Ophef over Brits tv-experiment met kinderen

De Britse televisiezender Channel 4 krijgt zware kritiek op een programma waarin kinderen twee weken lang zonder volwassenen in vakantiehuisjes verbleven. Mediawaakhonden en stichtingen die zich inzetten tegen kindermisbruik kwalificeren de realityshow Boys and Girls Alone als uitbuiting en misbruik.

In het programma werden een groep jongens en een groep meisjes van acht tot twaalf jaar aan hun lot overgelaten. Ze woonden omringd door camera's in vakantiehuisjes in het graafschap Cornwall. Doel was te ontdekken hoe zelfstandig kinderen zijn.

De eerste aflevering was gisteravond op tv. Vooral in het huis van de jongens ging het al snel fout: er werd gepest, gevochten en gehuild. In een scène die niet wordt uitgezonden bedreigde een van de jongetjes een ander met een eetmes, schrijft de Britse krant Daily Mail.

"Dit is een peepshow die kinderen als slachtoffers gebruikt. Als ouders hun kinderen twee weken lang alleen thuis zouden laten, zouden de autoriteiten op de stoep staan", reageerde de stichting Bullying (pesten) UK op de website van nieuwszender Sky News. Mediawaakhond Mediawatch riep de overheid op in te grijpen.

Channel 4 stelde in een reactie dat de programmaleiding ingreep bij excessen en ouders hun kind op ieder moment uit het programma konden halen. Critici wezen er echter op dat kinderen die zonder toestemming van hun ouders het huisje wilden verlaten, die mogelijkheid echter niet hadden.