Aardbeienpluksters in staking

Ongeveer tachtig aardbeienpluksters uit Polen zijn sinds gisteren in staking. Zij zijn hiertoe overgegaan omdat hun loon over de maand juli nog niet is uitbetaald. De vrouwen zijn werkzaam voor het bedrijf van Van de Ven in Oirschot.

De mededirecteur van het bedrijf, Joost van de Ven, heeft laten weten dat er een betalingsachterstand in de lonen is ontstaan, omdat de boekhouder van het bedrijf op vakantie is. Hij bood de pluksters wel een voorschot van honderd euro aan en maakte de belofte dat hij het restant binnen twee weken overmaakt. Dit bod werd door de vrouwen echter niet geaccepteerd en ook een tweede bod, een voorschot van 150 euro, werd door de vrouwen afgewezen.

De vrouwen hebben laten weten dat zij pas weer aan het werk gaan als zij onmiddellijk al het achterstallige loon betaald krijgen. Een groot deel van hen liet gisteravond al weten direct naar Polen terug te willen keren. "We hebben er genoeg van," liet een van de pluksters, Iwona Litwin, weten. Van de Vens reactie was: "Gewoon heimwee."

Van de Ven betitelt de actie van de dames als 'stemmingmakerij door de harde kern'. De vrouwen krijgen gemiddeld 7,99 euro bruto per uur betaald. Daarnaast krijgen zij tegen een vergoeding van zeven euro per dag onderdak in het nachtverblijf van Van de Ven aan 't Laar.

De pluksters hebben laten weten dat er een gerechtelijke procedure ingesteld wordt wegens 'het niet tijdig betalen van loon'. De vrouwen moesten nog tot gisteravond half tien op het resultaat van de gesprekken tussen de consul en de bedrijfsleiding wachten. Mogelijk vertrekken zij vandaag al terug naar Polen.