerden de uitslagen. Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede.

  (foto: ANP)