FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 februari 2009

Kidnapper blijkt hamster te zijn

Groot nieuws op een Amerikaanse tv-zender. Toen ze het nieuws brachten over een ontvoerde tiener, meende het station te weten wie ermee te maken had. Toen ze wilden laten zien welke man betrokken was bij de ontvoering, kwam de man niet in beeld, maar een hamster.

"Hier zien we de mogelijke verdachte...nou dit is hem niet bepaald", merkte de nieuwslezeres op toen het knaagdier in beeld kwam. "Maar", vervolgde ze professioneel, "we proberen zijn foto te bemachtigen. Hij zit momenteel vast vanwege de moord op zijn vriendin."

 


"Hamstereeeeeeeen!"

Weg van de Broekriem

Asberg stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

De caissière van D van de Broekriem was correct en vriendelijk geweest, en onderweg naar huis vroeg ik me af of het kassawerk iets was voor Bé, mijn lieftallige wederkwart. Ik zeg kwart, niet omdat ze onvolwaardig is maar omdat ze fysiek veel kleiner is dan ik en bovendien afkomstig uit een cultuur waar onderdanigheid een deugd is. Maar zou ze beschikken over de juiste eigenschappen voor D van de Broekriem?

Uitslag FC Groningen - NEC Nijmegen

Om zeven uur begon de wedstrijd tussen FC Groningen en NEC Nijmgegn. Hieronder vind je de uitslag.

FC Groningen - NEC Nijmegen 2-0
26/pen’ Berg 1-0
61’ v.d. Laak 2-0

Toeschouwers: 21.700
Scheidsrechter: Van Sichem
Stadion: Euroborg
Rode kaart: Zomer (25) (NEC Nijmegen)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman, v.d.Laak, Holla, Lovre(Meerdink/66), Levtsjenko, García (Kluin/86), Berg

NEC Nijmegen: Babos, Koenders, Pothuizen, Zomer, Fernández (Kivuvu/65), Davids, Schöne, El-Akchaoui, Rommedahl (El Kabir/83), Janssen, Bouaouzan (Goossens/29)

Diablo 3 screenshots en nieuw logo

De eerste screenshots van Diablo 3 werden niet met veel enthousiasme onthaald. Fans waren wel blij dat er een nieuw deel kwam, maar de nieuwe art-style viel niet in de smaak. Volgens velen was er te veel kleur en waren de screens te vrolijk. Op diverse fora werd er gegrapt dat er wellicht zelfs eenhoorns en regenbogen in de game verwerkt zouden worden.

Blizzard besloot met deze grappen aan de slag te gaan, met onderstaand resultaat.

Voor alle duidelijkheid: dit zijn geen echte screenshots, het is niet het echte logo, het is allemaal een grap.

De Bakker krijgt wildcard ABN AMRO WTT

Thiemo de Bakker heeft een wildcard gekregen voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. Ook het Bulgaarse talent Grigor Dimitrov kreeg een wildcard.

Naast De Bakker verschijnt ook de Nederlander Jesse Huta Galung in Ahoy in Rotterdam. Huta Galung nam eerder al de wildcard over die in eerste instantie bedoeld was voor Robin Haase, die kampt met een knieblessure.

Richard Krajicek, de toernooidirecteur, maakte ook bekend dat Rafael Nadal niet alleen in het enkelspel, maar ook in het dubbelspel zal deelnemen. Het ABN AMRO-toernooi, het eerste toernooi van het jaar met de ATP 500-status, zal beginnen op 9 februari.

Vingerende tienermeisjes verenigd op internet

Masturberende tienermeisjes zijn hard op weg uit het verdomhoekje te kruipen. Reden hiervoor is de internetgroepering 'We masturbate', die het taboe rond vingerende meisjes wil doorbreken. En met succes, want de club telt inmiddels ruim zestienduizend leden. Het gaat hierbij om een groep op de profielensite Netlog, het Belgische equivalent van het Nederlandse Hyves.

De Netlog-pagina brengt de meisjes dichterbij elkaar. Rukkende pubers zijn daarbij niet welkom, want alleen meisjes worden toegelaten. Op de pagina 'We masturbate' kunnen de meisjes met elkaar vingeroefeningen uitwisselen. "De pagina is bedoeld als statement en richt zich tot tieners", vertelde de 25-jarige blogster Imke Dielen. "De Netlogpagina 'We masturbate (yes we do)' is een van de hipste dingen die er op het internet te vinden zijn." Inmiddels heeft de pagina al 16.135 leden en trok deze al 132.219 belangstellenden.

Psychologe Sandra Van den Eynde vindt het niet meer dan logisch. "Netlog is immens populair bij tieners. Dat zijn net de mensen die op zoek gaan naar hun seksuele identiteit. Voor jongeren tussen de veertien en de achttien is het internet een belangrijke bron van informatie en ze gaan dus ook daar experimenteren."

Dat het nu juist meisjes zijn die zo open zijn over masturbatie vindt de psychologe niet zo vreemd. "Omdat bij meisjes de voortplantingsorganen inwendig zijn, moeten ze hun eigen lichaam bewuster ontdekken. Bovendien krijgen ze bij hun eerste menstruaties nog vaak de boodschap dat dat vies is, waardoor ze zich minder aantrekkelijk voelen. Jonge meisjes willen met die vooroordelen breken door masturbatie ook voor zich op te eisen. Dat is het statement dat ze maken."

De initiatiefnemers van  'We masturbate' houden het niet alleen bij het internetprofiel. Zo brengen zij tegenwoordig ook T-shirts en stickers met hun logo aan de vrouw. Het logo, een hand met twee vingers in de lucht, gaat hier vergezeld van de tekst 'We Masturbate, Yes We Do'.

Philips en Sony brengen amBX naar de PS3

Sony Computer Entertainment Incorporated en Philips hebben een overeenkomst getekend waardoor gebruik van het amBX-systeem in PlayStation 3-games mogelijk wordt.

De overeenkomst houdt in dat Philips toolkit en middleware-pakket mag ontwikkelen die gebruikt kunnen worden in de ontwikkeling van PS3-games om amBX-apparaten aan te sturen. Deze apparaten zorgen onder meer voor lichteffecten en wind tijdens het gamen. De amBX-SDK (Software Development Kit) was al beschikbaar voor gamedevelopers op het PC-platform en kent ook toepassingen voor films, televisie en internet.


Straks ook in je woonkamer

Verkoop MMO-games verboden in Australië

Door een leuk stukje wetgeving in Australië lopen MMO-games nu het risico om niet verkocht te mogen worden. Volgens de Australische wet is het verboden om games te verkopen zonder leeftijdsclassificatie. Nu hebben veel MMO-games geen klassificatie omdat men ervan uitging dat de producten niet onder de klassieke vorm van games vielen wegens het ontbreken van een singleplayer.

De Australische overheid komt nu in opstand tegen deze ongeclassificeerde games en zegt dat ze niet verkocht mogen worden. Een woordvoerder voor de overheid zegt dat de uitzondering die online games meenden te hebben simpelweg niet bestaat, de wet maakt geen onderscheid tussen games met al dan niet een single player component.

Iedere verkoper van MMO-games loopt nu dus het risico op een boete tussen de 500 en 5000 euro en/of twaalf maanden gevangenisstraf. Hoe dit probleem opgelost gaat worden is voorlopig nog onduidelijk.Uitslagen Eredivisie 4-2-2009

Om acht uur werden er op drie voetbalvelden afgetrapt. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.

Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-0
18' Biseswar 1-0

Stadion: Stadion Feyenoord, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaart: Tiendalli (Feyenoord) Promes, Vermes, Slijngard, Godee (Sparta Rotterdam)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Tiendalli, Nieveld, Hofland, Leerdam, Fer, Tomasson, El Ahmadi (82/ Kobussen), Slory, Makaay, Biseswar (87/ Pedro)

Sparta Rotterdam: Cássio, Vermes, Promes, Knol, Slijngard, Slot (72/ Rose), Falkenburg (82/ Abdul), Strootman, Godee, Poepon, Duplan (30/ John)


FC Utrecht - De Graafschap 3-0
31' v.d. Gun 1-0
45'+1' v.d. Gun 2-0
83' v.d. Gun 3-0

Stadion: Galgenwaard
Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Haverkort
Gele kaart:

Opstellingen

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Keller, Schut, Nesu, Silberbauer, v. Dijk, Caluwé (78/ Maguire), Cziommer, Loval (61/ Boussaboun), v.d. Gun (86/ George)

De Graafschap: Heijblok, Schuurman, Keller (36/ J. Buijs), Volmer, Fränkel, v.d. Ouwenland (46/ Den Ouden), Meijer, Hese, Wuytens (70/ De Ridder), Schar, Oost


AZ - Roda JC 1-0
76' El Hamdaoui 1-0

Stadion: DSB-stadion
Toeschouwers: 16.161
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Gele kaart: Pocognoli, Jaliens (AZ) Hadouir, Vormer (Roda JC)

AZ: Romero, Swerts, Jaliens, Luijckx (60/ Klavan), Pocognoli, Mendes da Silva, De Zeeuw (46/ Pellè), Schaars (78/ Poulsen), Martens, Dembélé, El Hamdaoui

Roda JC: Castro, Addo, De Fauw, Kah, Linssen, Vormer (67/ Bodor), Hadouir, Meeuwis, De Jong (74/ De Wree), Oper, Cissé

GS: 'Wendy van Dijk neukte Arnie'

Wendy van Dijk en website GeenStijl zijn verwikkeld in een moddergevecht. De blog beweert namelijk dat Wendy van Dijk onlangs vreemdging met Reinout Oerlemans, ook wel bekend als Arnie van GTST.

Het slippertje vond naar verluidt plaats toen Oerlemans van zijn woning in de VS naar Nederland kwam om Million Dollar Wedding te redden. Danielle Overgaag, Oerlemans vrouw,  zat zwanger in haar Amerikaanse huis. Van Dijk had toen al een relatie met RTL's programmabaas Erland Galjaard.

Op RTL Boulevard spreekt manager Frank Wisse er schande van. Het 'merk Wendy van Dijk' lijdt schade van dergelijke achterklap. Van Dijk eist daarom ook een ton smartegeld. Daarop riep Wisse op om vooral PowNed te boycotten. GeenStijl is in ieder geval zeker van zijn bronnen en kondigt aan 2 ton smartegeld te eisen voor de oproep tot boycot van de omroep.

TT Games komt met exclusieve Nintendo DS-game

Het heeft even geduurd maar nu is het eindelijk zo ver: TT Games komt met een exclusieve Nintendo DS-game! Natuurlijk beginnen de eerste vier letters van de game met LEGO, dus dat zegt eigenlijk zo'n beetje genoeg. LEGO Battles is de nieuwste game van TT Games die hopelijk deze zomer nog uitkomt.

Het is de bedoeling dat LEGO Battles een RTS, net als Age of Empires, wordt. Bouwen en vervolgens vechten zijn de twee hoofdkenmerken van de game. De thema's LEGO Castle, LEGO Pirates en LEGO Space zijn de onderwerpen die je in de game voorbij ziet gaan. Maar liefst zes verhaallijnen zorgen ervoor dat je de game na het uitspelen nog helemaal top kent.

