Portugal heeft abortusboot onterecht geweigerd

Portugal heeft de zogenoemde abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves in 2004 onterecht de toegang geweigerd. Door het schip Borndiep met een oorlogsbodem tegen te houden, heeft de Portugese regering "disproportioneel" gehandeld en het recht op vrije meningsuiting overtreden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren bepaald.

De zaak tegen Portugal was aangespannen door Women on Waves en twee Portugese stichtingen die zich hard maken voor abortuswetgeving. Het Hof stelt dat de regering door haar optreden geplande bijeenkomsten van de stichtingen onmogelijk heeft gemaakt. Dat is in strijd met het artikel dat de uitingsvrijheid beschermt.

Portugal weigerde de boot omdat het vreesde dat er abortussen zouden worden uitgevoerd, wat toen nog illegaal was in het Zuid-Europese land. Volgens het Hof heeft de regering echter onvoldoende bewijs voor die aanname en had het ook minder "radicale" middelen kunnen inzetten om de wet te handhaven. Vorig jaar stemde het Portugese parlement in met een liberalere wet die abortus in de eerste tien weken van de zwangerschap toestaat.