Obama erkent fout na Daschle-debacle

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de schuld op zich genomen van het debacle rond zijn beoogde minister van Volksgezondheid, Tom Daschle. "Ik denk dat ik het heb verknald", zei de president gisteren in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Obama maakte enkele uren eerder bekend dat Daschle zich had teruggetrokken wegens problemen met de fiscus. De president had maandag nog laten weten vierkant achter zijn nominatie van Daschle te staan.

"Ik wil het Amerikaanse volk niet de boodschap meegeven dat hier met twee maten wordt gemeten, een voor machtige personen en een voor gewone mensen die elke dag werken en belastingen betalen", aldus Obama tegen CNN.

De beoogde minister werd verweten dat hij veel te laat 128.000 dollar aan belastingen en ongeveer 12.000 dollar aan rente had voldaan. Hij deed dat pas nadat hij was genomineerd en in opspraak was gekomen.

De ex-senator Daschle had als minister de Amerikaanse gezondheidszorg moeten hervormen. Hij verklaarde zich terug te trekken omdat hij de aandacht niet wil afleiden van Obama's ambitieuze plannen.

Daschle betaalde in januari alsnog de achterstallige belastingen. Hij zei dat hij niet wist dat hij belasting moest betalen voor het gebruik van een auto en bestuurder, die hem door een vriend ter beschikking waren gesteld. De Democraat sprak eerder in een brief aan de Senaat van een vergissing. Republikeinen vonden het verhaal van Daschle ongeloofwaardig, juist omdat hij voorzitter is geweest van een commissie die belastingregels opstelde.

President Obama werd gisteren met meer tegenslag geconfronteerd. Ook Nancy Killefer, die in het Witte Huis toezicht zou gaan houden op de begroting, trok zich terug wegens problemen met de fiscus. Zij zou niet voldoende belasting hebben afgedragen voor haar huishoudelijke hulp.