Spelers kunnen hun eigen LEGO-basis beginnen en de units die daar vandaan komen kunnen maar liefst tot level 70 gaan. Niet mis dus. Naast het vechten tegen de computer is er natuurlijk plek voor je vrienden. Via de WiFi Connection kun je het tegen elkaar opnemen, succes is gegarandeerd. Tom Stone, Managing Director van Telltale Games, is zeer verheugd met de game:

"LEGO® Battles biedt spelers een humorvolle gameplay boordevol actie die LEGO games geweldig maken, tezamen met de extra bonus van de multiplayer gevechten op DS. We zijn zeer verheugd een nieuwe LEGO videogame ervaring uit te brengen voor fans en jonge gamers en zien er naar uit om verder te bouwen aan de geliefde speelgoedlijn."

Vanaf deze zomer ligt de game in de rekken. Hieronder vind je de eerste artworks.[WK] Cuche grijpt titel Super G

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap skiën in Val d'Isère heeft Didier Cuche de wereldtitel op de Super G veroverd. Met een vlekkeloze race wist de Zwitser zijn concurrenten ver achter zich te houden.

De piste, steil en vooral ijzig, zorgde voor veel valpartijen. De Canadees Manuel Osborne ging als eerste onderuit en ook de Amerikanen Ted Ligety en Marco Sullivan wisten de finish niet te halen. De Amerikaan Bode Miller maakte veel stuurfoutjes, ging niet onderuit en eindigde uiteindelijk als twaalfde. Ook Cuche nam riscio, maar hij kon de ideale lijn wel vasthouden.

Onder meer de Oostenrijker Hermann Maier en Aksel Lund Svindal beten zich stuk op de tijd van Cuche. De Italiaan Peter Fill pakte op een seconde achterstand het zilver, brons was er voor Svindall.

EA moet nog meer studio's sluiten na enorme verliezen

Het was geen goed jaar voor 's werelds grootste uitgever Electronic Arts. Eerder was al bekend dat het bedrijf flinke verliezen had geleden en flink moest gaan bezuinigen, maar de verliezen bleken nog erger dan gedacht. In het derde kwartaal van het financiële boekjaar leed de publisher $641 miljoen verlies, flink meer dan de $33 miljoen in dezelfde periode in 2007. Om wat tegen deze slechte financiën te doen gaat EA nog meer studio's sluiten en mensen ontslaan. In totaal zullen nu elf studio's het leven laten en 1.100 mensen moeten op zoek naar een nieuwe baan.

Volgens CEO Riccitiello heeft het niks te maken met de kwaliteit van de titels die EA heeft afgeleverd in 2008. Volgens Metacritic kregen dertien games een gemiddelde score van 80 of beter, wat beter is dan welke andere uitgever dan ook. De verwachting van Riccitiello is dat EA deze kwaliteit kan doorzetten naar het komend jaar, alleen dan zal er meer op verdiend gaan worden.

De beste titel voor EA in 2008 was de voetbalgame FIFA 09, welke wereldwijd niet minder dan 7,8 miljoen keer over de toonbank ging. Need for Speed: Undercover kwam daar met 5,2 miljoen niet eens in de buurt en Littlest Pet Shop moest het doen met een schamele 2,8 miljoen. De concurrentie op de MMO-markt heeft EA duidelijk niet gewonnen. Aan het eind van het jaar had Warhammer Online maar 300.000 betalende spelers.Een halve eeuw frikandellen

Hij is niet meer uit de vaderlandse snackbar en automatiek weg te denken en is nog altijd een bron van discussie onder taalpuriteinen: de frikadel, of frikandel natuurlijk. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Beckers deze gefrituurde, dan wel gebakken lekkernij op de Nederlandse markt introduceerde. Het jubileum wordt door Beckers aangegrepen om een nieuwe snack te introduceren: een pittige vierkante variant op de frikandel. Of de gekozen naam erg gelukkig is zal de toekomst uitwijzen: we hebben het namelijk over de pikandel.

In feite is de snack nog zo'n vijf jaar ouder. In 1954 werd de frika(n)del uit nood geboren omdat de Dordtse slagersknecht Gerrit de Vries zijn bij zijn klanten populaire gehaktballen moest veranderen door een aanpassing van de Warenwet. De ballen werden staafvormig en de frikandel was geboren. Het was snackfabrikant Jan Bekkers, de oprichter van Beckers, die de frikandel, in iets aangepaste vorm, in 1959 introduceerde buiten het Eiland van Dordrecht en daarmee dat jaar veiligstelde als het "geboortejaar". En voor de taalpuriteinen: sinds 2005 zijn zowel frikadel als frikandel officieel erkend.

Met dank aan laforest voor de submit.

Uitslag FC Twente - NAC Breda

Om zeven uur begon de wedstrijd tussen FC Twente en NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag.

FC Twente - NAC Breda 4-1
22’ Arnautovic 1-0
31’ Wisgerhof 2-0
60’ Elia 3-0
62’ Idabdelhay 3-1
90’ Denneboom 4-1

Toeschouwers: 24.600
Scheidsrechter: Luinge
Stadion: Grolsch Veste
Gele kaart: Arnautovic (FC Twente), Reuser, Gorter, Fehér, Kolkka (NAC Breda)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam (Douglas/83), Wisgerhof, Rajkovic, Braafheid, Brama, Perez (Hersi/71), Janssen, Arnautovic (Denneboom/87, N'Kufo, Elia

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehér, Loran, Zwaanswijk, Mtiliga (Benomar/75), Reuser, Kwakman, Gorter, Kolkka, Idabdelhay, Boukhari (Pattinama/84)

Japan waarschuwt Pim Verbeek en Australië

Een week voor het cruciale WK-kwalificatieduel met Australië heeft Japan laten zien in goeden doen te zijn.

Het Aziatische land won in Tokio met 5-1 van Finland, al moet gezegd worden dat het Scandinavische land niet met alle toppers aan de aftrap verscheen. Shinji Okazaki maakte de eerste twee treffers voor Japan.

Op 11 februari staat in Yokohama de topper Japan - Australië op het programma. Het Australië van bondscoach Pim Verbeek gaat aan de leiding in Groep A, Japan volgt op twee punten. De eerste twee landen zijn verzekerd van het WK van 2010.

SEGA kondigt vervolg Iron Man aan

Het vervolg van Iron Man, Iron Man 2 (goh), is door SEGA vandaag aangekondigd. Het eerste deel van Iron Man werd zeer goed ontvangen door koei, die van haar maar liefst een 49% in ontvangst mocht nemen. Redenen genoeg om deeltje twee aan te kondigen.


Iron Man, deeltje één.

Iron Man 2, de film, wordt op het moment geproduceerd. De film mogen we in 2010 verwachten, dus de game kunnen we ook in 2010 verwachten. SEGA verdient zeker wel een herkansing, dus ze mogen alles uit de kast halen voor de nieuwe game. Vooralsnog heeft SEGA bekend gemaakt dat de spelengine verder verfijnd is. Helaas is er nog geen beeldmateriaal.

[Special] Van der Poel eindelijk wereldkampioen

In deze reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we dertien jaar terug in de tijd, naar Montreuil in Frankrijk. Daar vindt dat jaar het wereldkampioenschap veldrijden plaats. Destijds was de wereldtop wat breder dan de Belgen en wat enkelingen uit andere landen. De laatste Nederlandse wereldkampioen dateert dan alweer van zes jaar daarvoor. Alleen Richard Groenendaal kwam er nog dichtbij met twee tweede plaatsen.

Het veldrit-seizoen in de winter van 1995 op 1996 loopt voor good old Adrie van der Poel erg goed. Hij is leider in het Superprestige-klassement en dat is met zijn 36 jaar al een uitstekende prestatie. Van een wereldtitel denkt hij alleen nog te kunnen dromen. Met zijn vijf tweede plaatsen is hij vaak dichtbij geweest maar hij wist nooit daadwerkelijk de regenboogtrui te pakken. Zijn bijnaam, 'de eeuwige tweede', lijkt daarom voor altijd aan hem te blijven kleven. Al helemaal omdat zijn schoonvader Raymond Poulidor ook al die bijnaam draagt.

Die vierde februari staat er iets unieks te gebeuren. Het parcours blijkt relatief snel te zijn en dat ligt Van der Poel erg goed. Hij verkeert in prima vorm, maar voelt niet de druk van het moeten winnen. Het gevoel dat hij nooit beter reed dan dat seizoen gaf hem veel vertrouwen. Tijdens de wedstrijd ligt het tempo erg hoog (gemiddeld 29 kilometer per uur). De 36-jarige Nederlander blijft uiteindelijk over met Daniele Pontoni en Luca Bramati. Samen met deze twee Italianen voltooit hij de laatste ronde en zal het aankomen op een sprint. Iets waarin hij in het verleden nogal eens het onderspit in moest delven. Echter deze keer voelt de man uit Hoogerheide dat hij zijn medevluchters erop kan leggen in de sprint.

En zijn gevoel blijkt te kloppen. In een spannende spurt verslaat hij zijn medevluchters en wordt dan eindelijk voor het eerst wereldkampioen veldrijden. Pontoni moet genoegen nemen met het zilver en Bramati pakt het brons. De kersverse kampioen is zeer verguld met het behalen van de regenboogtrui, al was het ook om af te komen van die vervelende bijnaam. De overwinning betekende zeker niet het einde van de carrière van Van der Poel. Hij bleef nog jaren crossen en won nog vele wedstrijden en werd in 1999 op bijna 40-jarige leeftijd nog eens derde bij de mondiale titelstrijd.

Adrie van der Poel was een bijzondere renner. Hij was namelijk niet alleen velrijder, maar ook een prominent wegwielrenner. Op de weg wist hij bijvoorbeeld klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik te winnen. De link naar de tijd van nu is dan natuurlijk snel gelegd met Lars Boom. Ook een man die nu het werk in het veld combineert met wegwedstrijden. Het lijkt er echter op dat waar Boom zijn carrière vooral begint in het veld en hij zich nu op de weg gaat richten en daarmee heeft hij een beetje de omgekeerde loopbaan ten opzichte van de wereldkampioen van 1996.

Adrie van der Poel staat tegenwoordig nog midden in de veldritwereld. Zo was hij nauw betrokken bij de organisatie van wereldkampioenschap in zijn eigen Hoogerheide afgelopen weekend. Een wedstrijd waar eens te meer bleek hoe de Belgen nu de sport in hun greep hebben. Niet alleen verzamelen zich duizenden Vlamingen langs het parcours, maar de wedstrijden worden gedomineerd door Belgen, ze hebben concurrentie van slechts een handje vol renners uit andere landen. Dat staat in schril contrast tot de wedstrijden in de jaren negentig. En dat die ontwikkelingen niet goed voor de sport zijn blijkt uit het feit dat de UCI, in samenwerking met diverse instanties gaat proberen het veldrijden weer beter internationaal op de kaart te zetten. En daarbij gaan we good old Adrie van der Poel vast nog wel tegenkomen!

Blatter wil af van dispensatiespelers op Spelen

Met goedkeuring van de UEFA schrapt de FIFA de regel dat er tijdens de Olympische Spelen drie dispensatiespelers per land aan het toernooi deel mogen nemen.

Sepp Blatter heeft het IOC laten weten een andere invulling te willen. De Zwitser loopt rond met het plan om in de toekomst nog slechts landenploegen onder de 20 jaar te laten inschrijven.

Michel Platini ziet het helemaal zitten. "Een prima initiatief van Blatter, waar de hele Europese voetbalfamilie zich in kan vinden."

