EA moet nog meer studio's sluiten na enorme verliezen

Het was geen goed jaar voor 's werelds grootste uitgever Electronic Arts. Eerder was al bekend dat het bedrijf flinke verliezen had geleden en flink moest gaan bezuinigen, maar de verliezen bleken nog erger dan gedacht. In het derde kwartaal van het financiële boekjaar leed de publisher $641 miljoen verlies, flink meer dan de $33 miljoen in dezelfde periode in 2007. Om wat tegen deze slechte financiën te doen gaat EA nog meer studio's sluiten en mensen ontslaan. In totaal zullen nu elf studio's het leven laten en 1.100 mensen moeten op zoek naar een nieuwe baan.

Volgens CEO Riccitiello heeft het niks te maken met de kwaliteit van de titels die EA heeft afgeleverd in 2008. Volgens Metacritic kregen dertien games een gemiddelde score van 80 of beter, wat beter is dan welke andere uitgever dan ook. De verwachting van Riccitiello is dat EA deze kwaliteit kan doorzetten naar het komend jaar, alleen dan zal er meer op verdiend gaan worden.

De beste titel voor EA in 2008 was de voetbalgame FIFA 09, welke wereldwijd niet minder dan 7,8 miljoen keer over de toonbank ging. Need for Speed: Undercover kwam daar met 5,2 miljoen niet eens in de buurt en Littlest Pet Shop moest het doen met een schamele 2,8 miljoen. De concurrentie op de MMO-markt heeft EA duidelijk niet gewonnen. Aan het eind van het jaar had Warhammer Online maar 300.000 betalende spelers.