Blussen brand Veghel kan nog dag duren

Het blussen van de brand in een veevoederbedrijf in Veghel duurt nog minstens tot vannacht. De kans bestaat bovendien dat het vuur weer oplaait, zegt een woordvoerder van de brandweer. "En als dat gebeurt, duurt het misschien nog wel een dag langer."

De woordvoerder noemt de aanblik van de brand in de loods van Cehave surrealistisch. "Het lijkt hier wel een sciencefictionfilm." Twee zogeheten Crashtenders van de vliegvelden Volkel en Eindhoven besproeien de brandende bedrijfsloods met blusschuim. De voertuigen, waarvan maar vijf exemplaren operationeel zijn in Nederland, worden normaal alleen ingezet bij branden op de vliegvelden. De zegsman noemt het 'uitzonderlijk' dat twee van de vijf blusreuzen bij deze brand worden ingezet.

De Crashtenders zijn ingezet omdat het vuur in de loods met gewoon materieel nauwelijks gedoofd kan worden. De levensmiddelen die in de loods liggen opgeslagen bevatten zoveel vet dat het volgens de woordvoerder niet te doen is om de vlammenzee met water te blussen. De levensmiddelen zouden worden verwerkt in veevoer. In het bedrijfspand zouden ook enkele voertuigen staan.

Naast het blussen van de brand worden ook stalen onderdelen van de loods uit de brandhaard getrokken. Doordat stalen platen boven op het vuur zijn gestort, was het voor de brandweer erg moeilijk het vuur te bereiken. De brandweer liet de vuurzee in eerste instantie gecontroleerd uitbranden maar zag daar in de loop van de ochtend van af.

De brand brak afgelopen nacht uit in de bedrijfsloods aan de N.B.C-Laan. Gedurende de nacht zijn twintig woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen bedrijfsrestaurant. Vanwege de rookontwikkeling riep burgemeester Peter Mangelmans omwonenden op tijdelijk weg te gaan uit de buurt van de brand. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.