Brouwer: "RKC voor mij de juiste club"

Aanvaller Jordy Brouwer reageert tegenover Omroep Brabant positief op de overstap van Liverpool naar RKC Waalwijk. De 20-jarige aanvaller speelt voor de rest van dit seizoen op huurbasis bij de Jupiler League-club.

"Ik ken het lagere niveau in Engeland niet zo goed, en RKC en de Jupiler League ken ik wel," licht Brouwer zijn keuze toe. "RKC speelt aanvallend voetbal en dat ligt mij het beste. Ik denk dus dat dit voor mij de beste situatie is."

De 20-jarige spits, die vorig seizoen met de beloften van Liverpool kampioen van Engeland werd, omschrijft zichzelf als de spits die dicht bij het doel van de tegenstander wil spelen. "Ik hou ervan om dicht bij de zestien de bal te krijgen, te kaatsen en af te leggen."

De Hagenaar werd in januari 2007 door Liverpool overgenomen van Ajax. "Het is natuurlijk de bedoeling om weer terug te keren bij Liverpool, maar eerst moet ik hier wedstrijden gaan spelen. Daarna zien we wel verder."

Cavendish klopt Boonen in Qatar

De vierde etappe in de Ronde van Qatar is gewonnen door de Brit Mark Cavendish. De renner van Columbia klopte Heinrich Haussler (Cervélo) en Tom Boonen (Quick-Step) in de sprint. Boonen blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Martijn Maaskant was met de zevende plaats vandaag de beste Nederlander. Steven de Jongh (Quick-Step) en Marc de Maar (Rabobank) kwamen eerder vandaag ten val. Het is nog onduidelijk hoe ernstig hun blessures zijn.

Beckham wil contract LA Galaxy ontbinden

De kogel is nu eindelijk door de kerk. Na weken van geruchten heeft David Beckham toegegeven het liefst bij AC Milan te willen blijven. De Brit heeft zijn advocaten de opdracht gegeven uit te zoeken of een definitieve overgang naar Italië mogelijk is.

Op dit moment speelt Beckham nog op huurbasis voor AC Milan, maar zou op 9 maart weer naar Los Angeles Galaxy moeten terugkeren. De Italiaanse club heeft inmiddels bevestigd dat er gesprekken met de Amerikaanse ploeg worden gevoerd.

AC Milan is bereid het transferbedrag, dat rond de vijf miljoen euro ligt, te betalen. Beckham zou er in financieel opzicht hard op achteruit gaan. In Amerika verdient hij acht miljoen euro netto per jaar. Bij een eventuele overeenkomst met de Italianen wordt dit bedrag gehalveerd.

Mocht het AC Milan niet lukken om Beckham te contracteren, dan bestaat de mogelijkheid om de Brit na de herfst aan de selectie toe te voegen. In zijn contract met Los Angeles Galaxy is deze clausule namelijk opgenomen.

Kamer stemt in met Irak-onderzoek

Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP stemt in met het voorstel om een onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen naar besluitvorming over de inval in Irak in 2003. Dat bleek vandaag tijdens het Irakdebat.

Als de uitkomst van dat onderzoek onder leiding van jurist Willibrord Davids nog vragen openlaat, kan er toch nog een parlementaire enquête worden ingesteld. De PvdA sluit dit niet uit en de premier heeft daar geen veto over uitgesproken, zo bleek tijdens het debat. Er was niet genoeg steun voor het voorstel om nu al voorbereidingen te treffen voor een parlementaire enquête.

Alle nog openstaande vragen over de kwestie worden door de commissie beantwoord. Die zal in november naar verwachting klaar zijn. Alle oppositiepartijen wilden die antwoorden eerder krijgen. Maar het blok van coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hield dit voorstel tegen.

Zware loting voor Jong Oranje in EK-kwalificatie

Jong Oranje is tijdens de kwalificatiereeks voor het EK 2011 ingedeeld in groep 4. Tegenstanders zijn Spanje, Polen, Finland en Liechtenstein.

De tien groepswinnaars, aangevuld met de vier beste nummers twee, gaan door naar de play-offs. De winnaars van deze zeven barragewedstrijden plaatsen zich uiteindelijk voor de eindronde in 2011 in Denemarken.

De EK-eindronde van 2011 speelt zich af in het noorden van Denemarken, waar Aarhus, Aalborg, Herning en Viborg figureren als de vier speelsteden.

Tijdens dit toernooi kan behalve de Europese titel ook een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen worden veroverd.

Google weet waar je bent

Google heeft een nieuwe manier gevonden om je persoonlijke levenssfeer binnen te dringen: Google Latitude . Het programma, dat gekoppeld is aan Google Maps voor de mobiele telefoon, stuurt gegevens over je lokatie naar andere gebruikers. Via GPS of via berekeningen van het gsm-netwerk kan de locatie van jou en je vrienden berekend worden. "Voortaan kan je zien of je echtgenote vast zit in het verkeer, of als één van je vrienden in de stad is tijdens het weekend", legt Google uit.

En voor je privacy hoef je helemaal niet bang te zijn, meent het bedrijf dat leeft van gegevens over haar gebruikers. "Zo kunnen je vrienden denken dat je aan de Niagara Falls staat, terwijl je eigenlijk in Rome bent." Google belooft alleen de laatste locatie op te slaan. De rest wordt in de prullenbak gegooid, zegt het bedrijf.

Het hebben van een iPhone kent al veel beperkingen en ook Google Latitude is niet beschikbaar op de telefoon van Apple. "Maar daar wordt aan gewerkt", aldus Google. Mobieltjes met Windows en Nokia's kunnen het programma wel gewoon draaien.

Overigens is Google echt niet de eerste met de gagdet. Sites als Trackr bieden de dienst al langer aan.

Met dank aan Pjet voor de submit

Obama legt limiet op salarissen topbestuurders

De Amerikaanse president Barack Obama legt een limiet op de salarissen van topbestuurders van bedrijven die financiële steun van de overheid krijgen. Zij mogen jaarlijks niet meer dan 500.000 dollar (388.000 euro) verdienen. Dat gaat Obama vandaag bekendmaken.

De maatregel volgt op de scherpe kritiek die werd geuit op de bonussen die topmanagers op Wall Street vorig jaar kregen, ondanks de enorme malaise in de financiële sector. In totaal keerde Wall Street in 2008 meer dan 18 miljard dollar aan bonussen uit, terwijl grote financiële instellingen zoals Citigroup en AIG met tientallen miljarden dollars aan overheidsgeld overeind werden gehouden.

Obama liet zijn plan gisteravond al doorschemeren in een interview met CNN. "Als de belastingbetaler jou helpt, dan heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Ze krijgen nog steeds enorme bonussen ondanks het feit dat ze belastinggeld ontvangen. Ik denk dat het publiek daar woedend over is", aldus Obama.


Barack Obama  (foto: ANP)

ECI stopt met agressieve verkoop

Boekenclub ECI stopt met het lastig vallen van mensen op straat of via de telefoon. Het bedrijf heeft een nieuwe eigenaar en die is erachter dat het aanspreken in het centrum van steden of bellen tijdens het eten niet zo'n imago geeft.

"Wij hebben de afgelopen maand een aantal strategische sessies gehouden met het management en kader", zegt Ton Cieraad, Algemeen Directeur ECI. "Daarin kwam duidelijk naar voren dat het cruciaal is dat ECI nog meer een vriendelijke, proactieve club wordt die de wensen van haar leden centraal stelt."

ECI stopt daarom met twee actieve en vaak als agressief ervaren methoden van ledenwerving: de consument stelt deze immers niet op prijs. Cieraad: "Ledenwerving op straat of aan de deur past niet bij ECI nieuwe stijl. En het zogenaamde cold calling tijdens de avonduren al helemaal niet."

Anschütz niet naar WK allround

Daniele Anschütz-Thoms doet niet mee aan het wereldkampioenschap allround in Hamar komend weekeinde. De 34-jarige Duitse, die tijdens het Europees kampioenschap zilver pakte, kampt met een virusinfectie.

Met het oog op het WK afstanden in maart wil ze geen risico nemen. "Ik zou in deze conditie in Hamar zeker niet om de medailles meestrijden”, aldus de schaatsster.

Inmiddels heeft de Duitse schaatsbond Isabell Ost opgeroepen als vervangster.

PSV zonder zieke Zonneveld

PSV moet het morgen in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag doen zonder Mike Zonneveld. De verdediger heeft griep. Jan Kromkamp maakt als negentiende man deel uit van de wedstrijdselectie.

"Mocht er iets gebeuren dan kan Jan erbij komen. Maar normaal gesproken zal hij op de tribune plaatsnemen", aldus trainer Dwight Lodeweges die liet doorschemeren dat hij ten opzichte van het duel tegen De Graafschap niet veel aan zijn opstelling zal veranderen.

[Special] Dan Jansen

Soms zijn er sporters die jaren maar een doel hebben, maar telkens falen. Er zijn maar weinig sporters die bij hun laatste kans toch daarin weten te slagen. Dan Jansen behoort tot die laatste groep.

Daniel E. Jansen, geboren op 17 juni 1965 in West Allis, Wisconsin, Verenigde Staten, was als junior al een zeer goede sprinter op de ijsbaan. In 1982, hij was toen 16, reed hij een juniorenwereldrecord op de 500 meter. Twee jaar later deed hij mee aan de Olympische Winterspelen in Sarajevo. Op de 500 meter eindigde hij daar met een vierde plaats net buiten het podium. Op de 1.000 meter werd hij zestiende.

In de jaren daarna wist hij de wereldtop bij de sprinters te halen. Na een derde (1985) en tweede (1986) plaats werd hij in 1988, een week voor de Olympische Winterspelen in Calgary, wereldkampioen sprint. Jansen was dan ook torenhoog favoriet voor de sprintafstanden. Het liep echter anders...

Een paar uur voor de olympische 500 meter kreeg Jansen een telefoontje: Zijn zus Jane, degene die hem aanzette om te gaan schaatsen, was overleden aan leukemie. Ondanks het verdrietige nieuws besloot hij, voor zijn zus, toch aan de de start te verschijnen. In de eerste bocht van de 500 meter kwam hij echter ten val. Een paar dagen later probeert hij het op de 1.000 meter, maar ook nu valt hij.


Ondanks alles gaat Jansen door om zijn ultieme droom te behalen: een medaille winnen tijdens een Winterspelen. In 1989, 1990 en 1991 wordt hij bij de wereldkampioenschappen sprint vierde en lijken zijn dagen geteld. In januari 1992 laat hij echter weer van zich spreken. Op de 500 meter rijdt hij met een tijd van 36,41 een nieuw wereldrecord. Mede hierdoor was Jansen weer favoriet voor de Winterspelen die ditmaal in het Franse Albertville gehouden werden. Helaas pakt hij ook nu geen medaille: op de 500 meter werd hij vierde en op de 1.000 meter eindigde hij in de achterhoede.

Twee jaar later zijn de Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Jansen kondigt aan dat dat zijn laatste Spelen zullen gaan worden en dus zijn laatste kans op die felbegeerde olympische medaille. In de twee jaar naar de Spelen toe verbeterde Jansen zesmaal een wereldrecord. Bovendien was hij de eerste die de 500 meter sneller dan 36 seconden wist te rijden. Begin 1994 werd hij wereldkampioen sprint en hij ging dus wederom als favoriet naar de Spelen. Op de 500 meter kon hij echter geen potten breken. Door haperingen in de laatste bocht is de achtste plaats het hoogst haalbare.

