TV: Little Britain USA

David Walliams en Matt Lucas zijn vooral bekend van hun Engelse versie van Little Britain. Het succes dat zij hiermee behaalden bleef niet alleen beperkt tot televisie, zelfs het theater werd ermee verblijd. Dit tot groot genoegen van de liefhebbers in Engeland. Naast televisie en theater hebben de heren commercieel ook succes met al hun dvd-materiaal dat onder de hoede van het label BBC Comedy Collection is uitgebracht. Om nu te bewijzen dat de format van het sketchprogramma ook in Amerika werkt, hebben Walliams en Lucas Little Britain USA opgenomen.


Uitwisselbaar
Walliams en Lucas zijn meesters in het neerzetten van typetjes, karikaturen. Ze hebben voor de overstap naar Amerikaanse standaard wel wat aanpassingen moeten maken. Engelse humor is zeker voor de Amerikanen vaak niet echt te 'begrijpen'. Toch schuwen ze de taboes niet. Dit valt vooral te zien aan de sketch waarin twee bodybuilders naakt in de douche-ruimte staan en duidelijk homoseksuele handelingen laten zien. Voor preuts Amerika moet dit even schrikken zijn. Ook Marjorie (Matt Lucas) van FatFigthers laat geen mogelijkheid liggen om de beeldvorming van de altijd veel te dikke Amerikaan te bevestigen.


De volledige 'cast' van de USA-versie
Eerste rij: Mildred, Marjorie Dawes, Bubbles De Vere, Phyllis Church, Mr. Doggy, Ellie Grace, Andy Pipkin - Tweede rij: Tom, Sebastian Love, George, Sandra, Mark, Vicky Pollard, Ellie Grace's Mom, Emily Howard, Lou Todd -
Derde rij: Bing Gordyn, Daffyd Thomas, Harvey Pincher, Carol Beer


Nieuwe personages
Naast de bekende typetjes die ook in de Britse versie te zien zijn, zoals onder andere Lou & Andy, Bubbles, Majorie, Daffyd, heeft deze Amerikaanse versie enkele nieuwe typetjes voortgebracht. Zo is er Mildred, een typisch Amerikaanse oma. Heerlijk om Lucas in de rol van oudere vrouw te zien. De eerder genoemde vermeend homoseksuele bodybuilders zijn ook nieuw. Verder maken we kennis met Ellie Grace en haar moeder. De karakterisering van de stereotype Amerikaanse scholier en haar moeder.

De heren van Little Britain bewijzen eens te meer dat ze ook internationaal zijn. Of hun show in het conservatieve Amerika erg populair zal zijn, is maar de vraag. Zoals al eerder gezegd, Engelse humor is toch wat apart. Zelfs in Nederland wordt deze niet al te breed gewaardeerd, al gaat het de laatste jaren wel veel beter. Gelukkig moet het programma het niet alleen hebben van Amerikaanse kijkcijfers, maar wordt het ook in veel andere landen getoond, waaronder ons land en wel op Nederland 3, op zondagavond. Genieten dus van een stukje heerlijke Engelse humor in een Amerikaans jasje. Ja, Little Britain USA is, zeker voor de liefhebbers van dit soort humor, een aanrader. Zetel jezelf dus op zondagavond, even na negenen, voor de televisie en stem af op de VPRO op Nederland 3... lach je rot!

Deze review is ook in REV te lezen: TV: Little Britain USA.


Zender: Nederland 3 - VPRO Gezien op: Zondag 1 februari 2009
Waardering: