Vrachtschip mogelijk gekaapt bij Zweden

De Britse kustwacht sluit niet uit dat een Russisch vrachtschip is gekaapt voor de Zweedse kust. Het zou het eerste geval van piraterij in de moderne geschiedenis in Noord-Europese wateren zijn, aldus Britse media vandaag.

Met het schip, de Arctic Sea, was voor het laatst radiocontact op 29 juli toen het vanaf de Noordzee het Kanaal binnenvoer. Het schip was op weg naar Algerije en geldt nu als vermist. Inmiddels wordt internationaal naar het schip gezocht.

Op 24 juli blijken gemaskerde mannen in Zweedse wateren aan boord van de Arctic Sea te zijn gegaan. Bemanningsleden meldden twaalf uur na de actie dat het agenten van een antidrugseenheid waren en dat zij waren vertrokken. De Britse kustwacht vermoedt dat die melding niet van de bemanning kwam, maar van de kapers.

Het schip met vijftien Russische bemanningsleden, dat vaart onder de vlag van Malta, was op weg met een lading hout. Piraterij komt tegenwoordig vooral voor in het Verre Oosten en voor de Oost-Afrikaanse kust, waar met name Somalische kapers actief zijn.