Er restte Jansen nog een allerlaatste mogelijkheid op eremetaal en dat was op zijn niet favoriete afstand 1000 meter. Peter Mueller, destijds zijn coach, gaf zijn pupil twee dagen vrij en pas een dag voor de race mocht Jansen zich weer op de schaatsbaan laten zien. Jansen moest starten in de vierde rit en het leek erop dat hij de totdan toe beste tijd, van Igor Zjelezovski, niet zou gaan verbeteren. Maar na een goede opening en twee prima ronden stond er 1.12,43 op de klokken, een nieuw wereldrecord. Na al die jaren, en in zijn allerlaatste race, had hij dan eindelijk olympisch goud. Toen hij de gouden medaille kreeg omgehangen keek hij naar boven en zei: "This is for you, Jane. I love you."

Eind augustus 1994 maakte Jansen bekend dat hij helemaal stopte met schaatsen. In 1996 werd er overigens een film gemaakt over het leven van Jansen getiteld 'A brother's promise'. Naast zijn olympische titel en twee wereldtitels sprint, won Jansen zevenmaal de wereldbeker en won 45 wereldbekerwedstrijden. In 2004 werd hij opgenomen in de US Olympics Hall of Fame en een jaar later werd hij schaatsscoach voor de NHL-ploeg Chicago Blackhawks.

Strafregels keren terug op school

Docenten van het Sweelinck-college in Amsterdam laten vervelende leerlingen 'pedagogische strafregels' schrijven. De resultaten hiervan zijn hoopgevend. Leerlingen die bijvoorbeeld kauwgom eten, een petje ophouden of propjes gooien krijgen eerst een waarschuwing, maar lesverstorend gedrag zoals schreeuwen levert hen meteen een dosis strafwerk op.

Volgens Martine Uleman, teamleider, bovenbouw is door dit lik-op-stukbeleid het aantal leerlingen dat uit de les wordt gestuurd drastisch gedaald. Het scheelt zo'n negentig procent met de oude methode. Of de nieuwe methode ook de schoolprestaties van de leerlingen verbetert is nog afwachten.

Het geheim van het succes ligt volgens Martine Uleman in het feit dat je de leerlingen iets afpakt wat hen dierbaar is: hun vrije tijd. Ze moeten hun strafwerk laten ondertekenen door hun ouders, waarvan de meerderheid het eens is met de nieuwe aanpak.

De aanpak van het Sweelinck-college staat bekend als de 'methode-Boon', genoemd naar orthopedagoge Astrid Boon. Veel ouders, schoolleiders en opvoeders denken volgens haar dat alles leuk moet zijn voor kinderen en dat daar geen strafregels bij horen. Volgens Astrid Boon verander je het gedrag van een kind echter niet door alles dertig keer uit te leggen.

Volgens collega-orthopedagoge en onderwijsdeskundige Linda Spaanbroek, schep je met de ‘methode-Boon' alleen maar een machtsverschil tussen docenten en leerlingen en vernietig je er ook de motivatie van een kind mee.

AGOVV versterkt zich voor volgend seizoen

AGOVV Apeldoorn heeft de eerste versterkingen voor volgend seizoen binnen. Arnoud van Toor en Paul Mulders komen van FC Omniworld naar AGOVV.

De 28-jarige Mulders is een aanvallende middenvelder, die eerder bij Haarlem en SC Cambuur-Leeuwarden speelde. Sinds de zomer van 2007 speelt de Amsterdammer voor FC Omniworld. Zijn contract in Almere loopt af, zodat hij transfervrij naar AGOVV kan.

Dit is ook het geval bij Arnoud van Toor, die eveneens op het middenveld speelt. De 26-jarige speler uit Bussum werd in 2003 door Haarlem weggehaald bij zaterdaghoofdklasser Huizen, waarmee hij de landstitel bij de amateurs had veroverd. Van Toor kwam net als Mulders in 2007 naar FC Omniworld en is dus bezig aan zijn tweede seizoen in Almere. Beide spelers tekenden een tweejarig contract bij AGOVV.

'Amerikaans team naar Formule 1'

Een groep van Amerikaanse investeerders is bezig om een nieuw Formule 1-team op te zetten. Het team genaamd USF1 zal gevormd worden rond ontwerper Ken Anderson en voormalig Williams-manager Peter Windsor, aldus autosport.com.

Hoewel er nog geen officiële mededelingen over de plannen zijn, vermelden bronnen dat de teambazen van de andere teams akkoord zijn met de entree van het team in de Formule 1. Op dit moment probeert het team in de Verenigde Staten voldoende sponsoren te vinden. Het enige zichtbare van het nieuwe team is op dit moment een website die eigendom is van Anderson. Meer dan een teamlogo staat er echter niet op.

Anderson is na zijn werkzaamheden voor Ligier in 1988 en later voor het Onyx-team naar de Verenigde Staten vertrokken. Daar was hij technisch directeur bij Chip Ganassi Racing en AJ Foyt Racing. Voor de IRL heeft hij de G-Force-auto gebouwd, waarmee vele successen werden behaald, waaronder de winst van Arie Luyendyk in de Indy500 in 1997. Ook was hij verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van dat chassis in 2000, voordat hij overstapte naar Haas CNC Racing in de NASCAR.

Op dit moment is hij directeur van een windtunnel met bewegend wegdek. In North Carolina, waar de tunnel staat, zal het nieuwe team haar basis op gaan zetten. Dit is mogelijk omdat er tussen de races door niet meer getest mag worden.

De komst naar de Formule 1 van het team is mogelijk gemaakt door de kostenbesparingen die de FOTA voorgesteld heeft. Zo mogen de motoren niet meer dan vijf miljoen euro per seizoen kosten en is de versnellingsbak begroot op maximaal 1,5 miljoen euro per jaar.

Albrecht nog altijd in coma

Daniel Albrecht, die twee weken geleden een zware crash meemaakte, wordt nog altijd in een kunstmatige coma gehouden. Een woordvoerder van de universiteitskliniek in Innsbrück liet weten dat de toestand van de skiër langzaam vooruit gaat.

"Hij boekt vooruitgang, maar we moeten niet vergeten hoe zwaar hij geblesseerd is," liet de woordvoerder weten. "Het is niet ongebruikelijk om in zo'n situatie twee weken in een kunstmatige coma te worden gehouden."

Albrecht kwam twee weken geleden, tijdens een training op de beruchte Hahnenkamm in Kitzbühel, zwaar ten val. De skiër kwam op zijn hoofd en rug terecht en liep hierdoor ernstig hersenletsel en schade aan zijn longen op.

Sharapova stelt rentree uit

Het zal nog even duren voor men weer van Maria Sharapova kan genieten. De Russische tennisster kwam sinds augustus 2008 niet meer in actie en heeft zich nu ook voor de komende toernooien afgemeld.

De oorzaak ligt bij het trage herstel van de schouder van Sharapova. Op de WTA-toernooien van Parijs en Dubai zal ze in elk geval geen acte de présence geven. Het blessureleed heeft er inmiddels ook voor gezorgd dat de Russin naar de zeventiende plaats op de wereldranglijst is afgezakt.

RockStar kondigt Red Dead Redemption aan

Aan het eind van de 19e eeuw begon het oude Westen te verdwijnen. Door de opkomst van industrieën en het vergrote bereik van de autoriteiten werden de wetteloze prairies steeds kleiner. In deze tijdsperiode speelt Red Dead Redemption, de opvolger van Red Dead Revolver, zich af.

Als voormalige "outlaw" John Marston zul je het Wilde Westen gaan verkennen. De game zal gebruik maken van de RAGE-engine en je een open wereld bieden die lege vlaktes afwisselt met pioniersstadjes en bergketens. Natuurlijk is een cowboy-game geen cowboy-game als er geen vuurgevechten in voor zouden komen. Je bent bovendien ook vrij om te kiezen hoe het verhaal zich ontwikkelt.


Red Dead Redemption verschijnt komende herfst op PlayStation 3 en Xbox 360.

Boschker keept 500e competitieduel

Sander Boschker begint woensdagavond aan een bijzondere competitiewedstrijd. De sluitpost van FC Twente staat namelijk voor de 500e keer onder de lat.

"Ik ben 38 jaar en noem mezelf wel een ouwe lul, maar zo voel ik me niet," liet Boschker aan de vooravond van zijn jubileumwedstrijd weten. "Ik heb me altijd goed verzorgd, heb weinig zware blessures gehad en sta nog elke dag soepel op. Mijn contract bij FC Twente loopt na dit seizoen af en zoals ik me nu voel, wil ik nog zeker twee jaar doorgaan."

In het verleden waren er nog negen keepers, die het illustere aantal van 500 wedstrijden keepten. Onder hen zijn Edward Metgod (519), Eddy Treijtel (554), Piet Schrijvers (574), Jan Jongbloed (677) en recordhouder Pim Doesburg (687).

Boschker staat al sinds het seizoen 1989/1990 onder contract bij De Tukkers. De keeper bleef zijn eerste club altijd trouw, maar maakte in het seizoen 2003/2004 een uitstapje naar Ajax. Daar kwam de sluitpost niet verder dan de bank en keerde al snel terug naar de Grolsch Veste. In 2001 won hij met deze club ook de KNVB beker.

Elshot maanden uitgeschakeld

NAC Breda kan voorlopig niet meer over Kurt Elshot beschikken. De verdediger van de ploeg uit Breda heeft namelijk een ontstoken pees in zijn knie. Dit was het resultaat van een MRI-scan, die woensdag werd uitgevoerd.

Elshot heeft al enige tijd last van het gewricht en speelde in november zijn laatste duel voor NAC Breda. Men verwacht dat het herstel van de speler zeker twee maanden in beslag gaat nemen.

"Het is slecht te voorspellen hoe lang het gaat duren. We gaan voorlopig uit van twee maanden. Het kan korter zijn, maar ook langer. Het is heel vervelend dat hij er lang uit is", liet een woordvoerder van NAC weten.

Leonardo waarschijnlijk naar Griekenland

Leonardo zal Ajax aan het einde van dit seizoen transfervrij verlaten. De 25-jarige Braziliaan gaat waarschijnlijk naar Panathinaikos. Bij de Griekse topclub is Henk ten Cate hoofdtrainer.

"Er ligt een contract voor me klaar. Het enige wat nog ontbreekt, is een handtekening," zegt de aanvaller in het Parool. Leonardo speelt sinds het begin van 2007 voor de Amsterdammers, maar is nooit een vaste waarde geworden.

De linkspoot speelde eerder voor Feyenoord en NAC Breda.

Honkballer Bonds positief getest

Honkballer Barry Bonds is betrapt op het gebruik van doping. Uit een test van een urinemonster uit 2003 bleek dat de homerunkoning het verboden middel THG tot zich genomen had. Dit bleek uit onderzoek dat het olympisch laboratorium van de UCLA uitvoerde.

Bonds moet op twee maart voor de rechter verschijnen, omdat hij onder ede gelogen heeft over zijn dopinggebruik. In de aanloop naar de rechtzaak worden honderden pagina's van documenten vrijgegeven die aantonen dat Bonds wist van het gebruik van doping.

Nier verwijderd via de vagina

Amerikaanse chirurgen van het ziekenhuis van Johns Hopkins University in Baltimore hebben een donornier van een gezonde 48-jarige vrouw via de vagina uit het lichaam gehaald. Het is volgens de chirurgen de eerste keer dat dit met een gezonde nier is gebeurd. De nier is vervolgens bij een 23-jarige nicht van de vrouw ingebracht.

