Tijdelijk verkoopverbod alcohol bij overtredingen

Redactie
Supermarkten, cafés en snackbars kunnen straks niet meer ongestraft alcohol verkopen aan te jonge klanten. Burgemeesters krijgen de mogelijkheid in zo'n geval de verkoop tijdelijk te verbieden.

De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ab Klink (Volksgezondheid) werken aan een wetsvoorstel om dit te regelen. Wat hen betreft kan de sanctie worden opgelegd aan winkels die binnen een jaar drie keer worden betrapt bij de verkoop van bier, wijn en mixdrankjes aan jeugdigen.

Het is nu verboden licht alcoholische drank te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Sterkere drank mag alleen aan mensen boven de achttien jaar worden verkocht. Gemeenten kunnen de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol bij wijze van experiment verhogen van zestien naar achttien jaar, zei een woordvoerder van Ter Horst vandaag.

Zoals al eerder aangekondigd is het ook de bedoeling dat gemeenten toezicht gaan houden op de verkoop van alcohol. Nu doet de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat nog. De ministerraad bespreekt het wetsvoorstel naar verwachting over enkele weken.