Rechter beveelt vrijlating Guantanamo-verdachten

Een federale rechter in de VS heeft vandaag de vrijlating bevolen van zeventien Chinese moslims, die vastzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay.

Er bestaat geen bewijs dat de Oeigoeren "vijandelijke strijders" of een veiligheidsrisico zijn, ondanks het feit dat ze al zeven jaar gevangen worden gehouden.

Rechter Ricardo Urbina wees erop dat het volgens de grondwet niet is toegestaan om verdachten zonder reden voor onbepaalde tijd vast te houden. De Oeigoeren leefden in een vluchtelingenkamp in Afghanistan tijdens de inval van de Amerikanen in dat land in oktober 2001. Ze vluchtten de bergen in richting Pakistan, waar ze werden aangehouden en overgedragen aan de Amerikanen.

Volgens de advocaten van de Chinezen is het de eerste keer dat een federale rechter besluit dat Guantanamo-verdachten moeten worden vrijgelaten in de Verenigde Staten. Zover is het overigens nog niet. De Oeigoeren blijven tot nader order op de marinebasis.

De uitspraak betekent een grote klap voor de regering van de Amerikaanse president George Bush. Die had betoogd dat de federale rechter geen bevoegdheid heeft om te bepalen dat de Chinezen in de VS worden vrijgelaten.

De Amerikaanse regering is op zoek naar een land dat de Oeigoeren wil accepteren. China doet dat zeker niet, aangezien het de islamitische Oeigoeren in eigen land al jaren bestrijdt. In 2006 lieten de Verenigde Staten nog vijf Oeigoeren vrij uit Guantanamo, nadat met Albanië afspraken waren gemaakt over hun asielaanvragen.

De Amerikanen gebruiken hun marinebasis Guantanamo Bay op Cuba sinds 2002 als gevangenis voor terreurverdachten. Op dit moment zitten circa 265 mensen hier vast, vaak al jarenlang en zonder dat ze formeel zijn aangeklaagd.

  (foto: ANP)