De gezonde nier is via een zogeheten laparoscopische techniek losgeknipt. Daarbij zijn drie kleine sneetjes in de buikwand gemaakt. Door die drie gaatjes zijn een cameraatje, een opgevouwen schaartje en een lampje geschoven. Hiermee is de nier losgeknipt uit het buikweefsel. Chirurgen manipuleerden in de buik aan de hand van camerabeelden.

Vervolgens is via een sneetje achter in de vaginawand, ook weer via een camera-ingreep, een opgevouwen plastic zakje richting nier gebracht. De losgemaakte nier is met behulp van cameramanipulatie in het zakje gestopt dat daarna aan een touwtje via de vagina naar buiten is getrokken. De techniek voorkomt een ontsierend litteken van enkele centimeters in de buik, aldus het Amerikaanse ziekenhuis.

Patiënt eerder naar huis

Een kijkoperatieve ingreep is patiëntvriendelijker dan een openbuikoperatie: de patiënt geneest sneller, heeft minder pijn en kan eerder naar huis. De innovatieve ingreep heeft volgens de artsen drieënhalf uur geduurd, bijna net zo lang als een conventionele nierverwijdering via de buikwand.

Er is een tendens in de chirurgie 'natuurlijke openingen' in het lichaam te gebruiken: mond, vagina en anus. Wereldwijd zijn er de afgelopen jaren meer dan driehonderd van dergelijke ingrepen uitgevoerd, waarbij organen als galblaas en blindedarm via deze natuurlijke openingen zijn verwijderd. Bacteriële besmetting onderweg naar buiten, in de vagina bijvoorbeeld, vormt het grootste risico van de ingreep. Vandaar het gebruik van een plastic zakje.

PvdA: na Irakonderzoek misschien toch enquête

Premier Jan Peter Balkenende heeft maandag zelf de blokkade op een onderzoek naar de besluitvorming over de inval in Irak opgeheven. Hierdoor is een nieuwe situatie ontstaan, dat zei PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vandaag.

Zij sluit daarom een parlementaire enquête na het door de premier gewenste onafhankelijke onderzoek niet uit.

"Maar ik wil de commissie een eerlijke kans geven." De SGP wees haar terecht. De PvdA heeft bij de coalitieonderhandelingen zelf met CDA en de ChristenUnie afgesproken dat er geen parlementair onderzoek naar de kwestie zou komen. "Dat betekent dat u uw eigen blokkade heeft opgeheven", zei SGP-Kamerlid Cees van der Staaij.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks, VVD en D66 namen haar ook onder vuur. Zij vroegen Hamer waarom zij instemt met het onderzoek, nu er een nieuwe situatie is ontstaan. Waarom steunt de partij niet alsnog een parlementaire enquête? zo vroeg de oppositie zich af.

Tot zeven jaar geëist tegen leden drugsbende

Bij de rechtbank in Breda zijn vandaag celstraffen tot zeven jaar geëist tegen de vermeende leden van een West-Brabantse drugsbende. De broers Saïd (25) en Brahim (22) B. uit Etten-Leur hoorden zeven jaar eisen. Hun 34-jarige broer Khalid hangt vijf jaar cel boven het hoofd.

Tegen de 32-jarige neef Saïd B. uit Rotterdam eiste officier van justitie André Wolfs zes jaar celstraf. De 32-jarige Rotterdammer was als enige verdachte in de rechtszaal aanwezig. Zijn drie neven uit Brabant zijn voortvluchtig.

In totaal staan deze maand vijftien verdachten terecht in de zaak-Azuriet, zoals de nationale recherche het onderzoek doopte. De criminele organisatie onder leiding van de broers Saïd en Brahim B. hield zich volgens het OM bezig met de grootschaligeproductie van synthetische drugs.

Internet in trein tussen Groningen en Leeuwarden

In de treinen tussen Groningen en Leeuwarden gaat volgende week een proef van start waarbij reizigers onderweg gratis kunnen internetten. Dat maakte spoorbeheerder ProRail vandaag bekend.

De reizigers maken dan gebruik van een door ProRail, vervoerder Arriva en KPN ontwikkeld mobiel datanetwerk langs de rails. Het netwerk wordt ook gebruikt om de veiligheid op en rond het spoor te verbeteren.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer geeft maandag het officiële startsein voor de proef, die twee maanden gaat duren.

Belgen samen 45.000 ton te zwaar

Alle Belgen samen hebben ongeveer 45.000 ton aan overgewicht. Dat heeft de Belgische Stichting tegen Kanker becijferd. Aanleiding voor de berekening is het gegeven dat het vandaag Werelddag tegen Kanker is.

De stichting waarschuwt dat overgewicht het risico op bepaalde vormen van kanker verhoogt. In België weegt een op de twee volwassenen te veel. Bij de kinderen heeft 10 tot 15 procent te veel lichaamsvet.

Wie er een gezonde levensstijl op nahoudt zonder overgewicht, roken en een teveel aan UV-straling, verlaagt de kans op kanker met 40 procent, zo luidt de boodschap die de Belgen meekrijgen.

Steeds meer vakantieveilingen op internet

De populairiteit van het veilen van vakanties op internet stijgt de laatse maanden flink. Via de site VakantieVeilingen.nl zijn vorige maand meer dan vijfduizend vakanties geboekt. Dat is een groei van ruim 30 procent ten opzichte van december.

Op de site bieden consumenten onder andere op weekeindjes weg, bungalowpark- en zonvakanties die worden aangeboden door onder meer touroperators. De initiatiefnemers van de site verklaren het succes doordat de consument zelf de prijs kan aangeven die hij voor een vakantie wil betalen. Bovendien is het spelelement ook aantrekkelijk omdat de bieders elkaar te slim af willen zijn voor een aanbieding. Het openingsbod is altijd 1 euro.

Toyota ziet voordelen Bahrein-test

Toyota begint volgende week, net als Scuderia Ferrari en BMW, aan een serie tests op het circuit van Bahrein. Volgens Pascal Vasselon, hoofd van de chassisafdeling, is dit een goede keuze. De vorige test in Portugal werd namelijk geteisterd door regenbuien.

Andere teams wijken uit naar Jerez, waar men volgende week regen voorspelt. "Als we in Bahrein testen, krijgen we het meeste waar voor ons geld. In Europa loop je in de winter nou eenmaal het risico dat de weersomstandigheden niet helemaal zo zijn zoals je wilt," aldus Vasselon. "Hierdoor kun je niet goed weten hoe de afstelling van de auto precies werkt, omdat de banden bijvoorbeeld niet binnen het juiste kader werken."

Vasselon vervolgde met: "Het is voor ons dan ook logisch om in Bahrein te testen en we zouden best nog wat meer Europese tests willen opgeven om meer tijd in Bahrein door te kunnen brengen. Het is de beste voorbereiding op het seizoen."

Eind 2008 was Toyota ook één van de weinige teams, die er voor koos om op Bahrein te testen. Veel andere ploegen weken toen uit naar het circuit van Jerez.

'Geen banken redden op zondag'

De christelijke partijen ChristenUnie en de SGP zijn boos op onze minister van Financiën, Wouter Bos. Ze betreuren dat de minister hen anderhalve week geleden op zondag belde over zijn reddingsoperatie voor de bankverzekeraar ING.

"We moeten niet ook de zondag sluipsgewijs gaan betrekken bij onze vergaderagenda, want die is al overdadig genoeg", aldus Bas van der Vlies, de fractievoorzitter van de SGP. Hij had liever gezien dat dit maandagochtend besproken zou worden. Er was namelijk op die betreffende zondag niet zo'n noodsituatie dat niet tot maandag kon wachten.

Hofs: "Doelpunt is bevrijding voor mezelf"

Nicky Hofs kon dinsdagavond, na afloop van het duel tussen zijn ploeg Vitesse en sc Heerenveen (1-0), zijn geluk niet op. De kleine middenvelder stond sinds oktober al droog, maar maakte tegen de Friezen een prachtig doelpunt.

"Ik had een tijdje niet gescoord en dus had ik dit even nodig," aldus een opgeluchte Hofs. "Vitesse heeft een matige eerste helft van het seizoen achter de rug. En dat geldt ook voor mij. Ik ben heel goed begonnen, maar ben daarna weggezakt. Het heeft lang geduurd voordat ik weer aardig heb gespeeld. Ik zat in een dipje. Dan krijg je al snel dat er allerlei verhalen rond gaan. Het is niet zo dat ik me echt zorgen maakte over mijn spel, maar dit doelpunt is wel een bevrijding voor mezelf."

Door de tweede zege in vier dagen tijd lijkt het erop dat Vitesse langzaam maar zeker uit de gevarenzone klimt. Op dit moment staat de ploeg uit Arnhem gedeeld elfde. Toch waakt Hofs voor teveel opportunisme. "De ploegen staan nog steeds allemaal dicht bij elkaar. Daarom moet ons eerste doel voorlopig blijven dat we uit de gevarenzone komen. We hebben twee goede spelers erbij gekregen. Het loopt nu allemaal net iets beter dan voor de winterstop. Er komt met de wedstrijd meer voetbal in de ploeg. En je ziet nu dat je met veel strijd punten kunt pakken. Maar we moeten wel reëel blijven. Het kan vandaag ook zomaar 0-1 worden. Dat geluk hebben we nu aan onze zijde."

Shorttracker Kerstholt mist WB Sofia

Niels Kerstholt laat de wereldbekerwedstrijden shorttrack, die dit weekend in het Bulgaarse Sofia worden gehouden, aan zich voorbij gaan. Dit liet John Monroe, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, woensdag weten.

Kerstholt is namelijk nog herstellende van een griepaanval. "Niels is nog niet fit en dan willen we geen risico nemen," was de logische verklaring van Monroe. Er zal overigens geen vervanger worden opgeroepen.

Killzone 2 is te zien op RTL 4 nieuws

Gisteren drie februari kwam er een interessant itempje langs op het RTL 4 nieuws. Er vond gedurende de uitzending ondere andere een interview plaats met de sound director en de managing director. Daarnaast hebben de dames en heren ook een artikeltje geplaatst over Killzone 2 op hun website.

Mocht je als een van de weinigen zijn die niet het nieuws heeft gevolgd, dan is hier de link om het nieuws van gisteren te bekijken.Killzone 2 wordt 27 februari verwacht voor Sony's PlayStation 3.

Keane nu al aanvoerder Spurs

Robbie Keane is nog maar net weer in dienst van Tottenham Hotspur en heeft nu al de aanvoerdersband om zijn arm zitten. Harry Redknapp, manager van de ploeg, hoopt dat de komst van de spits een extra impuls aan zijn team kan geven.

"We hebben een stil team en Robbie is een echte persoonlijkheid," liet Redknapp in een reactie weten. "Als hij iets te zeggen heeft, zegt hij het ook. Hij is een leider en heeft de persoonlijkheid van een aanvoerder."

Nu Keane aanvoerder is, betekent het dat Ledley King geen teamcaptain meer is. Volgens Redknapp heeft de geblesseerde verdediger hier wel vrede mee.

Meisje (13) omgekomen na aanrijding

Een 13-jarige scholiere uit Vries is vanochtend omgekomen bij een ongeval op de Zuidlaarderweg, net buiten Tynaarlo. Het meisje fietste met een groep naar school en stak een fietspad aan de linkerkant over, om deze aan de rechterkant te vervolgen. Hierbij zag ze de auto van een 46-jarige inwoner van Peize over het hoofd.

