'Amerikaans team naar Formule 1'

Peterselieman
Een groep van Amerikaanse investeerders is bezig om een nieuw Formule 1-team op te zetten. Het team genaamd USF1 zal gevormd worden rond ontwerper Ken Anderson en voormalig Williams-manager Peter Windsor, aldus autosport.com.

Hoewel er nog geen officiële mededelingen over de plannen zijn, vermelden bronnen dat de teambazen van de andere teams akkoord zijn met de entree van het team in de Formule 1. Op dit moment probeert het team in de Verenigde Staten voldoende sponsoren te vinden. Het enige zichtbare van het nieuwe team is op dit moment een website die eigendom is van Anderson. Meer dan een teamlogo staat er echter niet op.

Anderson is na zijn werkzaamheden voor Ligier in 1988 en later voor het Onyx-team naar de Verenigde Staten vertrokken. Daar was hij technisch directeur bij Chip Ganassi Racing en AJ Foyt Racing. Voor de IRL heeft hij de G-Force-auto gebouwd, waarmee vele successen werden behaald, waaronder de winst van Arie Luyendyk in de Indy500 in 1997. Ook was hij verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van dat chassis in 2000, voordat hij overstapte naar Haas CNC Racing in de NASCAR.

Op dit moment is hij directeur van een windtunnel met bewegend wegdek. In North Carolina, waar de tunnel staat, zal het nieuwe team haar basis op gaan zetten. Dit is mogelijk omdat er tussen de races door niet meer getest mag worden.

De komst naar de Formule 1 van het team is mogelijk gemaakt door de kostenbesparingen die de FOTA voorgesteld heeft. Zo mogen de motoren niet meer dan vijf miljoen euro per seizoen kosten en is de versnellingsbak begroot op maximaal 1,5 miljoen euro per jaar.