Het meisje was op slag dood. De school heeft met verslagenheid gereageerd op het tragische ongeval.

Fortuna-directeur: "Fusie noodzakelijk"

De op handen zijnde fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard wordt door de supporters van beide clubs gezien als een ware nachtmerrie.

Een groot deel van de fans van zowel Roda JC als Fortuna Sittard is mordicus tegen een samengaan en weigert dan ook de wedstrijden van de nieuw op te richten fusieclub te gaan bezoeken.

Volgens Hans Erkens, algemeen directeur van Fortuna Sittard, is een fusie echter onvermijdelijk voor zijn club. "Fortuna Sittard is inderdaad unaniem voorstander. Het is een emotionele conclusie, maar een fusie is onontkoombaar", betoogt Erkens in De Telegraaf.

AC Milan doet alles om Beckham te houden

AC Milan is erg tevreden over de prestaties van David Beckham. Eigenlijk zou de Brit op 9 maart weer naar Los Angeles Galaxy, zijn huidige werkgever, moeten terugkeren. Toch gaan de Italianen proberen het vertrek van de speler te voorkomen.

Beckham gaf eerder ook al aan het erg naar zijn zin te hebben in Italië. Daarnaast zouden ook de sceptische supporters van de Rossonerei graag zien dat de Britse speler langer zou mogen blijven.

Volgens Adriano Galliani, voorzitter van AC Milan, is er hoop. "Maar een contract is een contract. Mocht Galaxy willen praten, schuiven wij graag aan."

Einde Mitsubishi in Dakar Rally

Mitsubishi heeft woensdag bekend gemaakt zich niet meer in de Dakar Rally te laten zien. De ploeg won het evenement twaalf keer, maar door de wereldwijde economische crisis is het bedrijf gedwongen te stoppen met deze activiteiten.

"De plotselinge neergang van de wereldeconomie heeft het voor het bedrijf noodzakelijk gemaakt om de uitgaven drastisch te beperken," liet Mitsubishi in een officiële verklaring weten.

Eerder maakte Honda al bekend de Formule 1 vaarwel te zeggen en lieten Suzuki en Subaru het WK rally voor wat het was. Daarnaast trok Kawasaki zich recentelijk uit de MotoGP-klasse terug.

Dieven jatten duurste bed ter wereld

Inbrekers hebben in een beddenzaak in het Brabantse Uden voor 130.000 euro aan spullen gestolen, waaronder het duurste bed ter wereld. De Hästens Vividus, ter waarde van 60.000 euro, werd door een gat in de muur naar buiten gesleept.

Toen de inbraak ’s ochtends werd ontdekt, stond nog voor 80.000 euro aan spullen klaar om meegenomen te worden. De bedrijfsleider vermoedt dat de inbrekers zijn gestoord toen ze bezig waren en zijn ze snel ervandoor gegaan. Ze hebben heel behendig alle beveiliging omzeild dus ze moeten het pand goed hebben gekend.

Cocu: "Goede serie nu belangrijk voor PSV"

Voormalig middenvelder Phillip Cocu behoort sinds kort definitief tot de trainersstaf van PSV. De 38-jarige assistent-trainer hoopt dat de zege tegen De Graafschap van afgelopen weekend het begin is van een mooie reeks voor de Eindhovenaren.

"We moeten er gewoon alles aan doen om er het maximale uit te halen", zegt Cocu in het Eindhovens Dagblad. "Tegen De Graafschap hebben we een redelijke stap gemaakt. Ik heb verder geen beeld van: we moeten dit of we moeten daar eindigen. Laten we proberen de weg naar boven te volgen."

De voormalig speler van de Eindhovenaren vervolgde met de woorden: "PSV bezit veel kwaliteit, maar heeft ook veel jonge spelers. Het is belangrijk dat wij allemaal werken aan het vertrouwen in eigen kunnen van deze ploeg. Het eerste doel is nu het neerzetten van een goede serie. Van daaruit kunnen we verder kijken."

De voormalig international van het Nederlands elftal, die al heeft aangegeven nu nog geen hoofdtrainer van de Eindhovenaren te willen worden, is gelukkig met het feit dat hij zich nu volledig op het eerste team van PSV kan concentreren. "Onder Huub Stevens heb ik al geprobeerd om mijn steentje bij te dragen, maar toen was ik ook nog verantwoordelijk voor de A1. Dat liep niet echt lekker; het werd toch een beetje half-half", licht Cocu toe.

"Nu is er een duidelijke keuze gemaakt: ik werk voor het eerste en niet meer voor de jeugd. Dit is voor mijn eigen ontwikkeling een mooie stap. De uitdaging moet er van beide kanten liggen. Ik wil de club graag helpen waar dat kan. Daarnaast wil ik zelf ook groeien als trainer", besloot hij.

Dokic wint bij rentree Fed Cup

Jelena Dokic maakte woensdag een succesvolle rentree in de Fed Cup. Haar eerste partij speelde ze tegen de Zuid-Koreaanse Lee Jin en wist uiteindelijk in twee sets (6-0 en 6-3) te winnen. Australië won de ontmoeting met 3-0.

In 2004 besloot Dokic, na een ruzie met de Australische autoriteiten, weer voor haar geboorteland Servië in de Fed Cup uit te komen. Inmiddels zijn de problemen tussen de tennisster en de officials weer opgelost, waarna ze zich weer voor Australië beschikbaar stelde.

Afgelopen maand sloten de Australiërs Dokic in elk geval weer in de armen. Ze slaagde er namelijk in om met een wildcard tot de kwartfinales van de Australian Open door te dringen. "Ik had naar Europa of Amerika kunnen gaan, maar ik wilde per se spelen in de Fed Cup. Ik wil weer beschikbaar zijn voor Australië, zoals ik dat in het verleden deed. Deze wedstrijd wilde ik absoluut niet missen," liet Dokic na afloop weten.

Stam en Schep verspelen zege

De baalwielrenners Danny Stam en Peter Schep hebben tijdens de zesdaagse van Kopenhagen hun voorsprong uit handen gegeven. Het koppel had een ronde voorsprong op de Denen Alex Rasmussen en Michael Morkov, maar wist die voorsprong op de lokale favorieten niet vast te houden.

Na de laatste dag hadden Rasmussen en Morkov 254 punten vergaard, Stam en Schep hadden slechts 154 punten. Dat aantal was goed voor de tweede plaats. Het podium werd afgesloten door de Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli.

Tijdelijk verkoopverbod alcohol bij overtredingen

Supermarkten, cafés en snackbars kunnen straks niet meer ongestraft alcohol verkopen aan te jonge klanten. Burgemeesters krijgen de mogelijkheid in zo'n geval de verkoop tijdelijk te verbieden.

De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ab Klink (Volksgezondheid) werken aan een wetsvoorstel om dit te regelen. Wat hen betreft kan de sanctie worden opgelegd aan winkels die binnen een jaar drie keer worden betrapt bij de verkoop van bier, wijn en mixdrankjes aan jeugdigen.

Het is nu verboden licht alcoholische drank te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Sterkere drank mag alleen aan mensen boven de achttien jaar worden verkocht. Gemeenten kunnen de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol bij wijze van experiment verhogen van zestien naar achttien jaar, zei een woordvoerder van Ter Horst vandaag.

Zoals al eerder aangekondigd is het ook de bedoeling dat gemeenten toezicht gaan houden op de verkoop van alcohol. Nu doet de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat nog. De ministerraad bespreekt het wetsvoorstel naar verwachting over enkele weken.

Overlevingskansen kanker meer dan verdubbeld

De overlevingskansen voor kanker zijn de laatste zestig jaar meer dan verdubbeld. Dat heeft KWF Kankerbestrijding vandaag, op Wereldkankerdag, gemeld. De organisatie viert dit jaar haar zestigjarig bestaan.

In 1949 leefde vijf jaar na het vaststellen van de ziekte nog maar 25 procent van de patiënten. Nu ligt dat percentage op 55 procent. De verwachting is dat kanker binnen een aantal jaar een chronische ziekte zal zijn. Dat betekent dat mensen er niet meer aan zullen doodgaan.

KWF Kankerbestrijding ontstond als Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). De toenmalige koningin kreeg bij haar regeringsjubileum in 1948 een nationaal geschenk ter waarde van 2 miljoen gulden. Ze gaf dat geld aan de bestrijding van kanker, toen nog een ziekte die omgeven was met grote taboes. Een jaar later werd het KWF opgericht.

Meer spijbelende scholieren voor rechter

Veel meer scholieren en hun ouders hebben het afgelopen jaar een boete moeten betalen of zich zelfs voor de rechter moeten verantwoorden voor spijbelen. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). De gegevens bevestigen berichtgeving van de GPD-kranten vandaag.

Het OM trad in 2008 zeker 8100 keer op tegen spijbelaars of hun ouders. Dat is ruim duizend keer meer dan het jaar daarvoor (7000).

Spijbelaars of hun ouders moesten in 2008 in ruim 4400 gevallen voor de rechter verschijnen, ruim vierhonderd keer meer dan het jaar ervoor. De rechter kan de ouders dan een boete geven. De spijbelende scholier kan een leer- en werkstraf tegemoetzien.

Het OM kan zelf ook een boete of werkstraf opleggen. Vorig jaar gebeurde dat 2100 keer, driehonderd keer vaker in 2007. Daarnaast seponeerde het OM 530 zaken, omdat de scholier in kwestie zijn gedrag had verbeterd.

Campinglife-caravan terecht

De caravan waarmee twee presentatoren van het RTL4-programma Campinglife de afgelopen twee seizoenen door Europa trokken, is terecht. Gisteren werd bekend dat de sleurhut was gestolen.

In de Brabanthallen in Den Bosch had een kampeerbeurs plaats waar het RTL4-programma bij betrokken was. Na sluiting van de beurs werd de caravan van presentatoren Sander Janson en Jessica Mendels zondag alvast naar buiten gereden met de bedoeling hem later op te halen.

Toen de tv-makers dat maandag wilden doen, werden ze geconfronteerd met een lege standplaats. Gisteravond tipte een vrouw de politie in Den Bosch. De Campinglife-caravan stond, met geforceerd slot, anderhalve kilometer van de Brabanthallen op een parkeerplaats.

Waarom het ding daar was geparkeerd, is niet duidelijk. "Misschien wilde degene die hem had gestolen hem later ophalen. Of het werd hem al snel te heet onder de voeten omdat de caravan vol zit met RTL 4-stickers", aldus een woordvoerster van producent IDTV.

Heerkes: "Toch blij met 2-2"

Hoewel Heracles gisteren lange tijd met de drie punten uit de ArenA leek te vertrekken, was de trainer uiteindelijk toch blij met het ene punt wat zijn ploeg wist te veroveren. Hoewel de Heraclieden met rust met 0-2 voor stonden, werd de 2-2 nadien toch het hoogst haalbare.

"Tot aan onze eerste tegentreffer hadden we de wedstrijd redelijk onder controle", meende Heerkes. "Onze agressiviteit op het middenveld was hierin erg belangrijk."

Tweede Kamer korte tijd ontruimd

De Tweede Kamer is vanochtend tien minuten ontruimd geweest. Vlak na het begin van het Irak-debat ging het alarm in het gebouw af, maar het bleek later om een oefening te gaan. Een kwartier later ging het debat verder.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vond het moment van de oefening "buitengewoon ongelukkig", zei ze. Volgens haar ging het om een geplande oefening in het gebouw Koloniën en was het niet de bedoeling dat het alarm door het hele Kamergebouw te horen was.

"Oefeningen moeten worden gehouden worden, maar niet op deze manier." Ze bood haar verontschuldigingen aan over de gang van zaken.

Crytek koopt Free Radical

Crytek heeft vannacht de Britse studio Free Radical gekocht. Hierdoor zijn 40 banen gered. Het is nog niet bekend hoe de verkoop exact in elkaar zit, het zou kunnen zijn dat Crytek de developer van onder meer Timesplitters en Haze volledig heeft opgekocht en daarmee ook de rechten op alle "Intellectual Properties" op z'n naam mag zetten.

Naar verwachting zal er vandaag een officieel persbericht volgen. Wellicht schept deze iets meer licht op deze kwestie.

Van Basten pleit voor technische hulp

Na afloop van het duel tussen Ajax en Heracles maakte de coach van Ajax, Marco van Basten, nog maar eens van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor technische assistentie voor de arbiters. Eerder die avond werd een loepzuiver doelpunt van Luis Suarez afgekeurd omdat de grensrechter wegens vermeend buitenspel had afgevlagd.

"De bal zat er toch al in, dus het spel lag stil. Een ideaal moment voor de vierde official om op zijn schermpje te kijken en aan de scheidsrechter door te geven dat het een geldig doelpunt was", aldus Van Basten. Een paar weken terug liet arbiter Roelof Luinge weten dat technische hulp er wel degelijk aan zit te komen. Hij zei toen dat er bij enkele jeugdtoernooien al gebruik van was gemaakt en dat ook belangrijkere wedstrijden als test gaan functioneren.

'Spelers Roda en Fortuna transfervrij'

Bij een eventuele fusie tussen de Limburgse clubs Roda JC en Fortuna Sittard kunnen alle spellers transfervrij vertrekken bij de clubs. Dat heeft spelersmakelaar en advocaat Frans de Weger bekend gemaakt in de Telegraaf.

Volgens De Weger ontstaat er bij een fusie een ‘overgang van ondernemingen’. Hij laat weten dat dat flinke gevolgen heeft. “Concreet betekent dit dat voetballers van - laten we voor het gemak zeggen - 'FC Limburg' niet langer gebonden zijn aan hun spelerscontracten en in principe een transfervrije status hebben. Als de club daarmee niet akkoord gaat, dient de speler volgens de wet aan te tonen dat hij nadeel ondervindt van de fusie. Lukt het de speler dit aan te tonen, dan kan hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanvragen en dus een transfervrije status krijgen.”

De voorzitter van Vereniging van Contract Spelers (VVCS), Danny Hesp, reageerde verbaasd op de uitlating en laat het uitzoeken liet hij weten.

Win een rol in de film 'De hel van 63'

In samenwerking met de productie achter de nieuwe Nederlandse film ‘De hel van 63’ geeft FOK! een kleine rol in de film weg. Deze zogenaamde ‘edelfiguratie’ houdt in dat je als figurant één of meerdere regels tekst zult hebben in de film.

Vanaf februari wordt De Hel van ‘63 opgenomen, een spectaculaire drama- en avonturenfilm gebaseerd op de heroïsche en legendarische gebeurtenissen tijdens de helse elfstedentocht van 1963. Naast opnames in Lapland en Rusland vinden er uiteraard ook vele opnames plaats in Friesland en Biddinghuizen.

Diepvrieskip nekt inbreker

Een gestolen diepvrieskip heeft een inbreker in het Australische Macksville genekt. De dief gebruikte de harde kip als gereedschap om een café binnen te dringen, maar hij sneed zijn pols open. De 20-jarige man zag zich gedwongen een ambulance te bellen.

Agenten konden de inbreker na zijn behandeling door ambulancebroeders arresteren. Hij had met de kip en wat stenen een ruit aan diggelen gegooid, aldus een woordvoerder van de politie tegen Australische media. De dief raakte slechts lichtgewond. Hij had de diepvrieskip bij een inbraak kort daarvoor meegenomen.

Ophef over Brits tv-experiment met kinderen

De Britse televisiezender Channel 4 krijgt zware kritiek op een programma waarin kinderen twee weken lang zonder volwassenen in vakantiehuisjes verbleven. Mediawaakhonden en stichtingen die zich inzetten tegen kindermisbruik kwalificeren de realityshow Boys and Girls Alone als uitbuiting en misbruik.

In het programma werden een groep jongens en een groep meisjes van acht tot twaalf jaar aan hun lot overgelaten. Ze woonden omringd door camera's in vakantiehuisjes in het graafschap Cornwall. Doel was te ontdekken hoe zelfstandig kinderen zijn.

De eerste aflevering was gisteravond op tv. Vooral in het huis van de jongens ging het al snel fout: er werd gepest, gevochten en gehuild. In een scène die niet wordt uitgezonden bedreigde een van de jongetjes een ander met een eetmes, schrijft de Britse krant Daily Mail.

"Dit is een peepshow die kinderen als slachtoffers gebruikt. Als ouders hun kinderen twee weken lang alleen thuis zouden laten, zouden de autoriteiten op de stoep staan", reageerde de stichting Bullying (pesten) UK op de website van nieuwszender Sky News. Mediawaakhond Mediawatch riep de overheid op in te grijpen.

Channel 4 stelde in een reactie dat de programmaleiding ingreep bij excessen en ouders hun kind op ieder moment uit het programma konden halen. Critici wezen er echter op dat kinderen die zonder toestemming van hun ouders het huisje wilden verlaten, die mogelijkheid echter niet hadden.

Krokodillen hebben vrij spel in noorden Australië

De autoriteiten in de Australische deelstaat Queensland hebben burgers gewaarschuwd voor grote krokodillen en slangen. De gevaarlijke dieren zijn al gezien in diverse steden en dorpen, die zijn getroffen door overstromingen. Dat meldden media in Australië vandaag.

Queensland is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk en ligt in het noordoosten van Australië. Sinds december wordt het gebied getroffen door noodweer. Zeker zeventien rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Duizenden huizen staan onder water of raakten beschadigd. Mijnen moesten worden gesloten vanwege het wassende water en twee derde van de deelstaat is inmiddels tot rampgebied verklaard.

De hulp aan burgers in de getroffen regio wordt gehinderd door de aanwezigheid van krokodillen en slangen. Zo werden in de plaats Normanton drie grote krokodillen gezien. Donna Smith, een hotelmanager in deze plaats, meldde de BBC dat een vier meter lange krokodil in de hoofdstraat van het stadje inwoners en honden de schrik van hun leven bezorgde.

Krokodillen hebben vrij spel in noorden Australië  (foto: ANP)

Poolse vrouwen vrijuit voor topless zonnen

De twee Poolse vrouwen die een boete kregen voor topless zonnen gaan vrijuit. Een rechtbank in Szczecin maakte dit gisteren bekend. Het vonnis van een lagere rechtbank werd hiermee ongedaan gemaakt. De rechtbank gaf aan dat de veroordeling onterecht was omdat het topless zonnen 'noch tot een schandaal noch tot verontwaardiging heeft geleid'.

De twee dames (26 en 28 jaar oud) werden afgelopen lente op een strand aan de Oostzee bekeurd. ze weigerden echter de boete te betalen, omdat topless zonnen niet expliciet verboden is bij de Poolse wet. Verder vonden ze dat ze de andere zonaanbidders niet hebben beledigd, vele namen het zelfs voor hen op. In november werden ze veroordeeld tot een boete van 150 zloty (32 euro). Volgens de uitspraak van de lagere rechtbank gaan het openbaar tonen van naaktheid tegen de sociale normen en waarden van Polen in. Tegen die uitspraak ging het duo met succes in beroep.

Eén van de twee vrouwen is het bekende glamourmodel Dorota Krzysztofek, dat regelmatig topless in Poolse mannenbladen stond. De zaak werd uitgesteld vanwege de massale mediabelangstelling. Het aantal journalisten paste namelijk niet in de rechtszaal.

Godfather II uitgesteld naar Q1 2009

EA heeft verklaard dat The Godfather II uitgesteld is. De game zou later deze maand uitkomen, maar ligt nu pas tussen april en juni in de schappen (Q1). Volgens CEO John Riccitiello zijn hier een aantal redenen voor. Zo zegt hij dat ze de game hebben uitgesteld om zo meer opwinding rondom te game te genereren. Verder willen ze zich meer richten op lange-termijn marketing en hadden ze het gevoel dat de kans op succes groter zou zijn in het eerste fiscale kwartaal van 2009, dan in het huidige kwartaal.


Dead Space komt naar de Wii

Tijdens een EA conferentie heeft CEO John Riccitiello bekend gemaakt dat Dead Space naar de Wii zal komen. Volgens hem zal een spel als Dead Space prima tot zijn recht komen op de Wii, mits er wat dingen verbeterd worden: "Go look at Dead Space and imagine playing that game with a wand and a Nunchuk. If they improve the precision, then you could have a good experience".

Het is nog niet bekend of het de Dead Space wordt die we al kennen, of dat het een nieuwe game in de serie wordt. Ook de release datum is nog onbekend.

Film: Synecdoche, New York

Charlie Kaufman staat nou niet bepaald bekend om zijn hapklare filmscripts. Being John Malkovich was een aparte filmische ervaring, en ook het dromerige surreële Eternal Sunshine of the Spotless Mind is van zijn hand. Naast het script is hij bij Synecdoche, New York ook voor het eerst verantwoordelijk voor de regie. Met dit regiedebuut heeft hij de vrije hand om dit vreemde verhaal precies in die vorm te gieten zoals de schrijver het voor ogen had. Wat dat betreft lijkt Kaufman op hoofdrolspeler Caden Cottard en weet hij zijn vreemde fantasiewereld sprankelend tot leven te wekken.Mass Effect 2 en Battlefield: Bad Company 2 krijgen datum

Electronic Arts heeft bij monde van CEO John Riccitiello bekend gemaakt dat Mass Effect 2 en de opvolger van Battlefield: Bad Company beiden in het vierde financiële kwartaal van 2009 zullen verschijnen. Dit betekent dat deze games ergens tussen 1 januari en 31 maart 2010 in de schappen moeten liggen.

Riccitiello voegde hier aan toe dat Mass Effect 2 op meerdere platforms zal verschijnen. Dit kan betekenen dat Mass Effect 2 ook op de PS3 zal verschijnen, maar het zou ook kunnen dat de game dit keer tegelijk op de Xbox 360 en PC zal uitkomen.

Boek: Clive Barker - Meneer W.E.G. Wezen

Clive Barker is zonder twijfel een auteur met een briljante en verdorven geest. De enorme veelzijdigheid waarmee hij in zijn vak staat is bewonderenswaardig. Zo zijn de illustraties in de Abarat-boeken van eigen hand en is hij zowel (script-)schrijver als regisseur van de film Hellraiser. Nadat in 2004 het tweede deel in de Abarat-reeks, een buitengewoon creatieve jeugdserie, verscheen, bleef het een tijdje stil rond Barker. Totdat in 2008 eindelijk het derde Abarat-boek verscheen, er een verhalenbundel op het punt staat te verschijnen en eind 2009 een vervolg op Galilee zal gaan verschijnen. Daarvoor verscheen als vreemd tussendoortje in die stille periode in 2007 dit boek, Meneer W.E.G. Wezen, waarvan de Engelse titel zo veel beter bekt: Mister B. Gone. Niet direct de gigantische hit waar Barker-fans op zaten te wachten.

Persoonlijkheid genoeg in The Sims 3-trailer

Gisteren hadden we voor jullie nog het schokkende bericht dat The Sims 3 niet deze maand zal verschijnen maar drie maanden opgeschoven is. Voor veel, voornamelijk vrouwelijke gamers, waarschijnlijk niet leuk om te horen dat we nog langer mogen wachten op deze game. The Sims 3 zal weer veel nieuwe objecten, karakters en mogelijkheden bevatten ten opzichte van het vorige deel. Dat de game genoeg persoonlijkheid heeft is goed te zien in onderstaande trailer.

Co-op in Uncharted 2? en meer informatie in interview

Uncharted: Drake's Fotune was een groot succes op de Playstation 3, twee jaar geleden. Dit jaar komt het tweede deel uit waarin Drake wederom op zoek gaat naar schatten. In een interview met Naughty Dog is er meer informatie vrijgekomen over de game.

Drake zal in deze game omgeven zijn met donkere figuren die op de zwarte markt opereren. Ondanks dat het moeilijk is om deze mannen te vertrouwen help Drake één van deze op zoek naar de heilige graal van het Boeddhistische geloof.

Drake zal zich door het spel heen in veel verschillende omgevingen bevinden zoals besneeuwde bergen, steden en moerassen. Alles zal weer even gedetailleerd zijn als de jungle in het eerste deel. Oude bekenden zullen terugkeren zoals Sullivan maar ook nieuwe personages zullen ten tonele komen zoals een Australische chick. Er wordt nog meer verteld. Dit kun je zien in het eerste deel van het interview hieronder

Om Drake te laten groeien als karakter zal hij te maken krijgen met veel verschillende andere karakters. In de game zal je wederom weer flink moeten knallen maar je zult ook stealth moeten gebruiken. Hiervoor hebben de makers hele nieuwe AI moeten ontwikkelen die erg realistisch op de situaties zouden reageren. Deze stealth zorgt ook voor een groter speelveld waardoor de keuze hoe het spel te spelen groter wordt.

Omdat je vaak vergezeld wordt met een female-sidekick kwam in het interview de vraag naar boven of er co-op in Uncharted 2 zou zitten. Daar mocht helaas niets over gezegd worden maar hij kon ons verzekeren dat ze zich concentreren op de singleplayer-ervaring.

Ook in deel twee wordt nog meer verteld die je hieronder kunt zien.

Panasonic luidt de noodklok

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft de noodklok geluid voor het lopende gebroken boekjaar. Het bedrijf gaf voor de tweede keer in korte tijd een winstwaarschuwing vanwege kelderende verkopen en een duurdere yen.

's Werelds grootste producent van plasmatv's rekent nu op een jaarverlies van 380 miljard yen (3,3 miljard euro), waar in november nog werd uitgegaan van een winst van 30 miljard yen. De prognose in november was al een flinke neerwaartse bijstelling van de oorspronkelijke winstraming van 310 miljard yen.

Om het tij te keren, wil Panasonic 27 fabrieken sluiten, waardoor 15.000 werknemers op straat komen te staan. De ingreep kost 345 miljard yen en moet in het volgende boekjaar leiden tot een kostenbesparing van 100 miljard yen.

  (foto: ANP)

DVD: Joris Ivens, wereldcineast

Als je aan mensen vraagt of ze weten wie Joris Ivens is, dan zul je in de meeste gevallen een fout antwoord krijgen. Eigenlijk best gek, want de regisseur is -internationaal- één van de meest bekende en gewaardeerde regisseurs uit de Nederlandse geschiedenis. Het zal vooral komen doordat de glorietijd van Ivens met name in de 20e eeuw was én dat hij niet echt bekend staat om zijn kaskrakers. De Europese Stichting Joris Ivens vindt dat het werk van de Nijmegenaar niet verloren mag gaan en zelfs meer bekend moet worden. De stichting bracht daarom, in samenwerking met Just Entertainment, een box uit met daarin vijf dvd's met de hoogtepunten uit het oeuvre van Joris Ivens. De box is sinds eind 2008 verkrijgbaar.


TV: Little Britain USA

David Walliams en Matt Lucas zijn vooral bekend van hun Engelse versie van Little Britain. Het succes dat zij hiermee behaalden bleef niet alleen beperkt tot televisie, zelfs het theater werd ermee verblijd. Dit tot groot genoegen van de liefhebbers in Engeland. Naast televisie en theater hebben de heren commercieel ook succes met al hun dvd-materiaal dat onder de hoede van het label BBC Comedy Collection is uitgebracht. Om nu te bewijzen dat de format van het sketchprogramma ook in Amerika werkt, hebben Walliams en Lucas Little Britain USA opgenomen.

1,3 miljoen fraude met persoonsgebonden budget

Er is voor tenminste 1,3 miloen euro gefraudeerd met het persoonsgebonden budget voor ouderen en gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek dat na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in bezit is van het televisieprogramma Nova.

Volgens het onderzoek zijn de regels voor het krijgen en besteden van een persoonsgebonden budget (pgb) zijn zo ruim en vrijblijvend, dat frauderen gemakkelijk is, stellen politie, Openbaar Ministerie en de Fiod. Met een dergelijk budget kunnen zieken of gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben.

Venezuela weert vliegtuigen uit Aruba en Curaçao

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de landingsrechten van Arubaanse en Antilliaanse luchtvaartmaatschappijen ingetrokken. Dat heeft de Arubaanse minister van Toerisme en Transport Edison Briesen vandaag (lokale tijd) bevestigd. Enkele Arubaanse reizigers wachten nog in Venezuela om opgehaald te worden.

Het motief is volgens Briesen niet door Venezuela bekendgemaakt. "Op straat horen we dat Chávez niet meer wil dat ze hier voor dollars komen." De afgelopen jaren kwamen veel Venezolanen naar de eilanden om hun valuta in dollars om te zetten. Sinds wisselen in Venezuela strafbaar is, heeft dat geleid tot het ontstaan van een zwarte markt die woekerprijzen hanteert.

Via de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Caracas wordt nu achterhaald wat de officiële reden is, aldus minister Briesen. Ook Panama heeft te kampen met het verbod van Chávez.

Volgens Peter Steinmetz, directeur van de Arubaanse luchthaven Reina Beatrix, mogen vervoerders die officiële lijnvluchten uitvoeren nog wel vluchten verzorgen. De Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air die bijna dagelijks vliegt op het land, lukt het echter niet om aan een vaste vergunning te komen. "Tot nu toe vroegen ze wekelijks de vergunning aan voor de charters", aldus Steinmetz. Het Antilliaanse Dutch Antilles Express (DAE) krijgt al sinds januari geen toestemming voor charters naar Venezuela.

Portugal heeft abortusboot onterecht geweigerd

Portugal heeft de zogenoemde abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves in 2004 onterecht de toegang geweigerd. Door het schip Borndiep met een oorlogsbodem tegen te houden, heeft de Portugese regering "disproportioneel" gehandeld en het recht op vrije meningsuiting overtreden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren bepaald.

De zaak tegen Portugal was aangespannen door Women on Waves en twee Portugese stichtingen die zich hard maken voor abortuswetgeving. Het Hof stelt dat de regering door haar optreden geplande bijeenkomsten van de stichtingen onmogelijk heeft gemaakt. Dat is in strijd met het artikel dat de uitingsvrijheid beschermt.

Portugal weigerde de boot omdat het vreesde dat er abortussen zouden worden uitgevoerd, wat toen nog illegaal was in het Zuid-Europese land. Volgens het Hof heeft de regering echter onvoldoende bewijs voor die aanname en had het ook minder "radicale" middelen kunnen inzetten om de wet te handhaven. Vorig jaar stemde het Portugese parlement in met een liberalere wet die abortus in de eerste tien weken van de zwangerschap toestaat.

Obama erkent fout na Daschle-debacle

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de schuld op zich genomen van het debacle rond zijn beoogde minister van Volksgezondheid, Tom Daschle. "Ik denk dat ik het heb verknald", zei de president gisteren in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Obama maakte enkele uren eerder bekend dat Daschle zich had teruggetrokken wegens problemen met de fiscus. De president had maandag nog laten weten vierkant achter zijn nominatie van Daschle te staan.

"Ik wil het Amerikaanse volk niet de boodschap meegeven dat hier met twee maten wordt gemeten, een voor machtige personen en een voor gewone mensen die elke dag werken en belastingen betalen", aldus Obama tegen CNN.

De beoogde minister werd verweten dat hij veel te laat 128.000 dollar aan belastingen en ongeveer 12.000 dollar aan rente had voldaan. Hij deed dat pas nadat hij was genomineerd en in opspraak was gekomen.

De ex-senator Daschle had als minister de Amerikaanse gezondheidszorg moeten hervormen. Hij verklaarde zich terug te trekken omdat hij de aandacht niet wil afleiden van Obama's ambitieuze plannen.

Daschle betaalde in januari alsnog de achterstallige belastingen. Hij zei dat hij niet wist dat hij belasting moest betalen voor het gebruik van een auto en bestuurder, die hem door een vriend ter beschikking waren gesteld. De Democraat sprak eerder in een brief aan de Senaat van een vergissing. Republikeinen vonden het verhaal van Daschle ongeloofwaardig, juist omdat hij voorzitter is geweest van een commissie die belastingregels opstelde.

President Obama werd gisteren met meer tegenslag geconfronteerd. Ook Nancy Killefer, die in het Witte Huis toezicht zou gaan houden op de begroting, trok zich terug wegens problemen met de fiscus. Zij zou niet voldoende belasting hebben afgedragen voor haar huishoudelijke hulp.

Radio Arnohari in Somalië

Bij piraten denk ik onmiddellijk aan twee typen mensen die niets met elkaar te maken hebben: die op een groot schip met kanonnen en die op een zolderkamertje de hele dag illegaal Nederlandstalige muziek draaien. Het is dan steeds weer een hele teleurstelling als ik die Somalische piraten zie: een clubje magere mannen op een gammel bootje. Geen groot zeilschip, geen kanonnen, geen papegaai, geen kraaiennest en geen zwarte zeilen met wit doodshoofd.

Gezin valt agenten aan

In het Amerikaanse Severn liep een gezinsruzie in de auto zo hoog op dat omstanders de politie alarmeerden. De eenmaal gearriveerde agenten kreeg te maken met een agressieve zoon, een vader met een slagersmes en een moeder met losse handjes.

Jeremy Glodek (20) en zijn ouders Jerald (56) en Debra Glodek (57) kregen een hoogoplopende ruzie in de auto. Toen de gealarmeerde agenten het gezin wilden benaderen, kreeg Jeremy het op de heupen. De agressieve jongen probeerde de agenten aan te vallen, maar werd in plaats hiervan gearresteerd.

Jerald, die het niet eens was met deze arrestatie, pakte een slagersmes uit de auto en probeerde de agenten neer te steken. Hij staakte de aanval toen de dienstwapens tevoorschijn kwamen.

Hier bleef het echter niet bij. Debra deed een poging het slagersmes te pakken te krijgen met de bedoeling de agenten te verwonden. Toen ze het mes niet te pakken kreeg, besloot ze het met haar blote vuisten op te lossen. Dit lukte ook niet en het drietal werd direct gearresteerd.

Het gezin wordt aangeklaagd wegens mishandeling. Jerald wordt ook nog eens beschuldigd van poging tot doodslag.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.